Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Наше тіло нам не належить. Ми люди тільки на 43%, – професор Каліфорнійського університету

Світ:

Спецтема:

Людські клітини в нашому організмі складають лише 43% від загальної кількості. Решта - мікроскопічні колонізатори. Тепер ми краще обізнані з прихованою половиною нашого організму - мікробіомом. А відтак прискореними темпами змінюється і сприйняття різних захворювань: від алергії до Паркінсона.

Сьогодні у вчених навіть виникають питання про те, що ж означає бути "людиною". Завдяки цьому можуть з'явитися нові, інноваційні методики лікування.

"Мікроорганізми життєво важливі для вашого здоров'я, - пояснює професор Рут Лей, директор департаменту мікробіомної науки в Інституті Макса Планка. - Ваш організм - це не лише ви самі".

Попри те, як ретельно ви миєтеся, на вашому тілі немає жодного клаптика, який би не був укритий мікроскопічними створіннями.Серед них - бактерії, віруси, гриби та археї (організми, яких спочатку неправильно класифікували як бактерії). А найбільша концентрація цього мікроскопічного життя вирує в темних сутінкових надрах нашого позбавленого кисню кишківника.

Професор Роб Найт з Університету штату Каліфорнія в Сан-Дієґо в інтерв'ю ВВС повідомив: "Ми радше мікроби, ніж люди".

Спочатку вважалося, що мікроби кількісно переважають наші клітини у співвідношенні 10:1.

"Потім було встановлено точніше співвідношення - 1:1. Нині ж, якщо порахувати всі клітини, то виявиться, що ви людина приблизно на 43%", - каже професор Найт.

Але ще більшої поразки ми зазнали генетично.

Геном людини - сукупність генетичних інструкцій, необхідних для людської істоти, - складається з 20 000 вказівок, які називають генами.

Проте якщо скласти докупи всі гени нашого мікробіому, то вийде разюча цифра - від двох до 20 мільйонів генів мікроорганізмів.

Професор Саркіс Мазманьян, мікробіолог з Каліфорнійського технологічного інституту, стверджує: "Ми маємо не лише один геном. Гени нашого мікробіому - це по суті другий геном, що доповнює наш власний, людський.

"На мою думку, людиною нас робить поєднання власної ДНК із ДНК мікробів у кишківнику", - каже вчений.

Було б наївно вважати, що ми носимо в собі так багато мікробного матеріалу, але він зовсім не взаємодіє з нашим організмом і не впливає на нього.

Сьогодні наука прискореними темпами досліджує роль мікробіому в травленні, регулюванні імунної системи, захисті від хвороб й утворенні життєво необхідних вітамінів.

Роб Найт каже: "Ми досліджуємо способи, якими ці крихітні створіння цілковито змінюють наше здоров'я. Донедавна ми й гадки про таке не мали".

Це цілковито нові уявлення про світ мікроорганізмів. Донині ми з мікробами здебільшого ворогували.

Мікробна арена бойових дій

Проти таких шкідників, як віспа, мікобактерії туберкульозу та метицилін-резистентний золотистий стафілокок (MRSA), застосовують зброю - антибіотики та вакцини.

Це чудові ліки, що врятували безліч життів.

Але деяких вчених непокоїть те, що наші атаки на "поганців" завдають непоправної шкоди "хорошим бактеріям".

Від професорки Лей я дізнався, що за останні 50 років ми досягли значних успіхів у боротьбі з інфекційними захворюваннями.

"Але водночас різко зросла кількість випадків автоімунних захворювань і алергії. Це лякає", - додала вона. За словами вченої, "користь досліджень мікробіому очевидна". "Зміни в мікробіомі, що сталися внаслідок нашої успішної боротьби з патогенами, зробили свій внесок у появу цілого комплексу нових захворювань, з якими маємо справу тепер", - додає пані Лей.

З мікробіомом сьогодні також пов'язують такі проблеми, як запальні захворювання кишківника, хворобу Паркінсона, а також дієвість протиракових препаратів й навіть депресію та аутизм.

Інший приклад - ожиріння. Безперечно, немалу роль відіграють спадковість та спосіб життя. Але як щодо бактерій у вашому кишківнику?

Розібратися в цьому питанні може бути нелегко.

Якщо харчуватися винятково бургерами й шоколадом, є ризик ожиріння. Також це вплине на тип мікробів, що ростуть у вашому шлунково-кишковому тракті.

То як дізнатися, чи насправді винуватцями ожиріння є бактерії, що погано розщеплюють їжу?

Професор Найт проводив експерименти на мишах, що народилися в абсолютно стерильних умовах.

Усе їхнє життя минало в середовищі, цілковито позбавленому мікробів.

Ось що каже професор: "Нам вдалося довести таке. Якщо взяти фекалії худої та гладкої людини й перенести ці бактерії мишам, то миша стане худішою чи товстішою - залежно від того, чий мікробіом отримала".

Коли бактерії гладкої людини доповнювали бактеріями худої, це допомагало мишам скинути вагу.

"Усе це дивовижно й надзвичайно. Питання тільки в тому, як тепер використати це відкриття для людей".

Те, що мікроорганізми можуть стати новою формою ліків, - джерело великих сподівань для дослідників. Робоча назва наразі - "лікувальні бацили".

Золота жила з інформацією

З доктором Тревором Лоулі я познайомився в Інституті Сенгера (Wellcome Trust Sanger Institute), де вчений намагається виростити цілісний мікробіом з мікроорганізмів, узятих від здорових та хворих пацієнтів.

"Під час хвороби людині може не вистачати певних мікроорганізмів. Наш задум полягає в тому, щоби ввести їх наново", - каже він.

За словами доктора Лоулі, існує вже достатньо доказів того, що відновлення мікробіому людини "може справді вести до ремісії" при таких хворобах, як виразковий коліт (одне з запальних захворювань кишківника).

"Думаю, у випадку багатьох захворювань, які ми вивчаємо, для лікування знадобиться чітко встановлена комбінація мікроорганізмів (від 10 до 15), які ми будемо пересаджувати пацієнтові", - додає він.

Поки що мікробна медицина перебуває на початкових стадіях розвитку. Але деякі вчені вважають, що невдовзі спостереження за нашим мікробіомом стане буденною справою - і коричневою золотою жилою, в якій міститься цінна інформація про наше здоров'я.

"У це важко повірити, але одна чайна ложка ваших фекалій містить більше даних з ДНК цих мікробів, ніж могла би вмістити ціла тонна DVD-дисків", - каже професор Найт.

"І щоразу, коли ви, умовно кажучи, "скидаєте дані", ця інформація просто змивається в унітаз. Сподіваємося, в недалекому майбутньому під час змивання ця інформація буде миттєво зчитуватися, і ви будете в курсі, є у вас проблеми зі здоров'ям чи немає", - вважає вчений.

І додає: "Гадаю, такий винахід стане справжнім проривом".

 

Автор: Джеймс Галлахер, ведучий програми "The Second Genome" (Другий геном), BBC Radio 4

Наші інтереси: 

Досліджуємо себе. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Хе-хе...
Дехто... Повторюю: дехто вважає, що ми - це взагалі не тіло. А тіло - це інструмент для дій в цьому матеріальному світі.
Цікава ідея. Чи не так ;)

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Хе-хе...
Дехто... Повторюю: дехто вважає, що ми - це взагалі не тіло. А тіло - це інструмент для дій в цьому матеріальному світі.
Цікава ідея. Чи не так ;)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Читав,що так званий апендицит це "резервне сховище" природної мікрофлори кишківника...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Так. Апендикс - це казарми для солдат імунітету.
Чи то 80 чи 90 відсотків імунітету в нас у кишечнику.

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Беремо вище. Автор сайту as-gard.com вважає, що впродовж життя тіло отримує почергово кілька духів (те, що ми називаємо душею). Під час вселення нового духу заливаються всі попередні спогади тіла.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Якось в таких питаннях хочеться посилань на більш надійні джерела, ніж сайти. Хоча наразі відомий блогер викликає більше довіри в народі, ніж священні писання ;)

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Є ще й така метафора: "Наше тіло це "кінь" на якому іде наша душа".
А ще : "Ми є те, що ми думаємо", "Ми є те, що ми їмо ". Так, всі три думки мають місце у житті.
Але ліки , які хочуть створити лікарі - це лише "костиль" для людини. Бо вихід - у Нас Самих. І знаходиться він працею багатьох життів.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якось давно (років 30 тому назад) прочитав у матеріалах про розвідку, що під час закордонних візитів радянських керівників спеціальні експерти добували їхні фекалії (в місцях проживання) для аналізу їхнього стану здоров'я.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!