Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Реформа охорони здоров’я не потрібна корупціонерам та популістам, — Лінчевський

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський вважає, що у медичної реформи є багато противників. І це ті, кому добре жилося дотепер, і вони не налаштовані щось міняти. Йдеться і про великий бізнес, і про таку собі «сіру медичну мафію», і про певних чиновників, чия «успішність» і статки пов’язані з тим, наскільки недосконалою сьогодні є медична система.

linchevskyy.jpg

Олександр Лінчевський

Про це він розповів в інтерв'ю Громадському радіо.

Замість того, щоб зараз обіцяти нереальну безкоштовну медицину всім, ми кажемо: ось ви приходите в лікарню, ось цей перелік абсолютно безкоштовний і гарантований, а за ці послуги треба платити і є кілька шляхів. Ви як пацієнт точно знаєте, що вам буде забезпечено. А лікарня на цей гарантований пакет отримає достатньо грошей — лікарня і лікар починають заробляти гроші чесно.

Пацієнт знає, що його очікує в лікарні, він знає за що платить, а за що ні. Правила стають зрозумілі і прозорі, а лікарня перестає бути в заручниках, каже Лінчевський.

Він категорично проти запропонованого ВР механізму субвенцій:

"Субвенція — це жахливо за означенням. Є гроші в Києві, вони йдуть в область, яка розподіляє їх на райони, а райони вирішують, куди їх розподілити далі.

Спрощено: ми дивимося скільки жителів є в області, відправляємо гроші туди — наприклад, 25 частина коштів, які виділяються на медицину йде в цю область. А далі обласна адміністрація вирішує, куди підуть ці гроші.

Як ви думаєте, згідно до чого вони вирішують? Які критерії, в який район більше, а в який менше? Ці критерії сьогодні не завжди раціональні. Яким чином розпоряджатися цими грішми? А чи контролює громадськість вдаду області щодо прозорості і справедливості розподілу коштів?

Далі в районі керівництво виділяє кошти на закупівлю: техніки, препаратів, на зарплати чи на ремонт лікарні? І як результат — у пацієнта нема медикаментів, у лікаря нема зарплати. Ось так, на жаль, працює субвенція. При такому нашому суспільстві, при слабкості громадського контролю субвенція — невдалий спосіб розпоряджання коштами. І якість надання послуг через це страждає.

Ми пропонуємо оплату медичної послуги: гроші йдуть напряму до того, хто надає допомогу. Якщо в лікарню звернулося 100 пацієнтів, лікарня отримала гроші за 100 пацієнтів. Без посередників. Нарешті лікарня отримає стільки, скільки вона витратила".

Олександр Лінчевський переконаний, що ця реформа потрібна пацієнтам. Вони отримають гарантований пакет послуг, знатимуть, куди йдуть їхні податки. Знатимуть, що платне, а що — ні. Вони чітко побачать, як працює ця система.

Ця реформа потрібна лікарям. Бо лікарня нарешті отримає фінансування згідно до потреб — не так, як дотепер. Лікарні будуть отримувати нормальні гроші за послуги, які там надаються.

Ця реформа не потрібна корупціонерам. Не потрібна чиновникам, котрі на цьому заробляють. Не потрібна популістам, котрим головне сказати: «Я зробив» або «Я обіцяю всім, що всім буде добре».

Це реформа чесності. Це реформа цивілізації. Є послуга, і вона щось коштує. Якщо ви отримуєте щось безкоштовно, значить хтось за це заплатив. Кожна медична послуга має свою вартість. І держава готова гарантувати це. Ми чітко скажемо, що гарантоване, а що — ні. 

 

Наші інтереси: 

Не хворіти і залишатися молодим, щоб не потрібно було звертатися до лікарні - ось наша мета і наш інтерес!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Парадоксально, але повна ліквідація нинішньої системи "охорони здоров’я" негайно приведе до зменшення смертності і підвищення тривалості життя". Це показали страйки лікарів в США та Ізраїлі.

Є прості і дешеві методи радикального оздоровлення населення, але вони означають ліквідацію корупційного гадючника. Тому гадючник проти. Нинішня реформа - це спроба підремонтувати те, що не підлягає ремонту.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Парадоксально, але повна ліквідація нинішньої системи "охорони здоров’я" негайно приведе до зменшення смертності і підвищення тривалості життя". Це показали страйки лікарів в США та Ізраїлі.

Є прості і дешеві методи радикального оздоровлення населення, але вони означають ліквідацію корупційного гадючника. Тому гадючник проти. Нинішня реформа - це спроба підремонтувати те, що не підлягає ремонту.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Я зробив би так: перед тим, як потрапити до лікарні, пацієнт повинен би був пройти через ряд тренажерів і виконати на них якусь найменшу кількість рухів. І після проходження цього "коридора здоровя" хтось би можливо задумався, чи треба йомуу після цього в лікарню...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"