Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Екологи міжвоєнної Німеччини: I. Крах імперії

На умовно переможену Німеччину було покладено одноосібну вину за розв'язування Великої війни.


William Orpen. Zonnebeke.


Антанта: ставка на пропаганду і зрадників

Влітку 1917 року, намагаючись змінити хід війни в свою користь, Антанта зробила ставку на революцію в Німеччині.

Для деморалізації і революціонізації противника було вирішено використовувати як засоби пропаганди, так і створення в країні «п'ятої колони» з агентів впливу, різного роду політичних відщепенців, і просто зрадників.

Необхідно відзначити, що вже з перших днів війни пропаганда союзників, в першу чергу англійська, почала самим грубим і наполегливим чином вселяти думку, що тільки одні німці є винуватцями війни. Наскільки дієвою виявилася ця пропаганда, видно з того, що ця думка не тільки цілих чотири роки утрималася в таборі Антанти, а й проникла в середовище німецького народу. Настільки ж чудових для себе результатів досягли англійці і своєю невтомної пропагандою з приводу «німецьких жахів», наприклад про жорстокість по відношенню до жінок і дітей; ці тексти обійшли весь світ. Німці майже не призводять у відповідь заперечень, тому історіям про зґвалтовану жінку або про задушену дитину вірять на слово. Ці історії підкріплюються свідоцтвами про злочинну натуру «брудних варварів-бошів». Як приклад можна вказати на опубліковане повідомлення «солідної», «об'єктивної» лондонської «Таймс», про «фабрики з переробки людських трупів, з яких німці витягають різні речовини для військових цілей і навіть харчові продукти у вигляді сурогатів м'яса» ...

Підтекст публікації був очевидний, – чи варто церемонитися з такими собі нелюдами і людоїдами?

Таким шляхом англійці просто геніально створювали передумову для стійкості їх військ на фронтах навіть в моменти найтяжчих англійських поразок.

Успіх пропаганди в сильному ступені залежить ще від масового її застосування, і англійці не шкодували ніяких грошей на пропаганду, пам'ятаючи, що витрати покриються сторицею.

* * *

Досить ефективно діяла і французька пропаганда. 10 січня 1918 року Клемансо зустрівся з агентом Другого бюро Жан-Жаком Вальтцем, який запропонував оригінальний план деморалізації противника.

Вальтц був карикатуристом, відомим громадськості під псевдонімом Хансі. Його малюнки публікувалися в багатьох журналах і газетах, підтримуючи бойовий дух армії і цивільного населення. Згідно з планом Вальтця треба було закидати на територію Німеччини тисячі листівок і газет, ворожих режиму кайзера – в основному республіканського і соціалістичного спрямування.

Тигр [Популярне у Франції прізвисько Клемансо. – В.Ф.] не став втрачати часу. Він наказав Петену і його Генштабу негайно втілити в життя план Хансі. Вже через кілька тижнів тисячі листівок скидалися з повітря і вистрілювали за допомогою спеціальних гармат, заражаючи своєю отрутою німецькі війська.


У травні генерал Гінденбург в зверненні до народу змушений був сказати про цю небезпеку: «Це безперервний вогонь пропаганди, націлений на те, щоб подіяти на нашу мораль. Якщо бомби знищують тіло, то листівки знищують дух солдата!»

Одночасно почалася широкомасштабна робота з пошуку агентів впливу в середовищі соціалістів. Офіцер Другого бюро Джозеф Крозьер, працюючи під ім'ям Дезгранж в Голландії і іноді в Німеччині, передавав німецьким соціалістам-емігрантам гроші, які вони використовували для конспіративної змови проти Вільгельма II і його уряду.

Одним із близьких співробітників Клемансо був колишній глава кабінету генерала Галльєні генерал Букабей, який виїхав до Голландії, щоб увійти в коло німецьких революціонерів-емігрантів. Там він накреслив шляхи конкретних дій – через єврейські кола, через католиків і перш за все через «спартаківців», які були найбільш затятими противниками імперського режиму. Разом з ними генерал Букабей заснував газету «Дер Кампф» – орган республіканців і соціалістів. Вона поширювалася і в Німеччині.

У Парижі діяла Партія німецьких соціал-революціонерів, що випускала гострополемічну газету. Ця партія і її газета повністю фінансувалася французькою розвідкою.

Газету поширювали в Німеччині, перевозячи через швейцарський кордон. У ній друкувалося багато матеріалів, присвячених перемогам союзників, і висловлювалися похмурі прогнози щодо режиму кайзера.

* * *

Американська розвідка активно допомагала як існуючим революційним партіям в Німеччині, так і створювала нові. Один з керівників американської розвідки Томас М. Джонсон писав: «Необхідно було допомагати підпільним групам і посилювати їх роботу, спрямовану проти імперського уряду і Генштабу. Вони прагнули до миру і створення в Німеччині соціалістичної республіки. А для цього їм треба було допомагати грошима».

«Їм добре за це платили», – цинічно додавав Джонсон

Людендорф – Реформатор Другого райху

Влітку 1918 року здавалося, що перемога Німеччини ближче, ніж коли б то не було. За кілька місяців до цього Другий райх домігся успіху, незрівнянного з тими швидкоплинними перемогами на полях битв, які тільки виснажували країну. На початку березня Німеччина продиктувала в Брест-Литовську свої умови миру Радянській Росії, а приблизно через місяць Бухарестським договором з Румунією ще раз наочно продемонструвала свою міць. З цими договорами закінчилася війна на два фронти і німецька армія на Заході майже порівнялася за чисельністю з силами Антанти, правда, по оснащенню і озброєння вона значно поступалася противнику. У той же час, в результаті підписаного 3 березня Брест-Литовського мирного договору, у Німеччині з'явився потужний резерв – більшовицький диктатор Ленін не тільки віддав Німеччини мільйон квадратних кілометрів найродючіших земель і багатющі промислові райони країни, а й сплачував контрибуцію золотом.


Пауль фон Гінденбург і Еріх фон Людендорф в Ставці


«У німецького народу тільки один вибір – перемогти або померти!» – заявив Людендорф, і Верховне командування німецької армії вже в кінці березня зробило перше з п'яти наступів, які ще до прибуття американських військ зажадали крайньої напруги всіх сил країни. Протягом перших тижнів літа німецьким військам вдалося відтіснити британські і французькі війська, німецькі передові частини знаходилися вже в 60 кілометрах від Парижа.

Фінансовий Інтернаціонал був в паніці, і Вільсон в квітні 1918 року мав намір послати Карла фон Виганда, кореспондента агентства Херста в Німеччині, з миротворчою місією до кайзеру – виробити попередні умови сепаратного миру.

Однак німецький наступ захлинувся, – Клемансо вдалося домовитися зі страйкуючими робочими і підняти моральний дух французької армії... Настав шоковий перехід «від переможних фанфар до надгробного відспівування поразки».

13 вересня Австрія видала передсмертний крик про допомогу; два дні по тому фронт центральноєвропейських держав впав: союзники прорвалися на Балкани і примусили Болгарію до капітуляції. У той же день на заході союзники широким фронтом розгорнули наступ на «Лінію Гінденбурга». Ця остання укріплена лінія оборони німців почала тріщати по швах.


Еріх Фрідріх Вільгельм фон Людендорф (нім. Erich Friedrich Wilhelm von Ludendorff, 9 квітня 1865 — 20 грудня 1937) — німецький воєначальник часів Першої Світової війни, генерал-полковник. Автор концепції «тотальної війни», яку він виклав в кінці свого життя в книзі «Тотальна війна». З початку Першої світової війни — начальник штабу у Гінденбурга, разом з останнім отримав загальнонаціональну популярність після перемоги під Танненбергом; з серпня 1916 року — фактично керував усіма операціями німецької армії. Після закінчення війни близько зійшовся з Гітлером, брав участь в Націонал-соціалістичній революції у листопаді 1923 року.


Протягом трьох років Німеччиною de facto управляли генерали: одного з них треба виділити особливо. Це Еріх Людендорф. Саме він винайшов і втілював в життя вражаючі спроби вирвати Німеччину з кільця облоги під час війни: Людендорф розв'язав необмежену підводну війну, організував перекидання агента впливу Леніна в Росію, нав'язав більшовикам Брестський мир і організував останній великий наступ навесні 1918 року.

29 вересня 1918 року стало вирішальним днем ​​у житті Другого райху. Зрозумівши, що Німеччина знаходиться в смертельній небезпеці, Людендорф зробив реальністю абсолютно немислиму річ – наказом заснував в Німеччині парламентську демократію і ввів соціалістів в уряд. Проводячи цей нечуваний захід, він поспішив проінформувати кайзера і кабінет, що дні райху полічені і що слід негайно укладати перемир'я з союзниками. Одним пострілом Людендорф ухитрився вразити одразу три мети: (1) утихомирити народ і суспільство всередині країни і заспокоїти союзників фасадом парламентаризму перед початком мирних переговорів; (2) повісити соціалістам на шию ганьбу «поразки», і, найважливіше, (3) врятувати армію.

Призначений 3 жовтня рейхсканцлером принц Макс Баденський екстрено звернувся до американського президента Вудро Вілсона з пропозицією миру і припинення вогню. За час з 3 по 23 жовтня Вілсон по телеграфу направив відомству німецького канцлера три ноти, в яких зажадав, щоб райх (1) вивів війська з окупованих територій; (2) припинив підводну війну і (3) примусив кайзера до зречення.


Максиміліан Олександр Фрідріх Вільгельм Баденський (нім. Maximilian Alexander Friedrich Wilhelm Prinz von Baden, 10 липня 1867 Баден-Баден — 6 листопада 1929 року, Констанц) — баденський принц з династії Церінгенов, німецький політик і військовий діяч, останній канцлер Німецької імперії (з 3 жовтня по 9 листопада 1918 року). Оголосив про зречення Вільгельма II і покинув свій пост, передавши повноваження Фрідріху Еберту.


Томас Вудро Вілсон (англ. Thomas Woodrow Wilson; зазвичай, без першого імені — Вудро Вілсон;[1] 28 грудня 1856 — 3 лютого 1924) — 28-й Президент США (1913–1921). Відомий також як історик і політолог. Лауреат Нобелівської премії миру 1919, присудженої за миротворчі зусилля.


Раптово сталася несподіванка: 25 жовтня генерал Людендорф, грунтуючись на інформації з фронтів, скасував всі свої рішення; він почав наполегливо переконувати кайзера перервати переговори з Вілсоном і відновити битви. Але Вільгельм II змістив генерала Людендорфа і призначив замість нього генерала Ґрьонера, начальника Генерального штабу. У самій основі Другого райху розверзлася зяюча тріщина.

Зі спогадів Вальтера Ніколаї, начальника військової розвідки:

«26 жовтня 1918 року я перебував разом з військовими вождями в Берліні. Після прибуття туди я захворів на грип, що бушував тоді, та був протягом декількох днів прикутий до ліжка. В цей час мене відвідав один нейтральний громадянин, який перебував в Німеччині на високому офіційному посту. Він сказав, що становище Німеччини примушує його відмовитися від свого нейтралітету для користі Німеччини. Він знає донесення представників своєї країни у Франції і заклинає верховне командування не складати зброю, так як сили противника також вичерпані, а в разі капітуляції – Німеччині не доводиться очікувати пощади. Я міг тільки відповісти йому, що мені тільки що повідомили про відставку генерала Людендорфа. Віра в угоду перемогла волю до захисту».

Марксисти наносять Німеччині удар в спину!

31 жовтня почалися повстання матросів різних судів, що перетворилися 3 листопада в загальне збройне повстання флоту в Кілі і створення робітничо-матроської ради. Кільські події виявилися іскрою, яка запалила революційну пожежу в країні. Революція перекинулася в Баварію. 7 листопада в Мюнхені відбулися грандіозні збори на площі Терезієнвізе, керовані сліпим селянином на прізвище Гандорфер, які проголосили вождем Баварської республіки єврейського журналіста з Богемії Курта Ейснера.

Наступного дня баварська революція повторилася в Берліні вже під керівництвом Ейснера!

Курт Ейснер був відомий як пацифіст і лідер Незалежних («меншовики») Соціальних Демократів в Мюнхені. Він зіграв важливу організаційну роль в антивоєнних страйках в січні 1918 року, за що був посаджений у в'язницю і вийшов тільки в жовтні. Скориставшись внутрішньою кризою в країні, яка зазнала поразки, він проголосив Соціалістичну Республіку, оголосивши себе прем'єром і міністром закордонних справ, в кабінеті, що складається з «більшовиків» і «меншовиків».

Члени Товариства Thule, як і інші праві сили Мюнхена, були приголомшені цими несподіваними і дуже драматичними подіями!

Німеччина зазнала краху, Кайзер і правлячі принци відреклися, єврейські соціалісти оголосили республіку. Völkisch-батьківщина, за яку вони боролися так довго і з такими труднощами, зникла в одну ніч.

Зі спогадів фон Бюлова, колишнього канцлера в той час, коли Другий райх переживав свій апогей:

«У Берліні 9 листопада я спостерігав революцію... Вона виявилася схожою на стару відьму – беззубу і лису. Ніколи в житті я не бачив нічого більш огидного і відштовхуючого, більш вульгарного, ніж ці безладні ряди танків і вантажівок, набитих п'яними матросами і дезертирами... Мені рідко доводилося споглядати що-небудь більш нудотне, більш неприємне і нице, ніж видовище цих недозрілих чурбанів, прикрашених червоними нарукавними пов'язками – символами соціал-демократії. Я бачив, як вони групами по кілька осіб, крадучись, підходили до офіцерів з залізними хрестами або орденами Pour le merite на грудях, хапали їх під руки і зривали еполети. З одним батальйоном можна було легко розігнати весь цей набрід...»



Пакт Ґрьонер – Еберт

Вранці 9 листопада, хоча кайзер ще не прийняв рішення розлучитися з троном, канцлер Макс Баденський опублікував, можна сказати, брехливе повідомлення про зречення Вільгельма II від престолу і про призначення рейхсканцлером одного з вождів СДПН Фрідріха Еберта. Зраджений імператор якийсь час коливався, потім прийшов в лють, сів у поїзд і поїхав до Голландії, звідки тільки через три тижні надіслав поштою офіційне зречення від престолу.


Фрідріх Еберт (нім. Friedrich Ebert; нар. 4 лютого 1871, Гейдельберг, Німецька імперія — пом. 28 лютого 1925, Берлін, Веймарська республіка) — німецький соціал-демократ, один з провідних діячів СДПН, лідер її правого, «ревізіоніського» крила. Перший рейхсканцлер Німеччині після Листопадової революції 1918 р., перший президент Німеччини (Веймарська республіка, 1919–1925), а також перший в історії Німеччини демократично обраний керівник держави.


Коли Еберт став главою першого республіканського уряду, він буквально метався в розпачі: як було йому, вірнопідданому слузі кайзера, стати главою уряду, що повалив обожнюваного монарха?! Але тут-то і сталася подія, яка визначила поведінку соціал-демократичних діячів на довгі місяці їх правління. У кабінеті новоявленого канцлера задзвонив телефонний дзвінок. Еберт знав, звідки дзвонять: апарат з'єднував Берлін зі Ставкою Верховного головнокомандування в Спа. І хоча за вікном шумів натовп, Еберт почув у слухавку:

– У апарату Ґрьонер...

Це був голос Начальника Генерального штабу діючої армії генерал-лейтенанта Вільгельма Ґрьонера.


Вільгельм Ґрьонер (нім. Wilhelm Groener, 22 листопада 1867, Людвігсбург, Вюртемберг — 2 вересня 1939, Борнштедт, біля Потсдаму) — німецький військовий і державний діяч, генерал-лейтенант (1916), начальник Генерального штабу (1919).


Історія знає багато парадоксів. Але телефонна розмова увечері 9 листопада 1918 року між Берліном і Спа, дбайливо записана ад'ютантом Ґрьонера майором Фолькманном, належить до числа найбільш неймовірних: кайзерівський генерал Ґрьонер наказав соціал-демократу Еберту бути республіканцем! Розмова почалася з того, що Ґрьонер заявив Еберту: якщо уряд готовий зберегти Німеччину від «найгіршого» і «відновити порядок», то Гінденбург залишиться на чолі армії і «мирно» поверне її на батьківщину. І слідом за цим Ґрьонер роз'яснив, чого він хоче: боротьби проти більшовизму, проти розгортання революції. Еберт з готовністю погодився. В історію цей безприкладний пакт увійшов під назвою «пакту Ґрьонер – Еберт». Під прапором цього пакту пройшли перші роки існування Веймарської республіки.

[Зі спогадів гетьмана Павла Скоропадського про Вільгельма Ґрьонера:

«Генерал Ґрьонер свою славу, наскільки я знаю, здобув головним чином під час свого воєнного управління залізницями в Німеччині під час війни. Особисто в нас склалися добрі відносини. Я ніколи не бачив в ньому бажання чого-небудь вирвати, що, на жаль, широко практикувалося його підлеглими, які кожен крок, кожен документ інтерпретували на користь Німеччини, а коли цього всього не виходило, то вони не соромилися сказати те, що сила може дати і право. Цього в Ґрьонері зовсім не було. Тому, коли я йому вказував у всіх надзвичайних випадках на те, що так не можна, він приймав у себе заходи з припинення цих неподобств. В питаннях політичному та національному він розділяв мою думку, що створити державу з тими силами українців, які були в нас, зовсім неможливо. Він прекрасно розбирався у всіх каверзах австрійців і відбивав негайно їх удари. Взагалі, коли б не було Ґрьонера, особливо в перший час, мені було б значно складніше. Я бачив, що маю справу хоч і з начальником штаба армії, яка, звісно, не прийшла сюди заради наших прекрасних очей, однак в будь-якому випадку з людиною досить порядною, доброзичливою, широких політичних поглядів, безумовно чесною настільки, що він не соромився при мені неодноразово критикувати німецьку політику за їх загравання з більшовиками, і коли я йому говорив що це принизливо для такої країни як Німеччина, що це не доведе і Німеччину до добра, він прямо і відверто відповідав в тому ж дусі, вказуючи, що він неодноразово писав про це в Берлін. При цьому він казав: «Що з ними поробиш? Вони там не бачать». Взагалі, вище німецьке командування в Україні в травні місяці 1918 р. складалося з блискучих людей. І Ейхгорн, і Ґрьонер — обидва видатні німецькі воєначальники і розумні політики.]

Реакція на катастрофу

Рудольф фон Зеботтендорф (нім. Rudolf von Sebottendorf, 9 листопада 1875, Хойерсверда — 8 травня 1945 року, Стамбул) — один з видних німецьких окультистів. Справжнє ім'я Адам Альфред Рудольф Глауер (8 листопада 1875 — 8 травня 1945). Засновник Товариства Тулі, німецької окультної організації, з якої вийшло багато видатних членів нацистської партії. Практикував суфійські медитації, астрологію, нумерологію і алхімію.


В цей же день в залах Thule проходив музичний вечір, на якому Зеботтендорф проголосив палку промову: «Вчора ми пережили загибель всього, що було нам дорого, близько і свято. Замість наших принців німецької крові, при владі – смертельні вороги: євреї. Чим загрожує нам цей хаос, ми ще не знаємо. Але ми здогадуємося. Час, який прийде, буде часом боротьби, гірких втрат, часом небезпеки...» Він звернувся до членів Thule з вимогою боротися, «поки свастика не засяє над холодом темряви», і завершив свою промову декламацією віршів Філіпа Штауффа.



Новина про катастрофу дійшла до єфрейтора Гітлера, який видужував після отруєння газами в одному з військових госпіталів Померанії. Не викликає сумнівів, що удар, викликаний поразкою у війні, і революцією, що сталася потім в країні, сприяли кристалізації в ньому рішення присвятити себе політиці і віддати всі сили ідеї відродження Німеччини після поразки та боротьбі проти марксизму.

Зі спогадів Адольфа Гітлера:

«10 листопада нас відвідав пастор лазарету і влаштував маленьку бесіду з нами. Тепер ми дізналися все.

Я теж був присутній при цій розмові, хоча знаходився в страшно збудженому стані. Поважний старий весь тремтів, коли він говорив нам, що будинок Гогенцоллернів повинен був скласти з себе корону, що батьківщина наша стала «республікою» і що тепер нам залишається тільки молити Всевишнього, щоб він послав благословення на всі ці зміни і щоб він на майбутні часи не залишив наш народ. Наприкінці промови він вважав своїм обов'язком – мабуть, це була його внутрішня потреба, яку він не в силах був перемогти, – сказати хоч кілька слів про заслуги імператорського дому в Пруссії, Померанії – та й у всій Німеччині. Тут він не зміг втриматися і тихо заплакав. У маленькій аудиторії запанувала глибока тиша. Всі були страшно засмучені і зворушені. Плакали, думається мені, всі до єдиної людини. Оговтавшись, поважний пастор продовжував. Тепер він повинен нам повідомити, що війну ми змушені кінчати, що ми зазнали остаточної поразки, що батьківщина наша вимушена здатися на милість переможців, що результат перемир'я цілком залежатиме від великодушності наших колишніх супротивників, що світ не може бути іншим як дуже важким і що отже і після укладення миру дорогій батьківщині доведеться пройти через ряд найтяжчих випробувань. Тут я не витримав. Я не міг залишатися в залі зборів жодної хвилини більше. В очах знову потемніло, і я тільки навпомацки зміг пробратися в спальню і кинувся на ліжко. Голова горіла у вогні. Я зарився з головою в подушки і ковдри.

З дня смерті своєї матері я не плакав досі жодного разу. У дні моєї юності, коли доля була до мене особливо немилостива, це тільки гартувало мене. Протягом довгих років війни на моїх очах гинуло чимало близьких товаришів і друзів, але я ніколи не проронив жодної сльози. Це здалося б мені святотатством. Адже ці мої дорогі друзі гинули за Німеччину. Коли в найостанніші дні мого перебування на фронті я пережив особливо гіркі хвилини, стійкість не покидала мене. Коли газом виїло мої очі, і спочатку можна було подумати, що я осліп навіки, я на одну мить упав духом. Але в цей час якийсь обурений голос пролунав в мої вуха: нещасний боягуз, ти, здається, збираєшся плакати, хіба не знаєш ти, що доля сотень і сотень тисяч німецьких солдатів була ще гірша за твою! Це був голос моєї совісті. Я підкорився неминучому, і з тупою покірністю ніс свою долю. Але тепер я не міг більше, я – заплакав. Тепер будь-яке особисте горе відступило на задній план перед великим горем нашої Батьківщини.

Отже, все було марно. Марні були всі жертви і всі тяготи та обмеження. Даремно терпіли ми голод і спрагу протягом нескінченно довгих місяців. Даремно лежали ми, відчуваючи завмирання серця, ночами в окопах під вогнем ворога, виконуючи свій тяжкий обов'язок. Даремна була загибель двох мільйонів наших братів на фронті. Чи не розверзнуться тепер братські могили, де поховані ті, хто йшов на вірну смерть в переконанні, що віддає своє життя за справу рідної країни? Чи не повстануть від вічного сну мерці, щоб грізно притягнути до відповідальності батьківщину, яка тепер так гірко над ними насміялась? Чи за це вмирали масами німецькі солдати в серпні і вересні 1914 року, чи за це пішли слідом за ними у вогонь полки німецьких добровольців восени того ж року, чи за це лягли 17-річні юнаки на полях Фландрії, чи за це страждали німецькі матері, коли вони відривали від серця своїх дорогих синів і посилали їх на фронт, звідки вони вже не повернулися! Чи для того приносилися всі ці незліченні жертви, щоб тепер купка жалюгідних злочинців могла зазіхнути на долю нашої країни!»

«Перед судом історії листопад 1918 р буде розглядатися не як зрада монархії, а як зрада батьківщини». (А. Гітлер)

Версальський розбій

Німецька делегація, якою керує Ерцбергер, розташувалася у вагоні в лісі недалеко від Компьена.


Маттіас Ерцбергер (нім. Matthias Erzberger, 20 вересня 1875, Буттенхаузен, королівство Вюртемберг — 26 серпня 1921 року, біля Бад-Грісбах в Шварцвальді) — німецький письменник і політик. Член партії Центру. Керівник комісії з перемир'я і рейхсміністр фінансів Веймарської республіки.


Об 11 годині одинадцятого дня одинадцятого місяця 1918 р замовкли всі гармати в Європі: Німеччина визнала свою поразку і підписала перемир'я.


William Orpen. Signature du traitй de paix. 1919 г.


Розпочався перший етап пограбування країни: за умовами перемир'я Німеччина повинна була передати колишнім супротивникам 5 тис. важких гармат, 2 тис. літаків, 30 тис. кулеметів і всі підводні човни. Морський флот повинен був стати на якір біля берегів Великобританії. П'ять тисяч паровозів, 150 тис. вагонів і 5 тис. вантажівок відправляться до союзників, які займуть Рейнську область. Союзники також домовилися про продовження блокади Німеччини.

З метою полегшення грабежу і надання йому «законного» статусу, необхідно було покласти на умовно переможену Німеччину одноосібну вину за розв'язування Великої війни. З цією метою використали агента впливу Курта Ейснера (K. Eisner), дуже честолюбного, імпульсивного й непомірно амбітного.

«Єврей, що не поділяв віру свого народу; соціаліст, що не дотримувався лінії своєї партії; глава баварського уряду, але переконаний противник Пруссії і федералізму; природжений демагог і, нарешті, просто аморальна людина, яка кинула заради коханки дружину з п'ятьма дітьми », – таким малює портрет Ейснера один з дослідників його біографії Г. Ханко.

Ще в січні 1918 року Ейснер став на шлях державної зради – він ідеолог і організатор страйку робітників Мюнхена. За скоєний злочин він був арештований і поміщений у в'язницю, де знаходився до жовтня 1918 року. У в'язниці Ейснером була написана стаття під романтичною заголовком «Мрії пророка».


Курт Ейснер (нім. Kurt Eisner, 14 травня 1867 Берлін — 21 листопада 1919 року, Мюнхен) — марксист-ревізіоніст, німецький політичний діяч і журналіст, один з організаторів і лідерів Листопадової революції.


У житті, однак, вид у «пророка» був далеко не романтичний, а скоріше хворобливий; одягався він майже по жебрацькому; постійно збуджено розмовляв, при цьому активно жестикулюючи. Важко було розгледіти в ньому різнобічно талановитого, сміливого і розумного діяча. Волею випадку піднесений на політичний Олімп Баварії, Ейснер був швидше «одним з тих химерних гібридних персонажів, яких удосталь породжують часи хаосу; привид, викликаний з надр сатанинського політичного шабашу, щоб піддати анафемі труп Другого райху».

Ейснер відкрито закликав на допомогу уряд Клемансо, і виступив за відділення від Німеччини рейнських земель. 27 листопада 1918 генерал Фош заявив: «Найбільшою надійним кордоном з Німеччиною є межа вздовж Рейну».

На цьому зрада Ейснером національних інтересів країни не закінчилося. Адміністрація США запропонувала йому брати участь у виборчій кампанії, яка повинна була – за допомогою оприлюднення секретних державних документів – вилитися в повне і беззастережне визнання відповідальності Німеччини за розв'язання війни. Ейслер підкорився, опублікувавши належним чином відредаговані – для посилення їх зловісної тенденційності – фрагменти документів, витягнутих з архівів баварського міністерства закордонних справ.

Ось так, за допомогою зрадника, були сфабриковані «докази винності» Німеччини за розв'язання Великої війни.

Примітно, що в 1918 році газета «Еврейское эхо» писала, що Курт Ейснер ніякого відношення до мюнхенської єврейської громади не має: він не є її членом, не буває на богослужіннях, ніколи не брав участі в інших заходах громади. У громаді він не відомий – таким був висновок публікації. Її поява була викликана тим, що поразка у Великій війні і потрясіння, які пішли слідом за цим, викликали хвилю антисемітизму в Баварії, в Мюнхені. Євреїв звинувачували в поваленні монарха Людвіга III, в революції. Серед інших політичних діячів лівого спрямування називався і Ейснер.

12 січня 1919 року Незалежна соціал-демократична партія Ейснера на виборах в Landtag Баварії зазнала нищівної поразки, отримавши лише 3 місця з 180! А 21 лютого, коли Ейснер прямував в Landtag здавати свої повноваження, на ходу репетируючи прощальну промову, його наздогнав 22-річний студент граф Антон Арко-Валлей і вбив декількома пострілами в упор. Вбивця, в минулому учасник війни в чині лейтенанта, належав до групи баварських націоналістів, і по материнській лінії, іронія долі, був єврей. Його мати походила з родини кельнських банкірів. Арко-Валлей спочатку був засуджений до смертної кари, заміненої довічним ув'язненням. Потім суд скорочував цей термін, довівши його до 5 років тюремного ув'язнення. У висновку він перебував у камері-люкс у в'язниці міста Ландсберга недалеко від Мюнхена.

[У 1923 році його змінив у цій камері Гітлер. У 1945 році Арко-Валлей загинув в Мюнхені, потрапивши під американський автомобіль. – В.Ф.].


Антон фон Арко ауф Валлей (1897-1945) — німецький монархіст, що зробив в 1919 році вбивство соціалістичного прем'єр-міністра Баварії Курта Ейснера.


18 січня 1919 року у Версальському палаці урочисто відкрилася конференція союзних країн з вироблення умов післявоєнного мирного врегулювання. На конференції були представлені 27 країн, які брали участь у війні проти Центральних держав або розірвали дипломатичні відносини з Німеччиною. Однак фактичними вершителями доль майбутнього світу з'явилися Англія, Франція і США. Німеччина і її колишні союзники по війні від участі в роботі конференції були відсторонені. Радянська Росія також не була допущена на конференцію, бо першорядне значення в ході переговорів зайняло «російське питання», тобто питання про організацію оборони проти експорту світової революції, що проводиться більшовицьким урядом Леніна-Троцького.

Вільсон, порушивши всі традиції (до тих пір жоден американський президент не виїжджав з країни), з'явився в Париж, щоб очолити світ. Серйозність президента, з якою він приступив до справи, обурила і насмішила його партнерів за столом мирної конференції, практичних політиків. Французький прем'єр Клемансо з глузуванням висловився: «Бог дарував нам десять заповідей, а ми порушили їх. Вільсон дарує нам свої 14 основних принципів – подивимося!»


Жорж Клемансо (Клємансо) (фр. Georges Clemenceau; 28 вересня 1841 — 24 листопада 1929) — французький політичний і державний діяч, член Французької академії (з 1918). Один з засновників французького радикалізму.


Америка хотіла зробити стрижнем майбутнього світу Лігу Націй, яка задумувалася Вільсоном як важіль панування Америки в усьому світі (включаючи, звичайно, і Європу).

Англійський проект бачив Лігу як рівноправний блок великих держав, що забезпечують status quo за частиною колоній і сфер впливу – так зберігалася англійська колоніальна могутність.

Французів на конференції хвилювали справи конкретні і близькі – пограбування Німеччини, повернення Ельзасу і Лотарингії, репарації і ... «російське питання». Маршал Фош раз по раз кричав: «Мсьє, якщо ми не покінчимо з« більшовицькою небезпекою », то програємо війну!» – «А це ще як?» – дивувалися «колеги». – «Німеччина переможена, але що якщо вона в своїх інтересах врегулює відносини з Росією або, не дай Бог, сама стане жертвою більшовизму», – пояснював маршал.


Фердинанд Фош (фр. Ferdinand Foch) (20 жовтня 1851, Тарб, департамент Верхні Піренеї, Франція — 20 березня 1929, Париж, Франція) — французький військовик, маршал Франції (з 1918). Учасник франко-прусської війни. Під час І Світової війни командир корпусу, начальник Генерального штабу (1917), голова Військового комітету союзників (1918), голова вищої Військової Ради, фельдмаршал армії (1919), маршал Польщі (1923). Митрополит Андрей Шептицький мав з ним перемовини стосовно долі Галичини на початку 1920-х.


Виходячи з цього, французи дбали про створення Польщі як «бар'єру між Німеччиною і Росією», за словами Клемансо. Однак, як вважає ряд сучасних дослідників, зрослий на лукавство Клемансо брехав – нова Польща задумувалася не як бар'єр, а як шлагбаум для нової війни, який буде піднято в свій час.

[Восени 1916 року з окупованих земель російської Польщі кайзерівська Німеччина створювала перше в новітній історії світу «незалежне» Польське королівство. Після поразки Другого райху воно пішло в небуття, і йому на зміну прийшла Польща, викликана до життя вже Антантою. Від німецького варіанту союзному залишилися в спадок лише лапки при слові «незалежна». Сенс «польської державності» в версальському виконанні був зовсім іншим, ніж в німецькому варіанті. Тепер вже у Німеччині відторгався Данциг, а «польський коридор» від Польщі до Балтійського моря – шириною під сто кілометрів – відрізав від єдиної Німеччини її Східну Пруссію. Кордону з Польщею штучно розсікали єдині в господарському відношенні райони Німеччини і відсікали від батьківщини великі райони з чисто німецьким населенням. У військовому відношенні кордон з Польщею було розкрито на сотнях кілометрів. - В.Ф.]

Приречені до смерті...

Лікарська комісія, відправлена ​​медичними факультетами Голландії, Швеції і Норвегії для вивчення умов життя в Німеччині, надрукувала наступний звіт в шведській пресі в квітні 1919 р.:

«Туберкульоз, особливо серед дітей, посилюється в страхітливому ступеню. Англійська хвороба [застаріла назва рахіту. – В.Ф.] представляє ще більш серйозне зло і поширюється ще ширше. Неможливо боротися з цими хворобами, так як для туберкульозних не вистачає молока, а для рахітиків – риб'ячого жиру. Туберкульоз приймає ще небачені форми, які бували раніше лише у виняткових випадках. Хвороба вражає відразу всі частини тіла, вилікувати її практично неможливо... Майже такі ж фатальні форми приймає туберкульоз і серед дорослих. У госпіталях від нього вмирають 90% хворих. За браком їжі боротися з ним неможливо... Він виражається в найстрашніших формах, наприклад у формі туберкульозу залоз, який перетворюється в гнійне розкладання тіла...»

13 травня 1919 року граф Брокдорф-Рантцау представив мирній конференції записку німецької економічної комісії, присвячену розгляду тих наслідків, які матимуть умови мирного договору для населення Німеччини.

«У період життя двох останніх поколінь, – говорить записка, – Німеччина з землеробської країни перетворилася в промислову. Поки вона займалася переважно землеробством, вона могла прогодувати сорок мільйонів жителів. Як держава промислова вона могла забезпечити існування шістдесяти семи мільйонам; в 1913 році її ввезення харчових продуктів доходило круглим числом до дванадцяти мільйонів тонн. До війни п'ятнадцять мільйонів чоловік підтримували своє існування іноземною торгівлею, мореплавством і обробкою, прямо або побічно, привізних сирих матеріалів».

Привівши головні, що стосуються цього, рішення мирного договору, записка продовжує: «Внаслідок скорочення виробництва, внаслідок економічної депресії, що виникає від втрати колоній, торгового флоту та іноземних капіталів, Німеччина не буде в змозі ввозити з-за кордону необхідну їй кількість сировини. Значна частина її промисловості тому неминуче прирікає себе на руйнування. Потреба ввезення харчових продуктів повинна значно зрости, а в той же час можливість задоволення цієї потреби має в такій же мірі зменшитися. Тому в найближчому майбутньому Німеччина не зможе дати роботи та хліба багатьом мільйонам свого населення, які тепер позбавлені заробітку в мореплаванні і торгівлі. Ці мільйони повинні б емігрувати, проте це фактично неможливо з тієї причини, що багато країн, до того ж найбільш важливих, будуть проти всякої німецької еміграції. В силу цього виконати умови мирного договору в буквальному сенсі – значить погубити мільйони німецьких підданих. Ця катастрофа не змусить себе довго чекати, якщо взяти до уваги, що стан здоров'я населення підірваний блокадою під час війни і посиленням голодної блокади під час перемир'я. Ніяка допомога, як би не була вона велика і тривала, не зможе попередити загибель населення en masse. ... Ми не знаємо, – робить висновок записка, – ми справді маємо сумнівів, чи уявляють собі делегати держав Згоди неминучі наслідки, які настануть, якщо Німеччина, промислова держава, з її густим населенням, з тісними зв'язками з економічною системою всього світу, з її потребою в імпорті величезних кількостей продовольства і сировини, раптово буде відкинуто назад до тієї фази розвитку, в якій її економічне життя і кількість населення перебували півстоліття тому.

Ті, хто підписує цей договір, підпишуть смертний вирок багатьом мільйонам німецьких чоловіків, жінок і дітей».

Умови мирного договору, запропоновані Австрійській республіці, також зовсім не зважали на безнадійне становище цієї держави. Віденська «Arbeiter Zeitung» від 4 червня 1919 р коментує їх так:

«Ще ніколи сутність мирного договору не виявляла так грубо намірів, які керували його укладачами... У цьому договорі кожна стаття пройнята безсердечністю і жорстокістю, в ньому неможливо виявити навіть ознаки людського співчуття, він ображає все, що пов'язує між собою людей, він є злочином проти людяності, проти народу, який зазнав страждання».

Точка зору Джона Кейнса:

«Я в подробицях знайомий з австрійським договором, я був присутній при складанні багатьох з його статей, але я вважаю нелегким спростувати справедливість цього обуреного протесту».

Повідомлення співробітника «Vossische Zeitung» від 5 червня 1919 року, який супроводжував місію Гувера в Рудні гори, свідчить про наступне:

«Я відвідав великі сільські округи, в яких 90% всіх дітей страждали на рахіт і де трирічні діти ледь починали ходити... Заглянемо в будь-яку школу в Рудних горах. Ви подумаєте, що це дитячий сад для маляток. Ні, це діти семи і восьми років. Крихітні особи з великими смутними очима, з величезним видатним рахітичним чолом, слабкі руки, що представляють одну шкіру та кістки, а над викривленими ногами живіт, розпухлі від голодного набряку... Ця дитина, пояснив черговий лікар, отримує масу хліба, але він не стає від цього сильніше. Я відкрив, що він ховає його під свій матрац. Страх голоду так вкорінився в його душі, що він збирає запаси їжі, замість того щоб харчуватися нею: спотворений тваринний інстинкт робить страх голоду гірше, ніж самі її страждання.

І все ж знаходяться люди, які думають, що в ім'я справедливості подібні істоти повинні платити данину до сорока або п'ятдесятирічного віку, щоб полегшити тягар податків британських громадян».


William Orpen. The Signing of Peace in the Hall of Mirrors, Versailles, 28th June 1919 г.


28 червня 1919 року було підписано Версальський мирний договір.

Договір, текст якого займає 200 сторінок, був складений під час конференції в Парижі. Треба було вирішити, яке покарання понесе Німеччина. Британський прем'єр Ллойд Джордж обіцяв «вичавлювати німецький лимон до тих пір, поки звідти не вийдуть всі кісточки». Але Франція пішла ще далі. Її президент Раймон Пуанкаре зажадав поділу країни і підписання мирного договору з Німеччиною окремо від Пруссії. Великобританія і Сполучені Штати не підтримали ці вимоги. На думку Ллойд Джорджа, остаточні умови настільки суворі, що «через 25 років ми можемо отримати ще одну війну».


William Orpen. Portrait of David Lloyd George. 1926 г.

Девід Ллойд Джордж (англ. David Lloyd George, 17 січня 1863 — 26 березня 1945) — державний і політичний діяч Великої Британії, лідер ліберальної партії, прем'єр-міністр (7 грудня 1916 — 22 жовтня 1922), граф (з 1944 року).


Німеччина втратила 70 тис. кв. км своїх територій і 5,5 млн. жителів. Вже до травня 1921 року вона повинна в якості репарацій виплатити 20 млрд. марок золотом, які передадуть Франції та Бельгії. Збройні сили Німеччини будуть розпущені, і країна втратить можливість вести війну. Лівобережжя Рейну окупують союзники.

Коли керівник німецької делегації Брокдорф-Ранцау прочитав цей текст, він вигукнув: «Можна подумати, що ми єдині, хто відповідальний за війну. Я не можу підписатися під цією брехнею!»


Граф Ульріх фон Брокдорф-Ранцау (нім. Ulrich von Brockdorff-Rantzau; 29 травня 1869, Шлезвіг — 8 вересня 1928, Берлін) — німецький дипломат, міністр закордонних справ Німеччині в 1919 році, перший міністр закордонних справ Веймарської республіки. Посол Німеччини в СРСР в 1922–1928.


Французький прем'єр-міністр Жорж Клемансо, глава делегації союзників, попередив, що текст договору не є предметом обговорення. Коли німецька сторона ознайомилася з документом, всі члени німецького уряду вирішили подати у відставку. У Німеччині настала тиждень жалоби. Зрештою, договір був підписаний двома представниками Берліна під час відсутності глави німецької делегації. Вони увійшли в зал, де відбулося підписання договору, після вигуку Клемансо: «Нехай німці увійдуть!»

Того вечора хвиля гіркоти і гніву захлеснула Німеччину.

Зі спогадів Вільгельма Ґрьонера:

«Я примирився з тим, що Німеччина буде зведена цією війною до положення держави другого рангу... Ми виграємо, на мою думку, для нашого майбутнього все, якщо ми будемо наполегливо працювати і знайдемо серед нашої молоді політичних керівників, які, попри вимоги нового часу, зможуть знищити старий німецький безрозсудний розподіл на партії, в якому слід частково бачити пережиток застарілих, давним-давно відкинутих життям, поглядів ».

Боротьба починається...

Зі спогадів Адольфа Гітлера:

«Ще будучи офіцером по політосвіті, я виступав перед солдатами головним чином на тему про «Версальський договір »... Я тепер розширив тему і став виступати з доповіддю «Брест і Версаль». Я вже знав зі свого власного досвіду з першою доповіддю, що аудиторія звичайно абсолютно незнайома з реальним змістом Брест-Литовського договору і що противнику за допомогою майстерної пропаганди вдалося вселити масам ту думку, ніби Брестський договір був дійсно якимсь насильницьким ганебним договором. Впертість, із якою цю брехню вселяли найширшим масам, призвела, зрештою, до того, що маси стали бачити в Версальському договорі тільки якусь справедливу відплату за той злочин, який ми нібито самі зробили в Бресті. Люди, які підпали під такий настрій, природно, сприймали будь-яку спробу боротьби проти Версальського договору, як щось несправедливе. Не раз доводилося нам зустрічати масу простих людей, які по-своєму чесно і щиро обурювалися з приводу спроб боротьби проти Версальського договору – саме з цієї точки зору. Тільки тому в Німеччині могло отримати права громадянства безсоромне і жахливе слівце «репарації». Брехливо-лицемірна фраза про репарації в ту пору дійсно здавалася мільйонам нашого народу втіленням якоїсь вищої справедливості. Це було жахливо, але це було так. Кращим доказом того, що це було так, може служити той успіх, який мала розпочата мною пропаганда проти Версальського договору, бо цю пропаганду я найтіснішим чином пов'язав з поясненням справжнього значення Брест-Литовського договору.


Адольф Гі́тлер (нім. Adolf Hitler, 20 квітня 1889, Браунау-на-Інні, Австро-Угорщина — 30 квітня 1945, Берлін, Німеччина) — політичний та державний діяч Німеччини, райхсканцлер від 1933 до 1945 року, провідник Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП), один із ідеологів національного соціалізму.


Я брав обидва договори, зіставляв їх один з одним пункт за пунктом і демонстрував аудиторії, наскільки Брестський договір насправді був зразком безмежної гуманності в порівнянні з нелюдської жорстокістю Версальського договору. Результат виходив приголомшливий. Виступати мені в той час доводилося перед аудиторіями приблизно в дві тисячі осіб. Спочатку із залу на мене дивилося, принаймні 3600 ворожих очей, а через три години, до кінця зборів, переді мною звичайно була вже єдина маса, згуртована почуттям священного обурення і шаленого обурення проти авторів Версальського договору. І я із задоволенням відчував, що знову і знову вдалося нам звільнити серця і мізки сотень тисяч співвітчизників від отруйного насіння брехні і вселити їм нашу правду.

Ці дві теми – «Дійсні причини світової війни» і «Брест і Версаль» – я вважав тоді найважливішими. І ось в різних варіаціях я повторював ці доповіді десятки і десятки раз перед різними аудиторіями, поки, нарешті, я прийшов до висновку, що для основного контингенту перших прихильників нашого руху ці теми прояснилися цілком».

* * *

28 січня 1920 союзники встановлюють загальну суму військового боргу Німеччини в розмірі 226 млрд. марок, які повинні бути виплачені протягом 42 років, тобто кілька поколінь німців повинні була виплачувати репарації до 1963 року!

Говорить Володимир Ульянов (Лєнін):

«Таким чином, що таке Версальський договір? Це нечуваний, грабіжницький мир, який десятки мільйонів людей, і в тому числі найбільш цивілізованих, ставить у безвихідь рабів. Це не мир, а умови, продиктовані розбійниками з ножем в руках беззахисній жертві. У Німеччини відняті цими противниками за Версальським договором всі її колонії. Туреччина, Персія і Китай перетворені в рабів. Вийшло таке становище, при якому 7/10 світового населення знаходиться в поневоленому положенні. Ці раби розкидані по всьому світу і віддані на поталу купці країн: Англії, Франції та Японії. І ось чому весь цей міжнародний лад, порядок, який тримається Версальським миром, тримається на вулкані, так як ті 7/10 населення всієї землі, які поневолені, тільки і чекають, не дочекаються, щоб знайшовся хтось, хто підняв би боротьбу, щоб почали хитатися всі ці держави».

Говорить Адольф Гітлер:

 «З таким мирним договором ніяке відродження німецького народу неможливо! Цей договір потрібен для того, щоб відправити на той світ ще двадцять мільйонів німців і остаточно занапастити німецьку націю». (17 квітня 1923 р. З виступу Гітлера в Мюнхені)

«Договір був створений для того, щоб привести до загибелі 20 мільйонів німців і погубити німецьку націю... При своєму виникненні наш Рух висунув три вимоги: 1) анулювання мирного договору, 2) об'єднання всіх німців, 3) земля та територія для нашого народу». (23 квітня 1923 р. З виступу Гітлера в Мюнхені)

«Компенсації» є ні що інше, як «законний спосіб» регулярно пити кров з переможеного держави, зберігаючи при цьому видимість дотримання права». (4 травня 1923 р. З виступу Гітлера в Мюнхені)

«Версальський договір є нещастям не тільки для Німеччини, але і для інших народів». (7 лютого 1933 р. З інтерв'ю Гітлера кореспонденту газети «Daily Mail»)

«Метою будь-якого чесного договору, дійсно розрахованого на тривалу перспективу, ніяк не може бути маніакальне прагнення розколупувати старі рани або не давати затягуватися ран свіжим. Навпаки, такий договір повинен бути спрямований на якнайшвидше рубцювання і зцілення цих ран». (17 травня 1933 р. З виступу Гітлера в Берліні)

«Ми бажаємо вічного збереження німецького народу на цій Землі. Ми віримо в те, що своєю боротьбою ми лише виконуємо волю Творця, який наділив кожну живу істоту інстинктом самозбереження. Так буде жити наш народ!» (Прокламація 1 вересня 1933 р. Нюрнберзі)

«Якщо ліберальний світогляд обожнює окремого індивідуума (тобто декларує своє нібито однакове ставлення до кожного індивідуума), і готовий при цьому пожертвувати цілим народом, то національний соціалізм має на меті саме збереження народу як такого, навіть якщо для цього доведеться пожертвувати чиїмись інтересами». (2 жовтня 1933 р. З виступу Гітлера в Хамельні)

«У своїх поглядах, думках і рішеннях національний соціалізм виходить аж ніяк не з інтересів окремого індивідуума або всього абстрактного людства. В першу чергу ми думаємо про благо нашого народу». (2 жовтня 1933 р. З виступу Гітлера в Хамельні)

«Найбільші гидоти в Німеччині творилися в ім'я дотримання умов Версальського мирного договору. Цей мирний договір щорічно забирав життя двадцяти тисяч німців. Цих людей просто позбавляли всіх засобів до існування, не залишаючи їм жодного шансу вижити, – і все заради того, щоб, не дай Боже, не затримати виплату чергової порції данини переможцям». (24 жовтня 1933 р. З виступу Гітлера в Берліні)

Аграрна політика НСДАП: Гітлер і Дарре

Найактуальнішим питанням у повоєнній Німеччині було питання забезпечення народу продуктами харчування! Тому з самого моменту заснування НСДАП проводила політику підтримки хліборобів. У пропаганді політика партії зводилася до того, що селянство – це сіль землі і головна опора Третього Райху. Керувати здійсненням аграрної політики Гітлер призначив Вальтера Дарре, який був неабияким фахівцем-аграрником з відповідною університетською освітою.

З 1924 року Дарре служив в міністерстві сільського господарства Пруссії і райху. Вимушений у 1929 році піти зі свого поста в результаті конфліктів з керівництвом на політичному грунті (його звинувачували у пропаганді націонал-соціалізму), він оселився в Рейнській області, де написав книгу під назвою «Селянство як джерело життя нордичної раси».

Рудольф Гесс і Адольф Гітлер звернули увагу на книгу Дарре, і Гітлер запропонував йому очолити підвідділ сільського господарства Політичної організації НСДАП.



Далі буде…


Наші інтереси: 

Знати правду про розвиток екологічного руху в світі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це дуже важлива стаття, адже вона дає уявлення про історичний контекст зародження всесвітнього екологічного руху.

Дуже добре, що автор застосовує академічний підхід. Судячи з усього, у наступних статтях цього екологічного циклу ми матимемо справу з таким же системним, об’єктивним і виваженим підходом.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це дуже важлива стаття, адже вона дає уявлення про історичний контекст зародження всесвітнього екологічного руху.

Дуже добре, що автор застосовує академічний підхід. Судячи з усього, у наступних статтях цього екологічного циклу ми матимемо справу з таким же системним, об’єктивним і виваженим підходом.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!