Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні програмісти перетворюються на особливу впливову касту

В Україні програмісти з їхніми доларовими зарплатами, яким не страшні шторми української економіки стають особливою кастою. Влаштувавшись в найкращих бізнес-центрах столиці, вони задають тренди на ринку праці, в корпоративній культурі і навіть моді.

17040401.jpg

В офісі групи компаній EVO, де працює Віктор Кириченко (на фото), зроблено дизайнерський ремонт в стилі лофт, який перетворив старий закинутий завод на креативний простір

У розпал робочого дня 35‑річний програміст Андрій Железник, керівник проектів міжнародної IT-компанії Itera з головним офісом в Осло, грає в шахи. Це заняття допомагає йому переключитися. Поверхом вище його колеги захоплені настільним футболом. Таке проведення часу в компанії, київський офіс якої знаходиться в бізнес-центрі класу B+ з видом на восьмиметрові ялини і Покровський монастир, не тільки не заборонено, а навпаки — заохочується.

"Ми розуміємо, як важливий work-life balance (баланс між роботою і відпочинком), і для нас важливо, щоб працівники відчували, що про них піклуються",— каже Лілія Погоріла, HR-директор Itera.

Крім можливості таких позаурочних перерв, у Железника і ще 130 його колег у розпорядженні ортопедичні меблі, покращена медична страховка, яка покриває спортзал, масаж, безкоштовні курси англійської і німецької, не рахуючи безкоштовних снеків з чаєм та кавою на кухні.

І все це — лише приємні бонуси, або, як кажуть в Itera, "плюшки" до високої зарплати. У IT-компаніях заробітки прив'язані до долара чи євро, а в останні роки їхній гривневий еквівалент зріс більш ніж втричі — у стільки ж разів знецінилася національна валюта.

Вся справа в тому, що більшість українських програмістів працюють на західних замовників, і зв'язок зі стабільними економіками перетворює їх на один із найзаможніших прошарків суспільства і дозволяє виділятися на ринку праці.

Програміст-початківець в столиці може претендувати на зарплату в $500 на місяць, говорить Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна. А фахівці зі стажем від п'яти років і вище отримують вже $3-4 тис., і це майже вдесятеро вище середньої зарплати по Києву.

Виділення IT-фахівців в особливу високооплачувану касту, яка задає тон в офісній культурі, стилі життя та ставленні до цінностей,— суто українська особливість: на Заході співробітники високотехнологічних компаній заробляють набагато більше представників інших професій, стверджує Віталій Михайлов, партнер рекрутингової компанії IT Staff. "$100 тис. на рік — звичайний дохід співробітника на менеджерській позиції в США",— говорить він.

Не дивно, що стати програмістом або, принаймні, працювати у IT-компанії — мрія багатьох в Україні. Ринок миттєво реагує на підвищений попит і інтерес появою безлічі курсів програмування як для дорослих, так і для дітей. Однак хороших фахівців у сфері, де сьогодні працює близько 100 тис. компаній, як і раніше не вистачає.

"Якщо завтра ви привезете в країну 15 тис. айтішників, то за тиждень вони всі працевлаштуються",— описує ситуацію на ринку Михайлов.— Тут за кожну людину йде війна".

Олександр Оваденко, консультант з менеджменту міжнародної IT-компанії GlobalLogiс, бачить у ситуації, що склалася загрозу. “Айтішники перебувають в тепличних умовах і деякі вірять у свою винятковість,— говорить він.— Якщо з якоїсь причини ринок завтра просяде, то їм буде складно пристосуватися до нових умов життя".

Стіл Віктора Кириченка, керівника проекту Bigl.ua української групи IT-компаній EVO, регулюється по висоті однією кнопкою, що дозволяє йому працювати сидячи, стоячи і навіть лежачи. Через проблеми зі спиною така можливість для Кириченка була критично важливою, а компанія пішла йому назустріч.

І це не поодинокий випадок. За ініціативою "знизу" в EVO з'явився власний тренажерний зал з душовими, бібліотека і йога вранці.

"[В IT-компаніях] все це вже скоріше must have, ніж новинка",— говорить Рената Чучмай, старший віце-президент Global HR Business Partnership міжнародної IT-компанії SoftServe, де, крім іншого, є власний корпоративний університет і благодійний фонд, а думка співробітників — починаючи від вибору сорту кави для корпоративних кавоварок і закінчуючи форматом корпоративів — впливає на рішення, які ухвалює керівництво.

Максимальний комфорт для співробітників — одна з ключових особливостей IT-офісів, як і їхнє місце розташування. У той час як багато компаній, намагаючись зводити кінці з кінцями, задовольняються скромними приміщеннями на околицях, програмісти в'їжджають в найпрестижніші бізнес-центри столиці класу В+, а частіше А, з шикарними видами з вікон і відкритими літніми терасами.

Причому дизайн офісів, яким віддають перевагу представники українського хай-теку, вже нічим не нагадують любов до химерності і незграбних надмірностей пострадянських представників бізнесу. У програмістів в пошані натуральні екологічно чисті матеріали, багато світла, відкриті і не захаращені меблями простори, що полегшують командну роботу.

До того ж IT-компанії першими на ринку перейняли найкращі традиції західної корпоративної культури — позбавилися від посадової ієрархії і створюють атмосферу, де кожен відчуває себе не звичайним виконавцем, працюючим від дзвінка до дзвінка, а важливою частиною згуртованої команди і загального процесу.

“У нас немає страху перед начальством, співробітники різних рівнів запросто спілкуються між собою,— розповідає Ірина Іщенко, комерційний директор групи компаній EVO.— У нас не прийнято стукати в двері, коли заходиш до керівника, радше це викличе здивування".

Підвищена увага до потреб співробітників і здорове демократичне середовище — ключові принципи управління персоналом на Заході — в Україні чи не єдиний спосіб зберегти цінні IT-кадри. Адже кожен розумний програміст щомісяця отримує в середньому три-чотири нові пропозиції роботи, стверджує Михайлов, а замінити тих, хто звільнився — справа не з простих. До того ж IT-спеціалісти в Україні традиційно утримують другу сходинку у топ-10 професій з найбільшою кількістю вакансій, поступаючись лише сфері продажів.

"У нас середній час закриття вакансії — 35-40 днів,— каже Олександра Говоруха, менеджер з комунікацій міжнародної IT-компанії Ciklum.— Середня ж кількість відкритих вакансій доходить до 180".

Втім, найбільш затребувані не просто програмісти. За словами Андрія Пивоварова, СЕО і співзасновника IT-курсів GoIT, в першу чергу потрібні фахівці з досвідом роботи не менше п'яти років. Саме їх компанії найчастіше переманюють один у одного, і саме вони найчастіше виїжджають працювати за кордон.

Схожа, але не така драматична ситуація з програмістами з двома-чотирма роками досвіду роботи, в той час як з тими, хто тільки почав працювати, справа йде інакше — небагато вакансій і безліч кандидатів. Причому серед новачків не тільки випускники відповідних вузів, але і "біженці" з інших галузей.

"Раніше діти хотіли бути космонавтами, потім — банкірами, тепер — айтішниками",— іронізує Михайлов.

Програмісти знають собі ціну і користуються цим, іноді непомірно завищуючи вимоги. Оваденко це пояснює так: менеджери пропонують хлопцям різні "плюшки" аби їх утримати, оскільки попит на хороших IT-фахівців все ще перевищує пропозицію.

Однак мотивувати співробітників лише "плюшками" стає все важче. Для програмістів, заробітки яких дозволяють з надлишком покривати базові потреби, на перше місце виходить інтерес до самої роботи, складність професійних завдань, а також колектив і відносини в ньому.

"Коли ти створюєш програмне забезпечення для складних медичних приладів або систем, які серійно використовуються в найбільшому світовому автоконцерні, коли знаєш, що твоя робота опосередковано впливає на життя мільйонів людей у світі, це круто",— говорить Владислав Ткачук, консультант з маркетингу та піару в компанії GlobalLogic.

Той факт, що основа української IT-галузі — молоді люди, яким не виповнилося 30 років, що досягли всього самі, багато в чому визначає їхнє ставлення до життя, світогляд і пріоритети. До того ж вони за своєю суттю космополіти, багато спілкуються з західними колегами і замовниками, часто переймають не лише їхній стиль спілкування, але і спосіб життя. Заробляючи значно більше за багатьох однолітків, вони, подібно до європейців та американців, які витрачають гроші з розумом і не женуться за брендами тільки лише для того, щоб підкреслити свій статус.

“Якби мені не треба було регулярно перевіряти робочу пошту, я б купив звичайний телефон Nokia — просто тому, що вона довше тримає заряд,— зізнається Євген Лабунський, менеджер проектів у міжнародній компанії Ciklum. Перед Лабунським на столі лежить смартфон Nokia Lumia, який він називає оптимальним для себе по співвідношенню ціна-якість.

Лабунський розповідає, що серед його колег мало володарів останньої версії iPhone, зате таких чимало серед його друзів, зайнятих в інших сферах.

30‑річний Дмитро Антонюк, консультант з дизайну в одній з найбільших міжнародних IT-компаній GlobalLogic, знімає квартиру в спальному районі — на Виноградарі, а на роботу добирається майже годину на метро. "Ти знаходишся вдома дві години зранку і дві години ввечері, тому люксовий варіант не шукаєш, шукаєш комфортний варіант під свої потреби",— пояснює він вибір житла, головним критерієм для якого була наявність поряд лісів, щоб займатися бігом і ходити у вихідні на пікніки.

Зараз Антонюк замислюється про придбання автомобіля, оскільки багато їздить містом, іноді у вечері, а з собою у нього відразу кілька ноутбуків і шнурів до них. Про вибір автомобіля він розмірковує приблизно так само, як і про квартиру: “Машина — це всього лише засіб пересування, а не фішка, якою хваляться. Краще витратити гроші на подорожі".

Стабільний високий дохід дозволяє фахівцям сфери прокладати будь-які маршрути по земній кулі, причому ледачий пляжний відпочинок приваблює менше, ніж екстрим, екзотика і нові враження.

Втім витрачають зароблені гроші IT-фахівці не тільки в закордонних поїздках, а і в Україні, рухаючи вітчизняну економіку вперед. Хоча в більшості таких компаній співробітники оформляються як приватні підприємці, оптимізуючи таким чином податки, за оцінками експертів, програмісти щороку вливають в бюджет країни $2,5–3 млрд., А споживаючи ті чи інші товари та послуги, кожен спеціаліст IT-галузі створює три-чотири робочих місця в суміжних областях: навколо IT-офісів виникає ціла екосистема — невеликі магазини, спортклуби, кафе.

"У нашого офісу з'явилася автомийка, тому що на неї був попит",— наводить приклад Ткачук з GlobalLogic.

Високі технології — одна з небагатьох галузей, представники якої в останні кризові роки пожвавлюють ринок оренди офісних приміщень. На тлі загального падіння ринку комерційної нерухомості при фіксованих орендних ставках в гривні навіть невеликі IT-компанії можуть дозволити собі офіси в дорогих бізнес-центрах, стверджує Сергій Герасимов, директор департаменту міжнародного агентства нерухомості Pickard.

Більш того, програмісти задають моду на ринках, а їхні вимоги стають трендами. Так, наприклад, кілька років тому завдяки IT-фахівцям в бізнес-центрах з'явився новий, тепер вже майже обов'язковий елемент — велопарковка. "Під айтішників" — в скандинавському стилі лофт або хай-тек — стали декорувати квартири для здачі в оренду їхні власники.

Причому такими клієнтами дорожать: вони вважаються найнадійнішими у фінансовому плані і мають серед орендодавців репутацію "цивілізованих і культурних".

Втім "на особливому положенні" співробітники високотехнологічних компаній перебувають тільки в Україні, де доходи дозволяють їм жити значно краще, ніж більшості співгромадян. У США і Європі, в залежності від законодавства, мало не половину зарплати з'їдають податки, і тому багато вітчизняних фахівців, їдучи, втрачають в грошах, стверджує Михайлов. Крім того, там дорожче життя, а загальний рівень зарплат на Заході приблизно однаковий.

"Вони туди їдуть за іншим: за соціальною стабільністю, прогнозованістю, за майбутнім для дітей у тому числі",— пояснює Михайлов.

Тим часом вітчизняний ІТ-ринок продовжує зростання. А до 2020 року, за оцінкою міжнародної консалтингової компанії PriceWaterhouseCoopers, кількість IT-компаній, що працюють в Україні, збільшиться на 59%, досянувши 160 тис.

"Замовлень стане більше, а ми будемо пропонувати все більше "плюшок", щоб люди залишалися у нас",— обіцяє Оваденко.

Виділення в тексті мої, О.К.

Наші інтереси: 

Добре, що у нас з'явилася така каста сучасних українців. Це краще, ніж каста недоторканих корупціонерів або так званих держслужбовців із зарплатами в 100-150 тисяч гривень, які їм платять з державного бюджету. Айтішнікам не платять із держбюджета. Навпаки - їм платять іноземні компанії, на які вони працюють. Так що опосередковано вони сприяють економіці України. На відміну від державних дармоїдів. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гончаренко.
0
Ще не підтримано

Уточнення вірне. Змінив роботу нещодавно. Йшов саме на 400. Бо вважав, що я новачок. Але за місяць на новій роботі зробив таке... Чого по суті не робив ніколи до цього. І це вийшло добре без надзусиль. Мабуть я себе недооцінив :-) Набиратимусь досвіду і впевненості, а там буде видно :)

Зірковий корабель серед зірок золотистих надає Землі і Людям стрімке спонукання до руху.

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Маленьке уточнення: юніори - тобто програмісти-початківці, які тільки починають працювати в цй сфері мають зарплату не 500 доларів, як написано у статті, а 400.

Зображення користувача Андрій Гончаренко.
0
Ще не підтримано

Уточнення вірне. Змінив роботу нещодавно. Йшов саме на 400. Бо вважав, що я новачок. Але за місяць на новій роботі зробив таке... Чого по суті не робив ніколи до цього. І це вийшло добре без надзусиль. Мабуть я себе недооцінив :-) Набиратимусь досвіду і впевненості, а там буде видно :)

Зірковий корабель серед зірок золотистих надає Землі і Людям стрімке спонукання до руху.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Щасти! Оце в багатьох українців проблема - занижена планка!

Зображення користувача Андрій Гончаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую.

Дійсно, є така проблема.

Зірковий корабель серед зірок золотистих надає Землі і Людям стрімке спонукання до руху.