Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Чому пробуксовує міждержавний проект Міжмор’я (+аудіо)

Категорія:

Після короткого періоду оптимізму щодо майбутнього союзу України, Польщі й Литви, настав період тимчасової зупинки і переосмислення. Головною причиною гальмування вважається конфлікт між українцями і поляками у ставленні до Волинської трагедії 1943 року. Насправді це не причина, а наслідок.

Аудіоверсія: Чому пробуксовує міждержавний проект Міжмор’я

Спільний ворог

У наш час головним мотивом формування співдружності Міжмор’я є загроза розширення гібридної війни, яку Москва веде проти України. Тобто об’єднуючим чинником для країн Балтійсько-Чорноморського регіону є спільний ворог і спільний страх. Якщо максимально увиразнити проблему, то її можна звести до гасла «Об’єднання або смерть». Йдеться про виживання у протистоянні з ворогом без моральних обмежень, який має ядерну зброю та розгалужену терористичну мережу. Проте навіть ця смертельна загроза виявилася недостатньою спонукою для творення Україною, Польщею і Литвою найпростішого і найочевиднішого – оборонного союзу.

Міжмор’я можливе тільки як постіндустріальний проект

Річ у тім, що співдружність Міжмор’я неможливо створити як ще один проект індустріальної формації – подібно до Радянського чи Європейського союзу. Перший вже розпався, другий розпадається. А все тому, що час індустріалізму закінчився і людство здійснює перехід до нової – постіндустріальної формації. Неможливо створити здорове з невиліковно хворих компонентів.  Звідси простий висновок: Міжмор’я можливе тільки як постіндустріальний проект, спрямований на творення нової цивілізації – Нової Європи.   

«Великий конвеєр»

Індустріальна формація сформувала соціальну мегамашину, в якій людина є лише «живою гайкою». Економічною основою індустріалізму є масове виробництво і масове споживання однотипних товарів.

Для обслуговування елементів «великого конвеєра» потрібен вузькоспеціалізований персонал. Його підготовкою займається масова освіта, головним завданням якої є формування в людини «машинного мислення». Передбачення фантастів про повстання машин і підкорення ними людей уже збулося.

Світоглядною основою індустріалізму є уявлення про людину як слабку, несамостійну істоту, спроможну вижити лише як частинка мегамашини. Саме вона надає людям все, необхідне для життя: народження в пологовому будинку, виховання, освіту, квартиру, одяг, таблетки, вакцини, електроенергію, продовольство, розваги тощо.

Формою державного устрою в індустріальній формації є прихована диктатура владної верхівки. Централізоване керування здійснює спеціально навчена і лояльна до мегамашини бюрократія, яка працює в єдності з олігархатом.

Політична і економічна влада здійснюється шляхом маніпуляцій натовпами. Щоб зробити суспільство податливим до маніпуляцій, здійснюються системні заходи з ослаблення його фізичного здоров’я, соціального розпорошення, формування вкрай спотворених уявлень про природу людини і суспільства, історичний розвиток і сучасний стан. Усе це тримається як на прихованій, так і на відвертій, супернахабній брехні.

Індустріальна формація вичерпала себе, переживає гостру кризу і розвалюється під тиском постіндустріальних новацій, що ростуть як гриби після дощу.  Докладніше: Індастріал, ультраіндастріал, постіндастріал – що це таке?

Звільнення людини – базова ідея постіндастріалу

Нова формація є повним, докорінним і рішучим запереченням старої. Її головна ідея полягає у звільненні людини і досягненні нею самодостатності за допомогою включення в демоси – спільноти, у яких всі знають всіх.

Економічною основою постіндустріальної формації є індивідуалізоване (ручне або роботизоване) виробництво, індивідуалізоване споживання, неонатуральне господарство, енергетична, продовольча та інформаційна незалежність.

Постіндустріальна освіта спрямована на вміння вчитися і швидко пристосовуватися до мінливого світу, що переживає стрімку трансформацію.

Формою державного устрою є влада демосів, тобто демократія в первинному сенсі цього слова. Демоси перебувають у постійному процесі синергетичної взаємодії і змагальності.

Базовим принципом постіндустріальної формації є несприйняття будь-якої брехні. Висока і стійка продуктивність постіндастріалу тримається на правді. 

Вільний простір для цивілізаційних інновацій

Оскільки Міжмор’я – це проект майбутнього, то його можна здійснити лише у формі вільного простору для інновацій – світоглядних, організаційних, освітніх, економічних, технологічних. Нинішня індустріальна система чинить енергійний опір, але постіндустріальний інноваційний потік вже не зупинити.    

Звільнення завжди починається з духовної-світоглядної сфери: «І пізнаєте істину, і істина визволить вас» (Іван 8.32). В нашому випадку йдеться про докорінну зміну всієї світоглядної моделі.

З одного боку, це важкий процес, адже світоглядна картина – це не лише нематеріальна інформація, а й цілком матеріальні нейронні комплекси головного мозку. Тому зміна світоглядної моделі означає для людини фізичне перетворення її найважливішого органу. Якщо це перетворення відбувається занадто швидко, то людина навіть може відчувати фізичний біль.

З іншого боку, вкрай необхідне звільнення від помилкових стереотипів і скидання тягарів минулого – це приємна справа: «Слава блаженному Богу за те, що потрібне зробив неважким, а важке – непотрібним» (Григорій Сковорода).

Чи можна створити Міжмор’я без зміни світогляду?

Звісно, хотілось би, що усе відбулося швидко і з мінімальними зусиллями. Але ж не виходить. Так, налагодження союзницьких стосунків між Україною і Польщею заблоковано Волинською трагедією. Для розчищення цього завалу доведеться відкинути всю брехню сталінської пропаганди і визнати, що ця українсько-польська війна була організована Москвою та її агентурою, яка діяла з обох сторін.

Буде важко. Адже тоді українцям доведеться визнати, що бандерівська організація була створена Сталіним для ліквідації ОУН і руйнування вкрай небезпечного для Москви  українсько-німецького союзу. Але сказавши «А», доведеться сказати «Б» і визнати, що головний союзник ОУН – націонал-соціалістичний Третій Райх – це зовсім не те, що нам подає як сталінська, так і сучасна пропаганда. 

Зі свого боку, полякам доведеться визнати, що трагічні події 1943 року відбувалися не на польській, а на українській етнічній території. Що там робили польські колоністи? Навіщо міжвоєнна польська держава займалася асиміляцією українців, здійснювала етноцид?

Гаразд, у польського народу були відповідні імперські амбіції. А звідки вони взялися? І чи не вони свого часу розвалили українсько-польсько-литовську Річ Посполиту, тобто Міжмор’я попереднього циклу?

Аналізуючи причини тодішнього українсько-польського конфлікту, доведеться зачепити питання релігії. До початку 17 ст. у Речі Посполитій релігійне життя характеризується значною віротерпимістю. Проте вже з другої половини 16 починається європейська католицька реакція, а у другій чверті 17 ст., особливо з кінця 30-х рр., у Речі Посполитій посилюються репресії щодо представників некатолицьких течій. Як зазначав Михайло Грушевський, Польща, що за часів Зигмунта-Августа вважала себе чи не найбільш вільнодумним краєм у світі, півстоліття тому стала царством темної реакції та клерикалізму (див: Юрій Немирич – лідер аріянства, полковник Богдана Хмельницького).

Скажете, що така вже специфіка католицизму? А звідки він набрався релігійної нетерпимості? Ісус такого не навчав. Відповідаючи на це запитання, і українцям, і полякам, і литовцям доведеться визнати, що хрестиянство та іудохристиянство – дві різні релігії. І тільки після цього щирого визнання правди ми повернемося до першовитоків – до наших спільних коренів, коли ми були братами і по крові, і по духу.

А якщо наші держави не насміляться визнати історичну правду?

Співдружність Міжмор’я – це веління часу. Надпотужним стимулом до його творення є Московська загроза. Але це тільки верхівка айсбергу, адже за Москвою стоїть ультраіндустріальний проект Континентального блоку, в якому задіяні Західна Європа і Китай. Інстинкт самозбереження примусить українців, поляків, литовців і білорусів творити постіндустріальну цивілізацію Нової Європи. Для цього їм доведеться активно працювати зі своїми державами, а вже сьогодні – максимально використовувати можливості народної дипломатії.

Постіндустріальне Міжмор’я спочатку народиться в наших головах, потім у спільному інформаційному просторі, потім у солідарній співпраці громадянських структур Центрально-Східної Європи і скоординованій діяльності постіндустріальних політичних рухів.  

Почни з себе!

Майбутня цивілізація починається з її сьогоднішніх прихильників, з їхньої інтелектуальної та організаційної активності, з їхніх зусиль у перетворенні себе і свого оточення. Ключова роль у творенні постіндустріального Міжмор’я покладається на українців, адже:

Висновки

  1. Глобальною вимогою часу є формування постіндустріальної цивілізації.
  2. Формою заснування постіндустріальної цивілізації є Співдружність Міжмор’я.

  3. У заснуванні Міжмор’я життєво зацікавлені народи Центрально-Східної Європи.

  4. Головним геополітичним союзником Міжмор’я є США.

  5. Міжмор’я можливе лише як вільний простір для постіндустріальних інновацій.

  6. Сучасні індустріальні держави неспроможні заснувати постіндустріальне Міжмор’я.

  7. Головним творцем Міжмор’я буде об’єднаний волонтерський рух України за сприяння США.       


Цю статтю можна прочитати польською мовою: 
Наші інтереси: 

Творення нового світу починається з духовно-світоглядного імпульсу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Проект Міжмор'я був зауважений. Для Росії це фінальна стадія імперії. Рятуючи ситуацію через засоби масової інформації створювалося відповідне налаштування суспільної думки польської спільноти. Це тривало кілька років і дало свої плоди. Коли проходили вибори в Польщі суспільство вже мало чітко запрограмовану позицію. Партія, яка виграє вибори змушена прислухатися до суспільної думки. Додайте до цього проплачених Москвою депутатів і все стає на свої місця. Засоби масової інформації - це як мікроконтролер який управляє поведінкою людей-роботів. Що робити? Пояснювати, що Україна є єдиним союзником Польщі. Тому, все що нас роз'єднує шкодить нам обом, все що нас об'єднує робить нас сильнішими. Іншої альтернативи не існує. Але варто створити фільм про пацифікацію, бо це правда.
http://www.vox.com.ua/data/publ/2005/09/20/patsyfikatsiya-sumna-storinka-polsko-ukrainskyh-stosunkiv.html

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Проект Міжмор'я був зауважений. Для Росії це фінальна стадія імперії. Рятуючи ситуацію через засоби масової інформації створювалося відповідне налаштування суспільної думки польської спільноти. Це тривало кілька років і дало свої плоди. Коли проходили вибори в Польщі суспільство вже мало чітко запрограмовану позицію. Партія, яка виграє вибори змушена прислухатися до суспільної думки. Додайте до цього проплачених Москвою депутатів і все стає на свої місця. Засоби масової інформації - це як мікроконтролер який управляє поведінкою людей-роботів. Що робити? Пояснювати, що Україна є єдиним союзником Польщі. Тому, все що нас роз'єднує шкодить нам обом, все що нас об'єднує робить нас сильнішими. Іншої альтернативи не існує. Але варто створити фільм про пацифікацію, бо це правда.
http://www.vox.com.ua/data/publ/2005/09/20/patsyfikatsiya-sumna-storinka-polsko-ukrainskyh-stosunkiv.html

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Так, пацифікація потребує нового дослідження. Та інформація, яку маємо сьогодні, є продуктом сталінської пропаганди і післясталінської історіографії.

Головне питання - про причини.

По-перше, треба врахувати, що Москва вела проти Польщі гібридну війну з самого початку 20-х років, яка виявлялася як у роботі інтелектуальної агентури, так і діяльності терористичних груп, які постійно закидалися Москвою на територію Польщі. Ці групи діяли і як "комуністичні партизани", і як "українські націоналісти".

Те, що нині подається як терористична діяльність ОУН, насправді було роботою московської агентури. З одного боку, ОУН створювалася як організація, яка відкидала політичний тероризм. З другого боку, крайова екзекутива ОУН була нашпигована московською і польською агентурою.

По-друге, масштаби польських утисків щодо українців значно перебільшені тією ж сталінською пропагандою. Насправді, в порівнянні з СРСР життя українців у Польщі можна вважати раєм.

По-третє, масштаби пацифікації не йдуть в жодне порівняння з комуністичним терором в СРСР. Там, де поляки били батогами, кацапи просто розстрілювали.

Ось що про наслідки пацифікації повідомляє Вікіпедія: "За українськими даними зазнали побоїв 1357 осіб, серед них 93 школярів (починаючи навіть з 8 років), понад 40 жінок було зґвалтовано, загинуло 13 осіб. Під час акції було арештовано 1739 осіб, переважно студентів та учнів шкіл. Вже на 17 березня 1931 року з 909 відданих під суд, переважну більшість — 698 — було виправдано та звільнено".

Ось про це варто підготувати дослідження і зробити документальний фільм.

Володимир Самотий wrote:
Але варто створити фільм про пацифікацію, бо це правда. <a href="http://www.vox.com.ua/data/publ/2005/09/20/patsyfikatsiya-sumna-storinka... rel="nofollow">http://www.vox.com.ua/data/publ/2005/09/20/patsyfikatsiya-sumna-storinka...

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Потрібна робота над помилками українців і поляків. Для того, щоб розчинити стару проблему, її треба витягнути на поверхню масової свідомості. Оскільки масова свідомість програмується елітою, то це завдання для нової еліти обох народів.

Цю еліту народів Міжмор’я треба формувати.

Еліта формується під велику мету. Яка мета, така й еліта.

Міжмор’я як постіндустріальна цивілізація Золотої ери - це дуже велична мета.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Все правильно,без зміни світогляду Міжмор'я не буде повноцінно реалізовано.По факту те,що зараз наші сусіди нас підтримують,вже уявно можна назвати Міжмор'ям.Але ті самі поляки добре розуміють всі свої великі втрати при розвинутій Україні (наприклад кому будуть потрібні польські яблука із хімії,коли в Україні будуть урожаї більшими і дешевшими у виробництві.І так багато в чому).Тож кожен повинен чимось пожертвувати.Та ми бачимо,що сите європейське "цивілізоване" суспільство удавиться за кожну копійку.

Можна формувати народ через еліту,та питання у тому,хто формує еліту тієї чи іншої країни.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цивілізація Міжмор’я - це та велика мета, яка сформує нову європейську еліту.

У цій справі українці мають найкращі можливості, тому треба брати ініціативу у свої руки, не чекаючи, поки дозріють наші сусіди.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

У свiтi завжди панувало й панує одне право - право сили. Решта порожнє базiкання для дурнiв.

Хай Буде!

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Кожен проект має свій спусковий механізм і час його руху, просто ми ще його не знайшли.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Давно не було новин щодо "Інституту Міжмор'я"?
Здобувачі?
Кафедри?
Відповідні сторінки у мережі?

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Чи міг би ти заснувати навчальний курс з фінансової грамотності або фінансових спекуляцій?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Хвильовий аналіз Елліотта це як іноземна мова. Щоб реально вивчити, так щоб користуватися треба приблизно два роки. Не вірте різним "курсам". 95 відсотків учасників торгів на ринках втрачають свій депозит.
Не грайтеся із "форекс-кухнями" вони взагалі не виводять ваші позиції на ринок. Реальний рахунок на форексі починається із $10000. Ось переклад російською класиків Форексу (нажаль перекладу українською не знайшов)

http://forex-profi.com/book/46-polnyj-kurs-po-zakonu-voln-yelliotta.html

"Курсів" для лохів у мережі безліч. Я у ці іграшки не граюся, бо дурити людей не гарно.

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

Дякую, цікаві знання.

Жнива почалися, браття!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Завершуємо альфа-тестування сайту http://intermarium.institute/ Наступного тижня на його основі почнемо створення сайтів кафедр і здобувачів вченого звання магістр.

Вiктор Нокiд wrote:
Давно не було новин щодо "Інституту Міжмор'я"?
Здобувачі?
Кафедри?
Відповідні сторінки у мережі?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Визнати взаємозв'язок
"бандерівська організація - ОУН – націонал-соціалістичний Третій Райх – Волинська трагедія - комуністи"
буде легше нам, ніж полякам наступне:
"Що там робили польські колоністи?",
чи розвал (не кажу навіть "ними"(!) ), "українсько-польсько-литовської Річі Посполитої" ("справи суспільної").
І взгалі(!) важко(а не "нелегко"(!) ) обом сторонам визнати, що:
"хрестиянство та іудохристиянство – дві різні релігії."

Це я вам як ЕІЕ кажу! ;-)))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Quote:
"Україна є найслабшою ланкою індустріальної формації, а де тонко, там і рветься;"

Про це було "пророцтво" на сайті "Народний Оглядач":

"...чи варто далі про щось говорити з приводу даних проектів, коли геополітичні союзники так і очікують (даремно?..) Україну, яку можна інтерпретувати у реальному житті саме як владу (відповідальну політичну силу)?"

П.С. Обо'вязково перечитайте всю переписку!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Додатково, задля того,
щоб зрозуміти українців
в світлі творення Міжморського союзу,
рекомендую до прочитання працю Ігора Каганця "Структура національного характеру"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Опубліковано переклад цієї статті польською мовою. Щоб його побачити - клацніть вгорі зліва на польський прапорець.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Пане Ігорю! Історія ніколи не пробуксовує. Вона розвивається так, як розвивається. Хай буде!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, історія не пробуксовує. Пробуксовуємо ми і наші проекти :)

Алекс Гун wrote:
Пане Ігорю! Історія ніколи не пробуксовує. Вона розвивається так, як розвивається. Хай буде!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Білорусь випала із проекту.
https://www.eurointegration.com.ua/news/2019/12/1/7103697/

Я не меч, я тримаю меч.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що ця стаття написана три роки тому, а сьогодні виглядає цілком актуально. Можливо, років за п’ять вона стане ще актуальнішою і зрозумілішою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!