Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

95 відсотків фармацевтичних підприємств країни належать народним депутатам та урядовцям

Світ:

Причини постійного здорожчання товарів пояснює керівник Українського банківського порталу, доктор економічних наук Олексій Лупоносов, 30 років.
В Україні за останній рік значно зросли ціни. Чому?

— Одне з офіційних пояснень — зростання курсу долара. Тому дорожчають імпортні товари. Наші підприємства використовують складники зарубіжного виробництва для вітчизняної продукції. Тому вона теж дорожчає.

Півроку тому долар коштував майже 10 гривень, тепер близько 8. Однак ціни не падають. У чім річ?

— Думаю, здешевлення долара штучне. Комусь при владі вигідно на якийсь час знизити валютний курс, щоб заробити на різниці. Торговці, міжнародні корпорації встановлюють ціни за завищеним курсом, інколи — з розрахунку 15 гривень за долар. Тому імпортні товари подорожчали майже вдвічі.

Моркву, столовий буряк чи картоплю торік продавали на базарі по гривні за кіло. Тепер — по 3 і дорожче. Хіба їх ціна теж залежить від курсу долара?

— Існує таке поняття, як купівельна спроможність. Селянин змушений підняти ціну на вирощені буряк і моркву, адже за цей виторг йому треба купити інших товарів. А вони подорожчали.

У сусідніх Польщі та Білорусі ціни на городину значно нижчі.

— Навіть в американському супермаркеті на 100 доларів можна накупити більше тих самих продуктів, ніж в Україні. У нас друкують мільярди гривень, не підкріплених товарами чи золотовалютними запасами. Тому гроші знецінюються.

Інфляція в Україні становить 11 відсотків, за офіційними даними. А насправді?

— Є статистика офіційна, а є народна. Торік бурячок із морквою коштував гривню, зараз — утричі дорожче. Оце справжня інфляція.

Як змінити ситуацію?

— Держава мусить уручну відрегулювати ціни на найнеобхідніше — харчі, ліки, одяг. Великі торговельні мережі — супермаркети, аптеки — закуповують товар за копійки, а продають із шаленими накрутками. Цього року яблука в селян купували по 35 копійок за кіло. А в супермаркетах дешевше як по 5 гривень їх не знайдете. Держава має встановити граничні накрутки, 20–40 процентів від закупівельної ціни. Якщо накрутка вища — треба штрафувати не на кілька тисяч гривень, а на мільйони. Тоді торговці боятимуться. Така система діє у всіх цивілізованих країнах.

Уряд запровадив мораторій на ціни ліків. Виробники й експортери заявляють, що їм буде невигідно продавати препарати.

— 95 відсотків фармацевтичних підприємств країни належать народним депутатам та урядовцям. Із надійних джерел знаю — раніше дохідність там сягала 300 відсотків. А зараз 40. Тому й обурюються. Експорт, виробництво та продаж ліків не припиняться. Не захочуть одні працювати — прийдуть інші.

За якої влади простому українцеві жилося б краще?

— За тих, які розділять владу та бізнес. У керівництві європейських країн рідко є багатії. А в нас кожен знає, які заводи та фабрики належать нардепам Ахметову чи Колеснікову, а які — міністру закордонних справ Порошенку. Політики при владі лобіюють власні інтереси в бізнесі.


В тему:

Національний Солідаризм: мета і завдання на сучасному етапі

Економіка самодостатності. Світовий досвід опори на власні сили

Фашизм чи солідаризм?

Німецький експеримент

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи