Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Основи самоорганізації Етномережі

Зазвичай, коли піднімається питання про створення осередків Української етномережі, активісти починають перейматися складанням протоколів і реєстрацією в місцевих органах влади. Насправді ж реєстрація – це справа, яку треба робити в останню чергу. І лише тоді, коли це справді конче необхідно.
Почнемо з того, що наша Етномережа складається з двох складових – внутрішньої і зовнішньої.

Внутрішня мережа – це система громад (гуртів, проектів, творчих колективів), що взаємодіють одна з одною на неформальній основі без жодних керівних органів та інших організаційних надбудов.

Підставою для кооперації цих громад є їхня виражена спеціалізація, яка може бути цікавою для інших громад. Наприклад, одна громада облаштувала студію звукозапису, друга має яскравих колоритних авторів, третя має сервер з інтернет-радіо. Очевидно, що цим громадам цікаво співпрацювати.

Так само очевидно, що для взаємодії їм не потрібна жодна легалізація. Якщо ж для роботи знадобиться якийсь юридичний статус, то для цього можна використати вже існуючі партнерські структури.

Чому не треба поспішати з формалізацією і легалізацією Етномережі?

По-перше, якщо починати роботу з бюрократичною рутини, то на саму роботу може не вистачити енергії. Легалізуватися є сенс лише тоді, коли в процесі роботи вже сформувалася дружна громада однодумців, яка точно знає, чого прагне, і добре розуміє, хто чого вартий в цій громаді.

По-друге, легалізація громади відразу ж робить її керівне ядро вразливим щодо зовнішніх наїздів. Яскравим прикладом є історія раннього хрестиянства в Римській імперії, яке розвивалося в умовах гострого протистояння з іудейськими громадами. Там первинні хрестиянські громади також реєструвалися в органах місцевої влади. Коли ж іудеї писали на них доноси римській владі, то чиновники зобов’язані були якось реагувати. Вони викликали зареєстрованого керівника громади і допитували, чи вважає він імператора втіленим богом, тобто боголюдиною. А оскільки хрестияни вважали боголюдиною Ісуса Хреста і відверто це визнавали, то відразу ж виникала підстава для непорозуміння і конфліктів. У такий спосіб здійснювалося нацьковування арійської за духом римської влади на арійські хрестиянські громади (вчення Ісуса Хреста було продовженням арійської традиції).

Ми не зобов’язані повторювати помилки наших попередників. Етномережа повинна перейти до етапу легалізації (формування зовнішньої мережі) лише тоді, коли вона буде достатньо сильною для здійснення рішучої і демонстративної відсічі щодо будь-яких зовнішніх наїздів.

Таким чином, стартовий етап формування громади – це етап внутрішньої мережі з формуванням згуртованої команди і точним визначенням її місії. І лише після цього – протоколи, формальні вибори керівництва і легалізація.

У такий спосіб, до речі, ми уникаємо непотрібної боротьби за те «хто старший». Тому що на етапі внутрішньої мережі ЩЕ немає боротьби за владу, бо є тільки робота, яку треба робити. А після своєчасного переходу до етапу зовнішньої мережі ВЖЕ немає боротьби за владу, тому що вже виявлені реальні лідери і особисті якості членів команди.

Тому природна послідовність творення Етномережі така:

1. Формування первинних спеціалізованих громад, цілеспрямована колективна робота, виявлення внутрішніх лідерів.

2. Налагодження взаємодії первинних громад у формі неформальної мережі під назвою «Арійська Стрілецька Асоціація» або, більш нейтрально, «Українська етномережа».

3. Формування спільного інформаційного і економічного простору.

4. Легалізація у формі зареєстрованих осередків Міжнародної громадської організації «Українська Національна Громада».

Хай Буде!


В тему:

Запрошуємо до глобальної громади «Народний Оглядач»!

Читацький клуб «Перехід-IV»: Що таке УНГ?

Український мир Залізної доби

Український мир. Стратегія УНГ

Статут Української Національної Громади

Структура управління УНГ

Створюємо громади УНГ

Святий Йосип і Діва Марія були друїдами

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи