Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Якою буде Америка в середині нинішнього століття

Світ:

Чи розірве Америку на шматки расове та етнічне суперництво, чи заволодіють нею незабаром релігійні фундаменталісти, чи призведе до банкрутства країни вихід на пенсію тих, хто народився в часи бейбі-бума, через загрозливі видатки на їхнє соціальне забезпечення.

Студенти Техаського Університету в Сан-Антоніо

На ці питання намагався дати відповіді Майкл Лінд у своїй статті “Америка все ще працює” , що була опублікована в лютневому номері британського журналу “Проспект”. Автор вважає перелічені проблеми міфами, аби створити враження, що США слабшає і впадає у хаос. Це також вигідно і в умовах президентських праймеріз, коли кандидати оголошують свої сміливі плани порятунку країни.

Але наразі ми зупинимося на расово-етнічній темі. Америка справді має багато проблем, погоджується Майкл Лінд, але вважає, що США об’єднані як ніколи. А існуючі чвари – це тимчасове явище, спричинене нинішньою міграцією з країн Латинської Америки.

На його думку, расова та культурна відмінність в далекій перспективі взагалі зійде на нівець. Це буде результатом успішного розчинення в єдиному казані в процесі асиміляції та змішаних шлюбів. Тож багато ганебних соціальних паталогій – від насильницьких злочинів до підліткової наркоманії – також зазнають зменшення, вважає він.

В прес-релізі Бюро з перепису населення США за 2004 рік, що грунтується на аналізі данних перепису 2000 року, прогнозується утроєння латінос та азійців в 50-х роках нинішнього століття. Чисельність білих може впасти до половини всього населення.

Але автор статті з цим незгодний. Він вважає, що подібна інформація надихає ліваків заявляти про невідворотність багатокультурністі в пост-білій Америці. Це призвело прихильників корінного населення і расистів оплакувати вмирання білої Америки під демографічною лавиною третього світу. А також спричинило європейців розмірковувати, куди зміститься фокус зовнішньої політики Америки з небілою більшістю – в Мексику і Центральну Америку, в Африку або Азію.

Автор вважає, що міф про небілу більшость Америки грунтується на неправильному використанні системи расової класифікації, принятої в 1970-х. Згідно з нею всі американці належать до однієї з категорій білих, чорних, азійців, тубільних американців або латінос.

Латінос можуть бути будь-якої раси, тому що вони є нащадками латиноамериканців. Автор наводить приклад блакитноокого блондина-американця родом з Аргентини, чий дідусь приїхав туди з Німеччини в 1946 році. Він – білий латинос, а арабський мусульманин – білий нелатінос. Додаючи всіх латинос до чорних і азійців, можна заявити, що вже сьогодні в Каліфорнії і Техасі небіла більшість, вважає Майкл Лінд.

Згідно з даними бюро перепису населення в США 2050 року білі-нелатинос складатимуть 50,1% населення, латинос – 24,4%, азійці – 8%, чорні – 14,6%. Чисельність білих (які не належать до латинос) впаде з 69,4% у 2000 році до мінімальної більшості у 2050 році.

В перепису 2000 року 48% латинос ідентифікували себе білими, 2% — чорними, 6% вважали себе належними до двох або більше рас, а 43% — членами “якоїсь іншої раси”. І тут Майкл Лінд пропонує допустити, що в 2050 році тих, хто вважатиме себе білими, також буде 48%, і добавити їх до категорії білих. В результаті білі в 2050 році складатимуть 61,8%. Як вам таке подобається? Цікаво, чому він пропонує називати слона верблюдом? Так, звісно, тому що слон не може себе сам ідентифікувати. А якби міг?


--------------------------------------

В тему:

До 2050 року біле населення США опиниться в меншості

Меншини вже стали більшістю в одній третині найбільш населених округів США

"Шлюбна маса"

Зменшується рівень міжкультурних шлюбів

Змінюючи Америку

Етнополітична карта світу ХХІ століття

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи