Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Звідки гроші? Чому чиновники отримують космічні зарплати (інфографіка)

За інформацією Національного агентства з питань державної служби, держслужбовці категорії "А" в середньому одержують 95 тис. грн у місяць. Бонуси та надбавки збільшують цю суму в десятки разів. Чому українські чиновники виписують собі надбавки в 1000% від окладу "за інтенсивність праці" та яких реформ потребує сфера держслужби.

22021702.jpg

Фото: Getty Images

Очільникам деяких держагентств і служб в останній місяць року нарахували в декілька разів більше, ніж міністрам. Навіть прем’єр-міністр отримав менше, ніж багато хто з його колег по уряду, йдеться в матеріалі “Фокус”.

Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Наталія Алюшина відокремлює питання зарплат політиків, держслужбовців, керівників держпідприємств.

До першої групи належать народні депутати, міністри, їхні заступники, до другої – працівники міністерств, агентств, служб, обласних і райадміністрацій (ОДА й РДА), до третьої – очільники держкомпаній, як, наприклад, Укрпошта, Нафтогаз чи Укрзалізниця.

Оклади держслужбовців категорії "В" на районному рівні становлять 4,54–5,3 тис. грн, на обласному – 4,67–5,5 тис. грн, центральному – 6,3–11,0 тис. грн. Для категорії "Б" – заступників керівників держорганів або начальників структурних підрозділів і територіальних органів – розмір окладів варіюється від 5,95 тис. грн до 20,7 тис. грн, а для держслужбовців категорії "А" (найвищих керівників) – від 28,9 тис. грн до 41,3 тис. грн. Тобто рівень окладів досить скромний, адже в приватних компаніях на відповідальних посадах керівникам платять у 8–20 разів більше.

Утім не все так просто з поняттям "оклад". За даними НАДС, у структурі винагороди чиновників оклад становить лише 30%. Держслужбовці відповідно до закону "Про державну службу" можуть отримувати надбавки за вислугу років і ранг, виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього колеги або коштом економії зарплатного фонду через наявність вакансій. Крім цього, є премії – річні, квартальні, місячні.

"Премії обмежені 30% від окладу. З надбавок найбільш вагомою є "за вислугу років", що сягає до 50% від окладу, й "за інтенсивність", розмір якої необмежений, – каже Олександр Стародубцев, серійний реформатор ("Прозорро", НАДС, НАЗК). – Рішення щодо винагороди ухвалює керівник".

Як зауважує Ігор Чудовський, керівний партнер АО "Чудовський і партнери", чим довше чиновник працює на держслужбі, тим більша сума, яку він може отримати на законних підставах у разі нарахування всіх надбавок. Саме тому винагорода старожилів апарату Каб­міну часом вища за ту, яку отримують міністри. Проте, за словами Чудовського, все залежить ще й від особистих зв’язків із керівництвом, яке підписує накази про нарахування надбавок.

У 2021 році в НАДС провели моніторинг оплати праці держслужбовців і дійшли висновку, що в різних міністерствах і держорганах оплата за однакову роботу на ідентичних посадах відрізняється на десятки тисяч гривень. Одні чиновники отримують мінімальні надбавки, інші – у рази або навіть у десятки разів більше від свого посадового окладу.

"Можливість установлювати премії та виплати стимулювання залежить від фонду оплати праці держ­органу. Деякі спроможні виплачувати лише оклади, надбавки за вислугу та ранг і мінімальну премію, а інші встановлюють виплати стимулювання 300% і більше", – каже Алюшина.

На її думку, це свідчить про дві проблеми – відсутність єдиного підходу до планування фонду оплати праці й утримання вакантних посад задля можливості надавати виплати стимулювання тим, хто працює.

Диспропорції в зарплатах міністрів Наталія Алюшина пояснює різним обсягом фондів оплати праці міністерств, які щороку затверджуються в держбюджеті. Наприклад, у міністра оборони оклад – 50,1 тис. грн, у міністра освіти – 59 тис. грн, а у міністра агрополітики – 74 тис. грн.

Щоб зрозуміти, наскільки адекватні зарплати в держсекторі, варто порівняти їх із рівнем винагород керівникам приватного бізнесу.

На думку Світлани Котляревської, виконавчої директорки Gov Club, рівень оплати праці на держслужбі досить строкатий – десь фінансові компенсації реформ не потребують, бо відповідають медіані ринку, а є сфери, які вимагають негайного дофінансування.

Зрозуміло, що багато хто йде на держслужбу не заради зарплати, а для отримання важливих зв’язків, які здатні нагородити працівника сильніше, ніж річний оклад із преміями. Саме тому більшість керівників державних структур мало переймаються своїми скромними винагородами. Проте винагороди тих, хто працює на державні інтереси (в держсекторі), часом зовсім не скромні.

Голова правління державного банку "ПриватБанк" Герхард Бьош у грудні 2021 року отримав 1,8 млн грн. Великими зарплатами може похвалитися й Укрзалізниця. Згідно з даними декларації ексголови компанії Євгена Кравцова (декларація за 2020 рік, подана у 2021-му вже після звільнення), його річний дохід від роботи в УЗ становив 6,5 млн грн, або 541 тис. грн щомісяця. Та найголовніше те, що під час звільнення Кравцов отримав допомогу від держави – 9,7 млн грн.

Інфографіка Людмили Лисак

Юрій Перч, територіальний директор міжнародної стафінгової групи ANCOR Ukraine, каже: "У 2014-му намагалися змінити закон про держслужбу, щоб чиновники отримували гідну компенсацію і не залежали від зовнішніх впливів. Але тоді реформа не пройшла, бо не влаштовувала людей, які зацікавлені у використанні держави як власного інструменту".

 

Наші інтереси: 

Знати, куду йдуть мільярди гривень із держбюджету, як витрачаються гроші платників податків. Розуміти, що армію чиновників потрібно скоротити. Чи виглядає фантастикою раніше висловлювана теза про те, що зарплата чиновника має залежати від ефективності установи, якою він керує?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво - оклад становить 29.4 тис. грн, а реально людина отримує 430.7 тис.грн...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво - оклад становить 29.4 тис. грн, а реально людина отримує 430.7 тис.грн...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!