Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зеркаль пояснила, чому газові переговори з РФ не мають лякати українців

Переговори між Україною та Росією щодо транзиту газу стосуються технічних питань і не мають бути великим подразником для суспільства на відміну від способу виконання Росією рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це у коментарі Укрінформу 11 грудня заявила екс-заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Двосторонні перемовини (між Україною і Росією - ред.) відбуваються виключно для того, щоб обговорити технічні деталі, ніяких політичних домовленостей там не відбувається. Та зустріч, яка відбулась наприкінці листопада, стосувалася технічних перемовин щодо так званого interconnector agreement - договору по з'єднанню систем. Це технічний документ, він складається з понад 140 сторінок, і нарешті ми отримали від росіян їхні зауваження чи пропозиції на 20 сторінках. Тобто це процес, який зазвичай відбувається між компаніями, які прагнуть укласти договори", - сказала Зеркаль.

Стосовно участі у цьому процесі європейської сторони, то Європейська комісія з нього не виходить. Європейські партнери заохочували Україну і Росію до двосторонніх контактів з метою обговорення технічних деталей.

Вона пояснила, що Європейська комісія не має власного досвіду укладання подібних двосторонніх договорів, це питання більшою мірою стосується компаній.

"Є договори, які укладаються відповідно до європейського законодавства, але в кожному випадку вони мають певну специфіку. Що стосується решти питань, таких як виконання Росією рішення Стокгольмського арбітражу, то це взагалі є питанням двох компаній, як вони будуть це організовувати", - зауважила ек-сзаступниця міністра.

Коментуючи озвучену дату 13 грудня як дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством, Зеркаль зауважила, що таких обмежень не існує.

"Я знаю, що до 26 грудня заплановано завершення процедури сертифікації нового оператора газотранспортної системи України. Що стосується укладання договору, то такого обмеження немає", - сказала Зеркаль.

Сам факт двосторонніх переговорів щодо транзиту газу між Україною і Росією є звичайною практикою обговорення технічних деталей. Водночас в українсько-російських газових питаннях завжди присутній елемент недовіри.

"Але недовіра перш за все стосується дуже чутливих питань. Коли іде мова про технічну угоду, в якій прописуються параметри, то, я думаю, що це не має бути великим подразником для суспільства. А вже що стосується питань того, як буде виконано рішення Стокгольмського арбітражу, то це дійсно стосується кожного з нас, бо ми є платниками податків, ми також сплачуємо комунальні послуги і для нас, думаю, втрата будь-яких державних коштів буде відчутною", - резюмувала екс-заступниця міністра закордонних справ.

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, який входив до складу української делегації на зустрічах у «нормандському форматі» в Парижі, заяивив журналістам, що не було досягнуто жодних “газових” домовленостей на переговорах між Україною і Росією. Переговори про транзит російського газу до Європи через українську газотранспортну систему триватимуть далі і як двосторонні між Україною і Росією, і як тристоронні з участю Європейської комісії.

Він також повідомив, що українська сторона не пішла на «обнулення» взаємних претензій із російською, як того домагається Москва.

Наші інтереси: 

РФ - це Газпром. Навчитися перемагати, відстоювати власні інтереси і тиснути на РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи