Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Європейський гемблінг проходить шлях трансформації від способу заробітку до популярної розваги

Протягом останнього століття людство дуже сильно змінило своє ставлення до багатьох речей та видів діяльності. Шалена швидкість прогресу та технологічного розвитку створила нову культуру побуту та суспільних відносин. Людям запропонували нові варіанти зайнятості, такі як наприклад, віддалена робота, а також просто величезний вибір варіантів проведення вільного часу. Останнє змінило велику кількість стереотипів, однак найяскравішу трансформацію можна прослідкувати в сегменті азартних ігор.

За останні роки гральний сектор повністю змінив свою філософію, пройшовши складний шлях від способу заробітку до різновиду популярних розваг. Навіть букмекерство з використанням математичного аналізу все більше перетворюється на хобі. Спробуємо проаналізувати трансформацію на прикладі України та інших європейських країн.

Зміни в сприйнятті гемблінгу громадськістю

Прослідкувати за змінами відношення українців до азартних ігор можна завдяки щорічним соціологічним дослідженням Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC). І в 2021, і в 2022 році більше 90% респондентів заявили, що не мають досвіду гри на гроші. Тобто, як в більшості цивілізованих країн світу, в Україні переважна більшість громадян сприймає гемблінг, як розвагу. Серед позитивних моментів легалізації українці вбачають додаткові надходження до бюджету, створення нових робочих місць.

Розвиток вітчизняного грального бізнесу можно порівняти з досвідом, наприклад, Латвії. Зважаючи на спільне радянське минуле, у нас багато однакових стереотипів, в тому числі і щодо азартних ігор. І вітчизняний, і латвійський політикум часто спекулює на темі доцільності легалізації та відкритті нових гральних закладів. Однак, латвійський досвід показує, що всього за декілька років грамотної політики можна суттєво змінити галузь і навіть звички гравців.

В Латвії на сьогодні 78% респондентів сприймають азартні ігри як хобі, спосіб розваг. В якості способу заробітку гемблінг розглядають лише 17% опитаних. Цікаво, що ще в 2019 році ця цифра була значно вища - 48%. Тобто всього за кілька років латвійцям вдалось зробити переоцінку ролі азартних ігор у свідомості суспільства. Як відмічають представники Латвійської асоціації гемблінгу, таких результатів вдалось досягти завдяки підвищенню соціальної відповідальності операторів.

Наші інтереси: 

Гральний бізнес.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи