Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як у Києві «декомунізують» метро?

Київ – Геть серпи з молотами, червоні зірки і «георгіївські стрічки» – Київрада хоче «декомунізувати» столичну підземку. Відповідний проект рішення зараз розглядається у комісіях відомства. Водночас, фонд «Ізоляція», який реалізує освітні та мистецькі ініціативи, застерігає: проводячи демонтаж без ґрунтовної культурологічної експертизи, чиновники можуть знищити цінні мозаїки – зразки українського модернізму.

Демонтувати радянську символіку із дев’яти станцій столичного метро пропонують депутати Київради. Відповідний проект рішення подав депутат міськради від фракції ВО «Свобода» Руслан Андрійко. Згідно з поданим на розгляд відомства переліком, демонтажу підлягають, зокрема, емблеми радянських збройних сил, червоні зірки та скульптурні зображення серпа і молота. Їх «слід замінити на елементи, що відображали б патріотичне, культурне та духовне багатство українського народу», – йдеться у поданні. 

Водночас, серед переліку на демонтаж є й монументальні мозаїки – на станціях «Шулявська» та «Палац Україна», виконані українськими художниками-модерністами, говорить директор із комунікацій фонду «Ізоляція» Анна Мєдвєдєва.

Станція метро «Палац Україна»
Станція метро «Палац Україна»

 

«Якщо вилучити ці мозаїки, то порушується цілісність архітектурного ансамблю. В Україні не існує технологій із демонтажу таких панно, тим більше, немає місця для зберігання, нема стратегії, що далі з цим робити. Відповідно, демонтувати ці мозаїки – означає їх просто знищити», – каже вона.

Станція метро «Шулявська»
Станція метро «Шулявська»

 

Представники фонду оприлюднили відкритого листа міському голові Києва Віталієві Кличку, під яким підписалось вже близько п’ятисот п’ятдесяти людей. Вони закликають створити незалежну експертну комісію, яка дослідить культурну цінність згаданих об’єктів, і внести їх до переліку пам’яток культури місцевого значення.

Більшість об’єктів у підземці мають якусь технологічну функцію – речниця метрополітену

Нині остаточний перелік об’єктів, які мають бути демонтовані, ще не визначений, його сформують до 28 червня, зауважила у коментарі Радіо Свобода Наталка Макогон, керівник прес-служби Київського метрополітену. Потім, за її словами, потрібно буде скласти кошторис і прописати механізм, як це відбуватиметься і що встановлять натомість.

«На нашому підприємстві більшість об’єктів не можна просто демонтувати, оскільки вони водночас є якимись технологічними об’єктами, наприклад, вентиляційними решітками, які в проекті станції були передбачені «зірочками», тепер, якщо ми їх демонтуємо, то повинні чимось замінити, тому що, за правилами безпеки, не може бути відкритих вентиляційних решіток», – запевняє речниця метрополітену.

Станція метро «Арсенальна»
Станція метро «Арсенальна»

 

Окрім того, зауважує Наталка Макогон, перші п’ять станцій на «червоній лінії» – від станції «Дніпро» до «Вокзальної», а також станція «Либідська», є пам’ятками архітектури, тому працівники метрополітену потребують чіткого роз’яснення, які саме роботи можна там проводити.

Станція метро «Вокзальна»
Станція метро «Вокзальна»

 

Станція метро «Либідська»
Станція метро «Либідська»

 

Що встановлять у метро на місці демонтованої символіки, визначить конкурс – Бригинець

Усі демонтовані елементи радянської символіки будуть обліковувати, і ті з них, що мають культурну цінність, передаватимуть до музею тоталітаризму, який незабаром створять, говорить секретар комісії Київради з культури та туризму Павло Бригинець.

«Треба провести конкурс у кожному випадку, щоб показали нам своє бачення, чим замінити (демонтовану символіку – ред.) – не можуть же бути там діри. Спочатку це можуть бути якісь розтяжечки декоруючі, але потім це місце має заповнитися сучасними елементами», – зазначає він.

Станція метро «Берестейська»
Станція метро «Берестейська»

 

Нещодавно набув чинності закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», відповідно до якого згадана символіка, використана у архітектурі, підлягає демонтажу.

Демонтовану по всій Україні радянську символіку розмістять у Київській або Житомирській області, заявив днями міністр культури В’ячеслав Кириленко. За його словами, розглядають ідею створення музею тоталітаризму у Пирогові, хоча робочій групі надходили пропозиції відвозити пам’ятники вождям до зони відчуження.

Тим часом, в ОБСЄ заявили, що ухвалена Верховною Радою «декомунізація» може загрожувати свободі вираження поглядів в Україні. Таку заяву, посилаючись на представника з питань свободи слова та інформації Дуню Міятович, оприлюднила прес-служба організації.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи