Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 61
  • Переглядів: 67

Як пробачити людині і відпустити образу

Коли хтось зробив вам боляче, варто встановити межі і не удавати, що вас це не зачепило. Але образа карає не тільки того, хто її заподіяв, — ось чому від цього почуття варто навчитися вчасно позбавлятися. Як пробачити людині незалежно від того, чи будете ви продовжувати з нею спілкування?

Коли нами володіє образа, ми помічаємо тільки помилки іншої людини і концентруємося на її неправильних рішеннях. Однак, найчастіше ніхто не буває винен цілком і повністю, пише Ukr.Media

У більшості випадків ми також граємо свою роль у конфлікті, — зазначає психотерапевт Джейкоб Браун. — Можливо, хтось зробив набагато гірше, але ми рідко буваємо повністю невинні.

Зупиніться і подумайте, чи могли б ви вчинити по-іншому в цій ситуації? Інакше відреагувати, сказати не ті слова. Сенс не в тому, щоб почати звинувачувати себе, але якщо визнаєте, що ви теж несете частину відповідальності за те, що трапилося, то вам буде простіше впоратися з гнівом.

Контролюйте нав'язливі думки

Іноді образа може мати форму нав'язливої думки. Ви б хотіли від неї відвернутися, забути, але знову і знову повертаєтеся до цих неприємних емоцій.

У такому разі психотерапевти рекомендують застосувати фізичну техніку для боротьби з зацикленням на негативних спогадах. Подумайте про щось позитивне і заспокійливе, про те, що ви можете ясно побачити і випробувати при цьому позитивні емоції. Потім одягніть на зап'ясті резинку і всякий раз, коли будете подумки повертатися до образ, легенько клацніть себе по руці цієї резинкою. Так ви зможете перервати потік неприємних думок і повернутися до приємного спогаду.

Спробуйте зрозуміти людину

Як би важко це не було, постарайтеся поставити себе на місце людини, на яку ви ображаєтеся. Якщо ви зможете зрозуміти, чому вона так повелася, то це хоч трохи пом'якшить вашу образу. Можливо, вона була у розпачі, чогось злякалася, втратила контроль над собою. Виявіть емпатію, щоб відокремити людину від її вчинку. Особливо це корисно, коли мова йде про близьку подругу або друга. Один вчинок не повинен перекреслювати все хороше, що ця людина для вас зробила.

Реальність така, що кожен з нас заподіює комусь біль хоча б раз у житті, хоче він того чи ні. Це, звичайно, не привід давати людям право поводитися з вами як завгодно. Але ці думки допоможуть вам відпустити образу і йти далі з цією людиною або без неї.

Дозвольте собі позбавитися гніву

Часто ми використовуємо образу як спосіб покарати людину за її вчинок. Нам здається, що, якщо перестати злитися, це дуже легко зійде їй з рук. І хоча ваша образа дійсно може бути болючою для людини, передусім, ви отруюєте себе цими негативними емоціями, завдаєте собі біль знову і знову, намагаючись утримати всередині гнів як можна довше.

Дозвольте собі не триматися за цю образу і зцілитися від неї, але не щоб спростити комусь життя, а для власної користіу. Зробити це з любові до себе буде набагато простіше.

Вкладайтеся у позитивні відносини

Коли хтось заподіює нам біль, це може призвести до розчарування в людях в цілому. Але вам не варто проектувати особисті образи на оточуючих, і, щоб уникнути цього, оточіть себе людьми, які вселяють надію. В такий момент як ніколи важливі подруги, які можуть вас підтримати і завжди приймуть вашу сторону. Крім того, дозволяйте собі спілкуватися з новими людьми, щоб могти знову комусь довіряти. Це допоможе швидше забути неприємні переживання і точно більше варте вашої енергії та уваги.

Приймайте розчарування як частину життя

Велика частина страждань в нашому житті пов'язана з тим, що людина не здатна прийняти те, що з нею відбувається, — так говорить психотерапевт Крістін Скотт-Хадсон.

Гнів, біль, образа сприймаються як те, чого не мало б статися конкретно з вами. Вміння проживати будь-які емоції та ситуації, а не відштовхувати їх, допоможе вам жити здоровішими і щасливішими. Визнайте, що вам важко, що вас зрадили і таке може повторитися ще не раз, але це така ж частина нашого існування, як радості та удачі.

Наші інтереси: 

Вміти контролювати емоції і з розумом ставитися до невдач і образ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую, Арсене, за доповнення! Як раз в тему.