Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Увійде до підручників. Що важливо знати про невдалий імпічмент Дональда Трампа

5 лютого Сенат США поставив крапку в справі з імпічментом президента США Дональда Трампа: сенатори його виправдали по обох пунктах звинувачення. Доленосний для президента США процес вів голова Верховного суду США Джон Робертс, а 100 сенаторів виконували роль суду присяжних.

200207tramp-2.jpg

Президент США Дональд Трамп відзначив своє виправдання
Президент США Дональд Трамп відзначив своє виправдання

У фіналі історичного засідання Сенату США 5 лютого було зачитано по черзі два пункти звинувачення, які раніше висунули проти Трампа за підсумками розслідування в Палаті представників США, розповідає НВ.

Перше звинувачення — зловживання владою та повноваженнями президента.

Йшлося про те, що Трамп в особистих політичних інтересах та з метою переобрання тиснув на владу України. А точніше — домагався від президента Володимира Зеленського публічної заяви про відкриття двох розслідувань: про роль сина Джо Байдена (конкурента Трампа на виборах 2020) у діяльності української компанії Burisma і про начебто втручання України (а не Росії) в американські вибори 2016 року.

Друге звинувачення — про перешкоджання Конгресу в розслідуванні справи про імпічмент. Йшлося про те, що Білий дім заборонив і заважав декільком американським чиновникам давати свідчення в Палаті представників у справі про імпічмент.

По кожному з цих звинувачень Сенат голосував окремо: імена 100 сенаторів зачитували за алфавітом, кожен мав піднятися і вголос озвучити свій вердикт щодо президента — «винен» або «не винен».

Для того, щоб Дональд Трамп пішов у відставку, вистачило б двох третин голосів сенаторів хоча б по одному з пунктів звинувачення — тобто 67 голосів.

Однак більшість у Сенаті мають республіканці — однопартійці Трампа, — а тому ймовірність обвинувального вердикту від початку була мінімальною.

Зрештою за першим звинуваченням за виправдання Трампа проголосували 52 сенатори, а проти такого рішення — 48. Демократи звинуватили президента США одноголосно, до них також приєднався сенатор-республіканець Мітт Ромні.

За другим звинуваченням невинним президента визнали 53 людини, винним — 47 (у цьому випадку Ромні визнав главу держави невинним).

Таким чином, Дональд Трамп залишається при владі та напевно візьме участь у президентській кампанії 2020.

Дональд Трамп назвав вердикт Сенату "перемогою нашої країни над містифікованим імпічментом".

Спікер Палати представників США та один з лідерів демократів Ненсі Пелосі жорстко розкритикувала Сенат за виправдання Трампа, назвавши президента «загрозою американській демократії» та звинувативши республіканців у «зраді» конституції країни.

За словами Пелосі, тепер Трамп «буде хвалитися тим, що виправданий». «Виправдання не може бути без суду, а суду — без свідків, документів і доказів», — заявила спікер, нагадавши про відмову заслухати свідків звинувачення під час процесу в Сенаті США.

Лідер сенатської більшості, республіканець Мітч Макконнелл, якого американські ЗМІ називають вірним союзником Трампа і «диригентом» його виправдання в Сенаті (саме Макконнелл ініціював відмову від заслуховування свідків), після оголошення вердикту назвав імпічмент «колосальною політичною помилкою».

Він також заявив, що процес зробив демократів «політичними лузерами».

Чим запам’ятається спроба імпічменту Трампа

Нехай і невдалий, процес імпічменту щодо 45-го президента США від самого початку називали історичною подією. Є чимало причин, чому процес над Дональдом Трампом запам’ятається надовго.

  • Це був третій випадок в історії США, коли процес імпічменту дійшов до Сенату. У 1868 році американського президента Ендрю Джонсона спробували відправити у відставку у справі про незаконне звільнення військового міністра. А процес над президентом Біллом Клінтоном відбувся в 1998-1999 роках — за звинуваченнями щодо його неправдивих свідчень та перешкоджанні правосуддю через зв’язок з Монікою Левінскі.
  • Вперше однопартієць президента назвав його винним у Сенаті — це перший такий випадок в історії імпічментів у США. Під час голосування в Сенаті 5 лютого серед тих, хто визнав президента винним, опинився сенатор-республіканець та екс-кандидат в президенти Мітт Ромні. Перед голосуванням він виступив з трибуни з емоційною промовою, яка стала несподіванкою для обох партій, а також для американських ЗМІ. Ромні заявив, що хоче бути чистим перед своєю совістю, релігійними переконаннями, присягою та нащадками, а також що вважає звинувачення на адресу президента вкрай серйозними. «Не будь їхнє прізвище „Байден“ — Трамп ніколи б так не вчинив», — заявив Ромні, звинувативши президента в тиску на владу України на догоду особистим інтересам та проти своїх конкурентів. Зрештою Ромні разом з демократами підтримав перше звинувачення на адресу Трампа, але виступив проти другого.
  • Вперше в центрі уваги імпічменту опинилася іноземна держава — і нею стала Україна. Досі процеси імпічменту щодо президентів США (а до Трампа їх було лише три) були зосереджені здебільшого на питаннях внутрішньої політики. Тепер же найважливішою частиною звинувачень проти Трампа стали його дії (прямі та непрямі) щодо третьої держави — України та особисто президента Володимира Зеленського.
  • Всупереч очікуванням імпічмент не вдарив по рейтингу Трампа. 4 лютого агентство Gallup оприлюднило дослідження, згідно з яким рейтинг схвалення політики Трампа досяг 49% — найкращого показника з моменту інавгурації у 2017 році, уточнює агентство. Опитування було проведено в січні 2020 року, у розпал процесу в Сенаті, та показало, що 52% американців хотіли б виправдати Трампа, а 46% висловилися на користь його відставки.
Наші інтереси: 

Розуміти, що демократи не могли пробачити Трампу його перемогу на виборах, тож шукали найменшої можливості якось йому зашкодити. В результаті вирішили оголосити імпічмент. Але не вийшло. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Думаю, те ж саме сталося б, якби зараз оголосили імпічмент Зеленському.
Ключовим у цьому є таки більшість в парламенті.
"Чия сила - того й правда".
Нам радісно від того, що Трампа виправдали.
Чого не скажеш про Зеленського, якого також би зараз "виправдали".......

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Думаю, те ж саме сталося б, якби зараз оголосили імпічмент Зеленському.
Ключовим у цьому є таки більшість в парламенті.
"Чия сила - того й правда".
Нам радісно від того, що Трампа виправдали.
Чого не скажеш про Зеленського, якого також би зараз "виправдали".......

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

для деяких істот я - мисливець, для інших - дичина

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Президент США Дональд Трамп у четвер, 6 лютого, відзначив своє виправдання у справі про імпічмент. Трамп пройшовся червоною доріжкою під оплески своїх однопартійців до однієї із зал Білого дому. Там у присутності журналістів та членів Республіканської партії він виступав більше години, передає агенція новин Reuters.

Президент США, зокрема, звинуватив представників Демократичної партії у "корупційних" зусиллях підірвати його президентство. "Я робив неправильні речі у своєму житті, визнаю (...) Але ось кінцевий результат", - сказав Трамп, тримаючи в руках свіжий випуск газети Washington Post із заголовком "Трампа виправдано".

Після цього Трамп передав газету своїй дружині Меланії і сказав, що, можливо, вони поставлять цей випуск у рамку.

Він вважає процедуру імпічменту "ганьбою" і назвав себе жертвою політичних ворогів. "Ми несправедливо пройшли через пекло (...) Ми не зробили нічого поганого", - цитує його агенція АР. Трамп переконаний, що "це ніколи не повинно повторитися з іншим президентом".

Про це повідомляє Німецька хвиля

Все, що робиться з власної волі, – добро!