Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Українці товстішають, бо ведуться на маркетингові хитрощі, — дієтолог Оксана Скиталінська

Спецтема:

Найшкідливіші - вироби із білого борошна, солодощі, торти, тістечка. Відомий дієтолог  виокремила головні причини, через які в Україні так багато товстунів.

170312-skytalinska.jpg

Оксана Скиталінська
Оксана Скиталінська

За дослідженнями фахівців із Держстатистики близько 50% дорослого населення України мають зайву вагу і навіть не намагаються із нею боротись. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна посідає 5 місце у світі за кількістю населення із зайвою вагою.

"Часто чую думки, мовляв, українці товстішають, бо не мають фінансової змоги забезпечити себе здоровим харчуванням, — розповідає Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог. — Але це не є основною причиною: по-перше, люди не мають базових знань про здорове харчування. По-друге, не мають достатньої відповідальності за своє здоров'я, і по-третє, не останню роль відіграє реклама відверто шкідливих продуктів та алкоголю.

Крім того, ми постійно їмо. Маркетинг проник всюди, і, особливо — у сферу харчування  — нам нав'язують часті перекуси, а ми охоче потрапляємо на гачок, і в результаті ми  постійно щось жуємо та купуємо — купуємо - купуємо.  У виборі продуктів українці невибагливі -- обирають смачні і швидкі у приготуванні. А вони мають високу калорійність".

Серед продуктів, які спричиняють зайву вагу, дієтолог виокремила вироби із білого борошна, солодощі, торти, тістечка. Пагубні для фігури також напої із рідким цукром — солодка вода, пакетовані соки, нектари. Адже цукор у такому вигляді швидко засвоюються та перетворюється на жир. А найгірша комбінація для організму — цукор, жир та борошно. Такий раціон порушує обмін речовин, виснажує підшлункову залозу, погіршує роботу печінки, вуглеводний та жировий обміни. Негативно впливають і алкоголь та тютюн.

Тому в такій ситуації про здорове харчування інформація має бути всюди: в дитсадочках, школах, бігбордах, радіо. І потрібно розуміти, що проста і правильно приготовлена їжа і є найздоровішою: овочі та фрукти, каші, корисні білкові продукти: яйця, молочнокислі, риба, нежирна птиця, бобові, гриби.

“Ще українці дуже мало рухаються — констатує Оксана Скиталінська. -- Всесвітня організація здоров’я рекомендує щодня робити 3 тисячі кроків. Та калорійність раціону надто висока, щоб ці 3 тисячі кроків захистили нас від надмірної ваги. Тому слід робити хоча б 10 тисяч кроків щодня, аби запобігти погіршенню здоров’я. Це займає лише годину за умови швидкого темпу ходи”.

Дослідження Держстатистики підтверджують слова дієтолога: регулярно займаються фізичними вправами лише 24% жінок та 38% чоловіків.

До речі, визначити, чи ваша вага у нормі можна просто: за допомогою калькулятора. Для цього існує величина — індекс маси тіла. Щоб його обрахувати, слід розділити вагу на ріст. "Нормальними важають показники від 18 до 25”, -- каже Оксана Скиталінська.

Наші інтереси: 

Треба вміти обирати корисне і вчити цьому дітей.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Помилка: "індекс маси тіла. Щоб його обрахувати, слід розділити вагу на ріст".
Зріст в квадраті.
Уточнення: вага в кг, зріст - в метрах.

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Помилка: "індекс маси тіла. Щоб його обрахувати, слід розділити вагу на ріст".
Зріст в квадраті.
Уточнення: вага в кг, зріст - в метрах.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Треба менше жерти і більше рухатися!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!