Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Технології можуть вийти з-під контролю, і наслідки цього непередбачувані - Bloomberg

Світ:

За теорією ігор, новітні технології розвиваються і спричиняють зміни надто швидко і часто, щоб можна було визначити стабільний формат регулювання.

У людства є метод, як запобігти виходу з-під контролю нових технологій. Він полягає в тому, щоб вивчити можливі негативні наслідки, співпрацювати з усіма сторонами, які можуть постраждати, і укласти домовленості про способи пом'якшення негативних ефектів.

Однак, нове дослідження вказує, що пришвидшення технологічного розвитку може зробити такий метод неефективним.

Про це пише Bloomberg. Люди використовують закони, соціальні норми і міжнародні угоди для того, щоб скористатися перевагами технологій і мінімізувати небажані ефекти, такі як шкода для довкілля.

"Ставлячи за мету пошук потрібних правил поведінки, ми часто черпаємо натхнення з того, що експерти з теорії ігор називають "рівновагою Неша". В ігровій теорій це низка стратегій, які, будучи освоєними гравцями, забезпечують стабільну точку, в якій ніхто не може відступити від своєї поточної стратегії", - йдеться в статті.

Щоб досягти такої рівноваги, гравцям потрібно зрозуміти наслідки своїх і чужих потенційних дій. Під час Холодної війни, приміром, мир між ядерними державами залежав від розуміння, що будь-яка атака означатиме повне взаємне знищення. Схожим чином у багатьох сферах: від місцевого регулювання до міжнародного закону - переговори можуть зводитися до вивчення всіх можливих ходів для визначення стабільного формату правил, прийнятного для всіх, щоб ні в кого не було бажання мухлювати, інакше він опиниться в гіршій позиції.

Але що як технології стануть настільки складними і почнуть розвиватися так швидко, що люди не зможуть уявити наперед наслідки? Це питання нещодавно було висловлене експертами Дмитром Кузнєцовим і Венделлом Джонсом. Вони дійшли висновку, що концепція стратегічної рівноваги як організаційного принципу може абсолютно застаріти.

Точка зору Кузнєцова і Джонса базується на нових математичних дослідженнях у теорії ігор з багатьма гравцями і великим вибором ходів. Одним з головних висновків став жорсткий поділ умов на стабільні і нестабільні.

До певної межі складності "рівновага Неша" цілком зручна для визначення потенційних наслідків. Але за цим рівнем починається зона хаосу, де гравці ніколи не можуть знайти стабільну і надійну стратегію. Натомість їм доводиться часто і різко змінювати свою поведінку і робити це дуже непослідовно. Таким чином, події відбуваються випадково і непередбачувано.

Експерти зауважують, що новітні технології у галузі обчислення, розробки програмного забезпечення і біотехнологій, зокрема генної модифікації, швидше за все, входять у категорію нестабільних умов.

У цих сферах помилки стають більшими і частішими, оскільки вартість досліджень скорочується, а використання спільних платформ дозволяє швидше відкривати іновації. Тому такі технології розвиваються швидше, ніж звичайні регуляторні формати можуть відреагувати.

Наші інтереси: 

Криза контролю над технологіями стимулює формування нової людини і постіндустріального суспільства. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Криза контролю над технологіями стимулює формування нової людини і постіндустріального суспільства.

Уже бачу кадр із "Матриця-4": Нео у футболці з написом: "Я - прихильник Третього гетьманату" ухиляється від куль Сміта...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Криза контролю над технологіями стимулює формування нової людини і постіндустріального суспільства.

Уже бачу кадр із "Матриця-4": Нео у футболці з написом: "Я - прихильник Третього гетьманату" ухиляється від куль Сміта...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"