Зображення користувача Іван Закала.
Іван Закала
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як вижити в майбутньому. Вісім трендів, які незабаром змінять світ

Кліматичні катастрофи, озброєні конфлікти, масова міграція, розкол Європи, тріумф радикальних популістів, наростаюча безробіття і нерівність - все це сьогодні визначає глобальний порядок денний.Провідні аналітичні центри світу намагаються передбачити майбутнє світу і знайти в ньому нове місце людей, держав, міст, корпорацій, спільнот і технологій.

У минулому році найбільші консалтингові компанії The Economist і PwC випустили глобальні економічні прогнози до 2050 року, Національна розвідувальна рада США в січні опублікував свою двухсотстранічную версію майбутнього-2035, а Всесвітній економічний форум в Давосі представив точку зору світових лідерів на галузеві виклики.

Що ж так турбує істеблішмент і кращих експертів світу, що ж несе нам близьке майбутнє? А головне - що нам робити, щоб пройти "курс виживання" в світі майбутнього хоча б на "трієчку"?

Зміст

За наступні вісімнадцять років землян стане більше на 20% - 8,8 млрд осіб. Народи розвинених країн постаріють, а частка працездатного населення в них скоротиться: вік середнього японця буде 52,4 року, німця - 49,6, поляка - 48,2. Китай втратить 25% робочої сили, а Греція, Португалія та Німеччина позбудуться приблизно 20%. В Україні втрати складуть близько 5 млн працездатних громадян, а це - 17%. Відповідно зростуть витрати на пенсії і медицину, а держави почнуть економити на інших дорогих галузях, зокрема на освіту, підриваючи цим перспективи розвитку. Рятуватися будуть, "вішаючи" пенсіонерів на забезпечення корпорацій або відпускаючи старих в "вільне плавання" з їх особистими заощадженнями.

У бідних країнах Африки та Близького Сходу молодих побільшає - за 18 років населення виросте вполовину. Середній вік жителя Нігеру буде 15,7 року, іракця - 21,9, афганця - 24,3. Як наслідок - безробіття, конфлікти і прийдешні природні катаклізми в таких країнах призведуть до масової міграції. Вже в 2015 році в світі налічувалося близько 309 млн переселенців.

Так що українцям пора подумати, як захистити свою землю від глобальних змін.


Багаті і розумні отримають все, а роботи зроблять працю середняків непотрібним

8,4% землян володіють сьогодні 4/5 світового багатства, а 2/3 населення планети ділять нікчемні 3% активів. Великий капітал зростає швидше малого і перевищує по прибутковості загальне економічне зростання. Монополії збільшуються, їх вплив посилюється.

Корпорації, інвестуючи в наукові дослідження і розробки, контролюють доходи від їх використання. Наприклад, в ціні мобільного телефону вартість робочої сили - близько 6%, а прибуток компанії - більше половини від ціни.

Розвиток технологій вплине на скорочення робочих місць - до 2020 року їх стане менше на 5,1 млн. У сільському господарстві розвинених країн вже сьогодні зайнято менше 3% населення, і, за прогнозами ЄС, протягом восьми років зайнятість у цій галузі, а також видобуток корисних копалин впаде на 18%.

Компаніям, щоб триматися на плаву, доведеться забезпечувати обов'язкову освіту своїх співробітників. Нові технології зажадають від працівників спеціальних знань і навичок. Скорочувати будуть в першу чергу тих, хто їх не освоїть. Розрив між висококваліфікованими кадрами і всіма іншими буде стрімко збільшуватися.

Самовдосконалення - чи не головна умова виживання в майбутньому.


Таємниці зникнуть, тіла багатьох покращаться, а бідним запропонують віртуальні світи. Виробництво стане "друкованим", а космос буде заново покірний

Інтернет речей і штучний інтелект разом з аналізом великих даних дозволять зв'язати між собою всю техніку. Уже в 2016 році технологія IBM Watson замінила викладача одного американського університету, а студенти навіть не помітили різниці. Масове використання доповненої і віртуальної реальності (AR / VR) змінить ЗМІ, розваги та повсякденне життя. Автономні транспортні засоби найближчим часом усунуть водіїв авто. У Сан-Франциско, наприклад, з минулого року курсують самоврядні таксі.

Цифрова медицина і нові процедури поліпшать здоров'я. Обчислення і розшифровка біоструктур дозволять лікувати такі захворювання, як діабет, ревматоїдний артрит, м'язова дистрофія, розсіяний склероз і деякі види раку. Мікроорганізми доповнять лікування депресії та інших психічних розладів, пов'язаних зі стресом. А біологічну зброю можна буде "програмувати" подібно веб-сайтів.

Повсюдне впровадження 3D-друку змінить міжнародну торгівлю і підвищить роль місцевого виробництва. Розміщення виробництва на віддалених заводах стане невигідним порівняно з ефективними виробництвами в місцях більш низької вартості транспортування. Від прогресу постраждають виробники дешевих товарів і їх співробітники. З'явиться новий глобальний розрив між тими, у кого є стратегічна спрямованість і ресурси для модернізації, і тими, хто цим не займається. Однак 3D-виробники як і раніше будуть мати потребу в доступі до сировини, електрики, інфраструктурі та інтелектуальної власності. Пошириться 4D-друк - побудова об'єктів, що змінюють свою форму або функції з плином часу або відповідно до змін навколишнього середовища.

Космічні технології. Підприємці планують пілотовані польоти на Марс, а супутникові системи стають менше, розумніше і дешевше, приносячи нові можливості дистанційного зондування, зв'язку, моніторингу навколишнього середовища і глобального позиціонування. Незабаром супутники можуть забезпечити доступ в інтернет двом третинам населення, сьогодні ще не підключеного до Мережі. Висока швидкість інтернету підвищить доступність онлайн-медицини та онлайн-навчання.

Дані датчиків і розподілених систем поставлять під питання приватність приватного життя і можливості кого б то не було приховати свої дії. Деякі держави будуть прагнути блокувати або контролювати дані з космосу.

Нові технології збільшать обізнаність суспільства про нерівність можливостей і багатства. Саме в якості віддушини для людей програмісти вже розвивають віртуальні світи.

Поліпшення Людини. Досягнення в комунікаціях, біології, когнітивної науці і фармакології розмиють грань між природним і поліпшеним людиною - посилять пам'ять, зір, слух, увагу і силу. Люди стануть поліпшуватися заради конкуренції, але деякі будуть чинити опір з моральних або етичних міркувань, посилаючись на "неприродність" або недоступність технологій для бідних. Нерівний доступ до таких технологій посилить розрив між заможними і незаможними і може привести до різких внутрішнім і міжнародним зіткнень з приводу етики та наслідків зміни генофонду.

Знати і використовувати технології - третя заповідь людей майбутнього.


Міста стануть самостійними міжнародними гравцями і зосередять все процвітання Землі

Сьогодні трохи більше половини людей живуть в містах, але до 2050 року двоє з трьох землян будуть міськими жителями.

Через вісім років всього 600 міст зосередять 2 мільярди людей (25% світового населення) і 60% світового ВВП ($ 64 трлн). У країнах, що розвиваються середній дохід жителя такого міста досягне $ 2 тис. На місяць. Наступні 400 міст сумарно будуть в 10 разів бідніші.

Центри управління перейдуть від урядів в міста - місцеві жителі все більше прагнуть контролювати свої ресурси і справи. Міста об'єднаються в партнерські мережі і стануть сильними міжнародними гравцями.

Урбанізація відкриває можливості нових соціальних і політичних рухів, але без економічного розвитку і екологічної стійкості вона ж веде до бідності і поганих умов життя. Ключовими викликами стануть нове міське планування, нова інфраструктура, транспортні та енергетичні системи, чиста вода і повітря.

Поки не пізно, українцям потрібно розвивати перспективні міста, відкинувши міфи про "відродження села" .


Людство занурюється в депресію, не встигаючи за складністю світу, а націоналізм в руках популістів загрожує цивілізації

Ускладнення світу і глобалізація перекроїли традиційні норми та стилі життя. Рівень суїциду в світі за останні 50 років зріс на 60%, з психічними чи неврологічними розладами стикається сьогодні кожен четвертий, а кожен двадцятий страждає від депресії. Абсолютна більшість людей в світі не люблять свою роботу - 87%, а в Україні незадоволених роботою 90%. Через кілька років депресія стане другим найбільш поширеним захворюванням у світі.

Навіть маючи матеріальні блага і технологічні розваги, люди втрачають сенс життя і жадають ідей, що дають їм відчуття цінності, цілі і безперервності існування. Розвиток технологій робить це питання головним в розвинених індустріальних суспільствах.

У минулому році світ ступив у епоху популізму і постправди, коли політичні аутсайдери масово мобілізували виборців, спекулюючи питаннями суверенітету і національної гордості, спираючись на емоції, а не на факти - Brexit і Трамп лише найбільш відомі приклади системного явища.

Масова імміграція, загальне старіння населення, зростаюча економічна нерівність, безробіття і зниження рівня життя середнього класу - все це благодатний грунт для розвитку політичного та релігійного радикалізму.

Тверезий раціональний погляд на світ - п'яте правило людей майбутнього.


Економічне зростання в усіх країнах сповільниться, а ті, хто недавно вибрався з убогості, можуть все втратити, якщо запізняться з інноваціями

2-3% ВВП на рік - це стеля економічного зростання планети на найближчі 20 років. Китай обійде США вже до 2026 року і через 30 років досягне 20% світової економіки. У США з Індією буде по 14%, у ЄС - 12% ВВП планети. Можливо, Росія та Італія покинуть першу десятку економік, а їх місця займуть Мексика з Індонезією.

Реформи в Китаї та інших країнах Азії сприяли скороченню числа вкрай жебраків людей, що живуть менш ніж на $ 2 в день - з 35% землян в 1990-х до 10% сьогодні. Однак найбільше виграли від зростання найбагатші громадяни США, Великобританії, Японії, Франції та Німеччини.

Зменшення темпів економічного зростання, падіння цін на сировину, орієнтація компаній на дешеву робочу силу і стрімка автоматизація праці негативно відіб'ються на положенні середнього класу по всьому світу.

Захід, завдяки своїй політичній і інституційній системі, залишиться місцем з найменшими ризиками і труднощами для інвестицій, але для росту потрібні будуть вкладення в інфраструктуру і науку, залучення технологій, ідей і висококваліфікованих кадрів, підвищення продуктивності праці за рахунок інновацій.

Якщо українці не зажадають від політиків радикальної модернізації країни, то майбутнього не побачать.


Держави втратять довіру, ліберальна демократія прийде в занепад, а озброєні технологіями диктатори вдарять по мережевим групам

Десять останніх років в більшості країн світу довіру до уряду падало. У Словенії, Фінляндії та Іспанії довіру до влади знизилося більш ніж на 25%, в Німеччині, Ізраїлі та Ісландії - більш ніж на 20%, а в США менше половини жителів довіряють сьогодні політикам країни.

З появою інформаційних технологій у кожного жителя планети з'являється свій голос. І люди хочуть, щоб їх голос був почутий. Відповідно зростає протест проти державного і поліцейського насильства. Суспільство стає нетерпимим до корупції і все більше вимагає реформ або відставки урядів. В одних країнах це призведе до відкритості влади, в інших же правителі застосують силу і "закрутять гайки" заради самозбереження. Китай і Росія вже показали можливості використання нових технологій для подвоєння контролю над опозицією і для більш витончених і комплексних форм репресій.

Але технології все ж візьмуть своє. Завдяки їм люди в усьому світі отримають можливість спілкуватися безпосередньо і вирішувати спільні завдання практично без посередників. Держави, корпорації та соціальні рухи будуть створювати мережі співпраці по всьому світу. На тлі ослаблення партій це зробить результати політики і виборів непередбачуваними.

Держави, звичайно, захочуть зберегти контроль над суспільством, але вдаватися це буде все гірше і гірше, навіть в таких традиційних демократіях, як Великобританія і США. У 50 країнах, де живе одна п'ята частина населення світу, існує ризик появи "альтернативно керованих просторів", які не є державами в загальноприйнятому сьогодні розумінні.

Найбільш впливовими гравцями майбутнього стануть ті, хто зможе переконувати людей або маніпулювати ними. Створення міфів, залучення уваги і культивування довіри буде грунтуватися на адресних, фрагментарно співпадаючих інтересах і цінностях.

З цього випливає черговий висновок: для того щоб не стати маріонеткою в майбутньому, необхідно знайти спільноту людей, яким ти можеш довіряти, і навчитися раціонально і критично користуватися інформацією.


Настають глобальні природні катастрофи, епідемії, подорожчання їжі і нові форми міжнародних відносин

Наслідки зміни клімату стануть більш відчутними - спека, посуха, повені та нестача води вдарять по самим густонаселеним і бідним регіонам Землі. Викликані цим екологічні проблеми та інфекційні хвороби будуть переноситися через державні кордони.

Деградація грунтів за наступні 20 років зменшить сільськогосподарські угіддя, підвищить дефіцит і ціни на продовольство. Багаті країни ризикують, покладаючись на глобальну торгівлю продовольством періоду мирного часу і стабільних умов навколишнього середовища. Вже сьогодні видно зростання економічного протекціонізму - число дискримінаційних заходів, прийнятих в 2015 році, на 50% вище, ніж в 2014-му, особливо в найбільш розвинених країнах G20.

ООН не впорається з вирішенням питань штучного інтелекту, редагування генома або поліпшення людини. По-перше, через розбіжності інтересів і цінностей держав, компаній і наукових співтовариств, по-друге, через великі прогалин в знаннях між вченими і політиками, по-третє, тому що технологічні зміни будуть набагато перевершувати здатність держав і міжнародних організацій встановлювати їх стандарти, політику і норми.

Міжнародне управління не може бути галузевим і вимагає координації і стратегічного розуміння взаємозалежності проблемних областей.

Тому восьме і останнє правило виживання в майбутньому - людині варто сподіватися тільки на себе і на свою здатність побудувати відносини співпраці і довіри з іншими людьми. Ні держави, ні партії, ні корпорації, ні "світовий уряд" вирішити проблеми майбутнього не зможуть.

Олексій Жмеренецкій

Наші інтереси: 

Тільки згуртована та освічена нація зможе вижити в майбутньому. Українці до купи!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи