Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США для України – стратегічний союзник чи ситуативний партнер?

Спецтема:

Посол України у США Валерій Чалий заявив, що відносини між двома країнами вперше вийшли на рівень стратегічного партнерства. Чи дійсно це так? Що розповів дипломат, та як ситуацію оцінюють експерти.

«Україна вперше за всі роки взаємодії зі Сполученими Штатами Америки виходить на рівень стратегічного партнерства», – заявив на прес-конференції в Києві надзвичайний і повноважний посол України в США Валерій Чалий.

Дипломат особливо відзначив співпрацю у сфері безпеки та оборони.

Валерій Чалий

Обидві країни розробляють проекти як у сфері військової співпраці, так і суто економічні: в Україну може зайти великий американський інвестор для спільного виробництва літаків, продовжується співпраця у космічній галузі. США, за словами дипломата, вивчають можливості для виробництва в Україні малих ядерних реакторів.

«Я думаю, ми перебуваємо десь у топ-10 уваги США серед пріоритетів у зовнішній політиці», – сказав Чалий, назвавши серед причин як агресію з боку Росії, так і самостійну роль України.

Стратегічне партнерство

«Дійсно, зараз той унікальний період відносин, коли по багатьох напрямках співпадають інтереси двох країн, – зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. – Насамперед це стосується ключової проблеми для України – це російська зовнішня загроза. Сполучені Штати є природним партнером для України».

Про стратегічне партнерство України та США почали говорити ще за президентства Леоніда Кучми, нагадує директор Інституту світової політики Євген Магда. «Тоді була спроба запустити комісію Кучма-Гор. Але «касетний скандал» і низка негативних для України подій завадили цьому. Думаю, що сьогодні ми відчуваємо підтримку Сполучених Штатів», – каже він.

Натомість, на думку директора Центру дослідження міжнародних відносин Миколи Капітоненко, навіть тоді відносини України та США не можна було називати стратегічним партнерством.

А тепер розвитку відносин заважає розчарування: «Україна за всі роки незалежності не стала передбачуваним і послідовним партнером для американців».

Зброя для армії

До України посилилася довіра, переконував на прес-конференції посол України в США Валерій Чалий. І от результат – цього року Київ отримав летальну зброю, очікує на військову допомогу і наступного року.

«Сьогодні Україна за рівнем допомоги фінансової прямої, без віддач назад, це пряма допомога – порядка 620 мільйонів доларів, це одна з найбільших рівнів допомоги, яку США надають. Кожен рік ми збільшуємо допомогу по лінії Пентагону, і в цьому році 200 мільйонів, в наступному році – 250 мільйонів. Загалом маємо 620 мільйонів», – повідомив Чалий.

Бюджет на 2019 рік, уже підписаний президентом США Дональдом Трампом, дозволяє виділити Україні 250 мільйонів доларів. Ця сума включає в себе також 50 мільйонів доларів на оборонну летальну зброю.

«Насамперед, це дуже важливо», – каже експерт Олексій Мельник. На його думку, по-перше, 250 мільйонів доларів – суттєва сума для українського оборонного бюджету. А по-друге, важливий сам факт цієї допомоги.«Ця допомога надається кілька років поспіль, і тим самим демонструє Росії, демонструє світу, що за Україною стоять Сполучені Штати Америки», – наголошує Мельник.

Із ним погоджується Євген Магда, на думку якого продаж оборонної летальної зброї «фактично знімає неоголошене ембарго Заходу на постачання Україні летальної зброї».

Водночас експерт-міжнародник Микола Капітоненко називає зазначені в американському бюджеті суми військової допомоги для України «мізерними»:

Микола Капітоненко

«Це мізерні суми у порівнянні з тим, як витрачають Сполучені Штати фонди на допомогу іншим країнам і в яких обсягах вони постачають зброю своїм дійсно стратегічним союзникам. Тим більше, що у нас немає жодних оформлених договорів, жодних гарантій безпеки із Сполученими Штатами».

Увага на вибори

Сполучені Штати не будуть підтримувати конкретного кандидата на президентських виборах в Україні у 2019 році, заявляє Валерій Чалий. Утім, дипломат припускає, що американці можуть «солідаризуватися з тими, хто збереже євроатлантичний курс».

Фактично, це єдине питання, в якому усі опитані Радіо Свобода експерти погоджуються один з одним.

«Для американців не суттєво, яким є прізвище українського президента. Для них важливо, щоб Україна була демократичною, правовою, передбачуваною і бажано економічно стабільною державою», – зазначає Микола Капітоненко.

Євген Магда

«Трамп не буде викликати до Вашингтона кандидатів для того, щоб показати, що він їм надає підтримку. Так само зрозуміло, що низка кандидатів буде намагатися організувати свій візит за океан. Але Сполучені Штати завжди офіційно говорять про цінності, а не про персоналії. І думаю, що ця практика триватиме і надалі», – упевнений Євген Магда.

Разом з тим, як стверджує посол України в США, Сполучені Штати допомагатимуть Україні захиститися від втручання у вибори.

Київ та Вашингтон, за словами дипломата, вже працюють над кількома напрямками, в яких Сполучені Штати можуть допомогти Україні убезпечитися від кібератак та забезпечити проведення демократичних виборів.

Наші інтереси: 

Україна мусить цінувати допомогу та підтримку США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Добре, що нарешті про це заговорили. Про те, що Україна і США стали екзистенційними союзниками, я писав ще у 2014 році:

Геополітична доктрина Третього Гетьманату

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Добре, що нарешті про це заговорили. Про те, що Україна і США стали екзистенційними союзниками, я писав ще у 2014 році:

Геополітична доктрина Третього Гетьманату

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

І, як завжди, невдоволене бурчання...

Цитата:
«Це мізерні суми у порівнянні з тим, як витрачають Сполучені Штати фонди на допомогу іншим країнам і в яких обсягах вони постачають зброю своїм дійсно стратегічним союзникам. Тим більше, що у нас немає жодних оформлених договорів, жодних гарантій безпеки із Сполученими Штатами».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

На кону лежить доля західної цивілізації.Її лідером вважаються США.Бути лідером не тільки престижно,а й відповідально...Україна продемонструвала багато разів відданість ідеям цивілізованого світу...Україна зробила світ набагато безпечнішим добровільно відмовившись від зброї масового знищення...Україна чекала від "цивілізованого світу"відповідальної оцінки за свій ДАР...Та натомість ми маємо якусь незрозумілу возню...Україна стала дзеркалом,у якому відзеркалилося все гниле нутро "цивілізованого світу"...Україна похоронила "цивілізований світ"...

Який партнер для України США: стратегічний чи ситуативний?...та мені наплювати...сьогодні тяжкі втрати серед воїнів ЗСУ та добровольців із Айдару...та їх могло би не бути...могли б не прийти похоронки у сім'ї українців у День Незалежності,якби...якби США справді були б лідером цивілізованого світу...

Вірю в те, що розумію.