Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Спільна молитва за Небесну сотню у Каунасі

Спецтема:

В ці дні у багатьох містах Литви вшановують пам’ть Небесної сотні та загиблих за Незалежність України і Литви. У Каунасі, у костьолі св. Георгія Мученика (біля Каунаського Замку), відбулась Служба Божа та запалювання сотні свічок.  Спільна молитва католицького, греко-католицького та православного духовенства лунала українською та литовськими мовами. До молитви долучилися прихожани цього храму та українці, які в цей час перебували в Литві.

160220vshanuvannya.jpg

Герої не вмирають!
Герої не вмирають!

В таку мить по справжньому відчуваєш народ, який в час радости та печалі поряд з тобою. Відчуття скорботи за загиблими та любові один до одного  переповнювало всіх присутніх у костьолі Св. Георгія Мученика у Каунасі. У храмі  поряд з церковними хоругвами були прапори Литви та України. А слова молитви час від часу звучали українською. Такі церковні богослужіння в Литві за Україну не поодинокі, в останні роки вони є тією реальністю, якою живе литовський народ.

Від серця до серця передавались вібрації слів молитви, незалежно від мови. Службу Божу вів відомий литовський священик отець Арнольдас Валкаускас. В поминальному Молебні Небесній Сотні  пом’янули імена всіх загиблих на Майдані в 2014 році. Голос диякона Романа Коляди з Києва та читання молитовного слова отцем Павлом Яхимцем з Вільнюса створили у храмі ту вражаючу атмосферу причетності кожного до світлої пам’яті загиблих за Незалежність і Свободу України.

Багато зробила для вшанування пам’яті Небесної сотні литовська патріотка і волонтер Тетяна Наркявічене. Її тут називають Ангелом-охоронцем українців. А “литовський українець” – великий друг і патріот нашіх двох країн Юазас Валюшайтіс –  завжди є одним з камертонів всієї народної любові та щирості литовського народу до України. І в цей раз він був на висоті: всі маленькі деталі від Юозаса, навіть українській прапор на вудочці, як в часи Майдану, ставали символами і образами любові до України.

Після завершення богослужіння тут же, в храмі, Роман Коляда виконав філософський псалом Чюрльоніса, який в ніч напередодні переклав українською. Диякон Роман, композитор, поет і радіоведучий свої музичні п’єси  виконував разом з гуртом “xPace”. Цей проект – тріо Романа Коляди (фортеріано), Антона Портнягіна (гітара, контрабас) та Ігора Льодіна (DJ) за кілька днів почуло багато людей у Вільнюсі та інших залах Литви. Сама харизма і талант диякона Романа допомагають глибше зрозуміти духовність українців і те, що нас єднає з литовцями.

Саме народні прояви розуміння та підтримки стають сьогодні головною силою, яка рухає нас вперед до світлого та достойного життя у Вільних Литві та Україні.

 

 

Анна Олар – Каунас, Литва.  Світлини – Петра Олара

Наші інтереси: 

Вшановуємо пам'ять загиблих і надихаємо живих!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи