Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 32
  • Переглядів: 34

Самонавiювання допоможе позбутися болю i навiть хвороб

Світ:

Фахiвцi Гарвардської медичної школи довели, що самонавiювання призводить до вивiльнення в органiзмi природних знеболювальних, змiнюючи схему передачi сигналiв нейронами мозку.

Вчені  спостерiгали за ефектом плацебо (лiкiв-пустишок) при лiкуваннi хворих з синдромом подразненого кишкiвника – пацiєнти, вважаючи плацебо високоефективними лiками, стали почуватися краще. Тобто, самонавiювання є дуже потужним методом боротьби з недугами.

– Чи справдi самонавiювання має таку силу?

– Цей метод вiдомий ще з 20-х рокiв минулого столiття, коли французький аптекар Емiль Куе назвав самонавiювання "впровадженням певної думки нами самими в нас же самих". Вiн вважав, що головна причина всiх недуг – це хвороблива людська уява, – пояснює Марина Дубовик, психолог. – Тому слід лікувати не тіло, а хвору уяву, для чого достатньо подумки або пошепки, сидячи або лежачи, кілька разів  поспiль повторювати певнi фрази – i так по кiлька разiв на день.

На основi його дослiджень у психологiї був заснований метод аутогенного тренування – тобто, активного, цiлеспрямованого самонавiювання. Та й сучасними дослiдженнями доведено, що у зцiленнi багато залежить вiд власної волi хворого.

– Як саме застосовувати самонавiювання?

– Зокрема, позитивна думка має переважати над негативною. Скажiмо, пiд час хвороби потрiбно казати собi "Я здоровий" (але — і це важливо – не "Я не хворий"). Якщо болить голова, необхiдно повторювати: "Я здоровий, голова перестала болiти, я почуваюся краще".

Для ефекту самонавiювання необхiдно неодноразово повторювати однi й тi самі слова, що виражають одну думку, i вiрити в силу проведеного самонавiювання. До речi, цей метод досить ефективний i для подолання шкiдливих звичок.

Оволодiти навичками корисного самонавiювання не важко. Так, кращий час для цього – вечiрнiй, перед засинанням, або ранковий, вiдразу пiсдя пробудження. Обидва перiоди є часом напiвдрiмоти, коли людина напiвсонна-напiвбадьора. Саме в цей час м'язи максимально розслабленi, а кора головного мозку перебуває в станi найменшого напруження.

Щоб самонавiювання було ефективним, потрiбно визначити його мету та завдання i тiльки пiсля цього складати словеснi формули. Слова i фрази повиннi подумки вимовлятися вiд першої особи i обов'язково в стверджувальнiй формi.

Нагадаю, що негативна частка "не" виключається. Так, замiсть того, щоб казати "Я не курю" краще казати "Я кинув курити". Фрази не повиннi бути довгими, натомiсть, мають бути чiткими. Пiд час вимовляння треба максимально зосередитися, яскраво уявити, чого ми хочемо досягти.

Фрази повторюються повiльно, з паузами, проте досить рiшучо. Бо ж вiдомо, що думки матерiальнi, а почуття є прямозалежним вiд настрою, думок, емоцiй.

При самонавiяннi не слiд напружуватися, не потрiбно говорити: "Я хочу, щоб було те i те", треба спокiйно стверджувати, нiби щось бажане вже є – "Я здоровий", "Моя голова перестала болiти".

Навiювання можна застосовувати як у конкретний момент, так i "на перспективу" – наприклад, за допомогою самонавiювання можна посилити свої гарнi риси та усунути поганi. Спробуйте!

Наші інтереси: 

Наповнюємо себе світлом, здоров'ям, позитивом!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Самонавіювання... Мабуть, тому чуємо щороку вітання-заклик: "Вію, вію, повіваю, щастя, радості бажаю в кожнім серці, в кожній днині ... Хай добро навколо лине, в кожну хату завітає, де давно його чекають..." Дякую.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Коментарі

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Самонавіювання... Мабуть, тому чуємо щороку вітання-заклик: "Вію, вію, повіваю, щастя, радості бажаю в кожнім серці, в кожній днині ... Хай добро навколо лине, в кожну хату завітає, де давно його чекають..." Дякую.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Як у розслабленому напівдрімотному стані чітко і стверджувально промовити що я хочу...:)

Вірю в те, що розумію.