Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Редагування людських зародків

Світ:

Орегонський університет в Портленді застосував технологію, яка дозволяє змінювати гени в людському зародку, повідомив  Technology Review.

mitalipov.jpg

Шухрат Міталіпов

За словами джерел, знайомих з науковими результатами, дослідження, проведені Шухратом Міталіповим з Університету штату Орегон, включали в себе зміну ДНК у великій кількості одноклітинних зародків за допомогою технології редагування генів CRISPR. Експерименти є важливою віхою в тому, що може виявитися шляхом до створення першої генетично модифікованої людини.

Шляхом зміни коду ДНК вчені зможуть виправляти гени, які викликають спадкові захворювання. Цей процес називається «інженерією зародкової лінії», тому що будь-яка генетично модифікована дитина потім передасть зміни наступним поколінням через свої власні зародкові клітини.

Відзначається, що першими технологію редагування генома CRISPR-Cas9 для модифікації зародків застосували вчені з Китаю в 2016 році. У грудні 2015 року вчені і фахівці з етики в рамках міжнародного засідання Національної академії наук (NAS) заявляли, що використання технології CRISPR-Cas9 для редагування генома людини в терапевтичних цілях було б «безвідповідальним». Однак на початку цього року експерти NAS заявили, що науковий прогрес надає «реальну можливість, яка заслуговує серйозного обговорення».

Деякі країни підписали конвенцію, яка забороняє подібні дослідження, оскільки їх результи можуть бути використані для створення так званих «дітей на замовлення» (іними словами біороботів).  Деякі критики кажуть, що експерименти з зародковою лінією можуть відкрити шлюзи в новий світ «дітей на замовлення». Проти такої перспективи виступає низка громадських організацій, а також біотехнологічних компаній.

Наші інтереси: 

Знати, що відбувається навколо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи