Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 115
  • Переглядів: 127

Психопати приходять до влади у зламаних соціальних системах – Браян Клаас (Brian Klaas)

Категорія:

Психопати рвуться до влади. Вони схильні до самовисування на владні посади, що призводить до того, що лідери не є репрезентативними для населення в цілому. Рішення полягає в розробці систем, які приваблюють кращих людей.

230723brianklaas-1.jpg

Брайан Пол Клаас (1986 р.н.) – американський політолог
Брайан Пол Клаас (1986 р.н.) – американський політолог, доцент глобальної політики в Університетському коледжі Лондона

Психопати бувають дуже чарівними. При цьому вони дуже маніпулятивні й повністю байдужі до ваших почуттів. Троє вчених – Кевін Даттон, Джеймс Феллон і Майкл Стоун – коротко пояснюють основні характеристики психопатів, розглядаючи три виміри: неврологічний, соціальний і кримінальний.

Те, що влада корумпує, – це правда, але це – лише верхівка айсберга, стверджує Брайан Клаас. Він досліджує, як психопати приходять до влади. Основною прихованою частиною цього айсберга є низка зламаних систем, які приваблюють і просувають до влади не тих людей, які потрібні, – йдеться у статті Роди Вілсон (Rhoda Wilson) на "The Exposé".

Відповідно до Very Well Mind, термін "психопат" використовується для опису людини, яка є черствою, беземоційною та морально розбещеною. Хоча цей термін не є офіційним діагнозом психічного здоров'я, він часто використовується в клінічній та юридичній практиці для позначення людини, яка є егоцентричною, антисоціальною, позбавленою докорів сумління та співчуття до інших і часто має злочинні нахили.

Кевін Даттон – психолог-дослідник у Дослідницькому центрі еволюції та наук про людину Каллева, Магдален-коледж Оксфордського університету. Джеймс Феллон викладає неврологію в Каліфорнійському університеті в Ірвіні.  Майкл Стоун – професор клінічної психіатрії в Колумбійському коледжі лікарів і хірургів.

Даттон каже: "Психопати не відчувають емоцій, як ми. Вони майстри натискати на ті "чутливі кнопки", які викликають емоції в інших, в нас самих. Симпатія є одним з основних, головних мотиваторів".

Феллон каже: "Вони не збираються вас вбивати, ґвалтувати чи, можливо, навіть забирати ваші гроші, але вони збираються маніпулювати ситуацією, виставляти вас у поганому світлі або використовувати вас якимось чином. Щось погане має статися, і якщо ви це відчуваєте, а люди відчувають, що з кимось щось не так, ви відходите. Ви не боретеся з цими хлопцями, тому що вони є внутрішньовидовими хижаками. Люди, які полюють на інших людей".

Стоун пояснює, що в мозку є кілька ділянок, які дуже важливі для прийняття соціальних рішень і моральних установок. "Цікаво те, що у холоднокровних вбивць мигдалеподібне тіло [ділянка мозку] не функціонує належним чином".

Феллон пояснює, що інша ділянка мозку, яка відповідає за гальмування нашої поведінки, – орбітальна кора – також "вимкнена" у психопатів.

Мозок людини (зліва) та людиноподібної тварини (психопата)
Мозок людини (зліва) та людиноподібної тварини (психопата)

Брайан Клаас, політолог і доцент Лондонського університету, пояснює, чому психопати приходять до влади. Він стверджує, що хоча популярна фраза "влада розбещує, абсолютна влада розбещує абсолютно" до певної міри вірна, справжня проблема криється у зламаних системах, які приваблюють і просувають неправильних людей.

У своєму дослідженні Клаас виявив, що люди, які прагнуть влади, більш схильні до самовисування на владні посади, що призводить до того, що лідери не є репрезентативними для населення в цілому. Він вважає, що рішення полягає в розробці систем, які приваблюють кращих людей.

Браян Клаас є автором книги «Корумповані: Хто отримує владу і як вона змінює нас», а також є співавтором книги «Як сфальсифікувати вибори».

Наші інтереси: 

Продовжуємо досліджувати тему психопатів. Це допомагає давати відповідь на запитання про те, з ким ми маємо справу – з шахраями чи ідіотами. Правильна відповідь – з розмовляючими тваринами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи