Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 36
  • Переглядів: 36

проектування майбутнього

+

 

проектування майбутнього

06.08.2017 - 20:57

+

проектування майбутнього

 


Жак Фреско

Переклад виконаний активістами

російськомовного руху "Zeitgeist"

www.zeitgeistmovement.ru

© 2007 ▪ Жак Фреско і Роксана Медоуз 

ОСОБЛИВА ПОДЯКА


Roxanne Meadows

Bob Schilling

Steve Doll

АВТОРИ ТА АВТОРСЬКІ ПРАВА


Дизайн Jacque Fresco 
Моделі Jacque Fresco & Roxanne Meadows 
Малюнки Jacque Fresco & Roxanne Meadows 
Фотографії Jacque Fresco & Roxanne Meadows 
Анімація Doug Drexler

Авторське право на всі тексти та зображення в цій книзі, а так же дизайн та ілюстрації в колекційному виданні DVD на двох дисках ПРОЕКТУВАННЯ МАЙБУТНЬОГО належать Жаку Фреско і Роксани Медоуз, якщо не заявлено інакше.

Російськомовне рух "ZEITGEIST" має дозвіл автора копіювати і поширювати дані матеріали російською мовою в будь-яких регіонах світу.

Автор вітає шанобливе цитування та використання даної роботи в освітніх цілях.

Venus Project, Inc

21 Valley Lane

Venus, Florida 33960

USA


Телефон: 863-465-0321 
Факс: 863-465-1928


www.TheVenusProject.com

[email protected]

[email protected] 




зміст


4 Введення 
проектування майбутнього 
6 Твій виклик 
8 Глава перша

Від минулого до майбутнього

13 Глава друга Мінливий світ 
15 Глава третя

Застосовуючи науковий метод

19 Глава четверта Міфи буття 
26 Глава п'ята

Від однієї системи до іншої

28 Глава шоста Світле майбутнє

33 Глава сьома Розумні міста

51 Глава восьма Технофобія

53 Глава дев'ята Морські міста 
65 Глава десята

Прийняття рішень і закони

71 Глава одинадцята Спосіб життя 
77 Висновок 




ВСТУП

проектування майбутнього

Чи готові ви будувати майбутнє?

Багато хто з нас відчуває, що можуть підготуватися до прийдешніх в суспільстві змін, однак уявлення більшості людей про майбутнє сильно обмежені домінуючими сьогодні поглядами і цінностями, які, як ніщо інше, далекі від правди - особливо в сучасному, стрімко мінливому світі. Новонароджена дитина входить у цей світ, створений не для себе.Кожне прийдешнє покоління успадковує цінності, досягнення, надії, успіхи і невдачі попереднього. Воно також успадковує результати рішень, прийнятих тими поколіннями.

Сотні тисяч років людського існування, коли технології були примітивні або не існували зовсім, наклали певний відбиток і на образ життя людини, і на його місце існування. Кожне покоління збирачів і мисливців, а потім - орачів і першопрохідців, передавало новим поколінням інструменти, які допомагали їм виживати. Зміна поколінь відбувалася повільно і навряд чи помітно. У ті дні мало хто надавав значення науці і істинну природу речей, а пояснення були ненаукові.

У нинішньому, високотехнологічному світі, все не так - зміна, яка зачіпає мільйони, може статися в лічені секунди. Дитина, народжена сьогодні, успадковує світ, разюче відрізняється від того, який отримало покоління його батьків, не кажучи вже про те, який був століття тому.Попередні покоління залишили спадщину експлуатації, окупації, а також сумнівних досягнень, що приносять сучасним людям як можливості, так і великі складності.

Застосування наукових принципів, так чи інакше, відповідає за все досягнення человевечества, що поліпшують наше життя. Важливі документи та декларації були видані, даючи права і привілеї членам суспільства, але серце людського розвитку - або деградації - це міцні основи науки.

Поколінням минулого було не дано направити майбутнє набагато далі сьогодення, і прогнози майбутнього будувалися на ненауковою основі.Мудреці і пророки представляли бачення майбутнього, засновані на снах, галюцинаціях, релігійних обрядах, ворожіннях на кролячих лапках, кришталевих кулях і таке інше. Деякі з 




них збувалися, але завдяки швидше везінню, ніж якомусь доступу до надприродним знанням.

Зараз супутники, облітаючи землю, посилають інформацію за частки секунди про все, що зачіпає наші життя. Ця інформація необхідна нам для складання прогнозів погоди, створення географічних карт місцевості, проведення геологічних досліджень, вивчення людських поселень і контролю за процесами глобального потепління. Це вперше дало нам можливість спостерігати за здоров'ям планети, стан якого багато вчених оцінюють як незадовільний, якщо не критичне.

За один день трильйони біт наукових даних швидко передаються через кіберпростір зі швидкістю світла, роблячи можливою високотехнологічну цивілізацію. Поки фізика і технології безмовно керують безліччю процесів, мільйони людей у ​​всьому світі як і раніше практикують псевдонауковий підхід в плануванні свого розпорядку дня, звертаючись до провісників, провидців і філософам. Лідери багатьох країн регулярно звертаються за порадою до ясновидців, медіумів і астрологам в прийнятті рішень про долі мільйонів людей.

Здавалося б, навіщо сучасній людині покладатися на погляди

і мислення своїх давніх предків? Але, тим не менш, це відбувається.Для прикладу: збройні конфлікти між країнами все ще відбуваються, в той час як є різні способи врегулювати протиріччя. Це вигідно лише тим, хто заробляє на продажі озброєнь. Зараз це абсолютно неприйнятно і небезпечно, тому що війни призводять до величезних людських втрат і наносять непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Військові методи застаріють, якщо ми поглянемо на світ, як на єдину взаємопов'язану систему, в якій всі люди - одна сім'я. Прискорюються зміни в технологіях і управлінні вимагають нового світогляду і нових підходів. Зараз вони вкрай необхідні і можливі, тому що наука розвивається швидше, ніж будь-коли.

Даний матеріал розроблений, щоб кинути виклик читачеві щодо майбутнього; не тільки особисто для себе, а й для всього суспільства

в цілому; не тільки для вашого покоління, а й для всіх наступних поколінь. Це не тільки можливо з наукової точки зору, але і життєво необхідно саме зараз. 




ТВІЙ ВИКЛИК

Майбутнє не настає само собою. Виключаючи стихійні події, наприклад, землетрусів, воно приходить завдяки зусиллям людей і визначається в основному тим, наскільки добре вони поінформовані. Ти можеш зіграти роль у формуванні завтрашнього дня, задавши собі питання: "в якому світі мені хотілося б жити?" і "що для мене значить демократія?". Існує безліч варіантів організації майбутнього крім тих, які зазвичай обговорюються сьогодні.

Ось тобі сценарій для роздумів. Уяви, що тебе закликали перебудувати планетарну цивілізацію без будь-яких обмежень, що існують в сучасному світоустрій. Мета - позбавити світ від воєн, бідності, голоду і забруднення навколишнього середовища, а також створити кращий світ для всіх його жителів, забезпечивши кожного ресурсами на максимально тривалий термін.

Пам'ятай, ти вільний перебудовувати суспільство будь-яким способом, який, по-твоєму, буде працювати. Єдине обмеження - твій громадський експеримент повинен покладатися на реальні можливості планети, це означає, що ресурсів повинно бути достатньо для підтримки життя на Землі.

Ти можеш перебудувати всю цивілізацію, щоб створити те, що ти порахуєш кращим з можливих світів, з огляду на, що будь-яка незадоволена потреба для будь-якого сегменту населення зменшує рівень життя для всіх. Проектування також включає в себе не тільки захист навколишнього середовища, а й міське проектування, транспортування, міжособистісні відносини і реструктуризацію освіти, якщо ти відчуваєш, що це необхідно.

Вибір необмежений. Чи будеш ти підтримувати самобутність націй? Чи буде у тебе міжнародний консультативна рада? Як ти будеш керувати світовими ресурсами і розподіляти їх, щоб задовольнити потреби кожного? Чи будеш керуватися науковим методом прийняття рішень або довіритися політиці або містицизму? Як вчиниш з відмінностями в релігійних віруваннях? Ти можеш навіть впровадити іншу систему розподілу, яка не використовує гроші як засоби обміну. 




На особистісному рівні, чи будеш ти домагатися переваги над іншими?Зажадаєш ти собі більший будинок, більш розкішний автомобіль або телевізор з високою роздільною здатністю? А чим обоснуешь то, що ти заслужив ці речі? Або те, що інші їх не заслужили? Рівнем своєї майстерності? Твоїми вкладеннями часу і / або грошей?

Запам'ятай, якщо ти підеш проти усталеного набору цінностей інших націй або хтось проти цінностей твоєї нації або сусідній, то це породить масове невдоволення. Як ти запобігти політичну корупцію? Ти проголосив універсальні закони і договори? Будеш використовувати військові і поліцейські методи для примусу? Викладеш перед все ресурси загальним надбанням всіх націй?

Щоб впоратися з цим завданням, потрібно бути вільним від забобонів, націоналізму і пригнічувати ці якості, розробляючи подібну модель суспільства. Як ти цього досягнеш? Це важкий проект, що вимагає вкладу багатьох дисциплін.

Ось ті проблеми, які ми повинні вирішити, розмірковуючи про подібну задачу. Це може бути абсолютно новий підхід, вільний від застарілих і традиційних міркувань і релігійних поглядів, але завжди май на увазі, для кого це суспільство створюється.

Не бійся виходити за рамки нинішніх переконань і пропонувати нові творчі ідеї. 



Глава перша

Від минулого до майбутнього

Невелике вступ перш, ніж ми приступимо до розгляду цього питання:


Життя більшості чоловіків і жінок затьмарюють проблеми, непосильні для них. Багато що в нашому житті відбувається через події, ніяк від нас не залежать. Як не приємно було б вважати, що "все залежить від мене", насправді ж, більшість наших дій мають досить локальний характер. Як правило, люди звинувачують у всьому себе або "долю".Однак коли дві машини стикаються на перехресті, повинні ми звинувачувати в цьому водіїв, злий рок, або ж саму по собі транспортну систему, яка спроектована так, що стає потенційно небезпечною для дорожнього руху? Несемо ми відповідальність особисто за зіткнення з автомобілем, або ж це результат непродуманого проектування?

У 2005 році в США зареєстровано 43,200 смертей, пов'язаних з автомобільними аваріями, плюс сотні тисяч поранень. Але подивимося на інший спосіб переміщення людей з одного місця в інше - ліфт.Скільки людей було вбито в зіткненнях між ліфтами? Ці машини обслуговують мільйони людей щодня без єдиного події, завдяки своєму розумного пристрою. Чи можуть транспортні шосе бути організовані подібним чином?

Якщо ти думаєш, що транспорт можна влаштувати так, щоб для будь-якої людини стало майже неможливим загинути або поранитися при зіткненні, то ця книга для тебе. Якщо ти розумієш, що наукове дослідження може з'ясувати, як реструктурувати суспільство, щоб надати кожній особистості великі можливості для самореалізації розкриття свого потенціалу, тоді, можливо, ти оціниш дані ідеї.

Щоб винести максимум користі з цих ідей, ти повинен поєднати відкритість розуму зі скептицизмом. Досить важко встати лицем до лиця з проблемами нашого часу, але ще складніше зрозуміти фантастичні і шокуючі зміни, які можуть статися в майбутньому.

Припустимо, розумна людина в Нью-Йорку сотню років тому сів одним ввечері почитати книгу, пророкує життя через століття. Він відмовився б повірити, що майже кожен в 2006 році буде 




здатний управляти безкінної візком, який мчить на швидкості 60 миль на годину і більше. Він швидше вирішить, що автори зійшли з розуму.

Він би самовдоволено посміхнувся над безглуздими прогнозами

про створених людиною літаючих машинах, які подорожують швидше за швидкість звуку. Думка про миттєву передачу зображень і звуків через весь світ здалася б неможливою людині, що жила сотню років тому. Він би вважав неймовірним те, що війна буде такою, коли одна маленька бомба, яку направляють в реальному часі з протилежного кінця світу, зможе знищити ціле місто з граничною точністю. Наш джентльмен початку 20-го століття стривожився б від того, що частина його зарплати буде утримуватися в рахунок пенсійного забезпечення.

А тепер залишимо нашого джентльмена, що думають самого з собою про світ, який мчить занадто швидко в майбутнє, яке зайшло занадто далеко.

Хіба ми є більш гнучкими і далекоглядними сьогодні? Для будівництва благополучного майбутнього, ми повинні, перш за все, стати експертами в зміні свого розуму. Відмінності між дев'ятнадцятим і двадцятим століттям, швидше за все, здадуться незначними, якщо ми порівняємо це з тим, що нас чекає в столітті двадцять першому.

Ти краще зрозумієш ці ідеї, якщо усвідомлюєш, що сьогодення - це сходинка між минулим і майбутнім. Ти повинен також бути уважним до несправедливості, втрачених можливостей для щастя, і руйнівним конфліктів, якими характеризується наша цивілізація ХХІ століття.

У нас немає кришталевої кулі, для того щоб побачити, що ж чекає нас в найближчому майбутньому. Ми хочемо, щоб ви перейнялися цими ідеями і поглянули на ці речі широко і відкрито. Можливо, ви знайдете додаткові рішення, які зможуть зіграти роль у формуванні майбутнього нашої цивілізації. В іншій частині книги ми досліджуємо незнайомі, що хвилюють, захоплюючі, і цілком реальні можливості для проектування нашого майбутнього.

Криза, який має бути розглянутий

Одні думають, що з нашими технологіями ми могли б усунути більшість суспільних проблем. Хіба сучасні технології не можуть виробляти необхідну кількість їжі, одягу, житла та інших матеріальних благ для кожного, якщо використовувати їх розумно? Що заважає нам в досягненні цього? Технології мчать вперед, але 



наше суспільство все ще міцно тримається за концепції і методи, винайдені багато століть назад. Ми все ще маємо суспільство, засноване на дефіциті і використанні грошей. Ми все ще маємо моделлю мислення, заснованої на старій структурі, що використовувалася в західній Азії кілька тисяч років тому. Ми пробуємо пристосуватися до швидких досягнень в області технологій

з застарілими цінностями, які перестають працювати в сучасному світі.

Через тих многоічісленних переваг, які корпорації отримують завдяки чиновникам, зобов'язаних їм своїми посадами, монополії набувають значний контроль. Переконання, що "Я можу щось змінити" все менше відповідає дійсності. Невелике число корпорацій захоплюють все більше і більше компаній. Одні і ті ж люди стоять на чільних посадах в самих різних фірмах, крім своїх власних. Корпорації, які мають авто і авіазаводами, так само можуть контролювати харчову промисловість, радіо, телекомпанії, видавництва, фармацевтику, обробну промисловість і виробництво зброї. Крупнейшіне банки, по суті, контролюють всі кредитні карти в США. Доходи і вплив корпоративної еліти не можна пропонують порівняти

з доходами простих робітників, завдяки яким вони досягли таких висот.З усіма цими ЗМІ, які спонсорує і підлеглими великим корпораціям, важко сказати напевно, чи варто сьогодні вірити програмами новин.

За численними прогнозами вчених, людський вид стоїть на шляху, що веде до екокатастрофою, що вся екосистема Землі під ударом, і здатність планети підтримувати життя знаходиться під великим питанням. Існує загроза різкої зміни клімату, яка призведе до надзвичайних наслідків. Забруднення річок, грунту

і повітря, яким ми дихаємо, шкодить нашому здоров'ю. Ми знищуємо невідновлювані ресурси, або наприклад дерен і озоновий шар, замість того, щоб використовувати ресурси грамотно і безпечно для навколишнього середовища.

Ми стикаємося з глобальними загрозами, що виходять за межі державних кордонів: перенаселення, дефіцит енергії, води, економічна катастрофа, поширення невиліковних захворювань і витіснення людини машинами, це ще далеко не все. 852 млн. Людей по всьому світу голодують. Кожен день більш ніж 16000 дітей помирають від голоду - 1 дитина кожні 5 секунд. (1) У світі понад 1 млрд. Людей в даний час знаходяться нижче міжнародної межі бідності, вони заробляють менше 1 долара в 

10 

день. (2) Мізерний відсоток людей володіє майже всіма світовими запасами ресурсів. Прірва між багатими і бідними збільшується. У США за даними на 2002 р. середній виконавчий директор отримує в 282 рази більше, ніж середній робочий. (3) У 2005р. зарплати виконавчих директорів провідних корпорацій США зросли на 12%, що склало 9.8 млн. доларів на рік. Виконавчі директори нафтових компаній навіть перевершили цей результат, їх зарплати вирасло на 109% і досягли 16.6 млн. В рік. Тим часом, зарплати робітників в більшості сфер і галузей утримуються на одному рівні з інфляцією. В Орегоні робочі з мінімальним окладом праці отримали підвищення на якісь 2.8%, отримуючи в результаті 15080 доларів в рік.

Не схоже, щоб те, що нам офіційно оголошують, відповідає дійсності.Думаючи про прогрес в науці і технологіях за останні 200 років, ви можете задати собі питання: "Хіба все повинно бути ось так?" З огляду на очевидний факт, що наукові знання роблять наше життя кращим, коли застосовуються з метою забезпечити добробут і екологічну безпеку, без сумнівів, наука і технології можуть створювати достаток, щоб ніхто не був обділений. Але неправильне застосування і зловживання технологіями, здається, дуже сильно погіршує наше становище.

Проблеми, з якими ми стикаємося сьогодні - здебільшого - справа наших власних рук. Ми повинні визнати, що наше майбутнє залежить від нас. Поки одні цінності, що подаються релігійними діячами, протягом століть надихали багатьох на моральне, відповідальна поведінка, інші приводили до воєн на грунті відмінностей в релігійних поглядах. Надія на божественне втручання міфічних персонажів - помилка, яка не вирішить проблеми нашого сучасного світу. Майбутнє світу - це наша відповідальність, і воно залежить від рішень, які ми приймаємо тут і зараз. Наше спасіння чи прокляття - ми самі.

Те, як буде виглядати наше майбутнє, залежить цілком і повністю від спільних зусиль людей, що працюють пліч-о-пліч. Всі ми - єдина нитка павутини життя. Все, що впливає на інших людей і навколишнє середовище, відбивається і на нашому власному житті.

Нам необхідна зміна розуміння про направлення і цілях розвитку, альтернативний погляд на життєздатну світову цивілізацію, яких ще не було. І хоча цей погляд представлений тут в стислому вигляді, він заснований на роках наукових вивчень і досліджень. 


11 

Ця книга пропонує можливу альтернативу досягнення кращого світу. У своїх рішеннях ми застосовували науковий підхід. Як будь-який новий метод, він вимагає уяви і готовності розглядати незвичайні ідеї, щоб оцінити його по достоїнству. Пам'ятайте, що майже всі нові ідеї піднімалися на сміх або відкидалися суспільством, особливо якщо були представлені геніями.

Так сталося з першими вченими, які говорили, що Земля кругла, з тими, що заявили, що вона обертається навколо Сонця, і з тими, хто думав, що люди можуть навчитися літати. Можна написати цілу книгу

і багато так робили, про те, що люди вважали неможливим доти, поки це не сталося. Уявіть, наприклад, політ до Місяця! Ваш прапрадід посміявся б над цією затією! Такі ідеї були долею письменників-фантастів. Багато великих розумів були посаджені під замок і навіть страчені за те, що говорили ніби Земля - ​​не центр Всесвіту.

Ті, хто боролися за соціальну справедливість і зміни, терпіли ще більші труднощі. Прихильників змін били, ображали, садили в тюрми і жорстоко вбивали. Наприклад, Вангарі Маатаї, яка отримала 10 грудень в 2004-му році Нобелівську премію, часто піддавалася жорстоким нападам з боку співробітників спецпідрозділів. Вона активно боролася проти вирубки лісу в Кенії (Африка), однак активісти цього руху часто потрапляли під арешт, а також проти них застосовувався сльозогінний газ. Діана Фосс, натураліст, прагнула захистити вимираючих горил від браконьєрів, була знайдена побитою до смерті у себе в хатині. На жаль, вона не догодила браконьєрам. Сила-силенна томів можна написати про труднощі, перенесених тими, хто хотів змін, що загрожують статусу-кво.

(1) The world hunger problem: Facts, figures and statistics

http://library.thinkquest.org/C002291/high/present/stats.htm

(2) Hunger Report 2004. Bread for the World Institute

http: //www.bread.org/learn/hunger-reports/hunger-report-2004-executive-s ...

(3) Capital Connection

http://www.commondreams.org/headlines05/0412-10.htm 

12 

глава друга

мінливий світ

В нашій всесвіту змінюється все: від потаємних куточків космосу, до руху материків. Зміни відбуваються в живих і неживих системах. Історія цивілізації - це історія движени від простого до складного. Людська винахідливість і винахідливість це підтверджує. Ніяка система не може залишатися статичною на довгий час; більшість монархій були зміщені іншими формами правління і суспільства, заснованими на волі народу, а не королів. На жаль, зміни не завжди приводять до кращого.

І хоча ми визнаємо неминучість змін, люди приймають їх вельми неохоче. У більшості випадків, зміни загрожують вигідному положенню деяких людей, і, здебільшого, вони перші, хто намагається все утримати на своїх місцях. Це справедливо для будь-якого суспільства, незалежно від того, яка в ньому форма влади: релігійна, військова, соціалістична, капіталістична, комуністична, фашистська або родова.Вожді намагатимуться перешкоджати змінам. Іноді, навіть в жахливих умовах для більшості людей, самі люди можуть чинити опір змінам, оскільки вже звикли до свого становища. Ми називаємо їх захисниками встановленого порядку речей.

Але не важливо, скільки людей пручається, зміни в людській цивілізації неминучі. Зміни мають місце в будь-якому соціальному ладі, і їх присутність - це єдине, що не змінюється. Можна сказати, що вся людська історія - це одна постійна зміна.

При кожному зручному випадку зацікавлені люди (ті, що найбільше виграють від сталості) виступають навіть проти технологічного прогресу. Наприклад, на початку ХХ ст. прихильники кінної кавалерії відстрочили будівництво танків. Ця традиція була настільки усталеною, що коли Німеччина вторглася до Польщі в 1939р., Їх танкова дивізія стояла лицем до лиця з польськими кінними солдатами.

Було очевидно, що у польських солдатів не було жодного шансу.Розвиток військово-повітряних сил становило загрозу танкобудування.Потім льотчики намагалися протистояти виробництва керованих ракет.Ракетники - лазерному зброї. І так далі. Якщо задуматися, то чому ми досі вирішуємо ті ж проблеми, що і наші предки? адже 

13 

сучасні наукові досягнення дають нам куди більше можливостей, ніж було у них. Варто мати на увазі те, що ми знаходимося тут такий коротенький проміжок часу, що нас можна назвати новонародженими.Якщо уявити час існування життя на Землі, як циферблат годинника, то людина перебуває на Землі тільки протягом останньої хвилини 24-ої години. І протягом останніх кількох секунд людство використовує науку, щоб визначити найбільш ефективні шляхи досягнення своїх цілей. Ми тільки набираємо обертів. З початку ХХ ст. по наші дні нових знань було отримано більше, ніж протягом усіх попередніх мільярдів років. Змінюється буквально все.

Якщо життя іноді ставить вас в глухий кут, якщо ви відчуваєте себе на роздоріжжі, якщо виявилося так, що все, що ви робите, все одно призводить вас до одних і тих же проблем, якщо ви вважаєте, що наші економічні, політичні та суспільні підвалини іноді створюють більше складнощів, ніж щось вирішують, значить ви просто граєте свою роль в передсмертній агонії сучасного суспільного устрою нашої цивілізації. 


14 

глава третя

Застосовуючи науковий метод 
Ось, що ми маємо

Наукові знання розвивалися століттями. До цього люди не могли усвідомити свої взаємини з фізичної всесвіту, тому вони будували здогади. Ці припущення були примітивними і часто шкідливими.Наприклад, якщо при появі приливної хвилі людина вирішувала залишитися на місці і молитися про спасіння, замість того, щоб покинути берег, це б не допомогло йому вижити. Люди вірили, що епідемії і хвороби - це відплата розсердженого Бога, але науковий підхід допоміг виявити, що багато захворювань переносяться щурами і вошами і викликані вони бактеріями.

Це не означає, що вчені заперечують віру, це всього лише означає, що їх ідеї вимагають більш складних стандартів і методів дослідження.

Науковий підхід допомагає уникнути упереджень і забобонів. Науковий підхід вимагає, щоб висновки були перевіреними, а дослідження допомагали з'ясувати через експеримент, що працює, а що - ні. Вчені ставлять питання "що ми маємо?" і потім продовжують експерименти, щоб визначити природу фізичної всесвіту.

Процес передбачає, що досліди перевіряються іншими вченими, які повинні отримати ті ж результати. Однією з головних завдань науки завжди було усвідомлення того, що ми не можемо отримати відповіді на питання просто інтуїтивно. Для цього необхідно старанність, напружена праця і час, щоб відшукати рішення і відповіді. Часто успіхам передує безліч невдач.

Мова науки

Для обміну ідеями та інформацією, люди зазвичай використовують усну мову. Але всі ми знаємо, як нам іноді важко зрозуміти один одного.Комунікація - це дуже складний процес. Наш повсякденний мова розвивалася століттями культурних змін, і, на жаль, його важко використовувати при вирішенні спірних ситуацій. У більшості випадків через мінливість оточення і життєвого досвіду, одне і те ж слово може мати різні значення для різних людей. Думки можуть бути інтерпретовані по-різному, навіть якщо використовувати одну мову. 

15 

Але існує мова, який без праці розуміють багато, навіть в різних частинах світу. Ця мова має високу ступінь відповідності з реальним фізичним світом. З цією мовою майже не виникає замішань. У різних галузях науки, таких як прикладна наука, математика, хімія та інших технічних сферах, ми маємо в своєму розпорядженні майже універсальним описовим мовою, який не залишає свободи для власної інтерпретації.

Наприклад, якщо креслення автомобіля буде надано будь-якої технологічно розвиненій країні світу, незважаючи на відмінності політичних і релігійних поглядів, кінцевий продукт буде скрізь однаковим. Ця мова була спеціально розроблений, як найкращий метод постановки завдань. Він майже повністю виключає невизначеність і двозначність.

Багато технологічні прориви нашого часу були б неможливі без цієї вдосконаленої системи комунікації. Без загального описового мови ми були б нездатні боротися з захворюваннями, збільшувати врожаї, спілкуватися на відстанях в тисячі миль, споруджувати мости, дамби, транспортні системи і використовувати багато інших технологічні дива кібернетичного століття.

Застосування і розуміння загальної семантики дуже важливо для

продуктивного обміну інформацією. Семантиці можна дати 
кілька визначень. Якщо коротко, це спроба удосконалити 
обмін інформацією шляхом правильного використання мови. 
Наприклад, слова "араб", "єврей", "ірландець" мають різні відтінки 
значень для різних людей. Одне і те ж слово може означати різні 
речі, в залежності від різниці оточення і життєвого досвіду. Це так 
ж можна застосувати до словами - "розуміння", "совість", "демократія", 
"Реальність", "любов" і т.д. Для побудови адекватного розмови з 
використанням точних слів важливо знати, що людина має на увазі 
під словами, які говорить. Якщо людина хоче, щоб його слова 
несли сенс для людей, то потрібно роз'яснювати використовувані терміни. 
Семантика - один із способів підвищення продуктивності спілкування.на 
цю тему є дуже хороша книга Стьюарта Чейза, - "Підступність слів".

Чи можемо ми застосувати науковий метод до проектування нашого суспільства?

Відкриття законів науки дозволило нам ставити і шукати рішення до безлічі завдань. Якщо хтось заявляє, що певний елемент конструкції може витримати певне число кілограм на квадратний сантиметр, це твердження може бути перевірено і 

16 

прийнято, або відхилено на основі результатів тестів. Це саме ті тестування, завдяки яким ми будуємо мости, будівлі, кораблі, літаки та інші механічні чудеса.

Майже всі кого ви знаєте, віддадуть перевагу науковий підхід, коли справа торкнеться хірургії, перельотів або будівництва таких споруд, як хмарочоси, мости і автомобілі. Через століття, ми схоже, прийшли до одностайності, що коли стоїть питання про безпеку, ми краще звернемося до науки, ніж до магії. Чому? Напевно, тому що це працює, і всі розуміють, що це працює.

Тоді чому ми не звертаємося до науки для побудови нашого суспільства: наших міст, транспортної системи, сільського господарства, охорони здоров'я? Якщо ви вважаєте, що ми вже це робимо, погляньте ще раз. Якщо наука потрібна для того, щоб щось працювало, то ймовірно, багато в нашій сучасній суспільній та економічній житті не науково, тому що багато чого не працює на достатньому рівні, як для населення, так і для екосистеми. Якби працювало, то війни, злидні, голод, бездомність, забруднення і т.д.були б не настільки актуальні сьогодні. На жаль, структура нашого суспільства не має на увазі загального глобального планування.

Одна з умов створення нового суспільства таке, що нове суспільство повинно жити згідно потенційним можливостям планети. Це означає, що наші ресурси повинні підтримувати життя всюди на планеті. Це, зрозуміло, потребують наукових методів оцінки.

Якщо ми захочемо відправити людину на Місяць, ми не можемо просто побудувати ракету і відправити його. Ми повинні спочатку визначити, які перевантаження здатне витримати людське тіло. Ми випробуємо його в "центрифузі" і дізнаємося, скільки "G" він перенесе. Йому доведеться пройти безліч тестів. Наприклад, ми з'ясуємо, як функціонує тіло в умовах невагомості, і як це відбивається на здоров'ї.Нам так само необхідна інформація про умови виживання на Місяці.Наприклад, чи є там вода, повітря, прийнятним температура і т. Д.

Так само ми повинні подивитися і на нашу планету і задатися питанням: "що ми маємо?" Пора вже застосувати цей розумний підхід

до планування, використовувати всі існуючі науки для збереження планети. Те, як ми нехтуємо науковим методом до нашого життя на Землі, легко пояснює ту кількість безглуздих страждань в сучасному світі. Як ми до такого дійшли? 

17 

глава четверта

міфи буття 
природа людини

У повсякденному житті ми спостерігаємо взаємозв'язку між реальними подіями навколо нас. Але часто ми забуваємо про тих же самих взаємозв'язках, які ми бачимо у фізичному світі, коли мова йде про людську психіку. Якби ми вивчали поведінку людей так само, як вивчаємо природні явища, ми б краще розуміли фізичні закони, що впливають на формування наших цінностей і поведінки.

У природничих науках закони природи існують завдяки великій кількості різних сил. Наприклад, рослина не виростає, якщо на нього не впливають поживні речовини, гравітація, вода, Сонце і багато іншого. Вітрильник НЕ попливе сам по собі, йому дозволяє рухатися вітер і багато інших мінливих чинників.

Немає чіткої визначеної людської природи. Ми не народжуємося з предосужденіем, нетерпимістю або злістю; вони розвиваються з нашого життєвого досвіду. Нам не слід вступати в бесмисленно дискусії про вродженої порочності людської натури, а варто вивчати поведінку людей, изменявшееся протягом всієї історії людства (інакше, ми б досі жили в печерах).

Поведінка так само схильне до зовнішніх впливів, як і все інше в фізичної всесвіту. У наші дні, наука про поведінку людини не сильно зайшла вперед, оскільки в основному вона акцентується на людину, і в недостатній мірі на зовнішніх умовах, які і "створюють" особистість. Ви не зможете виділити чинники, що відповідають за поведінку, тільки вивчаючи особистість. Навпаки, ми повинні вивчати культуру, в якій виховувався людина. Різниця між корінним американцем, злодієм і банкіром не полягає у їхніх генах, а навпаки, є відображенням середовища, в якій вони виросли. Китайський дитина не навчиться говорити на китайському хоч трохи швидше, ніж американський дитина вивчить англійську. Якщо в достатній мірі вивчити вплив суспільства на людину, то можна

з упевненістю говорити про оточення, з якого вийшов чоловік. Ступінь впливу суспільного середовища спостерігається в мові, міміці і рухах.

Поведінка людей закономірно і складається з безлічі взаємодіючих мінливих чинників в навколишньому світі. 

18 

Соціальне середовище включає в себе сім'ю, в якій людина виросла, турботу батьків (або її відсутність), фінансове благополуччя, інформаційне середовище - ТВ, книги, радіо, інтернет, освіта, ортодоксальні релігійні погляди, коло спілкування індивіда, а також безліч інших чинників.


В цілому, суспільні цінності залежать від існуючої соціальної системи і субкультур всередині неї. На жаль чи на щастя, соціальні системи мають тенденцію увічнювати себе з усіма своїми достоїнствами і недоліками. Розуміємо ми це чи ні, більшістю людей маніпулюють засоби масової інформації і державні установи, які формують «порядок денний». А це, в свою чергу, формує нашу поведінку, надії і цінності.Наші уявлення про те, що правильно, а що ні, наше бачення моралі - це теж частини нашої культурної спадщини і досвіду. Цей спосіб контролю не вимагає застосування фізичної сили, і він настільки вдалий, що мало хто помічає або відчуває маніпуляції.

Багато хто думає, що жадібність - це частина людської натури. Через те, що люди століттями жили в пригніченні і під загрозою гноблення, розвинулися такі риси особистості, як жадібність і захоплення тими, хто накопичив стан злочинним шляхом, марнотратство і т.д. Ці риси супроводжували нас століттями, і багато хто з нас думали, що це просто людська природа, і що це не можна змінити. Але подивіться на цей приклад: якщо з неба тиждень буде сипатися золотий дощ, то пригноблені люди кинуться на вулицю, щоб наповнити свої будинки золотом. Якщо дощ із золота триватиме роками, вони будуть вимітати золото зі своїх будинків і викинуть свої золоті кільця. У світі достатку

і душевного спокою багато негативні риси особистості більше не будуть домінувати.

Люди, які виросли в умовах капіталізму, де визначальний фактор - прибуток, швидше за подбають про свої справи, ніж будуть перейматися добробутом громадян своєї країни і робітників. Природа наших громадських установ визначила таку поведінку. Наприклад, якщо компанія середнього розміру затурбується благополуччям своїх співробітників і забезпечить їм охорону здоров'я, дитячі ігрові майданчики, підвищить заробітні плати, то вона не приверне таких інвестицій, як точно така ж компанія, яка приділяє увагу рекламі і новому обладнанню. Чим більше гуманності в політиці компанії, тим менше часу вона протримається. Звички хижака повинні узяти гору, щоб 

19 

компанія вижила в світі бізнесу. Це не людська природа, це культурне явище.

У середовищі з серйозним недоліком їжі люди самі стають їжею. Така поведінка викликано нестачею їжі. А на острові в південній частині Тихого Океану з маленьким населенням і великою кількістю їжі поведінку людей вельми відрізняється. Коли вони ловлять рибу, вони діляться один з одним.

Є безліч прикладів, що ілюструють, як середовище диктує характер і цінності. У ворожому оточенні слабкі люди будуть розробляти зброю.Після Другої Світової війни навіть самі респектабельні німецькі сім'ї билися за недоїдки в сміттєвих баках, щоб вижити. У суспільстві, де постійний дефіцит - явище буденне, великодушність - явище рідкісне.Якщо дівчина дуже приваблива за загальноприйнятими стандартами, то вона буде користуватися підвищеною увагою з боку чоловіків. Навпаки, якщо дівчина не дуже красива, вона буде розвивати інші якості, щоб відповідати рівню і не вийти з боротьби. Люди з недостатнім знанням фізичного світу вірять в богів і демонів, як покровителів цього світу.Були часи, коли люди величезної фізичної сили користувалися повагою, стояли на особливому рахунку в арміях. Наступ епохи зброї урівняв бойові спроможності всіх. Війни існували з тих пір, як на Землі з'явилися люди, і багато хто вважає це людською природою. Саме дефіцит ресурсів завжди був причиною територіальних конфліктів.

Багато людей в наші дні вважають генофонд причиною ненормального поведінки, але основний вплив все ж робить середовище. Одна лише генетика повністю не пояснює і не висвітлює людську поведінку.Дослідження поведінки пов'язано одночасно з генами, навколишнім середовищем (їжа, дах, сімейний стан, освіту, релігія, особистий досвід), з тими ідеями та рішеннями, які приймають люди щодо світу і їх місця в ньому.

Те, що сьогодні прийнято за нормальну поведінку, завтра може обернутися божевіллям. Залишається одне питання: як багато в нашій системі цінностей створено спробами суспільства зберегти лад і звичні норми. Це не людська природа, це людську поведінку, над яким ми повинні задуматися. Його легко можна змінити за допомогою якісної освіти і планування життєвого середовища з урахуванням потенційних здібностей планети. 

20 

Набути високі цінності, ідеали і поведінку неможливо до тих пір, поки існують голод, безробіття, злидні, війни і бідність. буква закону

Деякі думають, що нам потрібні правильні закони, і тоді нібито ми зможемо покінчити з нашими проблемами. Але чи не занадто багато законів у нас вже є? Ми написали багато тисяч законів, але, тим не менш, вони постійно порушуються.

Наприклад, існують тисячі законів про крадіжку. Але якщо вивчити все це більш досконально і подивитися на результати, можна виявити, що дуже мала кількість людей володіє більшою частиною ресурсів планети.Багато людей настільки бідні, що не можуть собі дозволити навіть найнеобхідніше. Як можна думати, що в такій ситуації закон зупинить злодійство? Це стає ще складніше, коли реклама робить товари такими привабливими. Майже несвідомо люди в США переглядають рекламу більш ніж 2500 разів в день.

Навіть договір про світ не здатний зупинити війну, якщо не намагатися подолати розбіжності. Пакти про міжнародне співробітництво не усувають ті причини, за якими нам потрібні ці закони. Вони тільки утримують все на своїх місцях. Незважаючи на договори, країни, які захопили землі по всьому світу за допомогою сили і жорстокості, до сих пір утримують свої позиції - території і ресурси. Договір - всього лише "латочка", що приховує проблему, і зазвичай він годиться тільки для того, щоб відкласти конфлікт на деякий час.

Здавалося б, то, що дійсно необхідно - нові люди при владі, хороші люди, стурбовані проблемами інших. Можливо, вони переможуть корупцію і працюватимуть для досягнення благополуччя всіх. Але поки ресурси використовуються лише на благо обраних, до тих пір, поки є знедолені, навіть якщо люди з високими моральними якостями будуть обрані на високі посади, все одно не зникне брехня, шахрайство, крадіжки та корупція. Справа не в хороших людей, а в хорошому способі грамотно використовувати планетарні ресурси на благо кожного. У нинішній системі це неможливо.

Через що виникають проблеми

Але проблема полягає не в прийнятті нових законів і не в обранні потрібних людей в уряд. Ми повинні поглянути, як 

21 

Зараз ми набуваємо і використовуємо товари, в яких потребуємо. Цей процес починається з заробляння потрібної суми грошей через систему працевлаштування. Отримані гроші ми або вкладаємо в фінансову систему з надією на більший прибуток, і / або просто витрачаємо на товари / послуги. Може, це і було хорошим способом в минулому, коли товарів не вистачало, і технології були на початковій стадії розвитку, але сьогодні наші передові технології могли б бути інструментом для зовсім іншого порядку дій.

З наукової точки зору, на Землі є всі умови для створення достатку продуктів, і більш ніж достатньо корисних копалин, щоб вгамувати потреби всіх людей, якщо правильно ними розпоряджатися. Ресурсів вистачить, щоб у кожної людини був дуже високий рівень життя.Необхідно розумно використовувати технології, сировину і технічний потенціал. Коли ми говоримо про технології, ми маємо на увазі технології, що не приносять шкоди людям, навколишньому середовищу і не витрачають даремно час і енергію.

Вдумайтеся: коли настає криза, і людям не вистачає грошей на покупку речей, хіба Земля стає якимось іншим місцем? Хіба кудись зникають товари з прилавків магазинів і грунт, щоб вирощувати зернові? Це просто правила гри, яких ми дотримуємося, і які заподіюють так багато страждань.

Існування грошей навряд чи коли-небудь вивчалося і досліджувалося, але давайте поглянемо на те, як ми використовуємо гроші. Самі гроші не мають ніякої цінності. Це всього лише картинки на дешевих листочках паперу, і домовленість між людьми про те, що можна на них купити. Якщо завтра піде дощ з стодоларових чеків, всі будуть щасливі, крім банкірів.

У цього старого методу отримання продуктів і послуг існує і безліч недоліків. Ми розглянемо лише кілька з них, щоб ви самі могли доповнити список.

Гроші - це просто перешкода між тим, що людині потрібно і тим, що він може отримати. Людям потрібні не гроші, їм потрібен доступ до ресурсів.

Використання грошей призводить до соціального розшарування і елітаризму, заснованому головним чином на економічному нерівності.

Люди не рівні, якщо у них не рівна купівельна спроможність. 

22 

Багато людей - заручники своєї нелюбимої роботи, тому що їм потрібні гроші.

Зростаюча корупція, жадібність, злочинність, злодійство і багато іншого - все це результат потреби в грошах.

Багато закони прийняті з подачі корпорацій, які мають достатньо коштів, щоб впливати на членів парламенту, давати хабарі і схиляти представників уряду до прийняття законів, що підтримують їх власні інтереси.

Ті, хто контролюють купівельну спроможність, мають найбільшої владою.

Гроші створені, щоб контролювати поведінку тих, чия купівельна спроможність обмежена.

Деякі товари, наприклад продовольчі, іноді знищуються, щоб ціна на них піднялася. Коли продукти в дефіциті, ціни злітають.

Витрачається величезна кількість матеріалів і зусиль для видобутку цілком доступних ресурсів з поверхні планети. У плани щороку вносяться все нові і нові безглузді корективи, щоб забезпечити ринок для виробників.

Неймовірним чином погіршилася екологія через дорожнечу якісних методів захоронення відходів.

Землю розтягують по шматках заради вигоди.

Переваги технологій доступні лише тим, хто має високу купівельну спроможність.

Суть в тому, що якщо для корпорації визначальний фактор - прибуток, рішення будь-якого роду приймаються не на користь людей і навколишнього середовища, а для придбання стану, приватної власності і влади.

Наступна стадія соціального розвитку

Що у нас у всіх спільного? Якими повинні бути наші пріоритети?Незважаючи на політичні переконання, віросповідання і громадські традиції, всі країни і народи залежать від природних

23 

ресурсів. Для створення і підтримки високого рівня життя, всім нам необхідний чисте повітря і вода, орні землі, сучасні технології, добре навчений персонал. Нам вже давно пора переглянути те, як функціонує наше суспільство. Очевидно, що кожна людина на Землі лише виграє від того, що ми станемо піклуватися про окружаюшей середовищі і будемо використовувати самі останні наукові досягнення на загальне благо. Нам не вистачить всієї грошової маси в обороті, щоб профінансувати подібний проект. Зате ресурсів на Землі ми маємо більш, ніж достатньо.

Підіб'ємо підсумок: наша планета багата ресурсами, але при цьому ми розподіляємо їх за допомогою грошей. Це давно застарілий метод і він завдає багато страждань. Нам потрібні не гроші, а розумний підхід до розподілу планетарних ресурсів на користь кожного. Ми могли б досягти цього, якби почали використовувати економіку, засновану на ресурсах.

Ресурсо-орієнтована економіка

Ця ідея істотно відрізняється від усього, що існує на

сьогоднішній день. У двох словах, економіка, заснована на ресурсах, використовує ресурси замість грошей, і люди мають доступ до всього, що їм необхідно без використання грошей, кредитів, бартерних відносин або будь-який інший форми боргової залежності. Всі світові ресурси вважаються загальними для всіх людей Землі.

Справжнє багатство нації укладено не в грошах, а в природних ресурсах і тих людей, які працюють на усунення дефіциту з метою побудувати більш гуманне суспільство.

Якщо для вас це все ще залишається неясним, подумайте над наступним: якщо група людей потрапить на острів з грошима, золотом, діамантами, але у них не буде придатною для обробітку землі, риби і чистої води, то їх багатство не допоможе їм вижити.

Що якщо всі гроші в світі раптом несподівано зникнуть? Поки існують фабрики, поля і сировину, ми можемо побудувати все, що захочемо, побудувати і задовольнити всі наші фізичні потреби. Найголовніше, що люди не мають потреби в грошах, люди потребують доступу до продуктів і послуг, які необхідні їм для повноцінного життя. Ресурси повинні бути використані для поліпшення життя всього населення планети. В економіці, заснованої на ресурсах, ми легко можемо виробляти все необхідне і забезпечити дуже високий рівень життя для кожного. 

24 

глава п'ята

Від однієї системи до іншої 
Розвиток - символ часів

Більшість людей не звертають уваги на інші форми суспільного устрою до тих пір, поки колишній порядок їх влаштовує. Перехід від вкоріненою капіталістичної системи, швидше за все, зажадає повної її ліквідації. Деякі явища, що протікають в даний час, позначають, що цей процес уже почався.

Розвинені країни світу все більше і більше застосовують автоматизацію, щоб зберігати свою конкурентоспроможність на світовому ринку. У підсумку, безліч людей втрачають свою роботу і не можуть забезпечувати свої сім'ї. З автоматикою і кібернетикою, що працює в повну потужність, машини скоро можуть замінити не тільки промислових робітників, але і вчених-фахівців. Як наслідок, менше людей зможуть купувати продукцію, що випускається автоматизованими заводами.

Постійне залучення виробничими підприємствами дешевої іноземної робочої сили, знижені екологічні норми,

та інші види подібних доходів можуть здатися ефективними з першого погляду. В кінцевому рахунку, саме вони і приведуть до катастрофи.Вже дуже скоро втрата платоспроможності для більшості безробітних придбає такі масштаби, що вони втратять свої будинки і майно.

Багато вчених стверджують, що до кінця 2030 року відбудеться різке зниження кількості легковидобувних нафти. Нафта може і не закінчиться, але вона стане дорогою, а потім, добувати її стане невигідно. Згодом, необхідні витрати на її видобуток і очищення зроблять це недоцільним. Те ж станеться і з природним газом, але ще раніше.

Підсумком цього стануть соціальна і екологічна катастрофи.Підприємства будуть боротися за рентабельність свого бізнесу і використовувати більше земель, води та природних ресурсів планети, що призведе до втрати довіри до кредитно-фінансової системи з боку більшості людей. Необхідно познайомити людей з нашими ідеями, т. К. Крах сучасної грошової системи неминучий.

У наступних розділах ми коротко ознайомимо вас з процесами адаптації до цього нового способу життя. 

25 

глава шоста

Світле майбутнє 
Перші кроки

Щоб приступити до створення економіки, заснованої на ресурсах, архітектори майбутнього повинні застосовувати науковий метод і поставити питання: "що ми маємо?" Коли потреби кожного задоволені найефективнішим, комфортним і надійним чином, головну роль грає чисто технічна оцінка основних потреб усього населення. Наявна у нас можливість забезпечити кожній людині безкоштовну їжу, воду, охорону здоров'я, транспорт, освіту та інші потреби - грунтується на реальний потенціал тих ресурсів, які є на нашій планеті. Все це повинно бути збалансовано з потребами та інших видів живих організмів, з якими ми ділимо цей світ.


Головна мета - подолати дефіцит і забезпечити всім необхідним населення земної кулі. Для того, щоб створити працездатну і стійку модель цивілізації якнайшвидше, нам потрібні великі запаси енергії.Гостро необхідна стратегія розвитку енергетики в глобальних масштабах, що вимагає кооперації міжнародного планування на ніколи раніше не баченому рівні.

енергія

Одним з найважливіших показників розвитку цивілізації є кількість доступної енергії на людину. Більшою мірою ступінь звичного фізичного комфорту зіставляється з енергією, яка знаходиться у вашому розпорядженні. Уявіть параліч, що охопив світ, якщо запаси електроенергії і бензину закінчаться і вам доведеться використовувати власні м'язи для виконання будь-якої роботи.

Економіка, заснована на ресурсах, швидко перейде до функціонування на чистих джерелах енергії. Це можливо, тільки коли більше немає фінансово-кредитних рамок на шляху реалізації або забезпечення необхідних потреб. Зі зникненням потреби в прибутку, власності та з ліквідацією дефіциту, науково-дослідні лабораторії швидко почнуть працювати разом і вільно ділитися інформацією. Чи не буде потреби в патентах або "інформації для внутрішнього користування", тому що кінцевою метою стане не отримання грошей для можливості продовжити 

26 

дослідження, а досягти результатів, які вільно і своєчасно стануть доступні всьому населенню планети.

Це проект, над яким багато пристрасно і самовіддано працювали б, знаючи, що результат негайно принесе користь кожному.Міждисциплінарні кваліфіковані команди, вирішуючи завдання проекту, почнуть працювати над енергетичними та автоматизованої системи для виробництва і поставки виробів і послуг в глобальних масштабах.Навіть студенти зможуть допомогти в досягненні рішень цих проблем в найкоротші терміни.

Всі разом, вони зможуть стати армією майбутнього, мобілізувавшись для відновлення і збереження Землі і її жителів. Такого ніколи раніше не було, і це можливо лише тоді, коли гроші не є бар'єром. Питання не в тому, чи є у нас гроші, а в тому, чи є у нас ресурси і кошти для становлення нової економіки.

Під час переходу від старої системи до нової, бідні регіони будуть забезпечені концентраторами тепла для приготування їжі і кип'ятіння води. Їжа для таких регіонів буде упакована і стиснута для полегшення її доставки. Упаковка продуктів буде зроблена з матеріалів, які розкладаються в землі і не заподіюють шкоди природі. В областях, де немає придатної для землеробства грунти - буде застосовуватися гідропоніка, рибні ферми та вирощування морських культур. Всюди будуть побудовані центри розподілу, за допомогою яких проводиться доставка продуктів додому або в ресторани. Ці масові методи постачання їжею і послугами будуть застосовані по всьому світу.

Будуть широко використовуватися такі джерела енергії, як вітер, припливи і відливи, океанічні течії, різниця температур, водоспади, геотермальна енергія, електростатика, водень, природний газ, водорості, біомаса, бактерії, фазовий перехід і термоелектроніка (перетворення тепла в електрику шляхом википання електронів з розжареної поверхні металу і конденсації їх на охолодженої поверхні).Більш того, непоганим потенціалом володіють лінзи Френеля, що концентрують тепло.

Термоядерний синтез - це та ж енергія, яка керує космосом і зірками.Коли ми навчимося її використовувати, світова енергетична проблема буде вирішена назавжди, без будь-яких згубних ефектів або небезпечних токсичних матеріалів. Єдиний продукт відходів - попіл від гелію. 

27 

Океанографи в кінці 20-го століття повідомляли, що якщо ми використовуємо величезний енергетичний потенціал світового океану, що займає 70,8% поверхні Землі, то зможемо з легкістю забезпечити поточні і майбутні енергетичні потреби людства на мільйони років уперед.

Ключовим елементом в розробці міст в ресурсо-орієнтованої економіки є впровадження всіх необхідних видів енергії всередині структури самого міста. Цю тему ми детально розглянемо в розділі "Місто".

Також існує ще один доступний нам спосіб отримання енергії, за допомогою п'єзоелектричних елементів, розміщених всередині циліндрів і змінюють свою форму під впливом хвиль.

Геотермальна енергія, або енергія, яку видобувають із надр землі, використовується по всьому світу з величезним успіхом. Вчені передбачають, що якщо ми розробимо і використовуємо всього 1% геотермальної енергії, доступної в земній корі, наші енергетичні проблеми зникнуть. Без кайданів грошової системи в економіці, заснованій на ресурсах, у суспільства з'явиться шанс довести правоту вчених.

Геотермальна енергія може дати в 500 разів більше енергії, ніж міститься у всіх світових запасах викопних, одночасно знизивши загрозу глобального потепління. Геотермальні електростанції практично не забруднюють навколишнє середовище і не виділяють оксид азоту або вуглекислий газ, на відміну від спалювання викопного палива. Для побудови такої електростанції потрібно дуже мала площа.Відмовившись від використання нафти і природного газу, ми позбудемося корпорацій, які завдяки дефіциту цих ресурсів диктують свої умови. Геотермальна енергія стане найекономічнішим і ефективним способом обігріву і охолодження будівель. Якби ми перенаправили хоча б десяту частину фінансування з військових витрат на розробку геотермальних генераторів енергії, то ми давно б позбулися дефіциту електроенергії.

У таких країнах, як Ісландія, геотермальна енергія використовується також для вирощування рослин в закритих теплицях. У ресурсо-орієнтованої економіки ми можемо застосовувати цей метод для отримання величезної кількості свіжих овочів і фруктів в будь-який час року. Такий же процес можна використовувати і для рибних ферм в регіонах, де потрібно обігрів або охолодження води. Великі підводні конструкції, встановлені в регіонах швидких водних 

28 

течій, за допомогою турбін будуть виробляти величезну кількість чистої електроенергії. На турбінах будуть встановлені відцентрові сепаратори і дефлектори, щоб не завдавати шкоди морським мешканцям.

Можна буде побудувати міст або тунель через Берингову протоку між Азією та Північною Америкою, щоб генерувати електрику і збирати морські продукти. Ми б побудували тунелі під водою і над водою для транспортування пасажирів і матеріалів. Можна використовувати трубопроводи для доставки прісної води від танучих айсбергів в будь-яку точку земної кулі. Подібні проекти зможуть не тільки створити технічні зв'язки між усіма континентами, а й служити відмінним приводом для кооперації людей, співпраці та обміну ідеями.

Перед тим, як почати здійснення будь-якого великого проекту, ресурсо-орієнтована економіка передбачає всебічне вивчення всіх можливих впливів на навколишнє середовище і людину .. Наша головна турбота - це охорона і відновлення навколишнього середовища з метою комфортного співіснування всіх живих істот на планеті.Основною метою всіх цих будівель і розробок є звільнення людей від непотрібного і стомлюючого фізичної праці. Щоб таке суспільство стало можливим, ми повинні автоматизувати більшість виконуваних робітниками операцій. 


29 

Вироблення ЕНЕРГІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ Гольфстріму


Ці підводні конструкції направляють частину сили течії за допомогою спеціальних турбін на вироблення екологічно чистої електроенергії.Турбіни з повільним обертанням і відцентровими сепараторами гарантують безпеку для морських мешканців.

ДАМБА У Берингової протоки


Одним з найбільших проектів в майбутньому може стати будівництво моста або тунелю через Берингову Пролив. Основне завдання цієї споруди: вироблення електроенергії і будівництво ферм для збору і обробки морських продуктів. Під і над водою будуть побудовані тунелі для транспортування людей і матеріалів. А також трубопроводи для доставки прісної води танучих айсбергів в будь-яку точку земної кулі.Подібні проекти зможуть не

тільки створити технічні зв'язки між усіма континентами, а й служити відмінним приводом для кооперації людей, співпраці та обміну ідеями.

Геотермальна ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

Широке застосування геотермальної енергії разом з використанням різних конверсійних технологій, дозволять значно знизити ймовірність глобального потепління. Лише один цей, доступний в багатьох регіонах світу, джерело енергії, може забезпечити достатню кількість екологічно чистої відновлюваної електроенергії на багато тисячоліть вперед. 

30 

глава сьома

розумні міста 
створюючи майбутнє

Органи місцевого самоврядування витрачають велику кількість часу і коштів, намагаючись удосконалити наші міста, дороги і транспортну систему. Ціна бюрократії, обслуговування і загальної неефективності дуже висока. Дешевше побудувати нові міста на порожньому місці, ніж відновлювати і підтримувати існуючі, оскільки нові проекти більш ефективні і вимагають менше витрат на розробку гнучких, високотехнологічних методів виробництва, замість спроб модернізувати застарілі фабрики.

Жити в світі без забруднення і сміття, при цьому маючи парки, ігрові майданчики, центри мистецтв і музики, школи і безкоштовну охорону здоров'я, доступне кожному, вимагає ґрунтовних змін в плануванні наших міст, так само як і способу життя.

Щоб вступити в цей новий світ, перше місто перевірить характеристики проекту на прийнятність і внесе необхідні зміни. Це нове соціальне рух може бути поширене в багатьох напрямках за допомогою книг, журналів, телебачення, радіо, конференцій, театру і тематичних парків.Ми так само могли б розробити і випробувати автоматизоване будівництво для другого міста.

Інноваційні багаторівневі кільцеві міста поєднують найпередовіші матеріали і методи будівництва. Геометрично витончена циркулярна структура, оточена парками і садами, розроблена для мінімальних енергетичних витрат і забезпечення максимально можливого рівня життя для кожного. Така модель міста використовує найкращі технології очищення, максимально безпечні для екології.

При проектуванні і розвитку нових міст робиться акцент на відновлення і захист навколишнього середовища. Будь-які технології, розроблені без турботи про навколишній світ - безглузді.

Такі міста забезпечили б усіх чистим повітрям і водою, охороною здоров'я, якісним продовольством, розвагами, доступом до інформації та якісною освітою. У них були б центри мистецтв і музики, чудово обладнані майстерні, наукові лабораторії, гуртки і спортивні майданчики, індустріальні 

31 

зони. Ці нові міста також забезпечать всілякі види відпочинку поруч з житловими районами. Переробка відходів, відновлювальна і чиста система виробництва енергії, і всі інші сервіси будуть працювати злагоджено, під "наглядом" кибернетизированном систем.

Життя людини, його інтереси і захоплення будуть особистим вибором кожного, без будь-яких видів нав'язування з боку.

Деякі міста можуть бути круглими, інші можуть бути лінійними, підземними або споруджені у вигляді плаваючих міст на воді (ми обговоримо їх пізніше). Безліч міст можуть бути побудовані як повністю автономні системи, на зразок круїзного корабля, обладнаного для 6-ти місячного плавання. У них будуть житлові приміщення, театри, парки, зони відпочинку, центри розваг, охорони здоров'я, освітні установи. І всі необхідні умови і зручності для повноцінного життя. Всі елементи в таких містах будуть максимально автономні і самодостатні, наскільки дозволять умови. У північних регіонах можливе будівництво під землею.

Комп'ютерні технології дозволять проектувати міста, грунтуючись на найбільш точній і повній аналізі інформації про навколишнє середовище і людських потребах. Наприклад, дані про чисельність населення на конкретній території, доведуть кількість лікарень, шкіл і необхідного устаткування. Деякі медичні установи можуть бути мобільними, інші ж, перебуваючи на суші або воді, стаціонарними. Згодом стане можливим конструювати цілі міста в необхідному людині місці з стандартизованих і підготовлених заздалегідь модулів, виготовлених на автоматизованих заводах. Завдяки такому методу конструювання ми зможемо забезпечити високий рівень життя для всіх людей на планеті в найкоротші терміни.

Цей метод має гнучкість проектування. Модулі закінчених міст замінні.Міста будуть виглядати по-різному, в залежності від мети їх створення.Кожне місто унікальне. І це не знизить рівень життя, навпаки, людям будуть доступні всі принади сучасних технологій. Найбагатші люди минулого жили бідніше, ніж будуть жити люди в містах, побудованих за цим методом, що забезпечує також максимальну безпеку і душевну рівновагу.

Будинки можуть будуватися з сучасних матеріалів з внутрішньої прошарком з пінопластів і керамічної глазурованої 

32 

поверхнею, що дозволяє розширюватися і звужуватися без зламів. Такі будівлі не потребуватимуть постійного ремонту. Масове виробництво подібних конструкцій можливо в лічені години, і їм не страшні землетруси, урагани, терміти і вогонь. Прозорість вікон можна буде налаштовувати відповідно до освітленням зовні, також в них будуть вбудовані автоматичні системи очищення повітря, що не потребують людському обслуговуванні.

Інноваційні технології уможливлять зберігати ресурси для менш розвинених регіонів, не жертвуючи зручностями заради більш розвиненою життя. Тільки такими інноваційними методами може бути досягнутий високий рівень життя всієї людської раси, що і є нашою метою.

Такого роду міста можуть координувати виготовлення продукції,

і її розподіл в умовах добре збалансованої економіки так, що не буде ніякого дефіциту продукції. Для реалізації цього необхідна автономна нервова система (екологічні датчики), інтегрована в усі сфери людського життя.

Наприклад, в сільськогосподарській зоні електронні датчики, розміщені в грунті, автоматично збирають повну інформацію про рівень грунтових вод, стан грунту, вміст поживних речовин і т.д., і діють відповідно до цих даних, без необхідності людського втручання при зміні умов. Цей метод індустріальної електроніки зворотного зв'язку буде застосовуватися у всій системі.

На відміну від сучасних непристосованих до змін споруд, нові міста будуть мати функції еволюціонують організмів, на відміну від статичних нинішніх споруд, оскільки їх структура буде мати на увазі постійний розвиток. Все, що представлено вище, відкриває можливості небаченого раніше простору думки і творчості для всіх людей.

Міркування про дизайн

У стародавньому Римі та Стародавній Греції невід'ємною частиною архітектури були прикраси, наприклад, колонади. З винаходом нових, найлегших матеріалів і модернізації інженерного мистецтва, ми можемо покривати великі площі дахом без колон і інших навантажених структур. 

33 

В умовах ресурсо-орієнтованої економіки архітектура позбудеться цих архаїчних рис, що не несуть в собі ніякої користі і витрачають ресурси даремно. Якщо ми продовжимо будувати будівлі, декоруючи їх і марнуючи ресурси, ми знизимо потенційний рівень життя. Фасад будівлі, напханий марними декоративними елементами, аж ніяк не свідчить про оригінальність, талановитості або самобутності архітектора. Самобутність проявляється в тому, як ми мислимо, а не в тому, як ми виглядаємо.

Це не применшує краси будівель минулих століть, створених за обмеженою технології, доступної на той момент. Але, застосування в будівництві давно застарілих методів, заважає творчому і інноваційному мисленню, вкрай необхідного для нової культури.

Розумне використання ресурсів значно спрощує життя, зменшує кількість їх споживання, знижує обсяг робіт з підтримки та догляду.Міста будуть забезпечувати потреби своїх жителів, раціонально використовуючи ресурси, не забруднюючи і не виснажуючи навколишнє середовище.

будинки

Багатьом на початку двадцять першого століття будинку майбутнього можуть видатися нереальними. Наприклад, такі будинки можуть бути захищені від некомфортною погоди електронними засобами. Предмети інтер'єру можуть складатися з різних конфігурацій, які автоматично пристосовуються до наших контурам тіла. Нові технології дозволять зробити стіни повністю прозорими, таким чином, жителі зможуть бачити навколишній ландшафт, а їх зовні буде не видно. Світло з вулиці може бути приглушений і розподілений за бажанням. Ці будови забезпечать звукоізоляцію, захист від комах, пилу і будуть підтримувати комфортну внутрішню температуру. Телефони повністю невидимі і є частиною інтер'єру будинку, фокусуючи звук до вашого вуха за допомогою електроніки. Матеріали будівлі генерують енергію і контролюють власний внутрішній мікроклімат.

З розумним застосуванням технологій ми зможемо запропонувати широкий вибір унікальних моделей будинків на будь-який смак.Структурні елементи будуть гнучкими і гармонійними, щоб найкращим чином задовольнити кожного. Будинки із заздалегідь виготовлених модулів втілять в собі недоступну раніше експлуатаційну гнучкість.Стане можливим будівництво в лісі, на вершинах гір, на далеких островах. Будинок, забезпечений теплогенераторами, концентраторами

34 

теплоти і фотоелектричними антенами, вмонтованими в стіни, може стати повністю автономною системою. Ступінь освітленості, незалежно від яскравості сонячного світла, буде регулюватися за бажанням, як і багато інших параметрів. Одержуваної (теплової)

енергії вистачить на задоволення всіх потреб жителів. Для регулювання температури в приміщенні буде використовуватися ефект термопари.Внутрішня структура будівлі буде виконана з інших матеріалів, на відміну від керамічної або пластикової основи. Таким чином, чим спекотніше буде зовні, тим прохолодніше стане всередині будови і навпаки. Інтер'єри приміщень будуть виконані відповідно до побажань мешканців.

транспортування

Під час подорожі за містом, керовані комп'ютером транспортні засоби для суші, води, повітря і космосу можуть доставити пасажирів куди завгодно.Для швидкого перевезення по землі через віадуки, мости і тунелі, можна використовувати високошвидкісні поїзди на магнітному підвісі, ефективно долають великі відстані, які успішно замінять повітряні транспортні засоби. Деякі з пасажирських відсіків можуть отстиковиваться від рухомого складу, що скоротить час очікування на станціях. Рейковий, водний і підводний транспорт може витримати велику кількість вантажу. У більшості транспортних засобів є змінні компоненти і стандартизовані контейнери, що дозволяє їх легко переміщати.

Різного роду ескалатори, елеватори, конвеєри і транспортери в містах можуть бути сконструйовані для руху в усіх напрямках, навіть на верхні рівні будівель. Вони можуть зв'язуватися з іншими транспортними системами і розташовуватися всередині будинків.

Найбільш дрібні транспортні механізми можуть управлятися голосовими командами. Коли цей метод непрактичний або неможливий, можуть бути використані інші способи, наприклад, управління з клавіатури. Без великих корпорацій, які контролюють автомобільну промисловість заради отримання прибутку, всі транспортні системи можуть будуватися модульно, постійно оновлюватися і відповідати найсучаснішим технологічним вимогам.

35 

циркулярний МІСТА


У зовнішньому периметрі розташована територія розваг і відпочинку - поля для гольфу, доріжки для катання, прогулянкові стежки та водні басейни. Сільськогосподарський пояс оточений водним каналом і тепличними спорудами. Застосування нових технологій остаточно анулює необхідність у використанні небезпечних хімікатів

і пестицидів. Сходячись до центру міста, вісім зелених секторів використовують всі доступні види

поновлюваних ресурсів енергії, такі як вітер, тепло і сонце. Житловий сектор являє собою мальовничий пейзаж, численні річки, озера і водойми. Будинки та квартири органічно вписуються в зелений пейзаж.Широкі можливості нової архітектури відкривають неозорі горизонти перед мешканцями.


Поруч з житловими районами вирощується здорова,

різноманітна, екологічно чиста їжа, доступна 24 
години на добу. Центральне куполообразное будівля

оточене науковими центрами, центрами мистецтва, 
музикування, дослідницькими лабораторіями,

виставковими залами, центрами розваг і залами

для конференцій; вони повністю укомплектовані всім 
необхідним і доступні кожному. У головному

куполоподібної будівлі зосереджені: комп'ютеризована система управління, освітні та виховні установи, лікарні, пункти зв'язку. Також воно (будівля) є ядром для більшості транспортних служб. Ці служби є горизонтальні, вертикальні, радіальні (променеві) і кругові "конвеєри", здатні з максимальною швидкістю і безпекою доставити пасажирів у будь-яку точку міста. Цей вид транспорту найбільш зручний для жителів і скасовує необхідність в автомобілі. Міжміські поїздки здійснюються за допомогою одноколійних електромобілів.


АВТОНОМНІ самодостатності МІСТА


Багато міст будуть спроектовані як повністю відокремлені системи, на зразок круїзних лайнерів, розрахованих на шестимісячні рейси. У них є театри, парки, центри відпочинку і розваг, лікарні, освітні установи і багато іншого, необхідного для повноцінного життя. Кожен модуль в

таких містах незалежний від інших настільки, наскільки це можливо. У північних районах або на незаселених територіях, міста можуть бути підземними. 


36 

Комп'ютеризована КОМПЛЕКС


У комп'ютеризованому комплексі використовуються передові технології обробки зображень для побудови тривимірної "віртуальної" картини земної кулі в реальному часі. Комплекс використовує супутниковий зв'язок, яка дозволяє отримувати інформацію про погодні умови, океанічних течіях, використовуваних ресурсах, популяції, аграрних

умовах і міграції риб і тварин по всьому світу. Пов'язані між собою комп'ютеризовані комплекси являють собою мозок і нервову систему світової цивілізації. А вся інформація доступна через Інтернет будь-якій людині. Через такі комплекси здійснюється управління нашим ресурсним спадщиною, а також моніторинг поточного стану всієї планети.

УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ МІСТО


Університет Архітектури і Дисциплин Навколишнього Середовища (або "Світовий Університет") служить полем для випробувань на кожному етапі архітектурного розвитку. Цей "живий" і постійно еволюціонує дослідний інститут відкритий для всіх. Успішність студентів ґрунтується на "акредитації професійних знань і умінь" і результатах їх

досліджень, впроваджених в соціальну структуру на благо всього людства. Наприклад, експериментальні міста, де живуть люди і забезпечують інформацією про придатність для житла і працездатності різних систем. Така інформація буде використана для внесення модифікацій в структури з максимальною ефективністю, комфортом і безпекою. Це дозволить розробляти системи з модульною конструкцією і компоненти, необхідні для забезпечення широкого кола потреб і переваг. У багатьох випадках, зовнішній вигляд будівель буде відображати їх функціональність, вони будуть будуватися як би "навиворіт".

хмарочос


Хмарочоси будуть будуватися з карбонових армованих волокон і попередньо напруженого бетону. Вони стійкі до землетрусів і сильним вітрам завдяки 3-м масивним, довгим конусоподібним колонах шириною 30 метрів в підставі. Така структура послабить осадку, напруженість і знизить торсіонні впливу.

Хмарочоси поліпшать міську забудову, забезпечивши більше місця для парків і відкритих просторів. У кожному висотній будівлі будуть всі види центрів: розподільні, догляду за дітьми, освіти, здоров'я та розваг. У підсумку, це знизить необхідність переміщення далеко за межі цих установ. 


37 

діалогове ЦЕНТР


Завдання Діалогового Центру полягає у висвітленні та аналізі поточних моментів, а також в піднятті нагальних питань громадськості.Фотографія справа демонструє автоматизоване будівництво таких будинків.

СИСТЕМИ МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

Гідродинамічні морські судна дозволяють здійснювати ефективні високошвидкісні подорожі. Вони мають високу продуктивність і забезпечують максимальний комфорт і безпеку для пасажирів. Такі судна виготовлені з міцних композитних матеріалів, зовнішній шар складається з тонкого шару титану, який вимагає мінімального технічного обслуговування. Верхня палуба може бути частково відкритою, якщо дозволяє погода.

КОРАБЛІ зі знімними КОМПОНЕНТАМИ

Морські транспортні засоби будуть оснащені знімними компонентами і стандартизованими контейнерами, що значно спростить вантажні операції і експлуатаційні роботи. Розвантаження контейнерів здійснюється одночасно у всіх вантажних відсіках, а не по черзі.


38 

КОРАБЛІ І КАНАЛИ


Для максимальної ефективності, в транспортній системі міста будуть широко застосовуватися водні шляхи, канали і іригаційні системи.Багато з судів, які перетинають ці канали - плаваючі автоматизовані заводи, в той час як інші перевозять пасажирів і вантажі. Інноваційний підхід до утворення може застосовуватися в плаваючих "освітніх центрах", де діти і дорослі будуть подорожувати з однієї частини континенту в іншу. Це допоможе їм дізнатися більше про світ, в якому вони живуть,

і отримати ці знання вони зможуть не тільки з книг, а безпосередньо шляхом вивчення і взаємодії з живою природою.

Міські гідрологічні проекти, це один з елементів міжконтинентального планування. Вони зведуть до мінімуму повені і посухи, допоможуть міграції риб, забезпечать прибирання накопичився мулу, а також розвиток ділянок для регулювання

і очищення сільськогосподарських і міських стоків. Паводкові води можна буде направляти в водосховища, щоб використовувати їх в період посухи. Це не тільки дозволить підтримувати рівень ґрунтових вод, а й забезпечить природними протипожежними перегородками і аварійним джерелом води для гасіння пожеж. До того ж, такі водні канали можуть поставляти воду для сільського господарства і іригації, можуть забезпечувати наземні рибні ферми, захищати заболочені місцевості і живу природу, доставляти чисту воду до місць відпочинку.

АВТОМОБІЛІ


Обтічні автомобілі забезпечать високу швидкість, економічність і безпеку подорожей на далекі відстані. Деякі транспортні засоби можуть мати колеса, в той час як інші будуть оснащені магнітною левітаційного подушкою або аеро-повітряним пристроєм. Транспортні засоби можуть бути оснащені голосовим ідентифікатором, технічно дозволяє пасажиру призначати маршрут за допомогою голосових команд.

Система моніторингу буде повідомляти про необхідність сервісного обслуговування, і автомобіль автоматично відправиться для проведення необхідних сервісних робіт. Використання екологічно чистої електричної енергії дозволить транспортним засобам функціонувати безшумно. Безконтактний датчик, пов'язаний із загальною системою управління, попередить транспортний засіб від аварій і зіткнень.Додатковим заходом безпеки стане цілісна внутрішня захисна мембрана. У самих містах горизонтальні, вертикальні, радіальні і кругові транспортні системи повністю забезпечать міську потреба в переміщенні. 


39 

ПОТЯГИ НА магнітному підвісі і монорельсова ШЛЯХИ


Під час руху цих високошвидкісних магнітних поїздів, деякі секції з пасажирами відокремлюються на одночасно ковзаючу платформу. Ця отделівшаеся секція може доставити пасажирів до необхідного локальному місця призначення. Такий метод дозволяє основної частини поїзда продовжувати рух, тим самим заощаджуючи час і підвищуючи ефективність. Мобільна платформа також створює можливість для широкої мережі транспортного сервісу. Ці високошвидкісні магнітні поїзда і монорейкові дороги будуть застосовуватися для міжміського і міжконтинентального переміщення.

МОСТИ

Ці витончені мости розроблені таким чином, що можуть витримати компресію, натяг і скручують навантаження. З нижнього боку цих споруд можливе використання поїздів на магнітному підвісі, а також там можуть бути встановлені монорейкові шляху, забезпечуючи транспортний потік як знизу моста, так і зверху.

ПОВІТРЯНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ

Літак вертикального зльоту та посадки (СВВП) піднімають пасажирів і вантаж за допомогою вихрових повітряних потоків. Вертольоти будуть мати нерухомий центр, навколо якого за допомогою двигунів швидко обертаються ротори. Літаки ВВП приводяться в рух різними методами, починаючи від вентиляторів в кільцевому обтічнику і закінчуючи векторними струменями. Вони спроектовані з метою об'єднання найбільш бажаних характеристик літаків з фіксованим крилом, вертольотів і літаючих платформ. Трансконтинентальної подорож можливо, завдяки вдосконаленим літакам і високошвидкісним поїздам на магнітному підвісі, повністю інтегрованим в міжнародну транспортну систему. 

40 

АВИАЦИЯ МАЙБУТНЬОГО

З того часу, як відпаде потреба військової авіації, в ресурсо-орієнтованої економіки акцент зміщується на удосконалення медичних, аварійних, сервісних та транспортних засобів. Взяти, наприклад, літаки ВВП (вертикального зльоту і Посадки) з трьома синхронізованими турбінами, які забезпечують виняткову маневреність.


Дельтаобразним літаки управляються електро-динамічним способом, скасовуються елерони, кермо висоти і напряму, інтерцептори, клапани або інші механічні контролери. Крім забезпечення поліпшених

маневрених і аеродинамічних якостей, ця інноваційна технологія обслуговує також і протиобмерзних систему. У разі аварійної посадки паливо видаляється з баків для попередження самозаймання.

АЕРОПОРТИ


Центральний купол такого аеропорту містить аеровокзали, ремонтні майстерні, центри обслуговування і готелі. Завдяки радіальної конфігурації Злітно-Посадкових Смуг, (ВПП) літаки можуть вільно злітати під час сильного вітру і уникати небезпек при посадках з боковим вітром.

Станції швидкої допомоги по краях злітно-посадкових смуг оснащені вбудованим протипожежним обладнанням і аварійним гальмівним механізмом. Все ВПП обладнані вбудованими спринклерними системами. Пасажири переїжджають в аеропорт і назад за допомогою підземних транспортерів. Аеровокзали розміщені під землею для підвищення безпеки і більш ефективного використання території. 

41 

ДОМА

Архітектура і індивідуальні житлові будинки в містах розвиваються відмінним від будівель минулого способом. При розумному використанні кращих технологій відкриваються широкі можливості


для створення унікальних індивідуальних житлових будинків. Елементи структури будинків дуже гнучкі і можуть бути легко замененини відповідно до


особистими уподобаннями. Такі збірні модульні будинки, укладаючи


в собі високий рівень трансформованою, можуть бути побудовані в будь-якому передбачуваному місці, серед

лісів, на вершинах гір, або на віддалених островах.

Елементи будинків виготовляються з нового типу попередньо напруженого армованого бетону з легко трансформованим керамічним зовнішнім шаром; вони практично не вимагають технічного обслуговування, вогнетривкі і стійкі до будь-якої погоди. Ці споруди з тонкою залізобетонної оболонкою можуть проводитися за лічені години.З таким типом конструкції збиток від землетрусів і ураганів буде мінімаленим.


Кожен такий будинок, це автономна енергозберігаюча резиденція зі своїми власними Термогенератор і концетраторамі тепла.Фотоелектричні батареї вбудовані в зовнішню обшивку будівель і в вікна. "Термо склопакети" зменшать яскравість сонячного світла з різними варіантами затемнення. Всі ці параметри вибираються мешканцем для забезпечення свого житла достатньою кількістю енергії.

 

42 

Автоматизація

штучний інтелект

Ключовим фактором у досягненні достатку і високого рівня життя для кожної людини є автоматизація, т. Е. Виконання якомога більшої кількості операцій в найкоротший термін. Замінивши людська праця на працю машин і запровадивши ресурсо-орієнтовану економіку, кожна людина буде жити набагато краще, ніж найбагатші люди живуть сьогодні. Майбутнє без замків і дверей, без страху, що хтось вдарить тебе по голові, щоб вкрасти твої речі або гроші, тому що кожен буде мати вільний доступ до всього, що буде існувати на той момент. А доступним буде багато, завдяки автоматизації і розумному використанню ресурсів.

Кібернетизація, злиття комп'ютерів з виробництвом, налагодить 
випуск такої кількості виробів і послуг, якого ніколи ще не було. 
Великий обсяг роботи має бути над штучним інтелектом

(ІІ). ІІ - це комп'ютерно запрограмована самонавчальна 
машина, що імітує людську прийняття рішень і 
тестування гіпотез. ІІ модернізує механічні та електронні 
системи з тим, щоб імітувати і вдосконалювати людську

роботу. Ми вже стоїмо на порозі впровадження в життя таких 
захоплюючих розробок.

Але кібернетизація може розцінюватися, як єдина прокламація звільнення людства тільки тоді, коли використовується розумно і гуманно. Вона надає людям можливість досягти найвищого рівня життя практично без власної праці. Перш за все, це вивільнить людей від рутини щоденних одноманітних буднів. Коли людство звільниться від застарілої системи монетарного порядку, лише тоді ми, нарешті, зрозуміємо, що значить бути цивілізованими.

Коли ми почнемо більш широко застосовувати автоматизацію і кібернетизації, то не тільки промислових робітників, але і більшість професіоналів можуть бути замінені машинами. Навіть сьогодні найбільш далекоглядні письменники і футуристи приймають таку, важке на перший погляд, перспективу заміни роботами хірургів, інженерів, управлінців, пілотів і інших фахівців. Роботи з легкістю зможуть замінити людей в уряді і управлінні світовими процесами. Це зовсім не означає перевагу робота над людиною, як дехто вважає. 

43 

Поступова передача прийняття рішень штучного інтелекту є наступною фазою соціальної еволюції.

Комп'ютеризовані системи набагато ефективніше людини, завдяки великій кількості різних сенсорів. Автоматичний контроль можливий в тому випадку, якщо сенсори встановлені в будь-якому доступному куточку земної кулі і пов'язані зі всесвітньою комп'ютерною мережею.

При переході від грошового до ресурсо-орієнтованого суспільства, знадобляться групи системних інженерів, програмістів, системних аналітиків, дослідників та інших схожих спеціальностей, для контролю, управління і аналізу потоку виробів і послуг. Однак, т. К. Ресурсо-орієнтоване суспільство рухається до всезростаючої кібернетизації світу, велика кількість людей не буде потрібно для управління і обслуговування розвивається цивілізації. Згодом комп'ютери будуть в змозі самостійно розробляти свої програми, удосконалювати і виправляти свої схеми і оновлювати дані про споживчі потреби. Кібер-центри з внутрішніми каналами зв'язку координують сферу послуг, транспортну систему, охорону здоров'я і освіту відповідно до новітніми даними світової економіки. Дублюючі системи будуть створені на випадок збою основної системи.

ІІ, організований таким чином, в умовах ресурсо-орієнтованої економіки призведе до більш значних змін життя людської раси, ніж всі попередні прориви в науці, філософські вчення або революції.Найбільш значним буде той момент, коли ми зрозуміємо, що все, що необхідно сучасному суспільству з його кричущими недоліками - це розумне управління ресурсами Землі, і що більшу частину проблем можна вирішити, широко застосовуючи наші технології.

Внаслідок цього, буде досягнутий неймовірний сьогодні рівень життя для кожного з нас, це трапиться, коли ресурси планети стануть взаємопов'язані, організовані, керовані і ефективно використані на благо кожної людини на Землі, а не тільки на благо маленької угруповання людей.

Мега-машини

Багатофункціональні комп'ютеризовані мега-машини перевернуть наше уявлення про будівництво, виробництві і ролі людини в цих процесах.Вони будуть діяти як живі організми, 

44 

приймаючи відповідні рішення в залежності від конкретної ситуації.Наприклад, в непередбачених для людей загрожують або небезпечних ситуаціях, вони зреагують так, щоб допомогти нам. Для мінімізації системних збоїв, комп'ютери будуть виготовлятися адаптивними, з можливістю автоматичного вимкнення при порушеннях в роботі однієї з їх частин.

В умовах розвиненої кибернетизированном глобальної економіки, мега-машини, керовані ІІ, можуть будувати канали, тунелі і споруджувати мости, віадуки та дамби без втручання людини. Участь людини буде полягати в виборі бажаного результату цих робіт.

Масивні самостроящіеся структури найбільш ефективні при побудові цілісної світової інфраструктури. Міста не будуть побудовані за принципом нарізки печива, якщо хтось собі це так представив. Ідея великомасштабної повсюдної монотонної (однакової) забудови помилкова.

Заводи можуть споруджуватися роботами для виробництва роботів;кибернетизированном системи самопрограмуються, завдяки зворотного зв'язку з навколишнім середовищем. Машини майбутнього стануть здатні до самовідтворення і самовдосконалення, самостійно ремонтуватися і оновлювати власну компонування схем. З моменту впровадження комп'ютерів і систем з самоконтролем, запчастини автоматично поставляються і встановлюються замість зношених.Машини будуть працювати безперервно, крім тих випадків, коли вони проходять профілактику або ремонт.

З метою збереження енергії, що є основною темою ресурсо-орієнтованого суспільства, необхідна тотальна інтенсифікація виробництва. Наприклад, транспортні модулі для кораблів, поїздів і літаків, будучи в дорозі, можуть використовуватися для швидкопсувних продуктів, таких як риба і овочі.

Технологія утилізації, розглянута в такому ключі, уможливлює розвиток і зміна глобального співтовариства за короткий час. Ви повинні пам'ятати, що все це стане можливим, завдяки усвідомленню основної мети, що полягає у добуванні користі для кожного, а не тільки для певних корпорацій і окремих груп. 


45 

РОБОТИ, створили робота - ПРОМИСЛОВІ РОБОТИ колективного КОРИСТУВАННЯ


Такі "колективні" роботи здатні виконувати величезну кількість різних завдань, отримуючи команди через супутниковий зв'язок або локально.Також їх пристрій дозволяє вживати необхідних дій без участі людини, використовуючи комплекс електромеханічних микросистем (Еммс), сенсорів і ресіверів для складних циклів операцій, пов'язаних з прийняттям рішень і, звичайно ж, штучний

інтелект. Вони здатні здійснювати найширший спектр промислово-виробничих завдань; здатні самовдосконалюватися і саморемонтіроваться. При необхідності роботи можуть обмінюватися інформацією між собою, для координації логістики та забезпечення проекту необхідними матеріалами.

НАНОТЕХНОЛОГІЇ


Нанотехнології таять в собі величезний потенціал. Вони поєднують оптику, лазери і дозволяють збирати матерію на атомному рівні, для створення потрібної молекулярної структури. Їх використання приведе до субмикроскопической революції у всіх сферах людського життя.

МЕГАЕКСКАВАТОРИ

На ілюстрації зображений лазерний екскаватор. Будучи керованим з супутника, він здатний плавити земну поверхню до магмаобразного стану, створюючи основу для побудови доріг, каналів і водних шляхів.

 


46 

МАШИНИ АВТОМАТИЧНОЇ прокладання тунелів


Готові частини тунелів перевозяться по каналах

за допомогою відповідних пристроїв, де їх підбирає ця (див. ілюстрацію) машина і встановлює відповідно до плану проекту.Побудовані тунелі використовуються для переміщення в поїздах на магнітній підвісці.


ПРИСТРІЙ вишок (ВЕЖ)

Такі вежі проектуються для областей підвищеної сейсмічної активності.Конструкція, як би висить на тросах, здатна витримувати багаторазові навантаження. Центральне ядро, в якому знаходяться ліфти та інші елементи


інфраструктури будівлі, оточують самовоздвігаемие поверхи, розташовані відповідно до технічних вимог. Напівпрозорі вікна виконують функцію фотоелектричних генераторів; освітлення в приміщенні регулюється електронною системою. Підтримка чистоти і працездатності вікон автоматизовано.

Більше підйомного крана

Цей багатофункціональний кран може піднімати об'єкти будь-якої форми і розташовувати їх на фундаменті або палях. Або ж підносити їх, наприклад, до витягів, які встановлять необхідні елементи в вежі. Після виконання завдання самозбирається кран демонтується без стороннього втручання до компактних розмірів для зручності транспортування.

МАСОВЕ ВИРОБНИЦТВО ГОТОВИХ ЖИТЛОВИХ КОМПЛЕКСІВ


За допомогою надлегких карбонових армованих волокон виготовляються квартири з довгих спресованих блоків, які потім розділяються. Зовнішній каркас таких ефективних структур служить як фотогальванічні генератор. 

47 

МЕХАНІЗМ ДЛЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ БЛОКІВ

Цей автоматизований механізм встановлює житлові блоки на свої місця.


МЕГА-МАШИНИ

Будівництво цих індустріальних і

дослідних комплексів

виконано роботизованим 
обладнанням, які отримують

інструкції через супутник. Будівельна команда складається з

автоматизованих кранів, що пересуваються вздовж будівель і встановлюють покриття, вікна, перегородки, дахи та інші основні компоненти, повністю

звільняючи людини від втручання в процес. У таких

пристроях є датчики самоконтролю з метою виключення нещасних випадків, або зіткнень

з іншими пристроями або живими істотами.

 

опріснювальні установки


Ця установка містить прозору конструкцію, яка використовується для

конденсації випарів. Її встановлюють в каналах, наповнених солоною водою для отримання чистої питної води, використовуваної, в тому числі для поливу і будь-яких інших потреб. Така технологія використовує енергію сонця і дозволяє забезпечувати водою


безводні ділянки земної кулі.


СИСТЕМИ МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

Це суду - плаваючі

автоматизовані заводи, 
здатні переробляти сировину в

готові вироби, в той час, як вони

знаходяться на шляху транспортування. 
Деякі з них служать як установки

по переробці рибної сировини і 
як консервні заводи, інші

обладнані багатоклітинними секціями для перевезення широкого спектру продуктів.

 

48 

глава восьма

Технофобія 
Машини на службі у людини

Багато людей побоюються захоплення влади розумними машинами, однак, ще не було жодного випадку, щоб машини мали намір завдати комусь зло. (На жаль, подібного не можна сказати про людину). Люди, не машини, використовують нервнопаралітичну газ і ракети для руйнування. Навіть автомобільні аварії і авіакатастрофи в більшості випадків викликані людською помилкою, а аж ніяк не механічними недоліками.

Багато людей бояться швидкого технологічного розвитку, в особливості автоматизованих і комп'ютеризованих машин, які вигідно відрізняються людини. Справедливості заради слід визнати, що деякі з цих страхів виправдані всередині монетарної системи, де швидке зростання виробничих технологій вимагає меншого числа працівників.

Дехто ставиться з недовірою до комп'ютеризації суспільства

і бояться можливих відмов техніки. Вони стурбовані тим, що нібито, технології зроблять нас схожими на роботів, приведуть до одноманітності, і, в результаті, до втрати індивідуальності, свободи вибору і приватного життя.

Захищаючись від машин, ці люди не надають свідоцтв того, що машини коли-небудь зверталися проти людини самі по собі, крім як в науковій фантастиці. Люди програмують машини

і визначають їх призначення. Тому нам слід боятися не машин, а неправильного їх використання, що загрожує людству. Ми не повинні забувати, що бомбування міст, застосування газів, отрут, таборів смерті і тортур - все це справа рук людини, а не машин. Навіть атомну зброю і керовані ракети були винайдені і використовувалися людьми. Люди забруднюють навколишнє середовище - наше повітря, океани і річки.Продаж і вживання шкідливих наркотиків, спотворення правди, фанатизм і расова ненависть - це частини збиткових людських систем і помилкових ідеологій, що навряд чи характерно для машин.

Небезпека не в машинах, а в нас самих. До тих пір, поки ми не візьмемо на себе відповідальність за відносини один з одним, і за розумне управління ресурсами нашої планети, ми так і залишимося 

49 

найбільшої загрозою самі собі і всьому живому. Якщо і були колись конфлікти між людьми і машинами, то ми знаємо, хто їх почав!

Наука і технології не створили жодної з наших проблем. Наші проблеми виросли з людського зловживання і експлуатації інших людей, навколишнього середовища, і технологій. У більш гуманної цивілізації, машини використовуються для скорочення робочого дня, збільшення доступності виробів і послуг, і продовження відпочинку. Нові технології застосовуються, щоб підняти рівень життя для кожного, і, виходячи з цього, зростання впровадження автоматизованих технологій слугує на благо людей. 


50 

глава дев'ята

морські міста 
межі океану

Життєва мережу нашої планети підтримується водними потоками. Це - велике розмаїття різних форм води, які є частиною "кровообігу" планети: річки, озера, моря, океани, сніг, лід, дощ, підземні води і водоносні горизонти. Ця нескінченно оновлювана циркуляція, рухома Сонячним теплом, обертанням Землі і силами Коріоліса, підтримує весь життєвий цикл біосфери, включаючи людство.

Ми часто говоримо про невикористовуваних ділянках суші, але при цьому, майже завжди забуваємо згадати про самих малоосвоєних нами ресурсах планети - морських просторах. Дослідження і розробка океанів повинні проводитися з максимальною турботою про них.Незважаючи на те, що людство вже багато тисяч років використовує водний простір, як джерело їжі і спосіб транспортування, ми тільки зараз починаємо усвідомлювати величезний потенціал безмежних можливостей, прихований в морських глибинах. Моря і океани - це комори нашої планети, з них ми можемо отримувати морепродукти, енергію, мінерали, ліки та багато іншого.

У минулому ми приділяли недостатньо уваги морському світу, роль якого дуже важлива для всього життя на землі. Нам буде набагато легше жити і розвиватися, як виду, якщо ми станемо дбайливо ставитися 
до використання водного простору нашої планети.

Забруднення світового океану в минулому

У серпні 1970 року армія Сполучених Штатів навмисне скинула контейнери, що містили 67 тонн нервово-паралітичного газу в Атлантичний океан. Найгірше, що місце скидання було недалеко від головної артерії підтримки життя на землі - течії Гольфстрім. Це робить очистку ще більш необхідною. Військово-морський флот, рибальські кораблі, круїзні лайнери і безліч прибережних міст використовують океан, як туалет і смітник.

Антисанітарія - одна з найважливіших загроз здоров'ю всього людства.Погіршення здоров'я, хвороби і смертність безпосередньо пов'язані з забрудненням прибережних вод. В одній тільки Південній Азії 825 мільйонів людей живе на узбережжі, не маючи елементарних очисних споруд. Чи не складно зрозуміти, чому рівень вмісту 

51 

стічних вод у Південного узбережжя Азії найвищий в світі. Додайте до цього ризик, пов'язаний з цвітінням токсичних водоростей, що вбивають величезна кількість риби і знищують коралові рифи.

(4) Сторінка 28. "Змінюючи Світову Біосферу: Дванадцять Фантастичних Стратегій" Еліота Мейнарда, Доктора Філософії.

Діяльність, що руйнує екологію світового океану, дуже різноманітна.Великі комерційні траулери порушують екосистему всієї поверхні дна світового океану. Їх мережі шкребуть по дну і вбивають організми, що живуть на морському дні, знищать їх їжу і середовище проживання. (5) Там же, сторінка 70.

Ця екосистема є неодмінною умовою збереження процесі відновлення морських засіків. Цей процес приносить більше шкоди морям, ніж вирубка лісів земної поверхні. Один улов вбиває від п'яти до двадцяти відсотків морських тварин, і це відбувається цілодобово, без вихідних, протягом багатьох років.

(6) Там же, сторінка 70-71.

Помилкова політика споживання створила величезні мляві простори в Мексиканській затоці, близько дельти Міссісіпі. Руйнівні капіталістичні методи довели моря до межі, коли великі, добре відтворюються популяції риб знаходяться на межі вимирання. Протягом століть, рідні їм морські мешканці і коралові рифи, швидко зникають, але не природним шляхом, а тому, що їх загибель зумовлює спосіб нашого життя. З іншого боку, зникнення цих видів ставить нас самих під загрозу, що виходить від нашого власного байдужості і самовпевненості. Навіть до самої дивовижною, живий екологічній системі, ми ставимося, як варвари.

Нове ставлення до "павутині" життя

З приходом ресурсо-орієнтованої економіки сильно зміниться система наших цінностей. З цього моменту ніхто не зможе збагатитися на помилках минулого, головна мета - виправити їх

і забезпечити здорову і ефективну навколишнє середовище. Якщо з океанами звертатися правильно, вони зможуть з легкістю підтримувати більш, ніж достатня кількість ресурсів, щоб прогодувати весь світ.Світовий океан може підтримувати мільярди життів за рахунок свого багатства і різноманітності, забезпечуючи нас корисною їжею.Переважна більшість морських мешканців зосереджено близько до поверхні води. Однак, життя торжествує навіть в найхолодніших і темних, що йдуть на кілометри вниз глибинах, 

52 

куди майже не проникає сонячне світло. Навіть не дивлячись на фантастичне тиск і температуру, близьку до нуля і кратери, киплячі отруйними газами, там все одно існує до цих пір незрозуміле, широке розмаїття морського життя.

Великі річки, звані течіями, які рухаються обертанням землі, перетинають океани планети. Ці нескінченні океанічні руху проходять з різною швидкістю на різних глибинах, і навіть в різних напрямках!Підраховано, що течія Гольфстрім за секунду проносить 30 мільйонів кубічних метрів води повз міста Майамі, штат Флорида. Цей обсяг в п'ять разів перевищує обсяг усіх прісних річок на земній кулі.

Теоретично, потенціал цієї енергії дорівнює мільярду ватт на добу.Стільки ж проводиться двома великими АЕС, забруднюють навколишнє середовище і представляють ядерну загрозу.

Додайте до цього силу вітру і хвиль, що дають нам невичерпний потенціал джерел електроенергії. Енергія може бути отримана з біомаси, за допомогою перетворення органічного сміття в горючий газ або рідке паливо. Також, можна використовувати процес бродіння.Уявіть собі кількість розкладаються відходів і сміття на нашій планеті!Це кількість біомаси може дати нам газ і опалення. Така альтернативна енергія може бути отримана і використана за допомогою вже доступних технологій.

На поверхні морського дна, і в самій морській воді, є 
величезну кількість металів і мінералів, які можуть бути 
використані для покриття дефіциту ресурсів. Однак, збір 
"Врожаю" металів і мінералів потребує нових технологій, які 
НЕ будуть терзати крихке морське дно.

Це лише мала частина величезної кількості морських проектів, які можуть бути вивчені. Можливо, ще більш захоплюючими вам здадуться моделі "Морських міст".

морські міста

Колонізація океанів, це можливо останній Нескорений людиною кордон на планеті Земля. Початок масового будівництва морських поселень неминуче, ці міста стануть одним з найбільших технічних досягнень 21-і століття. 

53 

Щоб максимально використовувати цей щедрий джерело ресурсів,

в майбутньому нам доведеться зайнятися будівництвом великих морських споруд, призначених для дослідження і розробки численних багатств світового океану. Морське господарство зможе забезпечити нас прісною водою, чистою енергією, корисними копалинами, і, в майбутньому, допоможе нам подолати дефіцит ресурсів. Моря і океани це комори нашої планети, з них ми можемо отримувати фармацевтичні та хімічні речовини, добрива, мінерали, паливно-мастильні матеріали і багато іншого. Підводні і орбітальні датчики будуть постійно відслідковувати рух приливних хвиль, стан морських мешканців, склад і температуру води, атмосферні процеси, і безліч інших життєво важливих процесів.

Створення морських міст значно допоможе нам у вирішенні проблеми перенаселення і забезпечить усім сприятливі умови життя, як на суші, так і на водному просторі. Кількість жителів таких морських міст може становити як сотні, так і багато тисяч людей, при цьому, вони можуть бути побудовані по всьому світу. Ці водні поселення будуть підтримуватися і управлятися за допомогою автоматичних комп'ютерних систем, пов'язаних зі світовою інформаційною мережею.Водні ресурси нашої планети необхідні нам для виживання і грають ключову роль в забезпеченні зростаючого населення Землі.

експлуатація

Багато морські міста можуть бути використані як навчальні заклади або наукові центри, в яких студенти з усього світу зможуть вивчати океанологию і досліджувати морські глибини. Ці споруди допоможуть відслідковувати зміни морських течій, складати прогнози погоди, охороняти і очищати водне середовище від забруднень і проводити геологічні розрахунки. Крім того, для досліджень глибоководних глибин будуть широко застосовуватися керовані роботи і субмарини, доступні кожному.

Морські платформи можуть служити стартовими майданчиками для запуску космічних кораблів. Розташувавши космодроми уздовж екватора, ми заощадимо дуже багато енергії при запуску ракет, т. К. На екваторі найбільша відцентрова сила на планеті. Пускові установки на екваторі дозволять максимально використовувати обертання планети для додаткового розгону, витрачаючи меншу кількість палива для виходу на геостаціонарну орбіту (орбіта, на якій супутники обертаються разом із Землею і залишаються в одному положенні 

54 

по відношенню до неї). Для полярних орбіт пускові платформи будуть розташовані біля західного узбережжя США з комп'ютеризованим управлінням і командними пунктами на кораблях або на самих платформах.

Тим не менш, деякі морські області так і залишаться непотривоженою людиною. Такі куточки планети самі по собі є природними скарбами, і буде краще, якщо ми не будемо псувати їх присутністю цивілізації.

Наприклад, Карибський і Смарагдовий Шельфи, особливістю яких є найчистіші води на Багамах і одні з найкрасивіших коралових рифів на західній півкулі. Води навколо цих островів міняються в діапазоні від прекрасного темно-синього течії Гольфстрім, до мерехтливих відтінків зеленого. Подібні місця присутні і на півдні Тихого океану, є і безліч інших місць по всьому світу, де тисячі миль узбережжя залишаються недоторканими існуванням людини. У новому дусі світової єдності, більшість цих територій може бути використано для створення Міжнародних Морських парків, для загального вивчення і творення.Основне завдання людства - зберігати і захищати водні заповідники.

Спосіб життя в морських містах

Морські міста нададуть широкий вибір захоплюючих занять і захоплень для мільйонів своїх мешканців. Ці мегаполіси можуть бути побудовані як на воді, так і під водою. У деяких підводних парках відвідувачі зможуть спостерігати дивні прояви природи, наприклад рифові зони.Через великі ілюмінатори можна буде милуватися всією красою підводного світу - величезний природний акваріум прямо за вікном вашої кімнати. Сидячи за комп'ютерної панеллю, люди зможуть взаємодіяти з дельфінами та іншими морськими формами життя.Занурення будуть здійснюватися через повітряні шлюзи. Люди отримають можливість брати участь в дослідженнях, морських плаваннях, зануреннях з аквалангом, і зможуть користуватися всіма можливостями, які пропонують морські міста з безліччю надводних і підводних видів діяльності, при цьому, не порушуючи баланс підводного світу. 

55 

Будівництво

Величезні морські споруди можуть бути побудовані як над водою, так і під водою. Ці конструкції будуть являти собою захоплюючі інженерні досягнення з повітряними і морськими судами, обладнані системами глибоководного занурення. Для досягнення максимальної ефективності, ці міста будуть мати циркулярну форму, а багатоповерхові будинки будуть побудовані з попередньо напруженого железебетона, укріпленого міцними композитними матеріалами з вуглецевих волокон.

Одні міста будуть плавучими, інші ж можуть бути встановлені на палях, оточені хвилерізами, захищені від сильного вітру і великих хвиль. У глибоководних регіонах плавучі міста будуть закріплюватися якорем до морського дна. Інші океанічні платформи будуть плавати вільно зі своїми двигунами. За допомогою висувних колон (6 метрів в діаметрі) ці споруди зможуть фіксувати своє становище, упріраясь в морське дно глибиною до 50 метрів. Щоб платформи були стійкі в будь-яку погоду, нижня частина висувних підводних колон матиме кількох дисків, які висуваються на 2 метри, перебуваючи, приблизно в трьох метрах один від одного. Сама будова буде оточене захисним поясом від хвиль.


Багато морські споруди можуть бути побудовані в технічно розвинених областях, а потім відбуксирували до місця призначення по частинах або відразу цілком, точно також як нафтові платформи доставляються на свої місця сьогодні. Також, можуть бути розроблені конфігурації зовсім інших форм, що складаються з окремих елементів, зібрані прямо на місці і видозмінені для виконання безлічі різних функцій. Ці споруди можуть бути демонтовані і переміщені в разі потреби.

Деякі, закріплені якорем надводні конструкції, можуть виконувати роль морських баз з видобутку корисних копалин. Ці куполоподібні споруди можуть бути повністю автоматизовані,

а їх рівень занурення буде регулюватися за рахунок наповнення або спустошення водою внутрішніх ємностей. Плавуча система доків, що має можливість функціонувати як над водою, так і під водою, може стати частиною конструкції. 


56 

Всі морські проекти повинні передбачати максимальну безпеку для навколишнього середовища. Перед тим як приступати до здійснення морської колонізації, необхідно обов'язково врахувати всі можливі побічні ефекти для гідросфери планети, її річок, озер, морів і океанів.

енергія

Ми можемо побудувати багато тисяч таких платформ, на них будуть встановлені потужні турбіни, що працюють на морських вітрах. Такі вітротурбіни, а також сонячні батареї, в основному будуть встановлюватися на верхніх палубах. Холодні води з дна океанів можуть бути використані в різних цілях, наприклад, для вироблення електрики за рахунок різниці температур. За допомогою цього процесу буде забезпечуватися безперервний приплив електроенергії, що значно перевищує міське споживання.

морське господарство

Морське господарство включає в себе вирощування різних морських культур і розведення риб. Вони прекрасно поєднуються і можуть підтримувати один одного. Вирощування морепродуктів та рибництво будуть підтримувати природний баланс морських видів життя. Такий сімбоіз допоможе створити максимально природні умови середовища.Величезна безліч різних морських культур вирощуються на спеціальних фермах, що знаходяться поблизу міст і з'єднаних між собою. У деяких морських культур автоматично зрізається верхня частина, при цьому коріння і нижня третина рослин залишаються недоторканими. Таким чином, можна отримувати новий урожай, не роблячи нових саджанців.


Морські платформи оснащені працюючими на сонячних

батареях водними опріснювачами, які виробляють

необхідну кількість прісної води для ведення морського господарства, 
гідропоніки та інших потреб жителів міст. насичені 
поживними елементами води з дна океанів можна застосовувати в

як добрива. Звичайно ж, все морське господарство повинно стати 
невід'ємною частиною єдиної системи освоєння морового океану. 


57 

Численні комплекси розведення риб і морських культур будуть оснащені найкращим обладнанням і спроектовані таким чином, щоб підтримувати постійне відтворення і природний баланс морських видів.Слід вжити всіх можливих заходів безпеки, щоб уникнути порушень природних процесів, які допомагали людству виживати впродовж багатьох століть.

Транспортні засоби

Літаки, морські судна і підводні човни отримають зручний доступ до всіх цих вражаючим спорудам. Морські міста обладнуються технічними засобами для розвантаження і постановки морського транспорту в док.Великі кораблі використовуються для виробничих потреб, доставки вантажів і транспортування пасажирів між морськими містами. На дахах багатьох морських платформ передбачені посадочні майданчики для вертольотів або літальних апаратів вертикального зльоту і приземлення. Комп'ютерні системи аеронавігації забезпечать безпечне вертикальне, горизонтальне і радіальне переміщення між будівель.

співробітництво

Скоординована система морських міст зможе щедро забезпечити все людство достатньою кількістю ресурсів, а також допоможе зробити життя людей більш насиченим і цікавіше. Але щоб здійснити проект подібних масштабів, нам необхідно працювати спільно, визнавши ресурси Землі загальним надбанням. Тому, морські мінеральні багатства і дари нашої планети повинні бути використані на благо всіх народів і кожного, хто живе на світі людини. Якщо ми не зможемо прийняти таке рішення, то процеси інтенсивної експлуатації і забруднення водних ресурсів планети можуть стати незворотними. 

58 

ШТУЧНИЙ ОСТРІВ У МОРЕ


Цей штучно побудований острів сконструйований для проведення наукових океанічних досліджень. Острів оточує безліч морських доків і майданчиків для вертикального зльоту / посадки. Морські види відпочинку - частина життя в таких полісах. Люди можуть брати участь в дослідженнях, мореплавання, дайвінг, і багатьох інших заходах без порушення балансу і гармонії морської природи.

Підводні МІСТА


C вершин підводних конструкцій до поверхні океану протягнуть ціліндіческій трубопровід. На поверхні він пов'язаний з плавучої системою доків, яка піднімається

і опускається з приливами і відливами, пристосовуючись до надводним і підводним судам.

 


59 

МОРСЬКІ МІСТА


Тисячі самодостатніх морських поселень різної конфігурації та дизайну (в залежності від їх функцій та місця розташування) допоможуть вирішити нам проблему перенаселення. Деякі з них будуть центрами освіти і досліджень. Жителі цих міст будуть піклуватися про збереження і підтримці балансу морського життя.


МОРСЬКА ГОРНАЯ ПРОМИСЛОВІСТЬ

Морські міста забезпечують високий рівень життя на водних просторах, виробництво прісної води, і глибоководну гірничу промисловість, яка допомагає усунути дефіцит корисних копалин на суші. Такі структури нададуть нам майже необмежену фармацевтику, хімікати, добрива, корисні копалини, метали, нафту, природний газ, питну воду і в океанічному сільському господарстві, так само, як енергію вітру і багато іншого.

 

60 

ПРИСТРІЙ плавучих Мегаструктури


На малюнку зображена плавуча мегаструктура, що збирається в повністю автоматизованих доках на суші абсолютно без людських зусиль. Після завершення будівництва, їх отбуксовивают до місця призначення, де вони будуть

занурені в воду і поставлені на якір. У деяких випадках, такі мега-структури зможуть переміщатися самостійно.


МОРСЬКІ МІСТА І МОДУЛЬНІ фрахтувальником

Фрахтувальник, що складається з відокремлюваних модулів, швидко розвантажується і завантажується. Кількість модулів визначається кількістю вантажу, необхідного до транспортування. Сполучені між собою модулі стають неподільної одиницею. Доставлений вантаж помодульно від'єднується і чіпляється до доків.


КВАРТИРИ У МОРСЬКИХ МІСТАХ


Через підводні ілюмінатори можна буде милуватися всією красою підводного світу - величезний природний акваріум прямо за вікном вашої кімнати. Сидячи за комп'ютерної панеллю, люди зможуть взаємодіяти з дельфінами та іншими морськими формами життя. 

61 

Плавучі ШТУЧНІ ОСТРОВА


Ці непотоплювані острова відмінно підходять для тих, хто любить жмть далеко від суші в унікальних умовах. У разі негоди вони легко пристиковуються до берега, піднімаються

і закріплюються на спеціальних будівлях. Такі острови обладнані висувними захисними пристосуваннями.

МОРСЬКІ СОНЯЧНІ ПАНЕЛІ


Морські міста облаштовані потужними вітряками, які збирають енергію морських бризів. Такі вітротурбіни, а також сонячні батареї, в основному будуть встановлюватися на верхніх палубах


МОРСЬКА ГОСПОДАРСТВО

Морське господарство включає в себе вирощування різних морських культур і розведення риб. Вони прекрасно поєднуються і можуть підтримувати один одного. Вирощування морепродуктів та рибництво будуть підтримувати природний баланс морських видів життя. Такий сімбоіз допоможе створити максимально природні умови середовища. 

62 

глава десята

Прийняття рішень і закони 
Прийняття рішень

Яким чином будуть прийматися рішення в ресурсо-оріентрірованной економіці?

Для прийняття рішень ми використовуємо науковий метод і комп'ютерні системи, що мають зворотний зв'язок з навколишнім середовищем.Комп'ютери будуть оснащені електронними датчиками, розташованими по всій земній кулі. Наприклад, безліч датчиків буде встановлено в сільськогосподарських регіонах, де автоматичні інформаційні системи контролюють і дотримуються неоходимости для вирощування врожаю умови, здійснюючи моніторинг рівня води, комах, шкідників, хвороб рослин, поживних речовин ґрунту, і т.д. Рішення приймаються на основі безпосереднього зв'язку з навколишнім середовищем. В результаті ми створимо дуже гуманну і високорозвинену цивілізацію, засновану на турботі про людей, а не на егоїстичних бажаннях і амбіції будь-якої секти або особистості.

Це можна уявити, як глобальну нервову систему. Людське тіло автоматично реагує на інфекцію. Якщо у Вас заражений палець, то не існує ніяких 'клітинних засідань "щодо інформування мозку про цю інфекції. Нервова система направляє антитіла в уражену зону автоматично. Така самостійна реакція нервової системи еквівалентна роботі ресурсо-орієнтованої економіки.

Ми повинні поставити собі таке питання: "Що для нашої нової культури представлятиме найвищу цінність?". Оскільки потреба в грошах відпала, і нове завдання полягає в мирному співіснуванні всіх людей, захисту природи, відповіді не змусять себе довго чекати. В результаті ми отримаємо чисте повітря і воду, землі, придатні для обробітку, їжу, багату на поживні речовини, ефективні транспортні засоби, постійно вдосконалюється освіту, гарне охорону здоров'я, конструктивні суспільні відносини, і міста, що забезпечують нас цими благами. Це - більш гуманний і раціональний метод творення цивілізації, збудований на основі наукового підходу, а не на думці або здогадах однієї людини або групи осіб. 

63 

Під час переходу до повністю кибернетизированном процесу управління і розподілу ресурсів, в цей же час, нові технології можуть впроваджуватися з метою усунення людських помилок. Такі машини зможуть забезпечити нас реальною інформацією, значно знизивши вплив суб'єктивної думки, або виключно емоційних суджень і домислів у вирішенні важливих питань. Поступово люди гратимуть все менш значиму роль в процесах прийняття рішень, суспільство почне функціонувати незалежно від

ІІ (штучного інтелекту) і процесів прийняття рішень машинами, які будуть управляти всіма ресурсами на благо чевлочества.

закони

Закони, в кращому випадку, годяться лише для контролю населення і працюють вони спорадично, нагляд за дотриманням цих правил вимагає дуже багато коштів і зусиль. Інші сучасні системи контролю поведінки людини є патріотизм, релігію, пропаганду і націоналізм. Всі закони, придумані людиною, розроблені для збереження поточного стану речей. Але закони ніколи не доберуться до суті проблем, вони постійно порушуються, в тому числі і тими, хто їх придумав. Коли закони не відповідають природі фізичної середовища, вони порушуються. Ціною колосальних економічних поневірянь, ненадійності, навіть в найбагатших країнах, незалежно від того, скільки законів було прийнято, залишаються одні і ті ж проблеми. Насправді, це показує всю ущербність функціонування сучасного суспільства.

Давайте розглянемо це більш детально. Необхідність в законах є результатом суспільства, заснованого на дефіциті. Адже якщо ресурс в надлишку, ніхто за ним не дивиться. Якщо предмети першої необхідності будуть в достатку, то не буде потреби за ними спостерігати.

У ресурсо-орієнтованої економіки соціальна відповідальність прищеплюється людині не силою, залякуванням або обіцянками раю і погрозами пекла. Охорона природи заснована не на заохочення і покарання. Механізм запобігання злочинів повинен бути "вбудований" в навколишнє середовище, виключаючи саму можливість подібних явищ. Найбільш простим прикладом цього може послужити суспільство, в якому люди мають вільний і безкоштовний доступ до всього необхідного. Це викорінить крадіжку.

У таких випадках не потрібно створювати закони по боротьбі зі злочинністю та виконання покарань. Ці прояви антисоціальної поведінки 

64 

є засобом виявлення дефектів нашого суспільства, саме таким чином ми виключимо необхідність в більшості законів.

Щоб позбутися від дорожньо-транспортних пригод, належне на науковий метод суспільство не стане приймати закони про обмеження швидкості в 55 миль / год. Воно просто змінить транспортну систему таким чином, що ДТП більше не буде.

Для цього слід використовувати інновації в управлінні транспортними потоками. Наприклад, монорельсовий транспорт, різні міські транспортери (горизонтальні, вертикальні, радіальні), системи автоматичного керування автомобілями і т. Д.

Суспільство, яке дійсно піклується про благополуччя людей, просто викорінить саму необхідність існування законодавства, создвав такі умови життя, при яких кожен матиме доступ до всього необхідного, незалежно від раси, кольору шкіри або віросповідання. Коли уряду розробляють закони, люди вірять, що вони захистять їх. Але істина в тому, що закон - побічний продукт дефіциту.

Якщо ми контролюємо людську поведінку, створюючи закони

і підписуючи конвенції, але при цьому не змінюємо умови життя, які і відповідають за ті чи інші відхилення в поведінці, то ми суперечимо логіці і здоровому глузду. Замість того, щоб сподіватися на провальні методи покарань та ізоляції, нам слід було б звернути увагу на справжню ущербність нашого суспільства. Такі речі як бідність, голод, безпрізорнікі, розпуста, незадовільний освіту, діти, позбавлені цілей і інтересів в житті, насильство по телевізору, стреси в сімейному житті і відсутність позитивного погляду на роботу - просто не можуть існувати в цивілізованому світі.

Ресурсо-орієнтована економіка, внесе суттєві корективи в людські відносини і скасує законодавчу систему. Це буде досягнуто за рахунок введення нової системи цінностей, яка залежить від потреб людей. Всі світові ресурси і технологічні розробки стануть загальнодоступними. Це є обов'язковою умовою. Якщо застосувати його в усьому світі, то ми станемо свідками кінця воєн, наркоманії, жадібності та інших проблем, породжених нескінченної гонкою за владою і грошима.

Суспільство повинно зрозуміти, що все в природі підпорядковане природному закону. Він не може бути порушений без серйозних наслідків для кожного з нас і суспільства в цілому. Природний закон домінує над усіма системами життя. Наприклад, без води, 

65 

сонця і повітря, рослини і тварини вижити не можуть. Природний закон непохитний. Істота, без належного харчування не зможе добре себе почувати, незабаром захворіє і помре.

Застосування законів природи до людської поведінки

Людське поведінка є частиною законів природи і підкоряється впливу зовнішніх сил: воно визначається величезною кількістю взаємодіючих змінних навколишнього середовища. Це справедливо і для агресивної поведінки. Воно залежить від життєвого досвіду, чинників, пов'язаних з харчуванням на ранніх етапах життя, або поруч інших, пов'язаних між собою умов навколишнього середовища.

Коли ми бачимо собаку-поводиря, провідну сліпої людини по вулиці, ми думаємо: "це хороша собака". Але коли ми бачимо собаку, гавкаючий на велосипедиста, ми називаємо її поганий. Але собака, ні хороша, ні погана. Собаку можна навчити бути лютою або допомагати сліпим.Обидва тварин можуть бути однієї породи, або навіть з одного виводка.Їх різниця в поведінці проявляється через відмінності у вихованні.

Ось вам ще один приклад. Уявіть сім'ю древніх римлян, які дивляться на християн, кинутих в левову клітку на розтерзання. Дехто сьогодні сприйме це з жахом і вважатиме, що люди, які на це дивилися, напевно погано спали ночами. Але ті не мали ніяких проблем зі сном. Таке кровопролиття було видом спорту, частиною культури. І леви, і християни розглядалися з однаковим презирством.

Або, уявіть сучасного льотчика-винищувача, навченого прийомам військової справи, вихованого зневажливо до інших культур і переконанням, позбавленого сну через те, що він збив 20 літаків і підпалив кілька населених пунктів. Куди ймовірніше, що він буде виблискувати від щастя, коли отримає медаль і розфарбує свій літак символами "вбивств". Цей пілот відображає свою культуру, точно так само як римська сім'я відображає свою. Те, що ми називаємо "совістю" або "мораллю", не визначене кимось згори. Ці терміни в значній мірі визначаються географією, епохою і індивідуальним вихованням.

Чи розуміють це люди, які живуть в грошовій системі чи ні, але ними постійно маніпулюють через ЗМІ. Найглибші переконання людей нав'язуються книгами, фільмами, телебаченням, релігіями, 

66 

зразками для наслідування і близьким оточенням. Навіть поняття добра і зла, уявлення про мораль є частиною їхньої культурної спадщини та життєвого досвіду. Цей метод управління не вимагає застосування грубої фізичної сили і він настільки успішно працює, що більшість навіть не відчуває і не усвідомлює, що ними маніпулюють.

Основні цінності будь-якої суспільної системи рідко формуються простими людьми. Найчастіше, вони представляють систему поглядів "основний керуючої групи", такий як церква, армія, банки, корпорації, правляча еліта, або ж їх комбінацією. Ці групи розробляють приховану програму розвитку суспільства, суди, податки та ін. Структури, що служать на благо їх власних інтересів і підтримують вічну ілюзію того, що суспільні цінності опреляются самим суспільством. Крім того, уряди пригнічують будь-які відхилення від заданого курсу, які можуть їм нашкодити.

На основі наукового розуміння того, що поведінка є частиною точно тих же природних законів, які керують і іншими процесами, в умовах ресурсо-орієнтованої економіки система освіти значно еволюціонує.Переважно стане вивчення процесів розвитку подій і освоєння аналітичних навичок, ніж просто механічне запам'ятовування фактів.навчання

в стилі діалогу замінить лекції. Розуміння семантики - це навичка, який може значно поліпшити якість людського спілкування і допоможе учням набагато ефективніше взаємодіяти. Справа в тому, що це не люди стануть більш душевними, а будуть створені такі умови, при яких ворожа поведінка і егоцентризм перестануть існувати.

Якщо ми хочемо, щоб наші діти навчилися будувати по справжньому душевні і конструктивні відносини з іншими людьми, щоб кожен став повноправним членом такого суспільства, то нам необхідно рухатися в цьому напрямку, створювати умови, середовище, яке сприятиме розвитку бажаного результату. Наприклад, коли діти цікавляться, як зібрати міні-автомобіль, то такий підхід зажадає зусиль чотирьох дітей, які піднімають його, поки двоє інших кріплять колеса. Частина, що залишилася авто збиралася б таким же чином, використовуючи принцип об'єднання зусиль для того, щоб машина поїхала. Така вільна форма освіти допомагає учням зрозуміти переваги співпраці. 

67 

Навчання не повинно бути монотонним, не повинно нав'язуватися примусово і втягувати в конкурентну боротьбу. Це повинен бути досвід, заснований на кооперації і взаємодопомоги. Наприклад, майстерня, яка так подобається хлопцям, знаходиться на вершині пагорба в центрі озера. Щоб потрапити туди, їм потрібно гребти на човні, а потім дістатися до вершини. Це не тільки послужить хорошим фізичною вправою, але також дозволить відчути успіх, який сприяє сприятливому психічному здоров'ю і спонукає до дій.

Одним з найбільш важливих обмежуючих факторів в людських системах є наше невміння швидко вловлювати зв'язок більшості подій і явищ, відповідно до яких навколишнє середовище формує наше мислення, цінності та / або поведінку. Коли ми говоримо про навколишнє середовище, ми маємо на увазі всі взаємодіючі між собою змінні, які впливають з самого початку на наш образ думок. 

68 

глава одинадцята

Спосіб життя 
Чим будуть займатися люди?

З часів виникнення древніх цивілізацій людям безустанно доводилося трудитися, щоб вижити. Таке ставлення до роботи було сформовано в ті далекі роки і збереглося в нашій культурі по сьогоднішній день. Тоді людям було необхідно добувати воду і доставляти її до місць свого проживання. Вони заготовляли ліс і розводили багаття. Так люди могли зігрітися, приготувати їжу і отримати освітлення в темний час доби. Їм було б дуже важко уявити часи, коли вода сама буде надходити прямо до них в будинок лише від повороту ручки, або що від натискання кнопки у них з'явиться світло. Все це в ті часи могло здатися магією.Люди в давнину напевно замислювалися про те, що б вони робили, якби у них була вільний від обтяжливого праці час, якби їм не потрібно було займатися всім цим для забезпечення життя племені.

Необхідність звільнення людей від постійного тиску

Люди вільні від боргів, небезпеки і страху - поводяться набагато більш дружелюбним, ніж в стресових ситуаціях. Якщо прибрати необхідність торгувати і прибрати гроші, як необхідність для існування, то пропаде основа агресивного і антигромадської поведінки. Люди більше не будуть обтяжені турботами, які вимагають так багато сил, часу і енергії.Чи не буде потреби витрачати все своє життя, щоб оплатити кредити, медичні послуги, освіту, страховки, податки; не буде потрібна постійно переживати через небезпеку втратити роботу або стати жебраком через економічних криз. Звільнившись від цих кайданів і прибравши ті умови, які ведуть до появи заздрості, жадібності і суперництва, людське життя наповниться зовсім іншим змістом.

Головна мета цієї нової суспільної системи полягає в створенні зовсім інший мотивації, яка не матиме нічого спільного з егоїстичним, спрямованим лише на себе прагненням до багатства, майна і влади.Нові людські цінності будуть направляти людей по шляху до розвитку, творчості, будуть мотивувати людей захищати навколишнє середовище, боротися з дефіцитом і найголовніше - піклуватися і допомагати іншим людям. У людей з'являться кошти і час до інтелектуального та духовного розвитку, а також час, щоб зрозуміти, що це значить - бути частиною суспільства, в якому дійсно піклуються про кожного.Насправді, якщо піти по 

69 

шляху такого розвитку, то всебічно розвинена людина все одно буде відчувати дефіцит "вільного" часу, навіть, незважаючи на те, що у нього не буде обов'язків працювати кожен день з ранку до вечора. У людей з'явиться бажання брати участь у суспільному житті, з'явиться бажання розбиратися в усьому, що впливає на їхнє життя і на життя інших людей. І у них з'явиться можливість впливати на це. Не існує такого поняття як "утопія". Тому що воно передбачає статичність і незмінність. Життєздатність будь-якої суспільної системи повністю залежить від її схильності до змін на користь всього суспільства. Однак, сьогодні більшість людей не готові до таких змін, або в силу своїх емоцій, або через свого невігластва.

Скинувши турботи про виживання, люди зможуть витрачати свій час на власні інтереси, а також навчатися того, чого їм подобається навчатися.Освіта, доступне без будь-якої плати, може стати нескінченним процесом пізнання світу і розвитку особистості. Міста майбутнього самі по собі стануть університетами. Люди будуть відвідувати навчальні заклади, і брати участь в різних заходах. Кожному бажаючому стане доступна будь-яка сфера діяльності, будь то театр, фотографія, малювання, балет або будь-який вид і напрямок музичного мистецтва, живопису і т.д. Люди зможуть вільно брати участь в центрах розвитку і допомагати іншим у створенні нових проектів і винаходів.

Таким чином, відкриваються абсолютно нові горизонти можливостей, про які раніше не можна було і мріяти, в зв'язку з постійною нестачею часу. Неможливо навіть уявити такий світ необмежених можливостей для тих, хто обмежений купівельною спроможністю грошей.

Наприклад, сьогодні у нас є безліч кораблів, які практично не використовуються, так давайте зробимо їх доступними для людей. В тому суспільстві, про який ми говоримо, всі технології та розробки, які існують - будуть доступні кожній людині. Уявіть, наприклад, скільки буде бажаючих навчитися літати на літаку. І всі ці заняття доступні кожному, хто забажає. Будь-спорт, будь-яке хобі - список відкрилися перспектив просто величезний.

Уявіть собі світ, відкритий для всіх, хто хоче подорожувати без кордонів і штучних перешкод. Ви зможете знайомитися і спілкуватися з людьми в будь-якому куточку земної кулі, зможете допомагати їм, безоплатно обмінюватися з ними знаннями та ідеями. Це буде світ, в якому більше немає місця нескінченним прохань грошей, для проведення найважливіших наукових і медичних досліджень - 

70 

дослідні центри та лабораторії будуть доступні по всьому світу для всіх, хто хоче брати участь і хто хоче навчитися. Подібний пристрій буде застосовано скрізь і для кожного в суспільстві.

Замість того, щоб спеціалізуватися в одній області, люди стануть всебічно розвиненими, постійно дізнаючись нове в різних сферах і будуть розуміти, як все взаємопов'язане між собою. Таким чином, люди зможуть вільно брати участь у розробці нових ідей в будь-яких областях. Буде величезна кількість проведених експериментів і досліджень у всіх напрямках, тому що більше не буде тих, хто вирішує, що робити можна, а що робити не можна. Будь-яка нова ідея буде предметом для досліджень, вивчення, тестування і оцінки - ті, що будуть вдалими та ефективними, стануть застосовуватися.

Люди будуть використовувати методи спілкування і взаємодії таким чином, що будь-які розбіжності будуть вирішувати мирно і без застосування насильства. У кожного з'являться інструменти для вирішення проблем і можливості брати участь у різноманітних справах.

Ідея сидіти, склавши руки або йти на пенсію, стане застарілою. У людей буде так багато можливостей, що вперше в житті вони зрозуміють, що значить бути членом єдиного суспільства, коли не вистачає часу зробити все, що хочеться.

Не буде більше марно витраченого часу, ресурсів, життів і енергії лише на дурні війни. Наші сили будуть спрямовані в русло творення.Суспільство зможе присвятити куди більше уваги до таких непередбачених лих як цунамі, землетруси, урагани

і іншим, природних катастроф, які загрожують нашому життю. Все це не означає, що наше життя стане ідеальною. Завжди будуть проблеми, які потребують вирішення. Але такий підхід допоможе значно поліпшити наші життя і всі люди на землі відчують це, тому що кожен зможе досягти максимально високого рівня життя, який ми можемо створити, як у матеріальному сенсі, так і в духовному.

Як будуть розподілятися ресурси

У світі майбутнього розподіл виробів і послуг буде здійснюватися в розподільних центрах без застосування грошей або будь-який інший форми обміну. Ці центри будуть як своєрідні виставки, на яких про будь-якому продукті можна буде дізнатися все, спробувати і отримати це виріб, якщо воно вас влаштовує. Такі центри будуть відображати все, що є в наявності і надавати вичерпну інформацію про всі новинки.У кожному будинку 

71 

будуть плоскі тривимірні екрани. Якщо ви захочете щось собі замовити, то вам це буде автоматично доставлено прямо додому без необхідності платити або працювати за це і без будь-яких боргів. Це стосується будь-яких виробів: побутових предметів, одягу, ліків і т.д.

Необхідна для виробництва продуктів сировину буде доставлятися безпосередньо в виробничі споруди, за допомогою автоматизованих транспортних систем, використовуючи найсучасніші розробки - поїзди на магнітному підвісі, пневматичні трубопроводи і т. Д. Автоматична комп'ютеризована система складування координуватиме і здійснювати контроль кількості наявних продуктів, вести облік і забезпечувати необхідний рівень произвоства відповідно до потреб людей. Таким чином, буде забезпечено виробничо-споживчий баланс. Дефіцит, перевиробництво і марнотратство в цій системі існувати не будуть.

Наприклад, якщо людина захоче відвідати парк і зробити красиві фотографії або зняти відео, то потрібно буде просто взяти доступну кожному камеру (також можна на місці отримати навчання всім тонкощах застосування), а потім повернути її назад в центр розподілу.Це як громадська бібліотека, тільки набагато більш інформативна і корисна. Можна створити дуже багато подібних центрів, де людям будуть доступні для вивчення будь-які знання

і навички, як в сфері мистецтва і творчості, так і в науці. Кожен зможе спробувати себе в будь-якій справі і у кожного будуть всі можливості для цього.

У комп'ютеризованому майбутньому, ви зможете відвідувати центри архітектурного дизайну і в реальному часі проектувати свої ідеї в візуальних образах, так що всі зможуть бачити ваші задумки. Для цього вам достатньо словами описати те, що ви уявляєте, і це буде спроектована на візуальної сфері. Наприклад, будинок, який ви хочете побудувати - можна буде моделювати в тривимірному зображенні в центрі цієї віртуальної сфери. Це дозволить розглядати своє творіння під будь-яким кутом і ракурсом, редагувати інтер'єр і екстер'єр. Потім, хтось інший може додати якусь свою ідею, наприклад, внести свої пропозиції щодо поліпшення дизайну і т.д. Таким чином, можна спільними зусиллями творити в реальному часі і все це можна відразу побачити у вигляді зображень. Коли проект закінчений, комп'ютерна система видасть кілька варіантів на основі запропонованих ідей. Після того як вибір зроблений, учасники зможуть спробувати подивитися на своє творіння зсередини за допомогою так званого "сенсоріум." це 

72 

комп'ютерна програма, що проектує тривимірні зображення в навколишньому просторі, надаючи можливість отримати досвід, який можна порівняти з реальним. Якщо все влаштовує, то комп'ютер вибирає матеріали з точки зору міцності та ефективності, після чого проектує будівлю. Однак все характеристики, як візуальні, так

і технічні завжди можна редагувати на свій розсуд. Все це дозволить створювати будинки і будівлі, повністю задовольняють запитам і бажанням людей. У кожного будуть необмежені можливості творити, як їм подобається.

У грошовій системі, більшість людей живуть біля своєї роботи і їх спосіб життя відповідає тому, що вони можуть собі дозволити на свою зарплату, а не тому, як вони хотіли б жити. Тобто всі ваші можливості обмежені купівельною спроможністю вашого гаманця. Багато багаті люди будують розкішні особняки, щоб захопити інших людей своїм статусом. У ресурсно-орієнтованої економіки статусу просто не існує, тому різний дизайн та архітектура жител варіюються в залежності від бажань людей показати свою індивідуальність і інтереси.

Сімейні цінності

У той час, як останні наукові досягнення здаються приголомшуючими, ви повинні розуміти що справжній переворот відбудеться не в сфері технологій, а в нашому способі життя.

У більшості випадків, наша сучасна система передбачає, що і чоловік і дружина повинні працювати.Грошова система перешкоджає сімейного єднання і не дає можливості приділяти достатньо уваги дітям. У батьків просто немає на це часу, але ж треба ще враховувати постійні стреси і проблеми, пов'язані зі зростаючими цінами на медичне обслуговування, комунальні послуги, витрати на освіту та інші повсякденні потреби.

Саме в сімейних аспектах, яку ми пропонуємо громадська модель демонструє свої головні достоїнства і переваги. Укорочені робочі дні дозволять людям більше часу приділяти сім'ї і близьким. Вільний доступ до всіх продуктів і послуг зроблять ваш будинок комфортніше, а позбавлення від фінансових турбот звільнить вас і вашу сім'ю від більшості стресів і конфліктів. Ця громадська модель створена, щоб люди робили те, що вони хочуть, то, що їм подобається, щоб кожна людина могла розкритися і використовувати весь свій потенціал, і щоб кожен міг здійснити

73 

свої мрії без втручання державних структур і без фінансового примусу. 

74 

висновок

Нинішні конфлікти між людьми пов'язані з різницею в цінностях і обмеженим доступом до предметів першої необхідності. Якщо ми зуміємо досягти оздоровлення цивілізації майбутнього, боротьба буде спрямована проти проблем, загальних для всього людства. В умовах бурхливого розвитку культури, питання подолання дефіциту набагато важливіше міжнаціональних конфліктів. Нашими спільними проблемами є - відновлення зруйнованої навколишнього середовища, розробка інноваційних технологій, проблеми підвищення врожайності, налагодження комунікацій, побудова міжнародних зв'язків, спільне використання технологій і участь в житті, наповненою змістом.

Люди стануть вільними у виборі будь-яких конструктивних прагнень, без оглядки на економічний тиск, обмеження, оподаткування та інше спадщина кредитно-грошової системи.

Під конструктивними зусиллями ми розуміємо що завгодно, якщо воно спрямоване на поліпшення життя людини і суспільства. Завдяки цим основним змінам, в кінцевому підсумку люди стануть жити довше, осмислено і будуть здоровими. Мірою успіху в новому суспільстві є здійснення власних ідей, а не накопичення багатств, придбання власності і влади.

Оскільки ми покращуємо життя кожного, захищаємо навколишнє середовище і працюємо заради створення достатку, наші життя можуть стати багатшими і набагато безпечніше. Якби ці знання були застосовані на практиці, це дозволило б усім нам досягти набагато більш високого рівня життя в межах відносно короткого проміжку часу; рівня життя, який би постійно поліпшувався. Коли освіту і ресурси будуть доступні всім без будь-якого цінника, людський потенціал стане воістину безмежний.


© 2007 ▪ Жак Фреско і Роксана Медоуз 

75 


Інші роботи Жака Фреско ви можете

знайти на веб сайті:

www.TheVenusProject.com

Venus Project, Inc

21 Valley Lane

Venus, Florida 33960

USA

Телефон: 863-465-0321 
Факс: 863-465-1928

[email protected]

[email protected] 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
майбутнє
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи