Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Поповнення в київському музеї воскових фігур.

28 листопада відбулась презентація нових фігур. Колекція поповнилась фігурами княгині Ольги, князя Ярослава Мудрого; гетьманів Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, персонажів улюблених кінофільмів: Остапа Бендера, Паніковського, Голохвастова та Проні Прокопівни.

Київський музей воскових фігур — приватна колекція, яка належить двом киянам, двом майстрам — батьку і сину САЖИНИМ. Робота зі створення колекції, а потім і музею почалась у 1997 році. Саме тоді були створені перші фігури. Три роки знадобилося на те, щоби 12 січня 2000 року представити на суд глядачів експозицію з двадцяти фігур, які стали основою музею.

Винятковість цієї колекції полягає в тому, що вона, по-перше, є єдиною в Україні, а по-друге, ніде більш у Східній Європі в таких самих музеях не демонструється одночасно більше сорока воскових фігур. Сьогодні експозиція в Києві складає 43 фігури. Сама ж колекція нараховує понад 50 персонажів.

Сьогодні Київський Музей презентує нове поповнення своєї колекції: це фігури великої Київської княгині Ольги, князя Ярослава Мудрого; гетьманів Богдана Хмельницького та Івана Мазепи.

Фігура Рівноапостольної княгині Ольги робилась по її зображеннях на іконах Софіївського Собору та Кирилівської церкви. У 40-х роках по знайденим у Софії залишкам, академіком Герасимовим був реконструйован вигляд Ярослава Мудрого. Ці матеріали стали основою для відтворення фігури великого князя.

На думку дослідників, образ Богдана Хмельницького найбільш точно відображено на гравюрах польського майстра Гондіуса, а по опису італійського дипломата Альберта Віміна, який зустрічався з гетьманом у 1650 році, “зросту Хмельницький скоріш високого, ніж середнього, статури крупної”. Фігура же гетьмана Мазепи робилась по декількох збережених портретах, зроблених при його житті.

Поповнилася експозиція музею й восковими двійниками персонажів улюблених фільмів: Остапа Бендера (С.Юрський) та Паніковського (З.Герд), Голохвастова (О.Борисов) та Проні Прокопівни (М.Криніцина). Сама Маргарита Василівна Криніцина була вчора почесною гостею презентації. Репертери наробили цілу купу фотографій, прохаючи її встати, сісти, нахилитись тощо поряд із своєю героїнею.

Взагалі сам процес створювання воскової фігури дуже складний і займає інколи до дев’яти місяців напруженої праці. Дуже ретельно треба ставитись до складу воску: у чистий віск додаються спеціальні компоненти, які дозволяють фігурі почувати себе “комфортно” і при +50 і при –50 градусах.

Працювати над кожною фігурою починають з виготовлення в гіпсі чи пластиліні точної копії прототипу майбутнього персонажу Музею. Потім по формам відливаються ті частини фігури, які можна побачити, а під одягом – манекен із сучасних композиційних матеріалів. Ефект “живого погляду” створюють виготовлені в Інституті мікрохірургії ока протези. Їх колір та розмір обов’язково відповідають коліру та розміру оригіналу. На наступному етапі до роботи береться постнжер: кожна волосина окремо впаюється у віск, так набирається вся зачіска. Усе волосся у фігур натуральне, і при бажанні зачіску можна змінити чи пофарбувати. Закінчують роботу костюмери, які шиють одяг. Усі фігури за зростом та антропометричними даними відповідають оригіналу.

А яким чином відбирають персонажів музею? Для цього постійно цікавляться думкою відвідувачів, кого вони ще пропонують до колекції. Так, рішення про створення фігур князів та гетьманів було прийнято тому, що ці фігури дуже хотіли бачити школяри, а вони становлять значну частину відвідувачів.

Зараз на сайті музею йде опитування, чію фігуру цікаво би було бачити в колекції. Поки що лідирує у цьому списку Бритні Спірс. Одразу за нею брати Клички. Дивує наявність у списку “бульварщика” Дмитра Гордона і відсутність багатьох інших, набагато більш цікавих постатей. Наприклад: Віктора Ющенка, Яни Клочковой, Віктора Заболотного (насьогодні – сама висока людина світу, 239 см.), Ніни Матвієнко, Олега Скрипки, князя Святослава, Дмитра Вишневецького, Степана Бандери, генерала Черняховського (самий молодий радянський генерал у ІІ світовій війні – був генералом у 36 років) – список можна продовжувати.

Тож запрошую вас зайти на сайт музею та проголосувати, когови би хотіли бачити в його колекції. Адреса музею: http://www.wax.com.ua

Наші інтереси: 

Це цікаво

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи