Зображення користувача Сергій Остапенко.
Сергій Остапенко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Податок з грошових переказів з-за кордону

Міністерство доходів і зборів України наголошує, що норма про визнання об’єктом оподаткування іноземних доходів, у тому числі грошових переказів з-за кордону, міститься в українському законодавстві вже більше 10 років.

Відповідна норма була передбачена спочатку Законом України  «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 р., а потім увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2011 року. Зокрема, діюче законодавство передбачає, що при отриманні таких доходів громадянин має подати річну декларацію, в якій зазначити отриману суму та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб. Відповідно до Податкового кодексу, кошти, які перераховані з-за меж України на поточні чи карткові рахунки громадян вважаються іноземними доходами.

Ставка податку залежить від суми отриманих коштів. Якщо сума перевищує десятикратний розмір мінімальної місячної зарплатні (у січні-листопаді 2013 року — 1147 грн.), застосовується ставка 17%, в інших випадках — 15%.  При цьому Податковий кодекс передбачає, що у разі наявності міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Тобто, громадяни України, які у 2012 році отримували будь-які оподатковувані доходи з іноземних джерел, у тому числі перекази з — за кордону, повинні були включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію. За підсумками деклараційної кампанії поточного року громадяни збільшили задекларований обсяг іноземних  доходів, отриманих у 2012 році, у вісім разів — до 9 млрд. грн. (за 2011 рік було задекларовано 1 млрд. грн.). Сплата податку з таких заробітків зросла майже вп’ятеро, і склала 580 млн. грн.

З огляду на активну суспільну дискусію з приводу оподаткування грошових переказів з-за кордону, Міністерство доходів і зборів України підкреслює, що мова йде не про запровадження нового податку, а про виконання прямої норми закону, яка діє з  2003 року.

Прес-служба Міндоходів України

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Оподатковути оподатковане?

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Оподатковути оподатковане?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Може проіґноруємо?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Хосе Рамірес.
0
Ще не підтримано

Його і так усі ігнорують. Думаю, що найбільший опір вчинять банки, адже при запровадженні цієї норми люди повернуться до обміну готівкою.

Все, що не має формальної логіки, є маразмом.

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Так, на цей час це ще для нас можливо. Просто необхідно бути уважними, як в розвідці. Ще можливо піднятися в інший простір. Там є Галія.

Хай Буде!