Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Обшуки у російського олігарха Вексельберга. ФБР і скандали

Категорія:

Спецтема:

В четвер ФБР провело обшук на двох об’єктах нерухомості на Манхеттені та Саутгемптоні, штат Нью-Йорк, що належать російському олігархові Віктору Вексельбергу. Або, як акуратно висловлюється американська преса: на об’єктах, пов’язаних з російським олігархом. Одночасно обшук відбувся і в Маямі.

Вексельберг перебуває під санкціями США з 2018 року. У квітні цього року іспанська поліція та агенти ФБР конфіскували його супер'яхту вартістю 90 мільйонів доларів після того, як Міністерство юстиції США заявило про банківське шахрайство, відмивання грошей і було порушено положення про санкції.

Згідно з розслідуванням Міністерства юстиції, олігарх «використовував підставні компанії, щоб уникнути банківського нагляду».

Разом з низкою інших представників російських еліт Вексельберг потрапив під нові санкції Міністерства фінансів на початку цього року після того, як Росія вдерлася в Україну.

За даними Міністерства фінансів, Вексельберг, який очолює компанію-конгломерат «Renova Group», володіє статками понад 6 мільярдів доларів і має фінансові інтереси в багатьох секторах російської економіки.

За даними міністерства, Вексельберг має тісні зв’язки з Путіним та іншими московськими лідерами та «брав участь у російській дипломатичній діяльності та діяльності з використання м’якої сили від імені Кремля».

Я читаю ці повідомлення американської преси й мене цікавить питання: а чому обшуки у Вексельберга відбулися тільки зараз? Хоча він перебуває під американськими санкціями з 2018 року, а цього року після вторгнення Росії в Україну проти нього було порушено нові більш жорсткі санкції. А ще його звинувачують у банківському шахрайстві, відмиванні грошей тощо. Але при тому обшуків його нерухомості не проводилося? Тільки зараз.

Мені здається, що ФБР намагається просто перемикнути увагу. Адже у серпні пройшло принаймні 4 скандали з ФБР.

Перший, яскравий і голосний – це обшук у резиденції Дональда Трампа. Цей обшук супроводжувався такою кількістю порушень і нестиковок, що викликав обурення навіть у тих республіканців, які виступають проти Трампа. Багато незалежних юристів вказали на численні порушення і сумнівні обґрунтування. Мало того, коли суддя постановив опублікувати обґрунтування ордера на обшук, то міністерство юстиції опублікувало купу аркушів, де все було замазано чорним маркером. Мовляв, там секретна інформація. З таким самим успіхом можна було публікувати аркуші кольорового паперу для дитячої творчості. Інформації стільки ж.

Особливої пікантності цьому скандалові надає те, що в цій операції ФБР проти Трампа беруть участь зокрема ті агенти, які самі є фігурантами розслідування спец прокурора Джона Дарема. Нагадаю, він веде розслідування, яким чином з’явилася, легалізувалася і була запущена в суспільство фальшивка про нібито зв’язки Дональда Трампа з російськими спецслужбами. На цьому була побудована велика інформаційна спецоперація, на цьому було побудовано медійне цькування Трампа, на цьому була побудована спроба імпічменту, на цьому було побудовано розслідування спец прокурора Мюллера з надзвичайними повноваженнями, котрий майже всю каденцію Трампа «розслідував» все що завгодно, аби знайти хоч якийсь компромат на Президента, постійно заважав роботі, а врешті-решт так нічого і не знайшов.

У вересні має відбутися суд над Ігорем Данченком, основним автором фальшивки так званого «досьє Кристофера Стіла». Цікаво, що ФБР підозрювало Данченка в тому, що він є агентом російських спецслужб. І раптом починає використовувати створену ним фальшивку для звинувачень проти Трампа. При тому точно знаючи, що це фальшивка.

Так ось, як я вже сказав, в операції по обшуку у Дональда Трампа брали участь зокрема й ті агенти ФБР, які самі є фігурантами розслідування Джона Дарема. Тому не виключено, що вони не стільки шукали щось у Трампа, а навпаки намагалися щось підкинути, щоб у майбутньому обшуку (який явно був запланований) оце щось «знайти» в лапках, щоб довести, що вони у 2016 році були праві.

Другий скандал – це заява Марка Цукерберга, що Фейсбук «на прохання ФБР» впровадив обмеження на поширення інформації про ноутбук Гантера Байдена у 2020 році напередодні виборів. Він розказав, що напередодні виборів до керівництва фейсбуку прийшли люди із ФБР і попередили, що нехороші зовнішні сили будуть проштовхувати «поляризуючий контент», тому він сприйняв це попередження серйозно і ввів обмеження на поширення інформації про ноутбук Гантера Байдена. А сьогодні він про це шкодує.

Само собою ФБР виступило в стилі, як в старому радянському кіно: «Нє віноватая я, он сам пришол!». Мовляв, ми тільки ненав'язливо попередили, а фейсбук вже сам впровадив цензуру.

Третій скандал пов’язаний зі звільненням з ФБР агента Тімоті Тібо (Timothy Thibault) через звинувачення в тому, що він продемонстрував політичну упередженість у ряді політично чутливих дій ФБР проти президента Дональда Дж. Трампа. ЗМІ пишуть, що він так «відмазував» Гантера Байдена у справі про ноутбук, що це стало занадто навіть для ФБР. Мова про той самий ноутбук, інформацію про який фейсбук блокував на прохання ФБР, про що тепер Марк Цукерберг шкодує. Сам Тімоті Тібо каже, що він невинний. Але цікаво, що його відставка сталася після великої кількості заяв на ім’я генерального прокурора від конгресменів та сенаторів, де вони закликають вжити заходів щодо звинувачень у політичних упередженнях, які впливають на діяльність агентства. І ще цікава деталь: адвокати Тімоті Тібо спеціально підкреслили, що він не був причетний до рейду ФБР на маєток Трампа Мар-а-Лаго у Флориді на початку серпня. Цікаво, а для чого це вони додатково звертають на це увагу?

Ну і четвертий скандал пов’язаний з колись відомою музичною групою «The Monkees». 77-річний співак Мікі Доленц (Micky Dolenz), єдиний на сьогодні живий учасник гурту, подав позов проти ФБР. У судовому позові зазначено, що виконавець «вичерпав усі необхідні адміністративні засоби правового захисту» після подання запиту на отримання файлів від ФБР відповідно до Закону про свободу інформації (FOIA). Іншими словами. У 1960-70-ті роки ФБР стежило за учасниками гурту, як і за деякими іншими відомими виконавцями, особливо тими, хто виступав проти війни у В’єтнамі.  У 2011 році відповідно до Закону про свободу інформації (FOIA) деякі файли, присвячені гурту, було розсекречено. Доленц вимагає відкрити йому всі матеріали ФБР, присвячені гурту. Проте ФБР як то кажуть «з’їжджає з теми».

Отже, бачимо, що навколо ФБР вирують скандали. Тому у мене є підозра, що оцей обшук у Вексельберга, який по ідеї мали б провести ще кілька років тому, або принаймні у лютому-березні цього року – то лише спроба ФБР перемикнути увагу зі скандалів на іншу тему.

 

Наші інтереси: 

Дивно, що ФБР узялося за Вексельберга тільки зараз, хоча мало б провести обшуки ще кілька років тому, або хоча б у березні цього року. Тому цей обшук виглядає не стільки, як розумна дія, скільки як спроба перемикнути увагу. Добре, що низка сенаторів та конгресменів почали ставити питання руба: викорінити корупцію та політичну упередженість із ФБР. Є надія, що ФБР намагатиметься покращити свій імідж – і для цього буде робити хоч якійсь дії з самоочищення. А ми в Україні повинні зрозуміти, що навіть у самій демократичній країні завжди є небезпека виродження спецслужб. Тому необхідно розробляти потужний механізм контролю за діяльністю спецслужб, котрий би з одного боку не порушував секретності, а з другого - не дозволяв спецслужбам впадати у політичну заангажованість і потрапляти у вирву корупції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи