Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий законопроект розширює права громадян України на придбання зброї

Категорія:

Верховна Рада 14 квітня ухвалила в першому читанні законопроект «Про обіг зброї невійськового призначення», який вводить докладну класифікацію зброї і боєприпасів, а також визначає види зброї, які можуть знаходитися у власності громадян.
Згідно з документом, з 18 років усі громадяни, що отримали в органах внутрішніх справ відповідний дозвіл, зможуть купувати мисливську і спортивну вогнепальну гладкоствольну зброю, а також газові пістолети і револьвери. З 21 року громадянам можна буде купувати нарізну мисливську або спортивну зброю, а також пістолети і револьвери, споряджені кулями травматичної дії.

Зараз мисливську гладкоствольну зброю громадяни можуть купувати з 21 року, а мисливську нарізну зброю - з 25 років. Травматичною ж зброєю можуть користуватися співробітники суду, правоохоронних органів та їх близькі родичі, особи, що беруть участь в кримінальному судочинстві, журналісти (зокрема позаштатні), депутати, члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовці та державні службовці.

Також у законопроекті перераховано ситуації, в яких громадяни мають право застосовувати зброю. Так, це можна робити, захищаючи власне життя або життя інших громадян, затримуючи людину, що скоює важкий злочин, знешкоджуючи агресивних тварин або обороняючи від злочинних посягань власне майно, житло або місце роботи. Зброя може бути також використана для подачі сигналу тривоги або виклику допомоги (постріл вгору).

Перш ніж застосувати зброю, власник зобов’язаний попередити про це людину, проти якої вона буде спрямована, за винятком тих випадків, коли таке попередження неможливе зважаючи на явну загрозу життю людей. Заборонено застосовувати зброю проти інвалідів, жінок з явними ознаками вагітності, неповнолітніх, а також співробітників внутрішніх справ і військовослужбовців під час виконання ними службових обов’язків.

Документ викликав протести з боку заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, а також члена парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Геннадія Москаля («Наша Україна - Народна самооборона»). Ратушняк повідомив, що МВС висунуло до законопроекту майже 50 зауважень: «Жодне з них не було враховано. Документ вимагає серйозного доопрацювання». На думку Москаля, законопроект в разі його прийняття викличе зростання рівня злочинності. «Суспільство не готове до такого закону. Щодня в кафе, барах і ресторанах відбувається стрілянина із спецзасобів, споряджених гумовими кулями. Це чисто лобістський закон, щоб підтримати виробництво (зброї - ред.)»,- вважає Москаль.

Один з розробників документа народний депутат Юрій Прокопчук (БЮТ) вважає, що дозвіл громадянам застосовувати травматичну зброю не приведе до зростання злочинності, а лише надасть людям можливість захистити себе. «Головна мета цього закону - впорядкування обігу зброї, видачі дозволів і правил його застосування. Законопроект був прийнятий тільки в першому читанні і ще допрацьовуватиметься», - запевнив він.

З Прокопчуком згоден колишній заступник міністра внутрішніх справ Олександр Савченко: «Законопроект, що упорядковує обіг зброї, потрібно було прийняти давно. Не варто боятися того, що громадяни отримають можливість офіційно купувати травматичну зброю. За даними МВС, зараз близько 700 тис. людей в Україні мають таку зброю і більше 750 тис. володіють гладкоствольною зброєю».



Стів Лі. Я люблю зброю!



В тему:

Нова угода снайперів

В Україні зареєстрована Українська асоціація власників зброї

Щасливі снайпери, бо вони синами Божими стануть

Як законно придбати вогнепальну зброю

Автоматична зброя повертається до магазинів США

Швейцарія не має армії. Швейцарія сама є армією!

Ніна Матвієнко: Пора витягати кулемети з-під стріхи

У Великобританії можна носити зброю з 2 років

Легалізація зброї як стимул до Реформації

Українці! Купуйте снайперські гвинтівки — поки не заборонили!

«Озброєна нація» на УТ-1 (відео)

Беззахисність — це провокація!

Шеврони Арійської стрілецької асоціації (АРСА)

На наступних виборах переможе партія снайперів

Шлях слави. Славень Арійської стрілецької асоціації

Українці! Купуйте снайперські гвинтівки — поки не заборонили!

Як легко на Луганщині придбати вогнепальну зброю

Федерація стрільби України

Міжнародна конфедерація практичної стрільби

Народна самооборона Естонії

Механізм простої дії. Анатомія пострілу

Продай одежу й купи меч!

Охоронці лісу.

Росіяни готові захищати себе зі зброєю в руках

За зброєю — в «Шмайсер»!

Чи витіснить “Вепр” “Калаша”?

Людина і пістолет. Хто винний і що робити?

Більше зброї — менше злочинів

Зброя для генофонду

Зброя як бізнес

Селекція погрозою

Союз Цивільна зброя

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи