Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Майже 40% японських компаній беруть на роботу людей старше 70 років

Категорія:

Японські компанії все більше покладаються на літніх працівників, щоб заповнити дефіцит робочої сили та зробити бізнес конкурентоспроможнішим.

23081802.jpg

Фото: Jeremy Sutton-Hibbert

Минулого року майже 40% компаній – вдвічі більше, ніж десять років тому – дозволили працівникам працювати до 70 і більше років. У будівництві та роздрібній торгівлі працівники у віці 65 років і старше становили понад 10% робочої сили, пише NikkeiAsia.

Схоже, що багато компаній не мають особливого вибору, оскільки нещодавнє ослаблення єни ускладнило наймання іноземних працівників. Втім утримання літніх працівників має і свої недоліки, оскільки вони більш схильні до нещасних випадків на виробництві, і роботодавцям доводиться докладати більше зусиль, щоб забезпечити їхню безпеку.

"Після робочого дня я відчуваю себе більш впевнено, – каже 81-річна Еміко Кумагаї, яка працює в компанії роздрібної торгівлі електронікою Nojima в місті Кавагуті на північ від Токіо. – Я рада бути корисною, тому що не хочу залишатися позаду в соціальному плані".

Працюючи чотири дні на тиждень, вона робить усе: від розвезення товарів і створення вітрин до допомоги клієнтам. Кумагаї, яка продає побутову електроніку вже 20 років, почала працювати в Nojima, коли їй було 69.

У Nojima, яка зняла обмеження на пенсійний вік у 2021 році, зараз працює близько 30 працівників у віці 70 років і старше, в тому числі троє, яким щонайменше 80 років.

Вікові обмеження "не підходять для епохи "100-річного життя, – каже Ютака Тадзіма, один із директорів Nojima. – Невикористання можливостей літніх людей – це марнотратство".

За даними Міністерства здоров'я, праці та соціального забезпечення, частка компаній, які мають програми працевлаштування людей віком 70 років і старше, за десятиліття до 2022 року зросла більш ніж удвічі – до 39%. За той же період частка компаній, де вік обов'язкового виходу на пенсію становить 65 років і старше, зросла на 12 відсоткових пунктів до 25%.

Після перегляду законодавства у 2013 році компанії зобов'язані наймати працівників до 65 років, якщо вони цього бажають. Компанії, які спочатку виступали проти цієї зміни, побоюючись збільшення витрат, тепер змагаються за найм працівників старшого віку, щоб впоратися з гострою нестачею робочої сили.

Минулого року люди працездатного віку становили 59% населення Японії, що на 9 пунктів менше, ніж у 2000 році. Враховуючи складність залучення іноземних робітників і призупинення зростання трудової активності жінок з маленькими дітьми, роботодавці змушені покладатися на літніх людей, щоб компенсувати зменшення кількості працівників у віці від 15 до 64 років.

За даними Міністерства внутрішніх справ і комунікацій, у 2022 році люди у віці 65 років і старше становили 6,39 мільйона осіб, що становить рекордні 10,6% від загальної кількості зайнятих.

Частка працівників старшого віку була високою в галузях, що стикаються з серйозним дефіцитом робочої сили, – 15% у будівництві та догляді за людьми похилого віку і понад 10% у транспорті. Близько 30% водіїв таксі та автобусів у транспортному секторі були у віці 65 років і старше.

У компанії Ukita Sangyo Kotsu, оператора таксопарку в префектурі Акіта на півночі Японії, працює близько 25 водіїв, більшості з яких 65 років і більше. "За два місяці на наші вакансії відгукнулася лише одна людина, – каже Тадакацу Укіта, президент компанії. – Оскільки молодь виїжджає з префектури, ми не можемо вижити без старших працівників".

Серед 47 префектур Японії Акіта має найвищий відсоток населення віком 65 років і старше. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, люди у віці 65 років і старше складають 7% працездатного населення в США і 4% в Німеччині, що набагато менше, ніж 10,6% в Японії.

Зі збільшенням кількості літніх працівників зростає і кількість нещасних випадків на робочому місці. У 2022 році кількість нещасних випадків за участю працівників віком 60 років і старше становила близько 38 тисяч, що на 26% більше, ніж п'ятьма роками раніше, і зростає втричі швидше, ніж в середньому по світу. Якщо роботодавці нехтують створенням безпечного робочого середовища для літніх працівників, загальна продуктивність може постраждати.

"Компанії повинні інвестувати в автоматизацію та інші засоби, щоб зробити роботу менш фізично складною для літніх людей", – говорить Такаші Сакамото, аналітик Recruit Works Institute.

Попри зростання попиту на робочі місця, заробітна плата зросла не для всіх літніх працівників. За даними Міністерства праці, середня заробітна плата працівників у віці від 65 до 69 років зросла на 6% за десятиліття до 2022 року, але впала на 9% для тих, кому 70 років і більше.

Хороша робота не завжди доступна для працівників у віці 70 років і старше, отже їм доводиться погоджуватися на роботу, якої уникають молоді працівники через низьку зарплату і фізичні труднощі.

Щоб зробити країну сильною та конкурентоспроможною, Японії потрібно сприяти участі в трудовій діяльності працівників старшого віку. Але для цього уряд і промисловість повинні тісно співпрацювати у створенні кращого робочого середовища для літніх людей.

Наші інтереси: 

Цікавий приклад для України – враховуючи той факт, що в Україні після війни залишаться переважно люди середнього та похилого віку. Нашим пенсіонерам, які сидять на лавочках біля будинку і скаржаться на низьку пенсію, потрібно брати приклад у японців, які навіть у 80 років працюють.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи