Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Макрона і Трампа розділяє світоглядна прірва - про візит президента США у Францію

Дональд Трамп вважає, що облаштовувати світ треба з себе і власного дому, Еманюель Макрон - з міжзоряного простору. Про це розповів журналіст-міжнародник Єфім Фіштейн у прямому ефірі "Радіо Свобода".

Аналітик вважає, що між світовідчуваннями Дональда Трампа і Еммануеля Макрона лежить прірва. Це прямо протилежні світовідчуття. Трамп вважає, що облаштовувати світ треба зі свого будинку, зі свого міста, зі своєї країни. Макрон же, на відміну від "Америка - в першу чергу", вважає, що треба зробити планету великою знову. Хоча я не зовсім розумію, що таке велич планети. Його турбує стан міжзоряного простору.

Взагалі існує психологічний посил, що чим менше ми вміємо облаштовувати свій маленький світ, тим більше ми прагнемо облаштувати Всесвіт. Так буває, коли ми говоримо про людство, а не про людину.

Фіштейн вважає, що з цього різного світовідчуття виводиться похідне: прагнення Трампа до двосторонніх переговорів; прагнення Макрона - до багатосторонніх, де можливі змови, блокування слабких проти сильного, і сильний виявляється в невигідній ситуації. Все робиться з цього посилу, з цього світовідчуття. Якщо ми почнемо говорити про конкретні речі, ми виявимо, що це відноситься і до торгівлі, і до клімату.

Макрон вважає за краще вчити осла мові, тому що "або візир помре, або осел здохне". Краще брати зобов'язання зі столітньою перспективою - до 2100 року. Тоді, звичайно, відповідати нікому вже не доведеться за можливі помилки.

Трамп - людина прикладних поглядів, тому він не є прихильником довгострокових зобов'язань, що виходять за історичні рамки. 

До сих пір Трамп ніколи не говорив про те, що частина його програми, можливо, найважливіша частина, - це боротьба з так званою "глибокою державою", з бюрократією, яка пронизує всі пори сучасного західного демократичного суспільства, і, як висловився Трамп, є "паразитом на тілі суспільства". Ось це Трамп поставив на перше місце.

Велика частина перетворень Трампа за час його президентства пов'язана саме з дерегуляцією, з дебюрократизацією, з відстороненням якихось надмірних бюрократичних механізмів. І тут це Трамп сказав вперше і ясно.

Макрон - нова людина на політичній сцені. Дуже складно зараз дати його точний психологічний портрет і скласти систему його прагнень, намірів. У будь-якому випадку ясно, що дуже багато він робить, виходячи з іміджевих міркувань, - що називається, "хороший маркетинг" або "піар". Сюди вкладається, безсумнівно, і його прагнення підтримувати євроатлантичні зв'язки зі Сполученими Штатами зокрема.

Макрон ніколи від атлантичних позицій французького уряду не відмовлявся. Потрібно лише зауважити, що Франція протягом останніх декількох десятиліть завжди трималася вкрай відсторонено від військового блоку НАТО, від загальних прагнень Заходу. 

Трамп ніколи не відмовлявся від 5-го параграфу Статуту НАТО, він тільки закликав інші держави-члени НАТО виконувати свої зобов'язання. Основний тягар витрат несуть на собі Сполучені Штати.

Єфім Фіштейн каже, що гіпертрофовані кліматичні проблеми, які є на межі маніакально-тривожного синдрому, - це спосіб відвести європейців від сьогоднішніх проблем. Спір не ведеться про те, чи є якесь потепління або похолодання. До речі, вони сьогодні називаються "змінами клімату", а не "потеплінням і похолоданням". Суперечка ведеться про те, чи є такі зміни циклічними і чи людина може внести корективи, реально вплинути на зміну клімату. Ось про що ведеться суперечка. І в даному випадку загальна маніакально-тривожна обстановка і якісь зобов'язання до 2100 року є способом, як вивести Францію з кола реально розв'язуваних проблем. А у Франції їх буде достатньо.

Що стосується атлантичних зв'язків, то потрібно почекати пару тижнів або місяців, тому що Макрон ще багато в чому не визначився, запрошуючи державних діячів різних типів державного устрою. І Путін був прикладом. Макрон ж все-таки прорвав певну етичну блокаду навколо Росії і російського президента тим, що запросив Путіна в Париж. Макрон намагається вирішити свої власні проблеми. 

Наші інтереси: 

Не все лежить на поверхні. Читаємо і аналізуємо, щоб не йти на поводу у попсових ЗМІ (які дають лише те, що лежить на поверхні).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи