Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 33
  • Переглядів: 37

Лукавий Прометей

Категорія:

Образ Прометея ... є відповідником поняття "лукавий". Щоразу, коли ти відмовляєшся їсти смажене м'ясо, ти спричиняєш біль Прометеєві.

prometey_obrazhenyy.jpg

Щоразу коли ти відмовляєшся їсти смажене м'ясо, ти спричиняєш біль Прометеєві

Міф про Прометея є дуже давнім і тому може містити багато нашарувань з різних часових проміжків та культурних традицій.

Часові орієнтири

Можна виділити певні часові орієнтири, котрі можуть бути ключовими.

1) Оскільки, за переказами, Прометей є титаном, то це дозволяє асоціювати його з Атлантидою та Борійською цивілізацією. Тому, цілком можливо, що міф зародився в епоху еволюційних змагань Борійської та Арійської цивілізацій і відображає певні особливості цих змагань.

2) У восьмому-сьомому столітті до нашої ери Гесіод включив цей міф до своєї праці Теогонія, імовірно інтерпретувавши на свій лад. Пізніше Піфагор критикував Гесіода за спотворення уявлення про богів, а Платон взагалі пропонував заборонити праці Гесіода в досконалій державі. Також образ Прометея знайшов відображення і в інших письменників давньої гелленської та ромейської літератури: Есхіла, Овідія.

3) Нові акценти в образі Прометея розставляють письменники 19-20 століття. Образ Прометея був настільки популярним, що до нього звертались Шевченко, Зеров, Франко, Українка, Ґьоте, Шеллі, Байрон та багато інших. Тож Прометей надійно сховався на сторінках творів талановитих письменників.

4) Прийшов час переосмислити міф про Прометея в поняттях нового часу.

Міф про титана Прометея

Про титана Прометея розповідають, що коли люди і боги зібрались на раду, щоб укласти угоду, то він, начебто дбаючи про добробут людей, вдався до хитрощів, щоб обманути богів. Ось цей фрагмент:

Знічев’я безсмертні боги навіть узялися допомагати людям, навчати ремесел і хліборобства, але за те зажадали від них великої шани і багатих дарів. Щоб скласти таку угоду, якось зібралися обидві сторони. Від богів виступав Зевс, від людей — титан Прометей, хоч сам був безсмертний. Він побоювався, що люди не зможуть протистояти богам, і поспішив їм на поміч. Титан так уболівав за долю смертних, що вдався навіть до хитрощів. Коли привели жертовного бика, він сам зарізав його і поділив тушу на дві частини. До більшої купи поскладав самі кістки, але прикрив їх гарним, лискучим жиром, а меншу, де було смачне м’ясо, Прометей загорнув у брудну бичачу шкуру, ще й поклав зверху гидкі тельбухи.
— Батьку наш Зевсе, вибери собі яку хочеш частину, — лукаво запросив Прометей. — Те, що ти вибереш, люди надалі віддаватимуть безсмертним богам.
Як Прометей і сподівався, Зевс узяв собі купу, більшу і кращу на вигляд. Відтоді смертні стали їсти м’ясо, а кістки спалювати на шану безсмертним. Розлютився Зевс, збагнувши, як обдурив його Прометей заради тих смертних ... Страшно загримів вів з темно-хмарного Олімпу і жбурнув на землю вогненні стріли-блискавки. А потім надумав кару, аби дошкулити Прометеєві: він відмовив смертним у тому, що було їм доконче потрібне, у … вогні.
— Хай їдять ..., але сире! — гримів люто Зевс.'' [1]

Слід розуміти, що боги, якщо вони дійсно боги, є досконалими, тому їх неможливо обманути навіть хитрощами. Отже, якщо Прометей когось обманув, то тільки людей. За людей приймаємо представників арійської цивілізації. Свій обман Прометей хоче виправдати добрими намірами. Тут проявляється одна з ознак злого духа, Прометей намагається переконати людей, що грає за їх команду, хоча не є людиною, бо належить до титанів. Людей тут зображено нерозумними кволими істотами, що не розуміють суті речей. З іншого боку, якщо людей створили боги, то жодного протистояння між ними і людьми не мало бути. Це протистояння вигадав сам Прометей, щоб отримати зиск на посередницьких послугах. І найцікавіше: боги навчали людей хліборобству, тобто вирощуванню зернових, Прометей же навчив їх їсти м’ясо. Крім того, ми бачимо, що боги за просвітницьку діяльність вимагали великих дарів, а Прометей пропонував свій програмний продукт задарма. Намагаючись пом’якшити удар по людству, боги наказують споживати продукти харчування сирими, але лукавий Прометей і тут знаходить можливість для інтриг – він хитрощами викрадає олімпійський вогонь.

Якось він перестрів Афіну Палладу, любу Зевсову дочку. Богиня мудрості була завжди прихильна до титана, тож він і попросив її відчинити йому потай двері чорного ходу, що вів до Зевсового палацу, - адже Прометею було вже не вільно з'являтися на Олімпі. Афіна Паллада так і зробила, гадаючи, що Прометеєві цікаво поглянути на новий витвір бога-митця Гефеста - на людей із щирого золота, що ... слугували богам. А Прометей, опинившись у Зевсовій оселі, мерщій узяв із божественного вогнища невеличку іскру, сховав її у порожній очеретині та й приніс людям на землю. Відтоді засяяли, заяскравіли веселі вогнища на землі. Навколо них люди збиралися цілими родинами, смажили м'ясо, грілися, танцювали. [2]

Тут слід розуміти, що Прометей не є першовідкривачем видобування вогню, а саме тим, хто додумався піддавати їжу тепловій обробці. Бо вогонь опановано ще задовго до виникнення Борійської цивілізації, але використовувалось скоріш за все для обігріву помешкань в холодних умовах і для відлякування хижих тварин.

Верховний бог суворо і справедливо покарав Прометея за його вчинок.

Зевс звелів закувати титана Прометея в кайдани і припнути на самому краї стрімкої скелі, щоб відступник висів там довгі століття. Таку кару надумав Зевс останньому з роду титанів, що насмілився змагатися з ним... Здійснити цю кару Зевс доручив своєму ... сину Гефесту, неперевершеному митцеві й ковалю. А в помічники йому дав двох своїх вірних слуг - Силу і Владу, суворих, безжальних, ... Туди, де кінчається ... країна диких скіфів і велично здіймається до неба бескеття Кавказу, Сила і Влада привели непокірного титана... батько всіх безсмертних і смертних вигадав йому ще тяжчу кару: … висів Прометей, прикутий до кавказької скелі, нестерпно палило його сонце, сікли дощі, шарпали люті вітри, і щодня прилітав туди величезний Зевсів орел, гострими пазурами розривав титанові груди та дзьобав йому печінку.[2]

Символічне значення є у дзьобанні печінки. Печінка виконує захисні, знешкоджувальні, ферментативні, метаболічні функції. Вживання м’яса та вареної рослинної їжі знижує захисні можливості людського організму, порушує обмін речовин. При постійній подразнюючій дії токсинів (наприклад, таких, що є в м’ясі [9]), виникають зміни, що ведуть до тимчасового порушення та зупинки нормального її функціонування.

Скульптура закутого Прометея з орлом є у Луврі. [8]

З викладеного вище можна зрозуміти, що є певна схожість між образом Прометея в гелленській мітології і образом спокусника з міту про вигнання людей з раю. Це проявляється в тому, що кожен з них хоче подати себе добродієм, і спокуса відбувається через їжу.

Хочу також вказати інші цікаві "мітки", які трапляються в інших давніх джерелах про Прометея.
1) Є перекази про те, що власне Прометей створив людей. Подібні заслуги приписують і Гефесту. Тільки Гефест творив людей з щирого золота, а Прометей з глини.
2) На думку Плінія Старшого, звичай носити перстені на пальцях пов’язаний з уявленнями про ув’язнення Прометея.
3) Згідно з Есхілом, ув’язнення Прометея тривало 30 000 років. А згідно з Емпедоклом саме такий час потрібен для того, щоб злий дух очистився.
4) Є також розповіді, що Прометей намагався підкупити Харона, але без успіху; допомагав Гераклові в певних його сумнівних вчинках.
5) Прометей убиває бика, а бик в давні часи був тотемною твариною. Тобто такий вчинок є святотатством. [3]

Образ Прометея в літературі 19-20 століть

В творчості письменників 19-20 століття Прометей постає в образі борця, мученика, бунтаря, повстанця. Особливості творчого подання міфу залежать від політичних поглядів автора та культурної традиції, в котрій він виховувався. Особливої популярності образ Прометея набуває за доби романтизму. Він стає романтичним символом непокори, тираноборства. Яскравим свідченням цього є спадщина видатних англійських романтиків — Дж. Байрона і П. Б. Шеллі. Образ Прометея приваблював письменників, опозиційно налаштованих щодо влади. Так, він був зовсім не випадковим у творчості романтика М. П. Огарьова (приятеля Герцена). Створений Шевченком образ Прометея, попри всю його епізодичність, має символічний характер. Дослідники не раз вказували на те, що він символ народу, який бореться.[4]

Увага до образу Прометея з боку різних діячів

Можна помітити, що існує дещо спільне між літературним образом Прометея і образом біблійного Яакова. Обидва є хитрунами і богоборцями. Карл Маркс, який щорічно перечитував Есхіла в оригіналі, назвав Прометея «найблагороднішим святим і мучеником» [5] В Рокфелерівському центрі Прометею споруджено позолочений пам’ятник, котрий виготовлений з бронзи. Автор наче підказує нам, що Прометей насправді всередині не такий, яким хоче здаватися зовні. [6]

А найбільша брехня полягає в тому, що Прометея намагаються прирівняти за вчинками до Ісуса Хреста. Мовляв, кожен з них прагнув блага для людства і постраждав за це. 

Одним з найдавніших критиків образу Прометея був засновник філософської школи кініків - Діоген. Він вважав, що Прометея заслужено скарали за те, що він приніс людям ремесла, які додали ускладненості й штучності життю. [11]

Образ Прометея в психоаналізі

Спробу порівняльного аналізу характерів Прометея та диявола здійснив Вербловський, котрий у 1952 році опублікував працю «Люцифер та Прометей».  Застосовуючи термінологію Юнга, Вербловський у своїй книзі аналізує поему Джона Мільтона «Втрачений рай» і стверджує, що багато атрибутів образу супротивника Бога запозичено з міфу про Прометея. Передмову до цієї книги написав швейцарський психоаналітик Карл Юнг власною персоною.[10] «Люцифер та Прометей» – одна з 204 книг серії Міжнародної бібліотеки психології, філософії та наукової методології, що у 1910-1965 роках видавала праці Юнга, Фрома, Піаже. Це до того, чому книги Вербловського мають бути в бібліотеці, але їх там нема.

Короткі підсумки

1) Майже у всіх розповідях про Прометея, його основною рисою є хитрість.
2) Є випадок, коли Прометей намагається подати себе захисником інтересів спільноти, до якої не належить.
3) Цей міф дійшов до нас переважно в інтерпретації літературних діячів не раніше восьмого століття до нашої ери, коли первісний зміст вже було втрачено. Деякі мислителі давнини розуміли фальшивість такого подання і критикували його, хоча не виявили розуміння, яке можливе в термінах сироїдіння і вегетаріанства.
4) В літературі 19-20 століття існує тісний зв’язок між образом Прометея і простором боротьби. Отже можна зробити припущення, що поява образу Прометея в масовій культурі є спробою опустити громадськість в простір боротьби за надуманими приводами (так, як чинив Прометей).
5) Існує певна схожість Прометея з іншим образом, що є в пошані у юдеїв, Яаковом.
6) Існує певна схожість між образом Прометея в міфології і образом спокусника з міфу про вигнання людей з раю.

Все це разом підштовхує до висновку, що образ Прометея в міфології і частково в літературі відповідає хрестиянському поняттю «лукавий» та критеріям щодо типової поведінки диявола. [7]  Варто розуміти, що героїзація і шанування Прометея є однією із глобальних містифікацій.

Прометей, як стереотип поведінки в сучасній політиці

Є аналогія між діями Прометея і прихильниками ювенальної юстиції. Типова стратегія дітей диявола: руйнування під виглядом "захисту".

Своєрідний прометеїзм притаманний сучасним політикам України. Він проявляється у таких  гаслах, як «покращення життя вже сьогодні» без будь-яких зусиль, стереотипах на зразок: «Я уклав вигідну угоду для купівлі газу: тепер українці зможуть смажити м’ясо, грітися…». При цьому контрагент угоди ставиться на щабель вище, так, наче виступає в ролі богів. Або інший приклад: «Давайте візьмемо собі "смачні" кредити та інвестиції, а «божественним» контрагентам віддамо наш суверенітет, адже він не смачний і його не можна з’їсти.»

Джерела та линки

1) Міф про Прометея (скорочено)

2) Міфи Давньої Греції: ПРОМЕТЕЙ

3) Прометей, матеріали з московитської вікіпедії

4) Прометей, матеріали з української вікіпедії

5) Прометей закутий

6) Статуя Прометея

7) Простір реальності НС: методологія

8) Скульптура Прометея в Луврі

9) Живе слово творить Життя. – 3-є видання., - Київ: Українська академія наук, видавництво «Фенікс», 2008. ISBN 978-966-651-919-3

10) Прометей, матеріали з англійської вікіпедії

11) Рассел Бертран. Історія західної філософії. — К., 1995.

Наші інтереси: 

Рухаємось до першоджерел арійської мудрості. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Стаття мені сподобалась.
2.Моя заувага стосується не статті, а помилкового посилання.
Прошу натиснути на посилання Леонід Українець вище назви статті.
Коли я це зробив , то потрапив на свій профіль, а вкладка підписана так: Миро Продум\ Народний оглядач
Або автор дав невірне посилання, або тут системний глюк.
Можливо для всіх пофілів використовіється одинакова адреса
https://www.ar25.org/user

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Десь зустрічав таку фразу, що Прометей узяв від людей дар передбачення натомість дав у замін сліпу надію. Але зараз не можу знайти джерело.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Блискучий аналіз! Додам, що братом Прометея був титан Атлант, що є додатковою вказівкою на те, що Прометей був атлантом (борійцем), тобто представником доарійської раси. Борійська раса виродилася, але кращі з її середовища вдосконалили себе і заснували нову расу - арійську.

Слово Прометей означає "Той, хто думає наперед", тобто свої афери Прометей робив свідомо, з наміром. Брехня - це свідоме спотворення істини.

У Прометея був брат Епіметей ("той, хто думає після"). Епіметея вважали дурнем та боягузом. Це образ людини, яка робить зло без поганого наміру, а просто від дурості (свого роду антипод Прометея). Саме Епіметей відкрив "скриню Пандори" і випустив заховані в ній біди й нещастя.

Цікаво, що в новітній літературі (а також у Вікіпедії) цей міф перекручується, мовляв, це не Епіметей відкрив скриню, а його дружина Пандора. Схоже, що Епіметей потрапив під програму захисту дітей диявола - так само як і Прометей.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Стаття мені сподобалась.
2.Моя заувага стосується не статті, а помилкового посилання.
Прошу натиснути на посилання Леонід Українець вище назви статті.
Коли я це зробив , то потрапив на свій профіль, а вкладка підписана так: Миро Продум\ Народний оглядач
Або автор дав невірне посилання, або тут системний глюк.
Можливо для всіх пофілів використовіється одинакова адреса
https://www.ar25.org/user

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Там було помилкове посилання. Виправив. Дякую, що побачили і повідомили.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Хороший аналіз, цікавий виклад.
Зауваги:
“Оскільки за переказами Прометей є титаном “- Оскільки, за переказами, Прометей є титаном
“Під людьми тут слід розуміти представників арійської цивілізації “ - За людей тут слід приймати представників арійської цивілізації
“Бо опанування вогнем було здійснено ще задовго до виникнення Борійської цивілізації” - Бо вогонь опановано ще задовго до виникнення Борійської цивілізації
“наприклад таких, що” - наприклад, таких, що
“Це проявляється в тому плані, що кожен з них хоче подати себе добродієм і спокуса відбудбувається через їжу”. - Це проявляється в тому, що кожен з них хоче подати себе добродієм, і спокуса відбудбувається через їжу.
"мітки", які стрічаються “- "мітки", які трапляються.
“На думку Плінія Старшого звичай носити “ - На думку Плінія Старшого, звичай носити ...
“Згідно з Есхілом ув’язнення Прометея “- Згідно з Есхілом, ув’язнення Прометея
“В більш пізній літературній діяльності існує “- чиїй діяльності?. Варто подавати конкретніше.
“образ Прометея в міфології і частково в літературі є відповідником хрестиянського поняття «лукавий» та відповідає критеріям “- образ Прометея в міфології і частково в літературі відповідає хрестиянському поняттю «лукавий» та критеріям...

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Працю над помилками виконав.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Володимир Ляшкевич.
0
Ще не підтримано

Таки, як на мене, в багатьох місцях помітні перекручення.

Перш за все "просто бога" (яких чимало) Зевса прямо чи завуальовано аж ніяк не можна порівнювати із Творцем, а відповідно до цього й порівнювати Прометея з чимсь злим.

Далі, аж ніяк ні з чого в статті не слідує, що саме Прометей навчив людство вживати м'ясо.
Також не факт, що філогенез людства не мав опиратися у певні часи-етапи також і на м'ясоїдство.
Важливим фактором на користь Прометея є і широке вживання вогню не лише для смаження м'яса.

Щодо неможливості обману і самообману богів - теж вкрай підозріла сентенція, бо прикладів у міфології більш ніж достатньо.
Вистачає й іншого, що в цілому, як на мене, може характеризувати цю статтю не тільки як спробу альтернативного погляду на начебто "доброго героя" Прометея, але і як спробу перекрутити сенси, спробу містифікації?

Не енергія й інформація, а енергія і керування... Так точніше

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Зевса не порівнюю з Творцем. Він тут виступає в ролі Судді. Тому слово "бог" написано з маленької, а не з великої букви.

Можливо, Прометей був не першим, хто спонукав їсти м'ясо.

Богів не можливо обманути за означенням. Бо, якщо богів можна обманути, то це не боги. На мою думку містифікацією є якраз Теогонія Гесіода, котра почала зображати богів антропоморфними і приписувати їм людські слабкості та недоліки. На її основі виросла так звана олімпійська міфологія. Була й інша міфологія - хтонічна, але вона майже не відома широкому загалу.

Якщо вас цікавить це питання, пропоную вам також ознайомитись зі статтями, котрі перелічені в розділі "в тему", а також прочитати книгу "Пшениця без куколю".

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пане Леоніде, пане Миро, прошу в співпраці перевірити (?)чи був міф про титанів Прометея і його брата Атланта використаний для створення ще одного міфу - про Каїна і Авеля?
Тут також присутні "м'ясна" жертва, протиставлення одного персонажа іншому...
?Може ж і вони (Каїн і Авель) представники борійської (доарійської) раси? ?Може, Каїн це Прометей, а Авель - Атлант? Адже, "кращі з її середовища (борійської раси) вдосконалили себе і заснували нову расу - арійську".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Прометеїв вогонь требарозуміти як духовну основу, таємні знання, а не як звичайний вогонь. Поняття вогню є у всіх релігіях. В християнстві: Ісус-Єзус-Єс (вогонь), в українській мові - ясний-вогненний. (Почитай Фулканеллі-Філософські притулки та Таємниці соборів). Саме ж християнство прийшло від вогнепоклонників, є основи буддизму. Суть Христа як Прометея в вогні. Христос також приніс Знання, які раніше не проповідувались. І Його слова- Я так хочу щоб він запалав. Або - Цей світ загине в вогні (тут говориться не про звичайний вогонь).В Об'явленні говориться про христа як Агнця (Агні, Вогонь) з закритою книгою з сімома печатками, і тільки Він-Вогонь відкрив цю книгу, зірвавши всі печатки. А ти вчися думати і не плавай низько.
І ще, не спиймай міфи за реальні події, іноді, щоб показати суть, філософи підтасовували реальні події.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Чи читав ти "Пшеницю без куколю"?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Так, трохи з викраденням вогню не зрозуміло, якщо люди і до того використовували вогонь. Напевне це були два різні вогні (можливо за походженням), адже Прометей викрав ІСКРУ. Цікаво, що дєдушка лєнін теж назвав свою газету «Іскра».

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Вогонь усюди один, різне тільки застосування.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Тут вогонь, не в сенсі хімічної реакції. Тут Таємний вогонь, Містичний вогонь, Духовність, Пристосування для покращення людства, Мудрість. ІНЦІ, INRI - Ісус Назарянин, Цар Іудейський, IESUS NAZARENUS REX IUDAEORUM. Абревіатура INRI ще перекладається, як Igne Natura Renovatur Integra, Вогнем природа оновлюється вся.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Я не заглиблювалася в розуміння Прометея, хто він і що зробив, а ось прочитала статтю і висловлю поверхневу думку. Міфи так само перекручувалися, і частіше добро називали злом і навпаки. Переставляли героїв і їх дії.
1. Відомі речі, що Зевс - це недобрий бог. Влада. Його ставлять повсюди основним богом Олімпу, а він є планетою Юпітер, символом вогню , що переносить в інший період розвитку. Зевс- це виконавець, але не основний, хоч він може руйнувати.
2. Можливо і не Прометей зарізав бика, але на нього спихнули це, щоби ніхто не розібрався. Це міг бути Промінь Сонця.
3. Прикуті руки Прометея- значення, що він міг себе полікувати руками, регенерувати свій орган.
4. Вогонь- може мати значення- знання, Слово.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Прикуті руки - це символ позбавлення волі і здібностей.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Зевс був, є і буде добрим. Адже він послав сина свого, Діоніса, для допомоги людям.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Додав відгук Діогена: "Прометея заслужено скарали за те, що він приніс людям ремесла, які додали ускладненості й штучності".

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Хто як думає: "Чи міг Прометей докласти зусиль до аварії на Чорнобильській АЕС?"

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Якщо хтось каже, що йому бридкий тотем орла, то може він в минулому житті був Прометеєм.

https://t.me/ETEPHET