Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Літнє Сонцестояння – день сили і магії. Прикмети і ритуали для щастя

Категорія:

Світ:

21 червня Сонце опиниться в найвищій своїй точці - зеніті - і це буде День літнього сонцестояння - найдовший у році день і найкоротша ніч. Аж 17 години і 33 хвилини найбільша небесна зірка буде цього дня на небі, а ніч на широті Києва з 21 на 22 червня триває 7 годин 46 хвилин, до півночі скорочуючись, а до півдня зростаючи.

Відтак Сонце зупиняється, кілька днів триматиметься на місці (звідси і назва "сонцестояння") і вже підніматися вище цього літа не буде. А затим піде на спад, тому світлові дні поволі ставатимуть коротшими. Але сумувати з цього приводу не варто - уже з 22 грудня - на День зимового сонцестояння - Сонце знову почне підніматися вгору, і в цьому полягає суть життя: в його циклічності, русі, зростанні.

Що День сонцестояння нам готує

Це - пік літа, відродження, буйство життя, коли розкривається магічна сила і природи, і головних стихій  - вогню, води, рослин.

Цього дня, вважається, Сонце обдаровує нас своїм світлом і енергією на весь рік. Тому, відповідно, провести його важливо в гарному настрої, щоб притягувати до себе тільки сприятливу енергетику.

Івана Купала – файєр-шоу наших предків

Коріння Сонцевороту - в язичництві. Наші предки цього дня святкували Літу - середину літа: з танцями, піснями, ритуальними діями.

Цей день вони присвячували природі і Сонцю, вважаючи, що це небесне світило володіє божественною владою над усім живим, а Купала (або ж Купайла) – богом земних радощів. Купала наші предки називали богом плодючості, тож свято уже навіть через це мало грайливий характер.

Головними персонажами свята були Купало та Марена. Їхні опудала готували заздалегідь.

Увечері розкладали велике вогнище. Цікаву символіку наші предки вкладали у вогонь, вважаючи його ембріоном в утробі матері.  

Молоді люди парами перестрибували через багаття як горнило очищення. У цьому дійстві вбачалися суцільні прикмети. Наприклад, пара, яка вдало перескакувала полум’я, невдовзі одружиться і в шлюбі буде щаслива. Ну й, звісно, треба було з усіх сил старатися не скочити у вогонь.

 Ближче до ночі дівчата несли до лісу гілку з плодового дерева (у деяких регіонах - берізку), прикрашали її виробами з кольорового паперу, співали і танцювали навколо неї. Хлопці знаходили дівчат, відбирали гілку, і вже далі всі забави були спільними. Всі ці ігри були побудовані на залицяннях, адже хлопці ловили дівчат, носили на руках, обіймалися, поки не бачать дорослі. Дорослі також не спали цієї ночі, а  охороняли обійстя від духів.

 Чудеса нічної святкової "еквілібристики"

  • Знайти квітку папороті, і буде молодість, багатство, словом - щастя! Шукали її парами, і це була чудова можливість побути удвох у незвичному місці, при незвичних обставинах.
  • Дівчата повинні були сплести вінки і, вставивши в них запалені свічі, спустити на воду, а потенційні женихи їх мали виловити. Якщо виловив - є шанс, що скоро в цієї пари буде весілля.

Обряди і дії на Івана Купала:

  • очищення криниць - до здоров’я родини;
  • збір цілющих трав, вони цього дня - чудодійні;
  • запалювання вогнів, котіння палаючого колеса з горба;
  • купання або обливання водою;
  • ворожіння;
  • святкове частування, ходіння в гості, приймання гостей.

Християнські традиції. Іван Хреститель

Християнська традиція внесла невеликі корективи, запровадивши відзначення свята трішки пізніше  - у ніч з 23 на 24 червня. 24 червня – Іван Хреститель, Іванів день, День Івана Купала. Свято назване на честь пророка Івана Предтечі. Так церква, хоч і не сприймала язичницькі свята, все ж дала право на існування цьому колоритному і цікавому святу.

Церква відзначає народження Івана Хрестителя 7 липня (24 червня за старим стилем). Тому язичницьке святкування з обрядами перенесли у ніч з 6 на 7 липня. Згідно з християнським вченням, саме Іван Хреститель охрестив перших християн у водах Йордану. Тож ім’я видатного християнина Івана пов’язали з язичницьким богом, і ми отримали свято Івана Купала.  

Прикмети Літнього сонцестояння:

  • задумане в цей день бажання здійсниться;
  • дощова, вітряна чи похмура погода у цей день віщує поганий урожай;
  • якщо хлопець обіллє дівчину водою - це до швидкого весілля;
  • той, хто народився у день літнього сонцестояння, перебуває під захистом сонця;
  • гроза - до тривалої негоди;
  • рясна ранкова роса - до гарного врожаю;
  • багато зірок на небі - багато грибів у вересні.

     Що думають астрологи?

Вони радять у цей день задумувати бажання, кажуть, що існує велика ймовірність їх здійснення. А ще вважають цей день містичним. На Сонцеворот, стверджують вони, дуже сильно реагує і природа. До цього дня, як правило, всі рослини намагаються досягти максимуму в зростанні, а після Літнього сонцестояння вже користуються накопиченими силами.

Час Літнього сонцестояння - чарівний і пронизаний магією.  Літні дні і ночі настільки легкі й теплі, овіяні легендами і міфами, що не зоглянешся, як  диво трапиться навіть з тими, хто в нього не вірить. Загадуйте бажання, шукайте цвіт папороті, пускайте на воду вінки, ворожіть на добро - є дуже багато навіть задокументованих свідчень того, що в ці дні можливо все!

Наші інтереси: 

Творити світ навколо самостійно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вітаю Сонячну громаду...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вітаю Сонячну громаду...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Радіймо, Арії!
Сьогодні у нас Велике Свято !
Сьогодні наше Сонце - Золоте!
Слухаймо сьогодні Природу! - вона до нас Промовляє і подає Знаки, читаймо Іх !
Я сьогодні рано вранці читала Живе Слово у Лісі !
Бажаю Усім Сьогодні Почути і Зрозуміти Природу !
Споглядаймо Дива !

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода