Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кремль і реальність

Категорія:

Спецтема:

Сучасну російську політику все рідше можна назвати адекватною. Зростає підозра, що глава держави Володимир Путін і його сподвижники живуть у віртуальній реальності, яка має мало спільного з нашою дійсністю. Канцлер Німеччини Ангела Меркель ще на початку березня 2014-ого року під час телефонної розмови з президентом США Бараком Обамою висловила думку, що Путін втратив почуття реальності. Здається, що це положення тільки погіршилося. Існує чимало ознак, що вказують на неадекватну реакцію російської політичної верхівки на світові події. У цій статті спробуємо описати ці ознаки.

vdenis.jpg

Віктор Денисенко
Віктор Денисенко

Існує чимало ознак, що вказують на неадекватну реакцію російської політичної верхівки на світові події. У цій статті спробуємо описати ці ознаки.

Смерть політики

Однією з найбільш очевидних проблем теперішнього політичного життя Росії є зникнення політики. Її місце зайняла імітація політики. Вертикаль влади в результаті втратила будь-яку рухливість, тому правлячий режим Росії кожен день демонструє політичний спектакль, що навіває нудьгу.

Це прекрасно показує прес-конференція російського президента, яка нещодавно відбулася. Володимир Путін кілька годин відповідав на запитання журналістів. По суті він не відповів на жодне більш-менш гостре питання, обмежившись абстрактними роздумами без будь-якого логічного зв'язку.

Автор російського порталу ej.ru Андрій Колесников вважає, що прес-конференція показала, що російський лідер навіть не готувався до неї. На його думку, це демонструє, наскільки Путін по суті є далеким від вирішення реальних проблем і реальної політики.

Крім того, під час конференції російський президент встиг не раз збрехати. Помилкові вислови Путіна були викриті журналістами порталу meduza.io, які відзначили цілих шість випадків, коли його відповіді розходилися з правдою.

Наприклад, коли мова зайшла про новий податок на транспорт, яким особливо незадоволені водії далеких рейсів, російський президент заявив, що власники легкових і вантажних транспортних засобів сплачують однаковий податок на транспорт (що не є правдою). Крім того, Путін не був зовсім прав, говорячи про можливість москвичів безкоштовно користуватися платними стоянками близько їхніх будинків, і так далі.

Напевно самою цікавою заявою Путіна було те, що Росія не знала, що Туреччина була проти бомбардування позицій сирійських туркменів (туркоманов). З цієї причини турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив російського лідера у брехні, заявивши, що Володимир Путін був особисто повідомлений про позицію Анкари.

Можна стверджувати, що політична нудьга була розвіяна лише один раз під час прес-конференції, коли Путін заявив про роль Росії на сході України. За його словами, Росія ніколи не заперечувала, що в Донбасі діють її громадяни, які займаються, в тому числі і «рішенням військових питань». Пізніше прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков був змушений уточнити слова свого лідера. За словами Пєскова, російський президент мав на увазі «добровольців», а не будь-яких радників або солдатів російської регулярної армії.

Варто зауважити, що це не перший випадок, коли Володимир Путін проговорився про Україну. В пропагандистському фільмі про «повернення» Криму, що вийшов раніше, він визнав, що в захопленні півострова брали участь і російські військові служби.

Помилкові рішення

Життя в «віртуальної реальності» приносить чимало проблем Росії. В першу чергу вони пов'язані з прийняттям рішень. Як відомо, для ефективного прийняття рішень необхідно аналізувати інформацію і факти. Коли інформація і факти приходять не з реального світу, а з віртуальної реальності, самі рішення стають нереальними.

Можна тільки здогадуватися про те, де виникла системна помилка, що формує теперішню російську «політику». Можливо є зв'язок з теперішнім авторитарним режимом Росії. У подібній системі не залишається місця альтернативним точкам зору і об'єктивності. Система диктує свої правила. Інформація сортується на «правильну» і «неправильну», або на ту, яку влада воліла б і не бажає чути. Здається, що Кремль досяг такої стадії, коли верхівку влади досягає виключно «правильна» інформація.

Олександр Ситін, колишній експерт головного аналітичного центру Росії — Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД), в своїй статті описує, яким чином Кремль приймає рішення з приводу України. Він вказує на те, що російська влада спиралася на думку експертів, що саме по собі було помилково, тому що російські експерти, до яких за думкою звертається Кремль, вже давно твердять тільки те, що завгодно владі. Вони підтримують стереотипи, якими живе Кремль. Наприклад, вони переконували владу, що жителі східної України мріють об'єднатися з Росією. Це наштовхнуло Кремль на авантюру в Донбасі, але східна Україна виявилася не настільки проросійської, як Кремль на те сподівався.

Таким же чином Кремль був переконаний, що Захід слабкий, ледачий і оперує лише категоріями реальної політики (realpolitik). Це переконання було посилено первинної реакцією ЄС та США на захоплення Криму і наступні дії на Сході України. Реакція дійсно була млявою, але пізніше стало ясно, що не можна ігнорувати економічний тиск, який Захід обрав як основний метод. Все ж Кремль і далі вірив, що Захід не в змозі вийти за рамки реальної політики, і намагався обміняти Україну на свою участь у вирішенні сирійського конфлікту. Який результат?

1) Захід відмовився від невмілої російської «допомоги» в Сирії (хоча Франція після терористичних актів в Парижі і намагалася переконати інших членів західної коаліції прийняти Росію до своїх лав);

2) Захід бачить чітку різницю між сирійським і українським питанням, таким чиномне йдеться ні про які геополітичні обміні. Тому очевидно, що і тут кремлівські рішення далекі від реальності.


Висновки
Немає ніяких ознак, що Кремль може знову оволодіти адекватним сприйняттям реальності. Це просто неможливо при теперішній системі. Тому в найближчому майбутньому ми можливо дочекаємося ще не одного рішення, що йде всупереч реальності. Ці рішення в першу чергу згубні для самої Росії, але їх наслідки можуть торкнутися найближчих сусідів Росії, та й не тільки їх.
Положення досить серйозне, бо нинішній російський уряд, повірив, що «навколо одні вороги», і переконав в цьому більшість населення. Він нагадує черепаху, що ховається в панцирі з метою захисту, але ця абстрактна черепаха може бути дуже швидкою і агресивною.

Наслідки життя в «віртуальної реальності» і помилкових рішень викликають загрозу теперішнім російським властям. Не дивлячись на це, режим обрав стратегію, суть якої — звинувачувати в усьому уявних ворогів (Захід) і готуватися силою утримати владу в своїх руках (зовсім недавно Дума підтвердила зміни до закону, які під час масових заворушень дозволяють службовцям ФСБ стріляти в натовп, навіть якщо серед людей є жінки, неповнолітні та інваліди.) Ось яка «об'єктивна кремлівська реальність», слідуючи якій Кремль наводить порядок в країні і від якої навіть самої Росії нікуди бігти. Ось у чому основна трагедія сучасної Росії.

http://geopolitika.lt/?artc=7689

Наші інтереси: 

Що говорять європейці про Україну

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

З Московією все зрозуміло:або розвал за планом СРСР,або Північна Корея 2...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

З Московією все зрозуміло:або розвал за планом СРСР,або Північна Корея 2...

Вірю в те, що розумію.