Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ХАРКІВЩИНА — ОБЛАСТЬ, ЩО ПОДАРУВАЛА СВІТУ ДВОХ НОБЕЛІВСЬКИХ ЛАУРЕАТІВ

У 1919 Харківська губернія була за розмірами практично, як сучасна Німеччина, та ще й мала вихід до моря. Зараз Харків – це друге місто України за кількістю населення.

 


В минулому столітті Харків 14 років носив гордий титул столиці України. Зараз він разом з прилеглими містами й районами формує Харківську агломерацію з населенням понад 2 мільйони осіб. Це вдвічі більше, ніж вся Чернівецька область. Лише в одному спальному  районі Харкова Салтівка проживає 400 тисяч людей.

Один з найбільших ринків у Східній Європі – харківський Барабашова. Це 75 гектарів та 18 тисяч торгівельних і складських приміщень. 

У 1928 році у Харкові постав перший хмарочос Радянського Союза та всієї Європи – 68-метрова будівля Держпрому. Тут 10 ліфтів, 4500 вікон і навіть проходи між корпусами перетворились на окремі вулички.

У 1805 році, коли населення Харкова не перевищувало й 10 тисяч, тут відкрили університет, який дуже швидко перетворив провінційне місто на провідний науково-освітній центр. Зараз тут 60 науково-дослідних інститутів, 30 вищих навчальних закладів та 80 бібліотек. До речі, тут вперше у Радянському Союзі розщепили атом літію, що стало початком атомної епохи. При цьому їм не вистачило 5 місяців, щоб випередити  британських фізиків.

Харківщина – єдина область, що подарувала аж двох Нобелівських лауреатів. У 1908 році нагороду присудили Іллю Мечникову, який першим у світі  вивчив роль лейкоцитів в імунній системі людини. Крім того науковець шукав методи боротьби зі старінням, досліджував холеру, туберкульоз та винайшов перші ліки від сифілісу. А от вже у 1971 році харків'янину Саймону Кузнецю, професору Гарвардського університету вручили Нобелівську премію з економіки за дослідження законів фінансового зростання. 

Та й Еверест першими серед українців підкорили харків'яни – Сергій Бершов разом з Михайлом Туркевичем першими у світі здійснили нічне сходження на головну вершину планети.

Джерело:  Телеканал новин "24"
 
 
Теги
 
 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Харків
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи