Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Естонський бізнесмен очистив від сміття всю країну за один день

Категорія:

Це було у 2008 році. Але досвід – цікавий. На першому етапі зібралася команда, яка сформувала список людей, що могли б бути корисними в боротьбі зі сміттям. Підготовка тривала протягом семи місяців. У запланований день на акцію прийшли 50 тисяч осіб, згуртовані однією ідеєю зробити рідну свою країну чистішою. В той день по всій Естонії було зібрано 10 тисяч тонн сміття.

Естонський підприємець, захисник природи, спортсмен Райнер Нилвак на своєму прикладі довів – бізнесмени можуть не тільки заробляти гроші, але і робити світ навколо кращим, пише Саморозвиток Інфо.

Кар'єра захисника природи склалася у бізнесмена випадково паралельно з основною діяльністю. Вся справа в його переконаннях. Нилвак дратувала звичка людей кидати сміття повз спеціальні урни.

«Чесно кажучи, я не любитель підбирати сміття, але я зустрічав його стільки, що більше не міг терпіти. Складно наодинці намагатися боротися зі звичками людей. Тобі здається, що потрібно або евакуюватися на Марс, або терміново щось зробити», – каже Райнер.

На проблему довкілля Райнер намагався звернути увагу місцевої влади, але чув лише багатообіцяючі слова, на ділі все залишалося, як було. В той момент Нилвак зрозумів: надихнути людей може лише його особистий приклад.

«Ти не говориш всім що робити або як себе поводити. Ти показуєш, як тебе особисто ранять дії людей. І тоді вони приходять допомогти тобі та зробити тебе щасливішим», – розповідав він.

Райнер оголосив про абсолютно божевільний план: він, звичайний житель країни, очистить всю Естонію від сміття за один день. І зібрав команду однодумців з чотирьох друзів.

«На першій зустрічі моя подруга записала в блокноті: «Для протоколу: ми очистимо всю Естонію». Побачивши це, я подумав: нічого собі, тепер все офіційно. Хоча насправді це був абсурд: у нас не було нічого, щоб наблизитися до мети», – говорить бізнесмен.

На першому етапі він та його команда почали формувати список людей, які б могли бути корисними в боротьбі зі сміттям. У список потрапляли прізвища друзів, приятелів, знайомих. Кожній людині Райнер дзвонив особисто і питав, чи настільки він божевільний, щоб приєднатися до екологічної акції. У команді додалося ще 20 осіб. Всі вони дійшли з Нилваком до кінця.

Райнер мав рацію. У відповідь на його ентузіазм люди почали жертвувати чимось самі. Заради участі в збиранні одна жінка відмовилася від подарунка на своїй основній роботі – двотижневої подорожі на тропічний острів. 650 волонтерів по всій Естонії під керівництвом Райнера працювали безплатно.

Але більше за всіх працював сам Нилвак – за підготовкою він проводив по 12 годин на день протягом семи місяців.

«Ми йшли до бізнесменів і говорили: ми впевнені, ми зможемо очистити країну від сміття, якщо ви надасте нам співробітників. Отримуючи згоду, відправлялися до журналістів і пропонували їм зробити сюжети про цю подію. У якийсь момент у мене було по п'ять зустрічей на день і під час розмови з людьми я ще встигав думати про своє. Щосуботи ми зустрічалися і складали карту смітників. Наш загальний чат у Скайпі безперервно працював сім місяців. Якщо хтось захворів, то іншій людині доводилося жертвувати сном заради підготовки», – каже Нилвак.

У запланований день, рано вранці, на акцію прийшли 50 тисяч осіб. Це були люди, згуртовані однією ідеєю, які хотіли зробити рідну країну чистішою. В той день по всій Естонії було зібрано 10 тисяч тонн сміття.

Несподівано для Райнера феномен акції «Зробимо!» почав поширюватися, як вірусне відео. Йому телефонували з усього світу, щоб дізнатися про те, наскільки правдиво те, що сталося в Естонії. Приїхавши з Франції, тележурналісти навіть об'їхали разом з Райнером всі місця колишніх звалищ.

«Одного разу мені зателефонував викладач великого бразильського університету. Сказав, що починає навчальний рік з показу відеосюжету про нас. А ми-то думали, що просто розв'язували проблему в Естонії», – розповів бізнесмен.

З національної акції «Зробимо!» перетворилася в загальносвітову. Глобальна мережа Let's Do It! – це об'єднання волонтерів в різних країнах світу, захоплених ідеєю очистити місця навколо них від сміття. У списку зараз понад сто країн, і деякі з них показують результати, куди кращі, ніж в Естонії.

Живий приклад – Словенія. Там живе близько двох мільйонів осіб. На акцію прийшли 240 тисяч, це – 13% населення. Секрет успіху акції в Словенії був простий. Її організували молодята, які пожертвували на прибирання гроші, отримані на весілля.

«Неважливо, наскільки серйозні у тебе зв'язки або наскільки ти багатий якщо ти жертвуєш чимось, то можеш змінити щось у світі. Тільки так можна дізнатися, чого ти вартий», – вважає Райнер.

Інтерв'ю з Райнером Нилваком:

 

 

Наші інтереси: 

Розуміти, що правильна організація людей здатна робити неможливі, на перший погляд, речі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Зібрати сміття - це половина справи. А якщо у країні нема сміттєпереробних підприємств? З тисяч ліквідованих звалищ зробити одне - гігантське?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Зібрати сміття - це половина справи. А якщо у країні нема сміттєпереробних підприємств? З тисяч ліквідованих звалищ зробити одне - гігантське?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Марія Бджілка.
0
Ще не підтримано

Тут показано приклад організації людей, щось навіть трішки нагадує мережевий маркетинг, але тут різниця в тому, що люди об'єдналися навкого високої соціально-значимої мети.
Даний підхід можна застосовувати у будь-яких проектах

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

в Усесвіті немає сміття.РаДіє