Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Електромобілі: економічний провал, зумовлений лівою ідеологією – American Thinker (США)

Категорія:

Оскільки все більше автомобілістів володіють електромобілями (EV) і стикаються з проблемами при їх експлуатації, факти свідчать про те, що рух за відмову від автомобілів, що працюють на бензині, є ідеологічно мотивованим і не підкріплений раціональними економічними розрахунками.

У січні 2023 року чотири сенатори та два представники штату Вайомінг представили спільну резолюцію Сенату № SJ004 про заборону продажу електромобілів у Вайомінгу до 2035 року, повідомляє у своїй статті на American Thinker Джером Корсі (Jerome Corsi).

У запропонованому законодавчому акті підкреслювалося, що "велика протяжність автомагістралей у Вайомінгу в поєднанні з відсутністю інфраструктури для зарядки електромобілів робить широке використання електромобілів нездійсненним для штату". У запропонованому законопроекті також зазначається, що "акумулятори, які використовуються в електромобілях, містять критичні мінерали, внутрішнє постачання яких обмежене і знаходиться під загрозою зриву".

Щобільше, у спільній резолюції Сенату пояснювалося, що "критично важливі мінерали, які використовуються в електричних батареях, важко переробляти або утилізувати, а це означає, що полігони у Вайомінгу та інших штатах повинні будуть розробити методи безпечної та відповідальної утилізації цих мінералів". Насамкінець, законодавство ґрунтується на тому, що "розширення зарядних станцій для електромобілів у Вайомінгу та по всій країні, необхідне для підтримки більшої кількості електромобілів, вимагатиме величезних обсягів нової генерації електроенергії, щоб підтримувати цю халепу з електромобілями".

У Сполучених Штатах було продано понад 2 мільйони електромобілів, хоча електромобілі все ще складають менше ніж 1% від усіх транспортних засобів на дорогах. В середньому електромобіль коштує на $10108 більше, ніж стандартний автомобіль. Наприкінці 2022 року електромобілі початкового рівня коштували покупцям від $20 000 до $40 000.

У 2023 році постійне інфляційне зростання цін, труднощі з постачанням, погіршення умов праці в основних виробничих регіонах і дефіцит компонентів призведуть до зростання цін на електромобілі. Statistica.com прогнозує, що у 2023 році ціни на електромобілі підскочать ще на 37%, і це призведе до того, що до другої половини року середня вартість електромобіля перевищить 69 000 доларів США.

Професор Техаського університету A&M та науковий співробітник Лабораторії інформаційних та управлінських систем Массачусетського технологічного інституту Ле Сі (Le Xie) разом з трьома своїми колегами є співавторами наукового аналізу 2021 року під назвою "На шляху до вуглецево-нейтральної електроенергії та мобільності: чи готова електромережева інфраструктура?". Автори дійшли висновку, що однією з суттєвих перешкод на шляху до декарбонізації автотранспорту є те, що існуюча інфраструктура електромереж у Сполучених Штатах не готова до масштабу та швидкості трансформації, як того бажає глобальна спільнота, що бореться з потеплінням, вимагаючи досягнення нульового рівня викидів вуглекислого газу (CO2) до 2050 року.

Ле Сі та його колеги відзначили "збільшення кількості доказів впливу нескоординованої зарядки електромобілів на розподільчу мережу, наприклад, перевантаження трансформатора при скромному рівні проникнення електромобілів. У статті, опублікованій в The Hill 9 липня 2021 року, Ле Сі та його колеги запитують: "Скільки електромобілів, що заряджаються одночасно, могли б підірвати трансформатор вашої місцевої підстанції?". Вони відповіли, що для спалення трансформатора місцевої підстанції в невеликому містечку на Середньому Заході знадобилося б лише кілька сотень електромобілів, що заряджаються одночасно. У своїй науковій статті Ле Сі та його колеги пояснили проблему наступним чином:

"З агресивними цілями електрифікації транспортних засобів, сьогоднішнім розподільчим мережам не вистачатиме пропускної здатності для обробки великих обсягів розподілених енергоресурсів та електромобілів. Економічні стимули та розумне планування можуть компенсувати співвідношення "пік-падіння"; однак навіть у найоптимістичнішому випадку (тобто, при згладженій кривій загального навантаження), ліміт трансформаторів підстанцій все одно буде перевищено.

Джейк Фоґлман, політичний аналітик Центру енергетики та навколишнього середовища Інституту незалежності, виділяє ще один фактор, що обмежує поширення електромобілів. Ентузіасти Нової Зеландії вважають, що електромобілі сприяють декарбонізації насамперед тому, що електроенергія, яка живиться від акумуляторів, не викидає CO2. Проблема полягає в тому, що електроенергія, необхідна для підзарядки батарей електромобілів, виробляється переважно шляхом спалювання вуглеводневого палива.

У статті, опублікованій 3 січня 2023 року, Фоґлеман послався на німецьке слово Dunkelflaute, яке він переклав як "темний штиль" – термін, який, за його словами, описує погодні умови зі слабким вітром і обмеженим сонячним світлом, що робить виробництво електроенергії з відновлюваного палива майже неможливим. Він написав:

"Це явище є відносно поширеним у Північній та Західній Європі в зимові місяці – звідси й німецька назва – і лише минулого місяця воно призвело до руйнівного стрибка цін на газ у Великобританії, змусивши Німеччину забезпечувати майже половину своїх потреб в електроенергії коштом вугілля.....

У щоденному аналізі виробництва електроенергії в Колорадо Фоґлеман зазначив, що в період з 30 грудня 2022 року по 2 січня 2023 року "вітрові електростанції Колорадо (з приблизно 4 500 МВт встановленої потужності) неодноразово падали з виробництва 2 000 МВт електроенергії до від'ємних значень", а сонячна генерація "подібним чином зупинилася 2 січня, коли в штаті з'явилися похмурі небеса".

Фоґлман зазначив, що такий погодний сценарій, який передбачає тривалий період слабкого вітру та мінімальної кількості сонячного світла, напружує електромережу Колорадо до такої міри, що, як попередила Комісія з комунальних послуг Колорадо у звіті, опублікованому наприкінці минулого року, він становить "значну загрозу" для майбутньої надійності мережі.

Якщо екологічні переваги електромобілів залежать від електроенергії, що виробляється з відновлюваних джерел, то такі штати, як Колорадо, можуть зіткнутися з нездоланним бар'єром, оскільки вітер і сонячне світло є ненадійними джерелами енергії в зимові місяці.

Німецьке видання Welt зазначає, що Клаус Мюллер, президент Федерального мережевого агентства Німеччини [бюрократичний орган, що регулює газ та електроенергію], попередив, що зростаюча кількість приватних зарядних станцій для електромобілів та насосів, що працюють на електриці, може перевантажити електромережу в Німеччині.

1 вересня 2022 року, через тиждень після того, як Каліфорнія схвалила сміливий план заборонити продаж бензинових автомобілів до 2035 року, Каліфорнію накрила спека. Екстремальні погодні умови, які спонукали екологів заборонити газові автомобілі, за іронією долі змусили Каліфорнійського незалежного системного оператора (California Independent System Operator), групу, що управляє енергосистемою штату, попросити власників електромобілів не заряджати свої транспортні засоби в години пікових навантажень.

Хоча це не зупинило істерику щодо глобального потепління, скарги покупців електромобілів зростають. Власник Tesla опублікував відео в TikTok зі скаргою на те, що він застряг на станції Supercharger напередодні Різдва, оскільки холодна погода паралізувала батарею електромобіля. Британський власник електромобіля вартістю 65 000 фунтів стерлінгів [80 457 доларів США] поскаржився, що автомобіль місяцями стояв у ремонтній майстерні "через незліченні електричні катаклізми", а дві з трьох придорожніх зарядних станцій "зламані або зайняті в будь-який момент часу".

Проте, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 17 січня 2023 року Фатіг Бірол, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), спрогнозував, що до 2030 року половина всіх автомобілів, проданих у Європі, США та Китаї, трьох найбільших автомобільних ринках, будуть електромобілями.

У своєму ентузіазмі Бірол проігнорував "Глобальний прогноз розвитку електромобілів до 2022 року" МЕА, який попереджав, що навіть попри рекордні продажі електромобілів, намічається дефіцит мінеральної сировини. Оскільки Китай зараз переробляє більшу частину металу для акумуляторів електромобілів, ланцюги поставок акумуляторів стикаються з вузькими місцями і їм не вистачає диверсифікації.

Наші інтереси: 

Розвінчуємо міфи, які нам нав'язує глобальна ліва спільнота, що бореться з глобальним потеплінням.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Вартість енергії для електромобіля приблизно однакова із звичайним у разі теплової електрогенерації. У випадку атомної і сонячної генерації енергія значно дешевше.
Тепер американці вигрібають результати (світового) нафтового лобі, яке, на мою думку, гальмувало розвиток акумуляторних технологій.
А технічно електромобіль в рази простіший і ефективніший. Вартість його сервісу незмірно менша.

Ясно, що автосервісний бізнес прагнути ускладнити роботу і підняти ціну сервісу на традиційний рівень.

Черговий прорив у технологіях накопичувачів відкриє дорогу електротранспорту. Явно не з літій іонними батареями

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Вартість енергії для електромобіля приблизно однакова із звичайним у разі теплової електрогенерації. У випадку атомної і сонячної генерації енергія значно дешевше.
Тепер американці вигрібають результати (світового) нафтового лобі, яке, на мою думку, гальмувало розвиток акумуляторних технологій.
А технічно електромобіль в рази простіший і ефективніший. Вартість його сервісу незмірно менша.

Ясно, що автосервісний бізнес прагнути ускладнити роботу і підняти ціну сервісу на традиційний рівень.

Черговий прорив у технологіях накопичувачів відкриє дорогу електротранспорту. Явно не з літій іонними батареями

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Не все що написано англійською мовою , або йде з США є істиною в останняій інстанції. Хто здатен до критичного мислення, починає розуміти що високо посадовець з держдепу може бути дурнем.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.