Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експерт розповів, кому вигідна "нова холодна війна"

Результатом нинішнього протистояння стане новий переговорний процес про трансформацію правил торгівлі та політичної організації світу. "Нова холодна війна" Росії і Старого Заходу – унікальний спосіб самоорганізації і консолідації в умовах реальної багатополярності, без претензій на глобальну перемогу. В цьому – її основна, сутнісна відмінність від "холодної війни" двох глобальних конкуруючих систем 20 століття.

 

Про це ZN.UA розповів директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв.

"Нова холодна війна", яку сьогодні пов'язують із протистоянням Росії та Заходу, "русского мира" і "євроатлантичної цивілізації", – лише частина, пазл, фрагмент нової реальності. Зручний, ефективний і дуже технологічний, – вважає експерт.

Він зазначив, що ніщо так не мобілізує суспільства й міждержавні союзи, ніщо так не мотивує до економії, затягування пасків і консолідованих інвестицій приватного капіталу, держави й суспільства в нові проривні технології.

В умовах фактично розколотого Заходу кероване протистояння вигідне як антикризовий рецепт для обох сторін, наголосив Єрмолаєв.

На його думку "нова холодна війна" буде дуже швидкою (2-3 роки), істеричною за тональністю та локальною за дією.

"Але дуже вигідна для учасників, вона стане елементом їхніх національних і транснаціональних антикризових стратегій, форсованої модернізації та зміни технологічних укладів. Її кінець – це початок нового переговорного процесу про глибоку трансформацію правил торгівлі та політичної організації світу. Реформа ООН і зміна її характеру та складу. Нові підходи до забезпечення і підтримки глобальної безпеки. Встановлення правил нового світопорядку в умовах реальної багатополярності", – вважає Єрмолаєв.

За словами експерта, такі структури, як ЄС і НАТО, пройдуть неминучу трансформацію, а Росія отримає шанс на власну модернізацію економіки за рахунок мобілізаційної моделі зміцнення Євроазійського регіону, особливо після зміни еліт в країнах-партнерах Росії по Митному союзу.

"Розрядка" буде представлена світу як продукт примирення тільки після зроблених змін. 

Наші інтереси: 

Щось в цьому є. Немає чіткості між чорним і білим. Софізм сірого. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи