Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Аналіз візиту президента США Джозефа Байдена до Польщі, де він виступив із промовою щодо України

Адміністрація Байдена зацікавлена у затяжній війні в Україні й має намір використати її для посилення свого впливу. Найбільше їх цікавить переділ нафтогазового ринку. Головна мета візиту в Польщу – двостороннє партнерство між Варшавою та Вашингтоном. США і Британія конкурують за вплив на Східну Європу.

Таку думку висловив експерт-міжнародник Ілля Куса у своїй статті на сайті "Хвиля". Він виклав підсумки візиту Байдена до Польщі у семи пунктах.

1. Сполучені Штати поки що не готові міняти свою позицію щодо війни. Постачання зброї – ок, але не системи ППО або літаки. А це означає, що війна має продовжуватися, щоб Росія витрачала більше ресурсів за наш рахунок і глибше втягувалася у війну. Це дасть Штатам привід, сприятливе тло, контекст і простір для маневру щодо мобілізації союзників, посилення свого впливу в регіонах та участі в переділі нафтогазового ринку.

2. Варшавська мова Дж. Байдена була порожньою. Це – повторення всіх тих тез, які ми вже знаємо із вкрапленнями рейганівських ідеологем 1980-х років, завдяки яким адміністрація Байдена хоче сколотити нову прозахідну глобальну коаліцію, зокрема, проти Китаю.

3. США включилися з головою у переділ нафтогазового ринку. Плани, зазначені Євросоюзом, щодо диверсифікації постачання газу до 2030 року, на руку Вашингтону, який нарощуватиме експорт СПГ (скрапленого природного газу) до Європи протягом наступних 3-5 років, поки там добудують інфраструктуру. Поки що США пообіцяли європейцям гарантовані постачання 15 млрд кубометрів газу до кінця цього року. Це небагато, зате відразу позначає їхню роль у майбутньому щодо газових поставок у Європі.

4. У ЄС створюють новий орган, який управлятиме закупівлями газу. Фактично це – відродження ідеї Європейського енергетичного союзу 2014 року. Це призведе до централізації процесу імпорту газу до Європи, яким керуватиме Єврокомісія, а отже, до посилення наднаціональних структур у ЄС. Щоправда, поки що незрозуміло, як цей новий механізм узгоджуватиметься з національними енергетичними інтересами інших країн та приватних компаній. Але тенденція очевидна.

5. П'ятий пакет санкцій, узгоджений між США та ЄС – це такий «середній варіант» між бездіяльністю (на тлі візиту Байдена це було неможливо) та пакетом радикальних заходів, який пропонували Польща, Чехія та Словенія у своїх «10 пунктах», включаючи морську блокаду, заморожування видачі віз усім росіянам та відключення ВСІХ російських банків від SWIFT. У результаті вирішили просто розширити список персональних санкцій, а також список санкцій проти оборонних підприємств РФ (частина з яких вже були під санкціями). Британія і США ще окремо лише для себе запровадили обмеження, пов'язані з російськими золото-валютними резервами.

6. Візит Байдена до Польщі був не так про допомогу Україні, як про двостороннє партнерство між Варшавою та Вашингтоном. Правляча партія Польщі давно вибудовувала тісне співробітництво зі США, роблячи саме на нього ставку як альтернативу франко-німецькому тандему в Євросоюзі. Те, що почалося при Трампі, триває за Байдена, а війна в Україні стимулює розвиток цього процесу. Більш того, на тлі кризи, створеної вторгненням Росії в Україну, Польща отримує можливість завдяки своїй мегаактивній ролі в підтримці України реанімувати переговори зі США про розміщення постійної бази на їх території, участь США в програмі переозброєння польської армії, і навіть зам'яти питання, пов'язані з критикою внутрішньої політики Варшави з боку демократів, через яку відносини Польщі та США у 2021 році не склалися.

7. Крім того, активізація США на польському напрямку продиктована і конкуренцією з Британією, яка з перших днів війни була особливо активною та енергійною у розширенні своєї військової присутності та політичного впливу у Балто-Чорноморському регіоні. Штати не можуть дозволити собі відставати, віддаючи Лондону ініціативу у вибудовуванні свого альянсу на базі "дуги Тримор'я" у Європі, до якої входять проамериканські країни Євросоюзу.

Наші інтереси: 

Аналізуємо міжнародні події та їхній вплив на Україну. Розуміємо, що війна в Україні комусь може бути вигідною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У психопатів усі домовленості починаються взаємним шантажем.

Володимир Самотий wrote: Байден обмежений в своїх діях, бо навіть більшість демократів в конгресі США на боці України. Зиова Байдена і Путіна є сумнівною, там швидше двосторонній шантаж

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Позиція Байдена підтверджує факт початкової змови Байдена з Путіним щодо передачі України під владу Росії. Після невдалого бліцкригу плани змінилися, але інерція триває. Демократам треба завершити війну в жовтні 2022 року – перед виборами у Конгрес – і оголосити себе переможцями. Звісно, що в реалі все буде по-іншому. З усім тим, маємо пів року для прискореної реформації України.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Байден обмежений в своїх діях, бо навіть більшість демократів в конгресі США на боці України. Зиова Байдена і Путіна є сумнівною, там швидше двосторонній шантаж

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У психопатів усі домовленості починаються взаємним шантажем.

Володимир Самотий wrote: Байден обмежений в своїх діях, бо навіть більшість демократів в конгресі США на боці України. Зиова Байдена і Путіна є сумнівною, там швидше двосторонній шантаж

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!