Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 33
  • Переглядів: 34

8 ознак сильного і справедливого керівника: оцініть власну ситуацію

Бізнес - дуже складна штука. А найскладніше в ній те, що практично нічого не можна досягти поодинці. Потрібна команда з хорошим керівником.

1. Хороший керівник сприймає помилки як цінний досвід. Поганий - лає за них

Найпростіше питання - чи хотіли б ви працювати на людину, яка будь-яку вашу помилку, навіть незначну, зводить в абсолют і нещадно за неї штрафує? Нікому не хотілося б. А ось якщо дрібні епізодичні помилки сприймаються як звичайний трудовий процес, який не заважає досягненню результату - це зовсім інша справа.

Серйозно, якщо людина трясеться виключно над тим, як правильно заповнити звітність - не залишається часу на саму роботу.

2. Хороший керівник заохочує відпустку. Поганий - змушує відмовлятися від неї

«Та про яку відпустку йде мова? Робота горить, дедлайн на носі, вперед, працювати. Можеш потім грошима взяти».

Якщо терміни горять і від відсутності однієї людини все завалиться - це, як мінімум, погана організація процесу в цілому. У нормальній компанії будь-кого можна замінити. Більш того, користь відпустки з точки зору продуктивності - доведений факт. Так що нормальні керівники організовують процес так, щоб він працював, хоч би яку частину провідних фахівців пішло у відпустку.

3.Хороший керівник поважає ваш час, поганий - ні

Безглузді щоденні наради. Величезна кількість нарад, на яких зобов'язані бути присутніми всі. 

«Щоб бути в курсі справ компанії». А якщо комусь по своїх прямих обов'язках це абсолютно не потрібно? А якщо обговорюється проект, до якого ти не маєш ні найменшого відношення?

Хороший керівник знає, коли наради потрібні, а коли можна обмежитися корпоративним чатом.

4. Хороший керівник шукає перспективи, слабкий - перепони 

«Чому нічого не вийде» - головна тема обговорення для посереднього керівника.Завжди можна знайти сотню перешкод у досягненні мети. А якщо не знайти - то придумати гіпотетичні. 

А хороший керівник, навпаки, робить акцент на перспективах, які відкриються, якщо все вийде. І на способах вирішення проблем. Проблеми завжди будуть, це закон життя. Але практично завжди їх можна подолати.

5. Хороший керівник змагається з собою, посередній - з іншими

Позиція «Головне - щоб не гірше ніж у конкурента» - свідомо програшна. Так як практично не залишає простору для маневру. Варто тільки конкуренту трохи вирватися вперед - все, треба перебудовувати весь процес. 

А якщо намагатися вичавити максимум з наявної ситуації, якщо кожний раз прагнути перевершити самого себе, якщо встановлювати ту планку, якій сам відповідаєш - це зовсім інша розмова.

6. Хороший керівник вибирає правильну мету. Слабкий - намагається робити правильно все

Ні, це не означає, що сильні керівники беруться тільки за виграшні справи. Просто вони знають, як зробити так, щоб конкретна справа стала виграшною. А не як зробити будь-яку справу, але на прийнятному рівні. 

Це як якби митець не спеціалізувався на малюванні портретів, а трудився б над всім підряд - вивісками, розфарбуванням стін, портретами. Це відмінність майстра від ремісника, якщо спрощувати.

7. У хорошого керівника є мета. Посередній працює за гроші

Гроші, зрозуміло, важливі - все ж це досить ефективний захід визначення успіху. Але ставити їх на перше місце - не дуже хороша ідея. Той, хто працює заради великої мети, завжди більш ефективний, ніж той, хто «гарує за зарплату». І керівників це теж стосується.

8. Хороший керівник сконцентрований на прогресі, посередній - на процесі

Якщо спрощувати, то це або досягати чогось нового, або доводити існуюче до досконалості. 

На жаль, другий варіант має на увазі істотне обмеження творчості і особистої свободи, хоча так, приносить свої результати. Однак варто лише трохи змінити зовнішні умови - вся налагоджена робота летить нанівець і її треба знову налаштовувати. 

Так, без оптимізації процесів не обійтися, однак можна все організувати так, щоб це не особливо обмежувало тих, хто повинен рухати ці процеси вперед. І хороший керівник це вміє.

Об'єднати ці формулювання можна однією досить ємною фразою: «Хороший керівник ставиться до підлеглих як до людей. А посередній - як до «робочої сили». 

На жаль, перший варіант зустрічається набагато рідше, ніж другий. Хоча деяким і щастить.

Наші інтереси: 

Психологія життя і пошук гарної команди для досягнення мети.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Тому що бізнес в сучасному розумінні - це господарська діяльність, до якої залучено кілька осіб. Одноосібна господарська діяльність - це підприємництво.

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цитата:
"Бізнес - дуже складна штука. А найскладніше в ній те, що практично нічого не можна досягти поодинці."

Навіщо ця негативна установка.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Тому що бізнес в сучасному розумінні - це господарська діяльність, до якої залучено кілька осіб. Одноосібна господарська діяльність - це підприємництво.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так,це зрозуміло.Та що ж такого ДУЖЕ ВАЖКОГО в господарській діяльності (бізнесі).

Вірю в те, що розумію.