Зображення користувача Доктор Смалець.
Доктор Смалець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

2015-й як перелом в перспективі людства

Світ:

10-го грудня 2015-го року німецькі вчені з Інституту Макса Планка вперше отримали керовану термоядерну реакцію. Це створює перспективу отримання невичерпного джерела екологічно чистої енергії.

Коли нащадки згадуватимуть початок XXI-го століття, вони неодмінно будуть виділяти 2015-й рік як переломний в перспективі людства.

Звичайно, сумну перспективу великого «бада-буму» цей перелом навряд чи може відвернути. Але у людства з'явилося сподівання, яке допоможе пережити важкі роки світових конфліктів.

Мова йде про важливі технологічні інновації, які стали очевидними протягом грудня 2015-го року, і про визначення стратегій головних цивілізацій світу, які дозволяють більш-менш упевнено прогнозувати їх майбутнє.

Перша інновація. 10-го грудня 2015-го року німецькі вчені з Інституту Макса Планка вперше отримали керовану термоядерну реакцію. Це створює перспективу отримання невичерпного джерела екологічно чистої енергії.

Друга інновація. 22-го грудня 2015-го року американська компанія SpaceX Ілона Маска здійснила вертикальну посадку своєї ракети Falcon 9. Це фактично створює орбітальну економіку і робить політ на Марс в найближчі роки реальним.

Обидві інновації суттєво змінюють модель людської цивілізації. Перша інновація закладає принципове руйнування геополітики і геоекономіки, залишаючи лише геокультуру як провідний принцип політики людства. Друга інновація створює фактично не тільки орбітальну економіку, але космоекономіку і навіть астроекономіку.

Перша інновація показує перспективу відмирання нафти і газу як найважливішого енергетичного ресурсу і робить всі війни за цей ресурс безсмисленими з точки зору перспективи. Особливо безсмисленою перспектива стає у Росії та Ісламського світу, для яких продаж цього енергетичного ресурсу є основою економічного життя.

Друга інновація показує перспективу дешевих орбітальних польотів, а також вперше створює можливість міжпланетних перельотів з точки зору космічних кораблів, їх економічно вигідну посадку на Марс та наступне повернення до Землі з посадкою на неї. Орбітальна економіка також означає можливість реалізації мрії Ілона Маска - дати супутниковий безкоштовний і неконтрольований державами Інтернет в будь-яку точку Землі.

В 2015-ому році чітко оформились стратегії найбільших цивілізацій світу.

США робитимуть ставку на корпорації та їх інноваційну діяльність. Ще на початку ХХІ століття американська еліта зробила висновок, що держави успішно можуть лише фінансувати фундаментальні наукові дослідження, але робити технологічні прориви здатні лише корпорації.

В цьому сенсі приклад Ілона Маска, якому держава США дозволила бути винахідником і інноваційним підприємцем. Його головні інновації - доступний електромобіль Tesla від Tesla Motors і економічно вигідна ракета Falcon 9 від SpaceX.

Електромобіль як промислово-споживчий фактор в сукупності з німецькою інновацією керованого термоядерного синтезу хоронять бензинові двигуни і відповідно багатства нафтових країн - Росії та Ісламського Світу. А вертикальна посадка дешевої ракети Falcon 9 знищує в недалекій перспективі останню гордість Росії - Роскосмос, ракети якого стають надзвичайно дорогими і неефективними.

Ілон Маск стає головним героєм не тільки США, але і цілого світу. Простий перелік його зацікавлень вказує на виробництво саме критичних для майбутнього технологій: PayPal (система електронних платежів), SpaceX (ракетно-космічна компанія з чіткою метою колонізації Марсу), Tesla Motors (компанія з виробництва електромобілів), Solar City (компанія з виробництва панелей для сонячної енергії), Hyperloop (високошвидкісний трубопровідний пасажирський транспорт) OpenAI (започаткована буквально в грудні 2015-го року компанія, що займається створенням штучного інтелекту).

Європа опинилася в серйозній кризі з моменту початку об'єднання. Суть цієї кризи є стратегічно-управлінською. Європа має обтяжені соціальними зобов'язаннями держави, обтяжену соціальними обов'язками щодо емігрантів та обов'язками політкоректності щодо різних меншин політику толерантності. Ця ж політика толерантності не дозволяє Європі зайняти жорстку позицію щодо Росії. Фактично в нинішньому вигляді Європа приречена на повільне вмирання. Соціальні інновації та загальноєвропейська революція для ЄС це єдиний вихід, інакше Росія та Ісламський світ розірвуть її на шматки.

Китай за останній рік теж наочно продемонстрував свою цивілізаційну стратегію. Її можна означити так - стати «майстернею світу» і виробляти більшість потрібної промислової продукції, зокрема наукомісткої і високотехнологічної, і водночас проводити наукові дослідження в тих сферах, де вони з якихось причин обмежені чи заборонені в США та Європі. Це дозволить Китаю серйозно потіснити європейську науку з її передових рубежів та почати практично на рівних конкурувати зі США.

Ісламський світ розпочав свою релігійну реформацію у формі громадянських воєн, яка має призвести до його модернізації. Водночас така перспектива поки що слабко прогнозується. Скоріш за все світська та споживацька громада Ісламського світу нескоро стане конкурентом Заходу в плані наукових досліджень та технологічних інновацій.

Росія фінально визначилася зі своєю цивілізаційною стратегією – збудувати ізольовану від світу фортецю в парадигмі цифрового феодалізму. Тут потрібно посперечатися з Юлією Латиніною, яка вважає це «антицифровою революцією», ототожнюючи цифрове суспільство з ліберальним. Це саме цифрова феодальна парадигма, бо цифрове суспільство зовсім не обов'язково має бути ліберальним.

Всі зароблені гроші на високих цінах на нафту та газ Росія вклала не у наукові розробки і не у технологічні інновації, а у війну за архаїчні ресурси: за територію (Молдова, Грузія, Україна і т.д.) і за ціни на нафту та газ, приховано спонсоруючи ІДІЛ і ведучи війну в Сирії за контроль над нафтогазовим ринком Близького Сходу. Росія не спромоглася ані на термоядерний синтез, ані на електромобіль, ані на здешевлення запуску ракет.

Останні спроби взяти під цифровий контроль транспортну зв'язність країни (система «Платон») показують надзвичайно неприємну обставину для Росії. Транспортна зв'язність країн в будь-які часи в будь-якій частині світу за будь-яких політичних режимів формується підприємцями-торгівцями та підприємцями-транспортниками. Держава може лише творити інфраструктуру на торованих підприємницьких маршрутах зв'язності країни.

Спроба взяти маршрути торгово-транспортної зв'язності країни під контроль держави ведуть до знищення підприємництва, а отже і до знищення ефективної зв'язності країни. Державна зв'язність завжди на багато порядків гірша, ніж підприємницька зв'язність. Причому для сучасної Росії така політика дуже дивна, адже у неї є досвід СРСР, який вона з незрозумілих причин не хоче ані аналізувати, ані використовувати. Фактично сьогодні в Росії відбувається феодалізація країни, а це означає неминучий розпад Росії на фрагменти.

Україна в цьому переліку не є суб'єктом, знаходячись між тиском Росії та Європи в ситуації цивілізаційного програшу обох цивілізацій. Орієнтуючись на Європу, Україна робить фатальну помилку, епічну для свого майбутнього помилку.

Принциповим для майбутнього стають не природні ресурси, не політичний режим і не відсутність корупції у державі, як би це дивним не здавалося. Принциповим для майбутнього стають футурологічно мотивовані підприємці типу Ілона Маска та національна еліта, що здатна їх підтримувати, чи принаймні місцеві громади, що здатні їх підтримувати, якщо еліта з якихось причин до цього нездатна.

Сьогодні доводиться констатувати дві сумні речі: 1) і в Росії, і в Україні бізнесмени з початковим капіталом 1,5 млрд. доларів (з яких стартував свою інноваційну діяльність Маск) є; 2) можливості створювати інноваційні технології (навіть без підтримки власної держави, у будь-якій країні світу) завжди існували і в Україні, і в Росії. Але Росія і Україна не породила Ілона Маска. Росія і Україна породила олігархів, які фактично є моральними виродками. Ці люди здатні лише використовувати громаду, вважаючи її біомасою, але не довіряти ні їй, ні її мотиваціям. У своїй більшості олігархи не читали фантастики, вони не мають заповітних мрій, вони не здатні на благородні вчинки задля власної громади і неспроможні на творення інновацій задля всього людства.

Тому майбутнє США і Китаю виглядає доволі позитивно: навіть якщо держави цих країн і опиняться у скруті, їх еліти та підприємці здатні подолати скруту.

Майбутнє Ісламського світу виглядає слабко позитивно в тривалій перспективі, якщо реформація ісламу все-таки відбудеться.
Майбутнє Європи виглядає безрадісно і бачиться в дуже негативних контекстах. У неї є шанс лише тією мірою, в якій вона буде наслідувати США.

Нинішній Росії в майбутньому просто нічого не світить. Продовження нинішньої політики, подальша ізоляція від світу чи навіть будь-яка революція просто розірве Росію на шматки.

Майбутнє України досі невизначене. Майбутнє України нищать нестратегічні політики та моральні уроди олігархи. Без жорсткої люстрації нинішньої політичної та бізнесової еліти Україні не обійтися.

Європейська орієнтація України є серйозною помилкою. Україні варто розглядати альтернативні орієнтації - на США та Китай і в перспективі на єдине людство.

З Новим роком, шановна українська громадо!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Сьогодні можна багато фантазувати про те, які саме технологічні інновації через сотню років наші нащадки вважатимуть переломними. А ще через 100 років вже ніхто не згадає ні тих нащадків, ні їхніх висновків. За рідкісними винятками, потрапити до яких Сергій Дацюк має шансів не набагато більше, ніж, наприклад, ваш покірний слуга.

Тим не менше, стаття наочно демонструє, що навіть на нижчих рівнях люди вже не тільки відчувають але й усвідомлюють, що Перехід, про який так багато говорив Ігор Каганець ще понад 10 років тому, відбувається, і що злам стався саме в 2015 році.

Миро Продум wrote:
Стаття написана з простору боротьби, тому страждає від властивих цьому простору деформацій.
Так, "дві головні події 2015" є доволі сумнівними.
По-перше, німецькі вчені тільки провели вдалий експеримент. Невідомо, чи це завершиться практичним використанням термоядерного синтезу. Установка дуже дорога, суперскладна, працює на надвисоких температурах. Це суперечить загальному руху до створення компактних, дешевих і простих установок холодного ядерного синтезу подібно до генератора Россі.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Те що особи,котрі грабують народ із яким себе нібито ідентифікують є "моральними виродками" то це зрозуміло..та як назвати тих,хто тримає широко кишеню і не цурається чорних грошей,які "моральні виродки" везуть вагонами у їхні "цивілізовані" банки чи купують наддорогу нерухомість і т.п..

Гарна стаття..виходить,що путіни несвідомо штовхають прогрес..(можливо і свідомо..хто зна..)

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ wrote:
виходить,що путіни несвідомо штовхають прогрес..(можливо і свідомо..хто зна..)

Між іншим, так і є. І про це пишуть від початку рашистської агресії в Україну, до речі.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано
Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття написана з простору боротьби, тому страждає від властивих цьому простору деформацій.

Так, "дві головні події 2015" є доволі сумнівними.

По-перше, німецькі вчені тільки провели вдалий експеримент. Невідомо, чи це завершиться практичним використанням термоядерного синтезу. Установка дуже дорога, суперскладна, працює на надвисоких температурах. Це суперечить загальному руху до створення компактних, дешевих і простих установок холодного ядерного синтезу подібно до генератора Россі.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Не здивуюсь, якщо цей німецький проект виявиться ще одною аферою з суперефективного пиляння бюджету - подібно до афери з великим адронним колайдером.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Щодо SpaceX Ілона Маска - це здешевить запуск супутників, проте саме спрямування на Марс може бути ще одним глухим кутом і аферою.

До речі, через завали космічного сміття виходити в космос стає усе небезпечнішим. Можна припустити, що незабаром вихід у космос взагалі виявиться заблокованим - поки не буде розчищене сміття.

Сергій Дацюк просто емоційно відреагував на події, найбільше представлені у ЗМІ. На моє переконання, головні події 2015 року залишилися поза увагою ЗМІ.

«Не навколо винахідників нового галасу, а навколо винахідників нових цінностей обертається світ; він обертається нечутно» (Фрідріх Ніцше).

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Щодо зв'язку і спостереження, то майбутнє не за дорогими супутниками, а за у сотні рази дешевшими стратосферними дирижаблями.

Я допускаю, що постіндустріальне суспільство взагалі відмовиться від освоєння космосу, бо це дорого, нерентабельно, небезпечно.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Миро Продум wrote:
Я допускаю, що постіндустріальне суспільство взагалі відмовиться від освоєння космосу, бо це дорого, нерентабельно, небезпечно.

На початку ХХ ст. те саме можна було сказати і про літаки:

Quote:
дорого, нерентабельно, небезпечно

І всього лише за кілька десятиліть опанували )))
Так само станеться і з Космосом, бо сидіти безвилазно на Землі - то є цивілізаційний тупик.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Після афери з "висадкою на Місяці" освоєння космосу увійшло у фазу імітації, наступні фази - деградація і колапс.

Тимур Де-Бальзак wrote:
Миро Продум каже:<blockquote class="bb-quote-body">Я допускаю, що постіндустріальне суспільство взагалі відмовиться від освоєння космосу, бо це дорого, нерентабельно, небезпечно.</blockquote>

На початку ХХ ст. те саме можна було сказати і про літаки:
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">
дорого, нерентабельно, небезпечно
</blockquote>

І всього лише за кілька десятиліть опанували )))
Так само станеться і з Космосом, бо сидіти безвилазно на Землі - то є цивілізаційний тупик.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Станіслав Лем у романі Соларіс висловив думку, що хай як далеко ми зануримось у космос, ми знайдемо тілько себе.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Сергій Дацюк розумний філософ. Він правильно визначив, що головною цінністю в майбутньому стане Людина. Якби він знав про заснування ВУД, то він, мабуть, визнав цю подію головною в 2015 р.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

У просторі боротьби ВУД не існує. Щоб побачити наш стартап, треба піднятися хоча б у простір пригод.

Анатолій Висота wrote:
Сергій Дацюк розумний філософ. Він правильно визначив, що головною цінністю в майбутньому стане Людина. Якби він знав про заснування ВУД, то він, мабуть, визнав цю подію головною в 2015 р.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Космос даною системою буде використовуватися і дальше,бо це ефективний засіб контролю за людьми на Землі..Звісно є і позитивні сторони використання космосу..та із сучасними технологіями ми можемо говорити лише про навколоземний космос..потрібно щось робити із самим поняттям простір-час,бо на залізяках далеко не полетиш..тим більше коли сучасна наука тримається на постулатах, кількість яких постійно збільшується,що в свою чергу говорить про тупцювання на одному місці..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ти вже під контролем - за допомогою інтернету, ЗМІ, мобільного зв’язку, банківських карток, відеоспостереження, розпізнавання зображень і голосу, біометричних ідентифікаторів тощо. Навіщо для цього супердорогий космос?

Сучасні дослідження космосу все більше перетворюються на "пиляння бюджету". Воно (пиляння) завершиться тоді, коли громадянське суспільство почне рахувати свої гроші.

Явсе Світ wrote:
Космос даною системою буде використовуватися і дальше,бо це ефективний засіб контролю за людьми на Землі..Звісно є і позитивні сторони використання космосу..та із сучасними технологіями ми можемо говорити лише про навколоземний космос..потрібно щось робити із самим поняттям простір-час,бо на залізяках далеко не полетиш..тим більше коли сучасна наука тримається на постулатах, кількість яких постійно збільшується,що в свою чергу говорить про тупцювання на одному місці..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Quote:
Сучасні дослідження космосу все більше перетворюються на "пиляння бюджету". Воно (пиляння) завершиться тоді, коли громадянське суспільство почне рахувати свої гроші.

Як раз навпаки, коли громадянське суспільство реально почне рахувати свої гроші от тоді і почнеться справжнє освоєння космосу. Коли припиниться "розпил", виявиться, що грошей забагато. Пересічній людині абсолютно не потрібно стільки грошей. А якщо всі ще й вегетаріанцями і сироїдами стануть, то тим більше. )))) Кудись ці всі кошти доведеться реалізовувати. Ну років з десять їх можна буде пускати на створення досконалої інфраструктури (дороги, школи, театри і т.д.). А далі?
Технологічний прогрес теж не зупинити. І він уже зараз перетворює мільйони, а то й мільярди людей на безробітних. Дуже скоро більшість речей будуть друкувати домашні 3D принтери. Заводи й фабрики стануть непотрібні. Як всі їхні працівники. А творчий потенціал усіх цих людей треба буде кудись спрямувати, щоб вони "не зійшли з котушок" від бездіяльності.
От і виходить, щоб не отримати повний колапс від перенасичення, доведеться дати людям якусь грандіозну ІДЕЮ. Можна як в Єгипті будувати піраміди або нарешті полетіти до зірок.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Сучасні засоби контролю потребують супутників на орбіті планети.Та дійсно під космічними проектами можна пиляти гроші у великій кількості..а для звіту перед платниками податків показати якісь фотографії зірок і зняти кіно про "кінець світу"...

Але контролювати людину на 100% можна лише при умові її залежності від інструментів контролю системи..якщо пропаде інтернет,зв'язок і банки,то візьмусь вручну обробляти своїх 20 сотих городу..а в неділю буду читати паперовий "Арійський стандарт"..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Виходить, що Сергій Дацюк "не побачить" ВУД, навіть коли побуває на НО й почитає наші статті?

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Так, не побачить. У кращому разі погортає "по діагоналі" і зробить висновок, що це нісенітниця.

Анатолій Висота wrote:
Виходить, що Сергій Дацюк "не побачить" ВУД, навіть коли побуває на НО й почитає наші статті?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Можливо, що й не побачить. Але у багатьох авторів почали "спливати на поверхню" і вимальовуватись такі несподівані (для них) ідеї, які ще вчора ніхто з поважних видань серйозно не розглядав... крім Народного Оглядача, звичайно:-))

Миро Продум wrote:
Так, не побачить. У кращому разі погортає "по діагоналі" і зробить висновок, що це нісенітниця.

Анатолій Висота каже:<blockquote class="bb-quote-body">Виходить, що Сергій Дацюк "не побачить" ВУД, навіть коли побуває на НО й почитає наші статті?</blockquote>

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

"...Без жорсткої люстрації нинішньої політичної та бізнесової еліти Україні не обійтися..."
"Люстрація" існуючої системи (а це і є ВУД) єдиний вірний шлях. "Люстрація" нинішньої політичної та бізнесової еліти, це "біг по колу".

Хай Буде!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Отже, щоб побачити ВУД - треба НАРОДИТИСЯ ЗГОРИ!

Зображення користувача Лада Світло.
0
Ще не підтримано

Вважаю, що взагалі необхідно просто народитися або скоріше просто прокинутися. Прокинувшись, людина може обрати шлях Волі і Незалежності - шлях творчості і підійматися в Простір Волі. Хтось відкриває очі і подивившись навколо, засинає бо вважає що ембріоном бути простіше (безпечніше) ніж йти по шляху. Хтось вмивається і вирушає до ВУДу, щоб наздогнати першопрохідців... Мабуть по Вашій термінології, це і є "народження згори" - коли тіло прагне усвідомити душевність і пізнати духовність.

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Сьогодні можна багато фантазувати про те, які саме технологічні інновації через сотню років наші нащадки вважатимуть переломними. А ще через 100 років вже ніхто не згадає ні тих нащадків, ні їхніх висновків. За рідкісними винятками, потрапити до яких Сергій Дацюк має шансів не набагато більше, ніж, наприклад, ваш покірний слуга.

Тим не менше, стаття наочно демонструє, що навіть на нижчих рівнях люди вже не тільки відчувають але й усвідомлюють, що Перехід, про який так багато говорив Ігор Каганець ще понад 10 років тому, відбувається, і що злам стався саме в 2015 році.

Миро Продум wrote:
Стаття написана з простору боротьби, тому страждає від властивих цьому простору деформацій.
Так, "дві головні події 2015" є доволі сумнівними.
По-перше, німецькі вчені тільки провели вдалий експеримент. Невідомо, чи це завершиться практичним використанням термоядерного синтезу. Установка дуже дорога, суперскладна, працює на надвисоких температурах. Це суперечить загальному руху до створення компактних, дешевих і простих установок холодного ядерного синтезу подібно до генератора Россі.
Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Друже, Василю, НАРОДЖЕННЯ ЗГОРИ - це, здається, євангельський термін.