Ігор Каганець's picture
Ігор Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

За нинішньої виборчої системи майже всі виборці є некомпетентними

Компетентний вибір можливий тільки у громадах з чисельністю до 100–150 персонально знайомих людей, об'єднаних постійним спілкуванням у власній соціальній мережі.

Метою виборів є висування кращих. Очевидно, що для цього технічна сторона процесу обрання має бути чесною, див.: ТГ-онлайн.  Проте навіть це не гарантує успіху, адже люди можуть чесно обрати негідників.

– Чому так відбувається? Невже люди бажають собі зла?

Річ у тім, що за нинішньої виборчої системи майже всі виборці є некомпетентними. Простіше кажучи, вони самі не знають, кого обирають.

Вибір є компетентним тільки тоді, коли люди обирають тих, з ким разом займалися спільною, цілеспрямованою, суспільно корисною діяльністю. В цьому випадку є прямий зв’язок між виборцем і обранцем, оснований на особистому досвіді. Тому такий вибір зазвичай є безпомилковим.

Якщо ж прямого контакту нема, то, в кращому разі, такий вибір стає випадковим. Проте найчастіше все значно гірше: у розрив між виборцем і обранцем втискається сторонній посередник. У результаті такі «чесні» вибори виражають не волю виборців, а волю посередника-маніпулятора.

Це означає, що фундаментальним правилом будь-яких виборів є обрання тільки тих, з якими особисто знайомий і маєш бодай мінімальний досвід взаємодії для оцінки їхніх ділових та моральних якостей.  

Зазвичай, коло людей, в якому можливі компетентні вибори, доволі вузьке. Для одних це десяток людей, для інших – кілька десятків. У будь-якому разі це коло знайомих менше 100–150. Звідси логічно випливає, що обранець може представляти волю не більше півтори сотні своїх прямих виборців.

– Якщо коло взаємодії  людини не перевищує десятка, то чи може бути компетентним вибір сотні виборців?

Тільки за однієї умови: якщо ці виборці об’єднані у громаду, всередині якої відбувається інтенсивний обмін інформацією. Тоді люди взаємно діляться особистим досвідом взаємодії, і цей досвід стає набутком усієї групи.  

Якщо підсумувати, то компетентний вибір можливий тільки у громадах з чисельністю до 100–150 персонально знайомих людей, об’єднаних постійним спілкуванням у власній соціальній мережі.  

Саме такий підхід реалізується у соціальній мережі AR25.ORG (ТГ-онлайн):

1. Вибори відбуваються тільки у групах знайомих людей, зокрема знайомих дистанційно.

2. Виборець підтверджує, що персонально знайомий з обранцем, якому делегує свій політичний голос (якщо не знайомий, то це причина познайомитися).

3. Делегат підтверджує, що знайомий з виборцем, від якого отримує цей голос (якщо погано його пам’ятає, то це нагода освіжити знайомство).

Додаткові позитивні наслідки:

1) всі кадрові та інші рішення всередині групи вільно обговорюються її учасниками;

2) делегати заохочуються до прямих контактів зі своїми виборцями, що сприяє консолідації і правильному структуруванню громади;

3) взаємне підтвердження знайомства убезпечує від використання фальшивих голосів неіснуючих членів громади (обман негайно карається видаленням з групи).  

Повний опис моделі:

Третій Гетьманат онлайн: Етномережа AR25.ORG засновує Українську державу

Пояснюючий коментар: Влада – це згода людей виконувати накази   

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Явсе Світ's picture
0
No votes yet

Зі смертю Сократа, померли і чесні вибори..Скільки часу пройшло і нічого не змінилось,солодких снів Земляни..

Вірю в те, що розумію.

Comments

cBіт Розумний's picture
0
No votes yet

Взагалі кажучи - люди майже не розмірковують. Такий, наприклад, простий факт, який згадувався у якійсь статті на НО про те, що голосуючи таємно, ми боїмося людей, яких обираємо або боїмося, що їхні конкуренти з нами щось зроблять, примусив задуматися кількох людей, з якими я спілкувався.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Андрій Пасічник's picture
0
No votes yet

Інтернет спілкування часто є анонімним, і користувачі, не бажаючи світити свої дані - часто використовують несправжні зображення і імена. Окрім того познайомитися через текст є малоінформативним.
Тому висування представника можливе лише якщо люди ВЖИВУ знайомі і ВЖИВУ співпрацювали.
Якщо ж знайомі через інтернет, то може вийти що один бородатий мужик пише "я маша, мені 15" а другий мужик пише "я коля мені 16" давай знайомитись.

Явсе Світ's picture
0
No votes yet

Зі смертю Сократа, померли і чесні вибори..Скільки часу пройшло і нічого не змінилось,солодких снів Земляни..

Вірю в те, що розумію.