Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 121
  • Переглядів: 121

Як швидко звикають до алкоголю

Немає єдиного стандарту алкогольної залежності. На це можуть піти роки в однієї людини та місяці в іншої. На швидкість звикання впливає кілька факторів: насамперед, як часто і скільки ви п'єте і ваша індивідуальна схильність до залежності.

Час виникнення залежності важко виміряти, тому що алкоголізм – хвороба заперечення. Алкоголік довгий час заперечує факт своєї хвороби, він вміє чудово маскувати симптоми. Часто в цьому йому допомагають його близькі, вважаючи ганебним та недоречним лікування алкоголізму у Вінниці. Тому важко чітко визначити у конкретної людини, коли пияцтво стало викликати звикання.

Горілка викликає звикання швидше, ніж пиво?

Пиво слабше, тому нам здається, що в ньому менше алкоголю і до нього складніше пристраститься. Тим часом у 500 мл пива міститься близько 20 грамів чистого спирту, а в склянці горілки — всього 16 грамів. Пиво, що випивається регулярно, може викликати звикання так само швидко, як і міцний алкоголь. Через більшу доступність (нижчу ціну) він більш небезпечний, особливо для молоді.

Хто швидше звикає?

Дослідження показують значні відмінності залежно від статі. Жінки стають залежними від алкоголю набагато швидше ніж чоловіки. Це пов'язано як із меншою толерантністю до алкоголю, так і зі зниженим – по відношенню до чоловіків – імунітетом.

Індивідуальні чинники також відіграють роль алкогольної залежності. Одна людина стає залежною швидше, ніж інша. Від чого це залежить?

  • Генетична схильність.

  • Риси характеру (залежності сприяють велика імпульсивність, труднощі у вираженні почуттів, низька самооцінка, перфекціонізм, низька стійкість до фрустрацій).

  • Досвід фізичного, емоційного чи психологічного насильства у дитинстві (наприклад, до 36% алкоголіків пережили фізичну травму. У людей без залежностей цей показник становить 19%).

  • Вік (молоді люди швидше стають залежними. Вік першого контакту з алкоголем впливає на швидкість звикання. Люди, які вперше спробували спиртне до 15 років, мають на 50% більше шансів стати алкоголіками у зрілому віці, ніж ті, хто звернувся до алкоголю пізніше).


Поданий список, звісно, ​​неповний. Реабілітаційний центр у Вінниці стикається з різними мотиваціями починаючи від фізіологічних (вгамування спраги, поліпшення апетиту або полегшення болю), психологічних (радість, нервозність тощо), до соціологічних (ритуал, наслідування, тиск з боку інших людей, страх глузування або відмови та інше).

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи