Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Компанія коханки Резніченка отримала 1,5 млрд бюджетних коштів «на відбудову Дніпропетровської області», – Схеми

Категорія:

Компанія "Будінвест Інжиніринг" та її співвласниця Яна Хланта тісно повʼязана з головою Дніпропетровської Обласної військової адміністрації Валентином Резніченком. За період з березня по 31 жовтня вона отримала 1,5 млрд гривень на відновлення понищеної російськими обстрілами інфраструктури. Це – рекордна сумна у порівнянні з фінансуванням відбудови доріг у всіх інших регіонах.

Яна Хланта разом з Валентином Резніченком подорожували за кордон, йдеться у розслідуванні програми журналістських розслідувань Радіо Свобода "Схеми".

Саме очолювана Резніченком ОВА вирішує, кому, на що, і в яких обсягах виділяти бюджетні кошти.

Другу половину компанії, що освоює мільярди під час активної фази війни, через наближену особу можуть контролювати бізнесмени-брати Дубинські, яких держава-партнер України – Сполучені Штати Америки – офіційно оголосили у розшук через підозру у фінансових махінаціях, йдеться в розслідуванні.

З березня по листопад Дніпропетровська область вже витратила на ремонт доріг рекордні 2 мільярди 314 мільйонів гривень. Це більше, ніж за цей же час витратили Київська, Харківська, Сумська та Одеська області разом узяті і з обласними центрами.

Аналітики KSE Institute при цьому зазначили, що Дніпропетровська область не зазнала таких значних руйнувань, як деякі інші, де були активні бойові дії.

"Наприклад, з лютого в області пошкоджено два мости. Один державного та один місцевого значення. А загалом по країні пошкоджено понад 300 мостів та мостових переходів", – відповіли у Київській школі економіки на запит "Схем".

Дізнатися, на що саме витрачено 2,3 млрд гривень, зокрема, й півтора мільярда виділених "Будінвест" коштів, неможливо – контракти не публікуються, оскільки інформація обмежена через війну.

Журналісти дізналися подробиці про цю компанію. Її власниками є Павло Чухно та Яна Хланта – статутний капітал фірми поділений порівну. Хланта є 34-річною спортсменкою, майстром спорту з пауерліфтингу. Зараз вона працює фітнес-тренером в одному з дніпровських спортзалів.

Журналісти з посиланням на владні кола Дніпропетровської області зазначили, що Хланта є дівчиною Резніченка. "Схемам" вдалося встановити, що між Резніченком і Хлантою є документальний звʼязок. За 2020-2021 роки вони вісім разів разом перетинали кордон. Після повномасштабного вторгнення жінка чотири рази виїжджала за межі України сама на автомобілі Kia Sportage, власником якої є компанія, яка на 100% належить голові Дніпропетровської ОВА, її назва – "Севент Консалтинг Груп". Крім того, у цій компанії Хланта щонайменше протягом 2020-2021 років отримувала зарплату.

Другий співвласник "Будінвест", Чухно, є віцепрезидентом дніпровського баскетбольного клубу "Прометей". Він – менеджер та партнер дніпровських бізнесменів-братів Володимира та Леоніда Дубинських. Володимир Дубинський володіє баскетбольним клубом "Прометей", яким управляє Павло Чухно. На сайті БК "Прометей" повідомляється, що генеральний спонсор клубу – фірма "Будінвест інжиніринг", найбільший отримувач бюджетних коштів області.

Брати Леонід та Володимир Дубинські вже 10 років перебувають у розшуку ФБР (США). Їх звинувачують у махінаціях з нерухомістю у Каліфорнії.

За даними журналістів, Бюро економічної безпеки нині веде розслідування, матеріали якого свідчать, що компанія "Будінвест", серед інших дніпропетровських підрядників, спрямовувала частину коштів на "підставну" фірму – тобто з ознаками фіктивності.

Журналісти також виявили, що при освоєнні бюджетних коштів "Будінвест" вдається одразу до декількох підозрілих схем.

Перша полягає у тому, що ключові субпідрядники, з якими співпрацює фірма, – ТОВ "БНМ", ТОВ "ДЗМК", ТОВ "Максі-буд плюс" – за документами не закуповують матеріалів для дорожніх робіт у таких обсягах, в яких продають їх "Будінвесту".

Друга схема – суттєве зростання ціни на будівельні матеріали на шляху від виробника до державного контракту. Третя – сумнівні субпідрядники.

"Схеми" припустили, що Юрій Голик, який зараз не займає офіційних посад, але присутній на нарадах в Офісі Президента стосовно відбудови, робить очільника Дніпропетровської області набагато ближчим до ОПУ в питаннях координації "великої відбудови", аніж будь-якого іншого голову ОВА.

Журналісти стверджують, що Резніченко та Голик – давні соратники. Вони перетнулися ще у двохтисячних, коли Валентин Резніченко був віцепрезидентом медіахолдингу УМХ Бориса Ложкіна, а Юрій Голик – очолював рекламний напрямок холдингу в Луганській області.  У 2012 році Резніченко запросив Голика на роботу в центральний офіс УМХ в Києві. Голик був радником Резніченка, коли той керував Запорізькою областю.

Нагадаємо, Юрій Голик був радником премʼєр-міністра України. Себе він публічно називав ідеологом "Великого будівництва".

Про виявлені факти зв’язку голови Дніпропетровської ОВА з найбільшим підрядником дорожніх робіт в цій області «Схеми» запитали у Президента України Володимира Зеленського, який призначав Резніченка, а також у заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка. Журналісти також запитали, яким чином здійснюється контроль за ефективним та цільовим використанням бюджетних коштів на відбудову інфраструктури, зокрема, на ремонт і будівництво доріг, та в якому статусі свою роль у цих процесах відіграє Юрій Голик.

На обидва запити надійшла одна відповідь: пославшись на воєнний стан, пресслужба ОП повідомила про «неможливість надання інформації» та «відстрочення розгляду запиту» до закінчення воєнного стану. Разом з тим, там зазначили, що «офіс Президента України не є розпорядником коштів місцевих бюджетів», і що це питання «знаходиться в компетенції місцевої влади та профільних міністерств».

Наші інтереси: 

Потрібно пильно стежити за використанням державних грошей, тому що це – тільки один з прикладів того, як паразити при владі попри війну займаються їх розкраданням. Дуже важливо прямо зараз виявляти подібні факти, тому що потім безсоромні чиновники як центральної, так і місцевих влад будуть розкрадати фонд відновлення України, який вже створено і продовжує наповнюватися, в першу чергу західними країнами. А їхні брудні руки вже чешуться, щоб туди залізти. До речі, про фонд відновлення України та чому європейці побоюються віддавати його в руки влади України, читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Судячи з примітивності та нахабності цієї шахрайської схеми, Резніченко і його Хланта є корпоративними психопатами. Вони не бояться покарання, тому що так далеко не думають. Це притаманна психопатам інфантильність, спричинена фрагментарністю їх погляду на навколишню реальність. Вони не усвідомлюють, що роблять, тому що у тварин, в тому числі розмовляючих (інтелісів), нема свідомості.  

З цієї статті відкриваємо спецтему "У світі тварин" :) Буде цікаво!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Судячи з примітивності та нахабності цієї шахрайської схеми, Резніченко і його Хланта є корпоративними психопатами. Вони не бояться покарання, тому що так далеко не думають. Це притаманна психопатам інфантильність, спричинена фрагментарністю їх погляду на навколишню реальність. Вони не усвідомлюють, що роблять, тому що у тварин, в тому числі розмовляючих (інтелісів), нема свідомості.  

З цієї статті відкриваємо спецтему "У світі тварин" :) Буде цікаво!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Можливо краще у світі розмовляючих тварин?

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Колись дуже давно на телебаченні була популярна програма "У світі тварин". Дуже цікаво і пізнавально!

Андрій Гарас wrote: Можливо краще у світі розмовляючих тварин?

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!