Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Компанія коханки Резніченка отримала 1,5 млрд бюджетних коштів «на відбудову Дніпропетровської області», – Схеми

Категорія:

Компанія "Будінвест Інжиніринг" та її співвласниця Яна Хланта тісно повʼязана з головою Дніпропетровської Обласної військової адміністрації Валентином Резніченком. За період з березня по 31 жовтня вона отримала 1,5 млрд гривень на відновлення понищеної російськими обстрілами інфраструктури. Це – рекордна сумна у порівнянні з фінансуванням відбудови доріг у всіх інших регіонах.

Яна Хланта разом з Валентином Резніченком подорожували за кордон, йдеться у розслідуванні програми журналістських розслідувань Радіо Свобода "Схеми".

Саме очолювана Резніченком ОВА вирішує, кому, на що, і в яких обсягах виділяти бюджетні кошти.

Другу половину компанії, що освоює мільярди під час активної фази війни, через наближену особу можуть контролювати бізнесмени-брати Дубинські, яких держава-партнер України – Сполучені Штати Америки – офіційно оголосили у розшук через підозру у фінансових махінаціях, йдеться в розслідуванні.

З березня по листопад Дніпропетровська область вже витратила на ремонт доріг рекордні 2 мільярди 314 мільйонів гривень. Це більше, ніж за цей же час витратили Київська, Харківська, Сумська та Одеська області разом узяті і з обласними центрами.

Аналітики KSE Institute при цьому зазначили, що Дніпропетровська область не зазнала таких значних руйнувань, як деякі інші, де були активні бойові дії.

"Наприклад, з лютого в області пошкоджено два мости. Один державного та один місцевого значення. А загалом по країні пошкоджено понад 300 мостів та мостових переходів", – відповіли у Київській школі економіки на запит "Схем".

Дізнатися, на що саме витрачено 2,3 млрд гривень, зокрема, й півтора мільярда виділених "Будінвест" коштів, неможливо – контракти не публікуються, оскільки інформація обмежена через війну.

Журналісти дізналися подробиці про цю компанію. Її власниками є Павло Чухно та Яна Хланта – статутний капітал фірми поділений порівну. Хланта є 34-річною спортсменкою, майстром спорту з пауерліфтингу. Зараз вона працює фітнес-тренером в одному з дніпровських спортзалів.

Журналісти з посиланням на владні кола Дніпропетровської області зазначили, що Хланта є дівчиною Резніченка. "Схемам" вдалося встановити, що між Резніченком і Хлантою є документальний звʼязок. За 2020-2021 роки вони вісім разів разом перетинали кордон. Після повномасштабного вторгнення жінка чотири рази виїжджала за межі України сама на автомобілі Kia Sportage, власником якої є компанія, яка на 100% належить голові Дніпропетровської ОВА, її назва – "Севент Консалтинг Груп". Крім того, у цій компанії Хланта щонайменше протягом 2020-2021 років отримувала зарплату.

Другий співвласник "Будінвест", Чухно, є віцепрезидентом дніпровського баскетбольного клубу "Прометей". Він – менеджер та партнер дніпровських бізнесменів-братів Володимира та Леоніда Дубинських. Володимир Дубинський володіє баскетбольним клубом "Прометей", яким управляє Павло Чухно. На сайті БК "Прометей" повідомляється, що генеральний спонсор клубу – фірма "Будінвест інжиніринг", найбільший отримувач бюджетних коштів області.

Брати Леонід та Володимир Дубинські вже 10 років перебувають у розшуку ФБР (США). Їх звинувачують у махінаціях з нерухомістю у Каліфорнії.

За даними журналістів, Бюро економічної безпеки нині веде розслідування, матеріали якого свідчать, що компанія "Будінвест", серед інших дніпропетровських підрядників, спрямовувала частину коштів на "підставну" фірму – тобто з ознаками фіктивності.

Журналісти також виявили, що при освоєнні бюджетних коштів "Будінвест" вдається одразу до декількох підозрілих схем.

Перша полягає у тому, що ключові субпідрядники, з якими співпрацює фірма, – ТОВ "БНМ", ТОВ "ДЗМК", ТОВ "Максі-буд плюс" – за документами не закуповують матеріалів для дорожніх робіт у таких обсягах, в яких продають їх "Будінвесту".

Друга схема – суттєве зростання ціни на будівельні матеріали на шляху від виробника до державного контракту. Третя – сумнівні субпідрядники.

"Схеми" припустили, що Юрій Голик, який зараз не займає офіційних посад, але присутній на нарадах в Офісі Президента стосовно відбудови, робить очільника Дніпропетровської області набагато ближчим до ОПУ в питаннях координації "великої відбудови", аніж будь-якого іншого голову ОВА.

Журналісти стверджують, що Резніченко та Голик – давні соратники. Вони перетнулися ще у двохтисячних, коли Валентин Резніченко був віцепрезидентом медіахолдингу УМХ Бориса Ложкіна, а Юрій Голик – очолював рекламний напрямок холдингу в Луганській області.  У 2012 році Резніченко запросив Голика на роботу в центральний офіс УМХ в Києві. Голик був радником Резніченка, коли той керував Запорізькою областю.

Нагадаємо, Юрій Голик був радником премʼєр-міністра України. Себе він публічно називав ідеологом "Великого будівництва".

Про виявлені факти зв’язку голови Дніпропетровської ОВА з найбільшим підрядником дорожніх робіт в цій області «Схеми» запитали у Президента України Володимира Зеленського, який призначав Резніченка, а також у заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка. Журналісти також запитали, яким чином здійснюється контроль за ефективним та цільовим використанням бюджетних коштів на відбудову інфраструктури, зокрема, на ремонт і будівництво доріг, та в якому статусі свою роль у цих процесах відіграє Юрій Голик.

На обидва запити надійшла одна відповідь: пославшись на воєнний стан, пресслужба ОП повідомила про «неможливість надання інформації» та «відстрочення розгляду запиту» до закінчення воєнного стану. Разом з тим, там зазначили, що «офіс Президента України не є розпорядником коштів місцевих бюджетів», і що це питання «знаходиться в компетенції місцевої влади та профільних міністерств».

Наші інтереси: 

Потрібно пильно стежити за використанням державних грошей, тому що це – тільки один з прикладів того, як паразити при владі попри війну займаються їх розкраданням. Дуже важливо прямо зараз виявляти подібні факти, тому що потім безсоромні чиновники як центральної, так і місцевих влад будуть розкрадати фонд відновлення України, який вже створено і продовжує наповнюватися, в першу чергу західними країнами. А їхні брудні руки вже чешуться, щоб туди залізти. До речі, про фонд відновлення України та чому європейці побоюються віддавати його в руки влади України, читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Судячи з примітивності та нахабності цієї шахрайської схеми, Резніченко і його Хланта є корпоративними психопатами. Вони не бояться покарання, тому що так далеко не думають. Це притаманна психопатам інфантильність, спричинена фрагментарністю їх погляду на навколишню реальність. Вони не усвідомлюють, що роблять, тому що у тварин, в тому числі розмовляючих (інтелісів), нема свідомості.  

З цієї статті відкриваємо спецтему "У світі тварин" :) Буде цікаво!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Судячи з примітивності та нахабності цієї шахрайської схеми, Резніченко і його Хланта є корпоративними психопатами. Вони не бояться покарання, тому що так далеко не думають. Це притаманна психопатам інфантильність, спричинена фрагментарністю їх погляду на навколишню реальність. Вони не усвідомлюють, що роблять, тому що у тварин, в тому числі розмовляючих (інтелісів), нема свідомості.  

З цієї статті відкриваємо спецтему "У світі тварин" :) Буде цікаво!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Можливо краще у світі розмовляючих тварин?

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Колись дуже давно на телебаченні була популярна програма "У світі тварин". Дуже цікаво і пізнавально!

Андрій Гарас wrote: Можливо краще у світі розмовляючих тварин?

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!