Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нові суди і наказ Трампа щодо “іноземного втручання у вибори”: все під контролем

Крапку в історичному процесі-2020 ставити рано. Верховний Суд відхилив позов Техасу. Але не “все пропало”. Юридична команда Трампа була готовою до подібного сценарію.

Вже подали позови  у чотирьох штатах, а також в Арізоні й Неваді. Позови  містять твердження зі скарги, з якою вже звертався Техас, пише Global Village.

Пряма мова Рудольфа Джуліані, адвоката президента: “Якщо штат не має повноважень, безумовно, президент США має повноваження. І, звичайно, виборці в штатах мають право. Тож саме ці справи вони будуть розглядати  в судах, починаючи з сьогоднішнього дня. І давайте подивимося, який привід суди зможуть спробувати використати, щоб уникнути слухання  питання. Суди використовують справу повноважень, щоб ухилитися від фактів”, заявив Джуліані, додавши: “Ніхто не хоче стикатися з реальністю того, що ці вибори були вкрадені”.

Станом на сьогодні десятки позовів, пов’язаних з виборами, поданих Трампом та його командою, були відхилені в судах. Деякі вже оскаржені, інші  все ще вирішуються.

В будь-якому випадку, відмова навіть Верховного Суду розглядати справу не означає, що юристи президента припиняють боротьбу.

Два роки тому Трамп підписав наказ про санкції через іноземне втручання у вибори”. Ніби у воду дивився. Йдеться про Акт від 12 вересня 2018 р., “Виконавчий наказ про введення певних санкцій у разі втручання іноземців у вибори в США №13848”. Реалізація наказу може виявитися неприємним сюрпризом для всіх, хто поспішили привітати з перемогою кандидата від демократів Дж.Байдена.

Отже, документ: “Згідно з повноваженнями, наданими мені, як президенту, Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, Я, ДОНАЛЬД Дж. ТРАМП, президент Сполучених Штатів Америки, заявляю, що здатність осіб, які перебувають повністю або значною мірою за межами Сполучених Штатів, втручатися або підривати довіру громадськості до виборів у США, в тому числі, через несанкціонований доступ до виборчої та передвиборчої інфраструктури або приховане розповсюдження пропаганди та дезінформації, становить незвичайну та надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці США.

Хоча не було жодних доказів того, що іноземна держава змінила результат чи підрахунок голосів на будь-яких виборах у США (станом на вересень 2018-го – ред.), іноземні держави історично прагнули використати вільну та відкриту політичну систему Америки. В останні роки розповсюдження цифрових пристроїв та Інтернет-комунікацій створило значні вразливі місця та збільшило масштаби та інтенсивність загрози іноземного втручання, як показано в Оцінці розвідувального співтовариства 2017 року. Цим я оголошую надзвичайну ситуацію на національному рівні для подолання цієї загрози.

Відповідно, цим я наказую: не пізніше ніж через 45 днів після завершення виборів у США директор Національної розвідки, консультуючись з керівниками будь-яких інших відповідних виконавчих департаментів та установ, проводить оцінку будь-якої інформації. Вказуючи на те, що іноземний уряд або будь-яка особа, яка діє як агент іноземного уряду або від його імені, діяла з  метою втручання у ці вибори.

Оцінка повинна ідентифікувати, наскільки це можливо, характер будь-якого іноземного втручання та будь-які методи, що застосовуються для його здійснення. Директор національної розвідки передає цю оцінку та відповідну допоміжну інформацію президенту, державному секретареві, міністру казначейства, міністру оборони, генеральному прокурору та міністру національної безпеки“.

Що буде порушникам наказу 13848? Низка санкцій економічного характеру – як-от блокування активів та можливості розпоряджатися майном, аж до його вилучення, заборона доступу до фінансових установ – це ще “квіточки”. Бо незалежно від того, є людина американцем чи громадянином іншої держави,  будь-хто і де-завгодно, порушивши Акт 13848, може втрапити під арешт, бути засудженим і отримати тюремний термін.

Іншими словами, причетним до зламу систем голосування, “підрахунків” одного  бюлетеня десятки чи й сотні разів, або ж хто надавали обладнання чи програмне забезпечення для фальшувань тощо – усім переліченим особам саме час подумати про доброго адвоката.

Серед них і зокрема –  відповідальним за системи голосування Dominion, Smartmatic та Scytl, чия “діяльність” під час виборів підпадає під дію виконавчого наказу 13848.

Звідки підстави для оптимізму?  Коли, наразі, особливими успіхами, які переламали б процес,  команда Трампа похвалитися не може. Терпіння, і ще раз терпіння – історія, як і боротьба за справедливість, не вирішується миттєво. І процес навряд чи завершиться до 20 січня 2021 р., формально – останнього дня першої каденції Трампа. 

А ось і підстави для надії на те, що ця каденція останньою не стане: Кріс Міллер, директор Національного Антитерористичного Центру, він же – чинний Секретар оборони,  незадовго до виборів об’єднав усі спеціальні сили США під єдиним командуванням. Жодна з них не підпорядковується Пентагону, всі натомість підзвітні Міллеру, а вже той   – президенту.

Це – вимушений захід, він значно розширює повноваження глави держави. Однак, в умовах настільки серйозних загроз національній безпеці США, як зараз, є цілком виправданим.

Пряма мова Міллера: “Виконуючи розпорядження президента, ми також усвідомлюємо, що перехідний час між адміністраціями – складний. Ось чому я наказав цивільному керівництву спеціальних операцій звітувати безпосередньо мені, а не діючими бюрократичними каналами. Цей історичний крок доопрацьовує те, що дозволив свого часу Конгрес, і вперше поставить Командування спеціальних операцій в один ряд з військовими службами “.

І трохи статистики: згідно з підсумками опитування Rasmussen Reports, 47% громадян Америки переконані, що демократи “вкрали ці вибори” – коли знищували бюлетені за Трампа або в інший спосіб змінювали підсумки голосування.

Наші інтереси: 

Розуміти, ЩО відбувається у США з виборами Президента.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи