Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Міністерство юстиції США подає судовий позов проти інтернет-монополіста Google

Спецтема:

Інформацію про це розміщено на офіційному сайті міністерства юстиції. Цивільний антимонопольний позов подано до окружного суду округу Колумбія. Разом з міністерством юстиції позивачами є генеральні прокурори 11 штатів – Арканзасу, Флориди, Джорджії, Індіани, Кентуккі, Луїзіани, Міссісіпі, Міссурі, Монтани, Південної Кароліни та Техасу.

Сьогодні неможливо уявити життя без інтернету та он-лайн пошуку. Google став своєрідною брамою у світ інтернету для мільйонів споживачів. Користуючись своїм монопольним становищем, Google перешкоджає бізнесу, монопольно встановлює «драконівські» умови різним бізнесам, фактично став загрозою економічному розвиткові США. Google уклав низку угод, що фактично забороняють встановлення на різні мобільні пристрої будь-яких пошукових машин, окрім Google.

«Як і у випадку з історичними антимонопольними діями проти AT&T у 1974 році та Microsoft у 1998 році, міністерство юстиції знову застосовує Акт Шермана, щоб відновити роль конкуренції та відкрити двері для наступної хвилі інновацій - цього разу на життєво важливих цифрових ринках». – заявив заступник генерального прокурора США Джеффрі А. Розен (Jeffrey A. Rosen).

Ну що ж, нарешті в США почалась реальна боротьба проти інтернет-монополізму, котрий загрожує перетворенням США та світу на «цифровий концтабір». В цьому позові мова йде поки що тільки про перешкоджання конкуренції. Але ж має місце і перешкоджання конкуренції на медійному ринку. Цього року ми стали свідками кількох скандалів, коли Google самовільно «виключав» з пошуку медійні сайти консервативного спрямування, хоча параграф 230 «Акту про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act) не дає йому такого права. В інтернеті з’явився відеозапис зібрання співробітників Google, де співзасновник компанії Сергій Брін (Sergey Brin) скаржиться на результати виборів 2016 року і пропонує так підправити алгоритм пошуку Google, щоб на наступних виборах такого не допустити.

Цей позов до окружного суду – лише перший крок. Бо потім будуть ще апеляція, суди вищого рівня і, скоріш за все, справа врешті-решт дійде й до Верховного Суду. І тут дуже важливим буде якість Верховного Суду. Недарма Демократична партія та інтернет-монополісти, які її підтримують, так палко виступають проти призначення судді Емі Барретт (Amy Barrett). А у випадку перемоги Байдена демократи обіцяють збільшити склад Верховного Суду з 9 суддів до 15, тобто призначити одразу 6 додаткових суддів, ставлеників Демократичної партії та великих монополій.

Текст прес-релізу міністерства юстиції США можна прочитати тут.

І нагадаю, цього тижня до сенатського комітету викликають «на килим» керівників ще двох інтернет-монополістів: Facebook та Twitter.

Наші інтереси: 

Інтернет-монополісти стали реальною загрозою свободі слова та свободі бізнесу. Вони поступово штовхають світ у бік "цифрового концтабору" китайського зразка. Цей рух необхідно зупинити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи