Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Мюнхені затвердили 12 мирних кроків для Донбасу (доповнено)

Світ:

На Мюнхенській конференції з безпеки, яка цього року була присвячена поверненню лідерських позицій західного мислення, цінностей, політичного устрою тощо, перша офіційна заява була присвячена Україні. Організатори, аналітичні центри, чиновники підписали «Дванадцять кроків посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні».    

20021405.jpg

Мюнхенська безпекова конференція / Wikipedia

Переклад цих ключових позицій опублікував на своїй сторінці у Facebook український журналіст Валерій Калниш.

Крок 1. Відновлення СЦКК (ця ініціатива необхідна для більш активної реалізації плану з припинення вогню. Як відомо, Росія покинула комісію кілька років тому).

Крок 2. Переговори про бойові дії на рівні N4 (пропонується розширити зміст перемовин у "нормандському форматі" і додати туди тему бойових дій, а також їхнє припинення).

Крок 3. Розширення свободи пересування (пропонується збільшити кількість пунктів пропуску).

Крок 4. Пошук зниклих безвісти.

Крок 5. Планування та реалізація ініціативи з розмінування.

Крок 6. Реконструкція Донбасу (вивчення економічного потенціалу, заснування донорського фонду за участю ЄС, західних компаній. До нього також запропоновано приєднатися Росії).

Крок 7. Організація зони вільної торгівлі (як можливість відновлення Донбасу пропонується створити там ЗВТ із, відповідно, іншим оподаткуванням).

Крок 8. Підтримка дорожньої карти щодо санкцій (якщо сторони погоджуються на "Мюнхенську ініціативу", то виконання закріплених у ній пунктів може стати підставою для перегляду штрафних заходів проти Росії).

Крок 9. Усунення радіаційної небезпеки (вивезення радіоактивних, отруйних для екології Донбасу речовин. Адже зараз на там перебуває понад 1200 таких джерел токсичності).

Крок 10. Новий діалог між євроатлантичними структурами про побудову взаємної безпеки (один із планів щодо повернення впливу Заходу – активна робота із забезпечення безпеки в регіоні між МЗС).

Крок 11. Підтримка та визначення сфер взаємодії між ЄС і Росією (Калниш уточнив, що в такий спосіб РФ намагаються повернути до кола цивілізованих країн. Так, їй пропонують активніше співпрацювати в гуманітарній сфері, як-от у науці й дослідженнях, транскордонному та регіональному співробітництві, співпраці в галузі зміни клімату та довкілля. Однак згадка про Мінські угоди збережена).

Крок 12. Новий національний діалог про особистість.

"Новий інклюзивний національний діалог по всій Україні бажаний і може бути запущений якомога швидше. Цей діалог повинен охоплювати осіб, які формують громадську думку, провідних вчених і міжнародно визнаних експертів. Слід докласти зусиль для взаємодії України зі своїми сусідами, особливо з Польщею, Угорщиною і Росією. Цей діалог повинен стосуватися теми історії та національної пам'яті, мови, ідентичності й досвіду меншин. Повинен включати терпимість і повагу до етнічних і релігійних меншин – як в сім'ї, так і в більш широкому контексті – для досягнення ширшої інклюзивності та соціального єднання", – процитував цей пункт журналіст.

Серед авторів ідеї вказані:

  • Екс міністр оборони Великої Британії Дес Браун (іід Європейської мережі лідерів, European Leadership Network);

  • Голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер;

  • Екс сенатор США Сем Нанн та колишній міністр енергетики США, американський фізик-ядерник Ернест Моніз (від Ініціативи щодо ядерної загрози, Nuclear Threat Initiative);

  • Колишній глава МЗС РФ Ігор Іванов (від Російської ради з міжнародних справ).

В цілому документ підписали понад 40 впливових дипломатів і політиків Західної Європи.


Відомий український журналіст Юрій Луканов 15 лютого повідомив, що Петро Порошенко домігся, щоб цей документ не лише не ухвалювався як документ конференції, але і щоб його видалили із сайту заходу. Цей план є відвертою капітуляцією України. Там жодного слова нема про виведення російських військ, а в пункті 12 передбачається, що Україна має узгоджувати з усіма своїми сусідами питання власної ідентичності.

"Це саме те, з чим Росія з Путіним на чолі воює — з нашою ідентичністю. Недарма уйло постійно повторює, що ми практічєскі адиннарот. Пригадуєте, коли міністерством освіти керував Табачник, то він разом з Москвою ставив питання про те, що ми маємо видавати спільний з Росією підручник історії оце саме воно...", – написав Луканов.

Наші інтереси: 

Тема України знову звучить в Європі (+). Але мінус в тому, що Україна не диктує своїх умов, а погоджується на умови, які диктують РФ з Європою. Розуміти, що Україні потрібно повертатися до суб'єктності, яку вона почала мати декілька років тому і яку втратила з приходом до влади нової політичної команди. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Ви про Мюнхенський план капітуляції ?

Я не меч, я тримаю меч.

Коментарі

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Ви про Мюнхенський план капітуляції ?

Я не меч, я тримаю меч.