Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Міністерство культури готує позов через будівлю УПЦ (МП) поблизу Десятинної церкви в Києві

Спецтема:

У міністерстві культури заявляють, що будівля УПЦ (МП), яку звели біля фундаменту Десятинної церкви в Києві, є незаконною, і готують судові позови. Про це йдеться у поширеному 5 лютого повідомленні відомства.

У міністерстві заявили, що будівля незаконно розміщена на території Національного музею історії України (НМІУ).

«Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ», – вказують у відомстві.

Чиновники зазначають, що відповідно до п.2.1 Статуту, НМІУ є юридичною особою, а відповідно до п.2.6 Статуту музей має право бути позивачем у суді.

Міністерство заявило, що візьме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви».

25 січня поліція повідомила про затримання двох чоловіків, якими виявилися архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк, через спробу підпалити так званий «Десятинний монастир» УПЦ (Московського патріархату). Провадження відкрили за статтею про «замах на умисне знищення або пошкодження майна». Пізніше Шевченківський райсуд Києва взяв двох архітекторів під варту на два місяці з можливістю внесення застави, попри клопотання прокурора обмежитись домашнім арештом.

3 лютого біля Національного музею історії України на підтримку архітекторів мітингували кілька сотень людей. Паралельно представники УПЦ (МП) проводили мітинг-молебень на захист споруди.

5 лютого Апеляційний суд Києва відпустив Горбаня та Шемотюка на поруки народних депутатів.

Довідка:

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви у Києві збудували в 2005 році. Попри відсутність дозвільних документів, «монастир» понад 10 років функціонує на території історичної пам’ятки.


Коментар НО:

Головний аріянський храм Русі – Церкву Святої Богородиці (Десятинну церкву) – Володимир збудував як кафедральний (центральний) собор на честь хрещення Русі в аріянство в 987 році. Його було завершено у 996 році. Настоятелем храму був аріянин Анастас Корсунянин. Вважається, що князь Володимир виділив на будівництво і утримання храму десяту частину надходжень до державної скарбниці, звідси й назва – Десятинна церква. Це був соборний (головний) храм аріянської церкви, а десятина йшла на розвиток всієї церкви. Докладніше...

Наші інтереси: 

Треба захистити пам’ять про головний аріянський храм України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Навіть фундамент, навіть саму пам'ять про Десятинну церкву Москва підминає під свій менталітет. Що це за психологія така? На чому вона базується? Відібрати все: не вміючи використати, спаплюжити, а зумівши - видати за власне досягнення.

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Навіть фундамент, навіть саму пам'ять про Десятинну церкву Москва підминає під свій менталітет. Що це за психологія така? На чому вона базується? Відібрати все: не вміючи використати, спаплюжити, а зумівши - видати за власне досягнення.

Si vis pacem, para bellum