Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Церква: Поява вулиці імені Івана Мазепи не є наругою над церквою

Світ:

Українська православна церква Київського патріархату заявляє, що присвоєння вулиці, на якій стоїть Києво- Печерська лавра, імені гетьмана Івана Мазепи є актом відновлення історичної справедливості.

Про це говориться в заяві прес-служби УПЦ (КП), розповсюдженому в понеділок.

Прес-служба нагадує, що у зв’язку з прийняттям Київською міською радою рішення про перейменування вулиці Січневого повстання у вулицю Івана Мазепи в засобах масової інформації з’явилися заяви про те, що це є нібито наругою над Православною церквою, оскільки Іван Мазепа був підданий анафемі за порушення даної на Євангелії присяги на вірність російському царю.

У заяві УПЦ(КП) підкреслюється, що гетьман Іван Мазепа був «підданий анафемі» ієрархами Російської церкви за наказом Петра І через політичні мотиви. Подібним способом покарали заколотників Степана Разіна і Омеляна Пугачова.

«Відповідно до вчення Православної Церкви анафема накладається тільки за проповідь єретичного навчання і є не прокльоном, а лише констатацією факту відлучення єретика від Церкви. Тому анафеми через політичні мотиви, відповідно до вчення Православної Церкви, є неприпустимими. Хоча, починаючи з XІ ст., така практика одержала поширення в Московській Церкві», - говориться в заяві.

УПЦ(КП) підкреслює, що відповідно до церковних канонів, покарання, накладені церковною владою з порушенням канонічних правил, є недійсними. Через це Собор Російської Церкви 1917-1918 р. виніс постанову про те, що накладення церковних покарань через політичні, а не релігійні мотиви, є неприпустимим. На цій підставі, зокрема , були скасовані рішення Синоду про позбавлення сану митрополита Арсенія (Мацієвича) (XVІІІ ст.) і священика Сергія Петрова (початок ХХ ст.).

На прохання митрополита Київського й Галицького Антонія (Храповицького) на підставі цього рішення Собору Патріарх Московський і всія Росії Тихон (Белавін) у липні 1918 р. скасував анафему, накладену на гетьмана Мазепу. З благословення митрополита Антонія вікарний єпископ Черкаський Назарій привселюдно на Софійській площі в Києві 27 липня 1918 р. служив панахиду за упокій душі гетьмана Івана Мазепи, зазначається в заяві.

"Незалежна від Московського Патріархату Українська Церква ніколи не визнавала дійсності анафеми, незаконно накладеної на гетьмана Мазепу - видатного мецената Православ’я, засновника багатьох храмів, у тому числі храму Всіх Святих у Київської Лаврі. Але виявлені нещодавно докази свідчать, що ця анафема в 1918 р. була визнана недійсною й самим Патріархом Московського Патріархату Тихоном, який ніколи не симпатизував незалежності України і її Церкви", - вказує прес-служба.

Таким чином, підкреслюється в заяві Іван Мазепа "не є особою, яку піддали анафемі, тому присвоєння його імені вулиці, на якій знаходиться Києво-Печерська Лавра, у кожному разі не може вважатися "наругою над Церквою".

"Навпаки - це є актом поновлення історичної справедливості. Гетьман Іван Мазепа був одним з провідних меценатів Києво-Печерської Лаври. На тій же вулиці, у районі нинішньої площі Слави, також стояв Нікольский собор, побудований на кошти гетьмана. На місці старого будинку Арсеналу, розташованого поруч з Лаврою, знаходився жіночий монастир, ігуменею якого була мати гетьмана Магдалина- Марія Мазепина ", - підкреслює УПЦ(КП).


----------------------------------------------------

В тему:

У Києві з’явилася вулиця Івана Мазепи

Ющенко визнає україно-шведський союз Мазепи

Знайдено нерозпаковані архіви Мазепи!

Знайдено батуринський архів Мазепи

Нові архівні матеріали й перспективи вивчення Гетьманства Івана Мазепи

Шабля Мазепи

Чиновникам сабля Мазепы не нужна? (рос. мовою)

Чи готова Полтава бути містом вшанування гетьмана Мазепи?

В Румунії відкрито пам'ятник Івану Мазепі

Киев намерен профинансировать установление памятника Мазепе в Молдове (рос. мовою)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи