Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 9

Інтерв’ю з веганом: "Зараз мене ніхто не переконає в тому, що м’ясо - це корисно"

Спецтема:

Три роки тому Тетяна познайомилася з Джаредом Лєто і була шокована його зовнішністю, тим, як він поводиться, як він робить музику і як він говорить. "Я тоді подумала, що, напевно, ця людина знає щось більше... Як можна у 40 з хвостиком років виглядати як двадцятирічний парубок"?

vegan.jpg

Всім причетним присвячується

У день 1 листопада, починаючи від 1994 року, в світі згадують про веганів.  Це люди, які, грубо кажучи, харчуються лише рослинами, без жодних компонентів тваринного походження.

Ні риби, ні м'яса, ні молока, ні яєць.

Ні сала, ні хамона, ні устриць, ні раків.

Ми згадали, що у Києві є відома рівнянка, яка свого часу практикувала щось подібне. Тетяна Бобрікова має багато друзів у Рівному не лише через те, що вона стала зіркою телеекранів та кіно. Тож ми вирішили розпитати нашу красуню трохи про веганство, вегетаріанство і... взагалі.

Подорож на Шрі-Ланку. Ось де рай для вегана

- Тань, то сьогодні тебе правильно вважати веганом чи вегетаріанцем?

- Зараз я скоріше вегетаріанець, який часто «веганить».  Більше трьох років не їм м’яса, риби і морепродуктів, але іноді вживаю молочне і яйця. Але я переконана, що це не корисно, тому поступово намагаюсь складати свій раціон вже без цих продуктів.

Тетяна обожнює фрукти, проте жаліється, що рідко вдається знайти справді смачні

Коли ти вперше вирішила змінити харчування, і чому?  

- Перші спроби відмовитися від м’яса я робила  ще, певно, років 10 тому. Але тоді це був такий підлітковий максималізм, мені було шкода тварин.

Зараз мотивація змінилася. Три роки тому я познайомилася з Джаредом Лєто (ред.- лідер групи 30 Seconds to Mars, актор), і я була шокована його зовнішністю, тим, як він поводиться, як він робить музику і як він говорить.

Я тоді подумала, що, напевно, ця людина знає щось більше...

Як можна у 40 з хвостиком років виглядати як двадцятирічний парубок?

Як можна бути геніальним музикантом, оскароносним актором і режисером одночасно?  Я в нього спитала, і він відповів, що це все веганство! Виявляється, він більше 15 років - вегетаріанець, і останні сім - веган.

Веганський рол. Начинка: цибуля, кабачок, морква, шампіньони та перець - тушковані. Уже сформований рол Тетяна обсмажила з невеликою краплиною кокосового масла

Тоді я почала «гуглити» і виявилось, що всі великі люди були веганами або вегетаріанцями. 

З сучасних, наприклад, той самий Леонардо Ді Капріо, із класиків - Лев Толстой.

Певно, тоді я для себе вирішила повторити свої спроби вегетаріанства, тільки вже більш продумано і не тільки заради тварин, а й заради енергії і правильного сприйняття світу і, головне, здоров’я і зовнішнього вигляду.

Чи стала ти інакше почуватися після таких змін у харчуванні?

- Так, з перших днів вегетаріанства. Було кілька місяців, коли я повністю перейшла на рослинну їжу і була веганом.  

Відверто зізнаюся, що так класно я себе не почувала ніколи. Налагоджується сон, шкіра стає кращою, немає нервозності. Мені навіть здалося, що і бажання здійснюються швидше.

Я прочитала і передивилася багато фільмів про це, і, виявляється, що з переходом на рослинну їжу люди іноді можуть позбутися  раку, діабету і від таких хвороб серця, від яких немає жодного лікування - ні хірургічного, ні медикаментозного!

Люди повністю одужують, просто виключаючи з раціону м’ясо, рибу і молочні продукти, стають практично здоровими!

 Ми - те, що ми їмо - і я тепер у цьому абсолютно переконана.

Овочі з пароварки і тушкований кабачок
 

А що ти взагалі їси? Чи є у зірковому раціоні звична нам картопля, буряк, морква, капуста?….

- Ну, звісно, є. Це в принципі основа мого раціону - овочі, фрукти. А ще бобові, горіхи, сухофрукти і каші. Дуже люблю різні вироби з сої. Це набагато легше готувати, ніж м’ясо, а смак і користь набагато більша.

Спроба познайомитися з протеїновими коктейлями

Розкажу історію з життя. Мій друг з мене сміявся,  що я вегетаріанка, що мені так шкода тварин, і що він ніколи в житті так би не зміг.

Наступного дня йому подзвонив його лікар (у молодого хлопця були реальні проблеми з тиском) і сказав, що йому треба сісти на дієту, яка виключає м’ясо і молочні продукти. Це мало допомогти йому знизити рівень холестерину.  І що ви думаєте?

Він був вимушений це зробити, і вже за місяць його тиск стабілізувався, рівень холестерину без м’яса і молочного знизився до нереально нормальних цифр! За місяць!!! Тому зараз мене ніхто не переконує в тому, що м’ясо - це корисно.

- А яйця, молоко? Вдається обійтися і без цього, чи є якісь замінники?

- Стосовно молока, то я тут майже впевнена, що воно не є корисним. Що таке молоко? Це такий собі гормональний коктейль для теляти, щоб воно швидко-швидко стало коровою чи биком. 

Стільки гормонів, скільки є в коров’ячому молоці, людині точно не треба. Єдине молоко, яке нам підходить на 100 відсотків - це молоко матері. І то до певного періоду. 

Scrambled eggs - яєшня без яєць. Тофу

Ви знали, що у 85% людей на планеті взагалі — несприйняття лактози — речовини, яка є в молоці. Як може бути корисним продукт,  який не сприймає стільки людей?

Замінники молока і яєць є - це соєве молоко, кокосове молоко і тофу. Нещодавно в Америці придумали рослинні замінники яєць.

США, Європа - це трохи інший світ та здебільшого інший клімат. Але як це - бути вегетаріанцем або веганом в Україні?

Це, власне, єдина причина, чому я досі вегетаріанець, але не веган. В Україні нереально важко знайти замінники тваринної їжі. В ресторанах практично завжди відсутнє веганське меню. Доводиться ходити або в откремі спеціальні заклади, або готувати вдома.

Пакет соєвого молока зазвичай коштує близько 100 гривень. І це в Києві. У Рівному ситуація ще гірша. Пам’ятаю, близько року тому спитала у супермаркеті, чи є в у них тофу? На мене дивилися, як на скажену.

Вівсянка, кокосове молоко і мигдаль

А от моя подруга зі Швеції розповідає, що там у маркеті в холодильнику з морозивом лише 2 види звичайного морозива (з молока), а решта (близько 20) видів — веганське морозиво.

У супермаркетах є відділи замінників м’яса — веганські сосиски, бургери, все що завгодно.  Але я вірю, що і у нас до цього дійде. Бо бачу, як більшість моїх друзів намагається бути хоча б вегетаріанцями. А попит формує пропозицію.

Сніданок - вівсянка, кава і літні фрукти

- Твої улюблені страви, які ти готуєш вдома?

- Найбільше веганське відкриття для мене - це морозиво.

Щоб його приготувати, достатньо заморозити шматочками дуже стиглі банани і якісь ягоди.

Потім це подрібнити у блендері, і — все. Готово.

Ви не повірите, яке смачне це морозиво, і наскільки воно схоже на звичайне.

Що б ти порадила тим, хто тільки стає на стежку здорового харчування. Чи слід їм спробувати веганство?

- Думаю, слід дослухатися свого організму. Я насправді не люблю м’яса і риби, тому відмовитися від цих продуктів мені було дуже легко. Але також я впевнена, що хоча б іноді у споживанні м’яса треба робити паузу. Не дарма ж люди дотримуються посту.

Адже піст - це і є веганство. Ми знаємо, що під час посту організм очищують, а наші думки стають світлішими, і ми почуваємося набагато краще.

Але думаю, що веганство не принесе користі, якщо ви будете спати і бачити у снах бургери. До всього потрібно підходити з головою.
Паста без глютену і муки. На сковорідці розігріти льоняну олію, потім цибуля, морква та томат. А потім залишається додати кабачок - нарізаний тоненькими смужками - наче паста.

Відмова від м’яса не означає перехід на капусту. Треба вводити в раціон більше бобових, горіхів, цільнозернових продуктів.

Треба постійно слідкувати, щоб харчування було збалансованим. Для мене це правильний шлях, хоча я нікого не агітую.

 
Наші інтереси: 

До всього слід підходити з головою, слухати себе і пам'ятати про корисній досвід інших.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"На сковорідці розігріти льняну олію"... - це веганство?.
Або " піст - це і є веганство? "Замінники м"яса" - це для зручності переходу?
"...у 85% людей на планеті взагалі — несприйняття лактози — речовини, яка є в молоці. Як може бути корисним продукт, який не сприймає стільки людей?" ?
І все ж стаття-інтерв"ю захоплююча. Дякую, Світе!

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Коментарі

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"На сковорідці розігріти льняну олію"... - це веганство?.
Або " піст - це і є веганство? "Замінники м"яса" - це для зручності переходу?
"...у 85% людей на планеті взагалі — несприйняття лактози — речовини, яка є в молоці. Як може бути корисним продукт, який не сприймає стільки людей?" ?
І все ж стаття-інтерв"ю захоплююча. Дякую, Світе!

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Поки дехто дізнається про такі прогресивні речі як веганство є такі, шо давно вже експериментують з сироїдством...