Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Континентальний блок: Росія і Китай посилюють співробітництво

За останні кілька років під час візитів китайських урядових делегацій в Москву нестачі щедрих інвестиційних обіцянок не було, проте конкретні угоди укладалися досить рідко. Тому купівля китайською компанією CEFC China Energy 14,16% акцій російської нафтової компанії «Роснефть» за 9,1 мільярда доларів стала приємною несподіванкою для тих, кому хотілося б, щоб Китай став найбільшим інвестором в Росії.

Будучи найбільшою інвестицією Китаю в Росії і другою за масштабами угодою щодо купівлі акцій нафтогазового підприємства, вона зміцнює зв'язки між двома великими виробниками і споживачами енергоресурсів в світі в той момент, коли відносини Москви і Заходу досягли надзвичайно низької точки.

«Ми вважаємо, що нас чекає зміцнення співпраці в енергетичній сфері, що стало можливим завдяки налагодженню партнерських відносин між корпораціями цих двох країн, - зазначив Алехандро Демікеліс (Alejandro Demichelis), директор інвестиційного банку Hannam & Partners в Лондоні. - Налагодження партнерських відносин з китайськими корпораціями - це один з небагатьох варіантів, що залишилися у російських гравців, охочих знайти кошти для фінансування своїх проектів з розширення».

«Той факт, що перша велика угода китайської компанії ... була укладена з "Роснефтью" - яка, за деякими даними, є компанією, найбільш тісно пов'язаної з паном Путіним, - доводить серйозність наміру налагодити партнерство».

Компанія CEFC придбає пакет акцій у консорціуму, контрольованого компанією Glencore і Суверенним фондом Катару, підвівши риску під складною і не дуже прозорою угодою, укладеною в минулому році, яка продемонструвала ті труднощі, з якими можуть зіткнутися західні компанії, які бажають інвестувати кошти в російські компанії із списку санкцій.

Ця угода надасть CEFC право доступу до нафтових родовищ на сході Росії, розташованих недалеко від китайського кордону, і стане першою оборудкою, в рамках якої китайська компанія придбала пакет акцій однієї з найважливіших компаній, контрольованих Кремлем.

Глава «Роснефти» Ігор Сєчін заявив, що він радий тому, що саме китайська корпорація придбала пакет акцій його компанії. Глава CEFC Е Цзяньмін (Ye Jianming) заявив, що ця угода «увіллє нову енергію» в двосторонні відносини.

«Ця угода і налагодження відносин в цілому мають значення для обох сторін, - сказав спеціаліст, який брав участь в підготовці цієї угоди. - Росії потрібні гроші, а Китаю - цінні активи».

Російські природні багатства можуть надовго стати цінним джерелом поставок енергоресурсів в Китай прямо через його північний кордон, а китайські гроші стануть для Москви альтернативою американським і європейським інвесторам. У зв'язку з посиленням західних санкцій Росія також стає купівельним ринком для китайських корпорацій.

У травні китайський консорціум на чолі з Fosun погодився купити 15% акцій найбільшого російського виробника золота «Полюс». У червні Beijing Gas Group придбала 20% акцій «Верхнечонскнефтегаза» - одного з найбільших нафтових і газових родовищ на сході Сибіру - за 1,1 мільярда доларів.

У даний час CEFC також веде переговори про покупку акцій групи компаній EN+, щоб стати ключовим інвестором в рамках запланованого первинного розміщення акцій цієї групи на біржі.

«Раніше вести справи з Росією було дуже важко. Оскільки ця країна багата природними ресурсами, вона не хотіла поступатися ні дюймом, - зазначив Лінь Боцян (Lin Boqiang), експерт в області енергетики з університету Сямень. - Зараз все стало набагато простіше. Через умови на ринку їх потреби зросли, і все стало набагато простіше. Це відмінна можливість».

Росія давно розглядає Китай як джерело іноземних інвестицій, і вона стала прикладати значно більше зусиль для налагодження ділових відносин з Китаєм після того, як санкції США і ЄС позбавили фінансування деякі з найбільших російських компаній і банків.

«Інвестори стали звертати пильнішу увагу на Росію, тому що її активи дуже дешеві, а політична ситуація досить зручна, але вони все одно дотримуються обережності», - зазначив Олександр Габу, керівник програми «Росія в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні» Московського Центру Карнегі.

«У Китаї нещодавно укладену угоду CEFC і "Роснефть" розглядають як угоду, яка має відношення скоріше до політики, ніж до бізнесу, - додав пан Габу. - Масштаби угоди і готовність Ігоря Сечіна поступитися контролем над великим пакетом акцій "Роснафти" здивували багатьох представників китайської нафтової індустрії».

Китайські банки також висловили готовність надати кошти для реалізації великого арктичного проекту «Ямал СПГ», що здійснюється російською компанією НОВАТЕК і французькою компанією Total, після того, як цей проект потрапив під західні санкції. А в минулому році Банк Китаю погодився надати 2 мільярди євро контрольованій Кремлем компанії «Газпром», яка будує трубопровід «Сила Сибіру», за яким газ буде поставлятися в Китай.

У липні, під час державного візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Москви, Банк розвитку Китаю погодився надати 11 мільярдів доларів двом російським інвестиційним групам, а за останні чотири місяці спільний Російсько-китайський інвестиційний фонд оголосив про плани вкласти гроші в розвиток інфраструктури, туризму та охорони здоров'я.

«Надійність Росії, її кредитоспроможність все ще не надто висока, але вона реальна, вони стали більш відкритими і їхнє ставлення змінилося, - зазначив керівник однієї китайської компанії. - Китай зможе отримувати нафту або газ по трубопроводу, а їх якість добре всім відомо. Це краще, ніж вкладати ті ж гроші, наприклад, в Африку або Венесуелу».

Наші інтереси: 

Стежимо за тим, як Китай та РФ прискорено рухаються назустріч.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Рух назустріч різко посилився. Раніше Китай майже нічого не інвестував в Росію. Москва починає дешевий розпродаж.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Рух назустріч різко посилився. Раніше Китай майже нічого не інвестував в Росію. Москва починає дешевий розпродаж.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!